ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Αναστέλλεται προσωρινά η καταβολή δημοτικών προστίμων

Μια πρώτη θετική ρύθμιση γύρω από το θέμα των εξοντωτικών προστίμων χιλιάδων ευρώ που επέβαλε η δημοτική Αρχή της Αθήνας στα μικρομάγαζα για «κατάληψη πεζοδρομίου» λόγω της τοποθέτησης διαφημιστικών σταντ έξω από την είσοδο των καταστημάτων, πέτυχε ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας.

Μετά από παρέμβαση του ΔΣ του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την προηγούμενη Δευτέρα, συζητήθηκε η επίθεση που έχει εξαπολύσει η δημοτική Αρχή στους μικρομαγαζάτορες. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι σε μια περίοδο που τα μικρομάγαζα και οι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει από τους φόρους, τα χαράτσια, τις εισφορές αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, τις μειώσεις μισθών, τα υπέρογκα πρόστιμα που θέλει να επιβάλει ο Δήμος θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Η επίθεση αυτή, κατήγγειλε ο Σύλλογος, δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση ενάντια στους μικρούς εμπόρους με σειρά μέτρων και πολιτικών με στόχο την οικονομική και φυσική τους εξόντωση, στο πλαίσιο της σύμπλευσης της δημοτικής Αρχής με τα μεγάλα συμφέροντα και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, που προετοιμάζονται να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε «επιχειρηματική ζώνη», όπου θα κυριαρχούν τα πολυκαταστήματα. «Με το διωγμό των μικρών εμπόρων από το κέντρο της Αθήνας», τονίζεται στο υπόμνημα, «επιδιώκεται να διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα κυριαρχούν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του εμπορίου και της εστίασης, χωρίς την ενοχλητική παρουσία των μικρών εμπόρων που παλεύουν για το μεροκάματο».

Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που υπέγραψαν το υπόμνημα απαίτησαν:

  • Αμεσα να σταματήσει η δημοτική Αρχή την επιδρομή που έχει εξαπολύσει στα μικρομάγαζα της Αθήνας.
  • Να διαγράψει εδώ και τώρα όλα τα πρόστιμα που έχει επιβάλει.
  • Να δοθεί άδεια για ορισμένο χώρο έξω από τα μικρά μαγαζιά, για να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς εξοντωτικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Κάτω από την πίεση της παρέμβασης του Συλλόγου και με τη συμπαράσταση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης πάρθηκε η απόφαση: πρώτον, να ανασταλεί προσωρινά η καταβολή των προστίμων και να παγώσει η διαδικασία επιβολής τους. Δεύτερον, ο σύλλογος να ζητήσει και να καταθέσει προτάσεις σε κάθε αρμόδιο του Δήμου για τη διαγραφή των προστίμων και πρόταση για λογική αξιοποίηση του πεζοδρομιακού χώρου έναντι συμβολικής αμοιβής.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Σύλλογος καλεί τους ενδιαφερόμενους εμπόρους να καταθέσουν άμεσα στο Σύλλογο τις φωτοτυπίες των βεβαιώσεων προστίμων για να προχωρήσει η αναστολή πληρωμής τους. Ακόμη, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για σύσκεψη όπου θα διαμορφωθεί η πρότασή τους για τις άδειες.

«Αποδεικνύεται», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας «ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα - συλλογικά στα πλαίσια του Συλλόγου μας και αγωνιστικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» και καλεί σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα.

ΕΥΔΑΠ
Κέρδη - πρόκληση 72%!

Προκλητική αύξηση κερδών σε περίοδο οικονομικής κρίσης κατά 72% παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2012 η ΕΥΔΑΠ! Κέρδη που οφείλονται βέβαια στο ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πανάκριβα ένα φυσικό πόρο όπως το νερό και τα τέλη αποχέτευσης, ενώ οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραστικά λόγω των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης και τρόικας. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν στα 24,05 εκατ. ευρώ, έναντι 13,99 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Τα στοιχεία για την κερδοφορία μιας επιχείρησης που θα έπρεπε να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λαού για νερό, μπορεί να προκαλούν αγανάχτηση στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά νοικοκυριά, αξιοποιούνται όμως από την κυβέρνηση σαν διαφημιστικό χαρτί στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της προσπάθειας για τη συνολική μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 40,08 εκατ. ευρώ σε σχέση με 29,49 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,90%. Αντίστοιχα, για την Εταιρεία το EBITDA διαμορφώθηκε στα 40,09 εκατ. ευρώ, έναντι 29,49 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

Τα μετά από φόρους ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,18 εκατ. ευρώ, έναντι 7,78 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2011 (αύξηση 53,53%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το α' εξάμηνο του 2012, διαμορφώθηκε στα 162,1 εκατ. ευρώ από 165,1 εκατ. ευρώ το 2011 (-1,85%), λόγω της υποχώρησης των εσόδων από μείωση των νέων παροχών ύδρευσης και των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης, ως αποτέλεσμα της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής ύφεσης.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Κοροϊδία με δήθεν αποζημιώσεις

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη στιγμή που αυξάνει διαρκώς την τιμή των εισιτηρίων και προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ανακοινώνει ότι από σήμερα θα ισχύουν οι εξής αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων: 25% του κομίστρου για καθυστέρηση 60 έως 119 λεπτών, 50% του κομίστρου για καθυστέρηση 120 έως 179 λεπτών, 100% του κομίστρου για καθυστέρηση 180 λεπτών και άνω, ενώ σε ορισμένες γραμμές ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.

Η κοροϊδία φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι αποζημιώσεις προβλέπεται να χορηγούνται με τη μορφή εκπτωτικού κουπονιού, για το κόμιστρο που κατέβαλε ο επιβάτης και θα πρέπει να ζητηθούν εντός μήνα από την ημερομηνία ταξιδιού και θα ισχύει για 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του! Οι ...αποζημιώσεις μάλιστα δεν έχουν εφαρμογή για τα ειδικά εκπτωτικά εισιτήρια αξίας 9 ευρώ (απλής διαδρομής, Β΄ θέσης), τα οποία εκδίδονται μέσω διαδικτύου για ορισμένες αμαξοστοιχίες...

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Νέα υποχώρηση τον Ιούλη

Νέα υποχώρηση σημείωσε η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλη του 2012, επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας των μικρών και μεσαίων κατά βάση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα τον προηγούμενο Ιούλη ήταν αρνητική κατά 4,8%, όπως αρνητική κατά 1,4 δισ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης (νέα δάνεια, μείον εξοφλήσεις παλαιότερων δανείων) ανήλθαν τον Ιούλη του 2012 στα 234,4 δισ. ευρώ, έναντι 254,2 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2011.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκαν στα 112,1 δισ. ευρώ, με την πιστωτική επέκταση σε ετήσια βάση να είναι αρνητική κατά 5,3% και την καθαρή ροή χρηματοδότησης να είναι επίσης αρνητική κατά 0,9 δισ. ευρώ.

Το τραπεζικό χρέος των νοικοκυριών στο τέλος του Ιούλη διαμορφώθηκε στα 108,4 δισ. ευρώ, με την πιστωτική επέκταση να είναι αρνητική κατά 4,3% και την καθαρή ροή χρηματοδότησης να είναι επίσης αρνητική κατά 0,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, διαμορφώθηκαν στα 75,7 δισ. ευρώ, έναντι 79,9 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2011.

Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων ανήλθαν στα 30,9 δισ. ευρώ, έναντι 33,2 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2011.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τζογάρουν με τα δάνεια των νοικοκυριών

Τάχα για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών, η συγκυβέρνηση από κοινού με την «Ελληνική Ενωση Τραπεζών», εξετάζουν νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία στην πραγματικότητα είναι κομμένη και ραμμένη στις σημερινές ανάγκες των τραπεζών.

Στους σχεδιασμούς τους είναι δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, μέχρι και 99 χρόνια (!). Σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτων, τα οποία οι τραπεζίτες θα τα εμφανίζουν στα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους, θα δίνεται η δυνατότητα στον «ιδιοκτήτη» να πληρώνει την τράπεζα με τη μορφή ενοικίου, τα συνολικά ποσά από τα οποία θα αφαιρούνται από τη συνολική εμφανιζόμενη «οφειλή». Πρόκειται για ρύθμιση αναγκαστικής προσαρμογής των τραπεζών σε συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, της αναμενόμενης παραπέρα έξαρσης και των «επισφαλών δανείων», αυτών που οι τραπεζίτες βγάζουν καθημερινά στο «κόκκινο», επειδή χωρίς την προωθούμενη ρύθμιση θα απαιτούνταν και επιπλέον κεφαλαιακές ενισχύσεις στις τράπεζες. Η επιμήκυνση των τραπεζικών δανείων απογειώνει σε νέα ύψη τη ληστεία που συντελείται σε βάρος των καταχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

ΚΥΛΙΚΕΙΑ
Μειώσεις τιμών για «ξεκάρφωμα»

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ότι τάχα η συγκυβέρνηση, αυτή που με την πολιτική της γδέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά, ενδιαφέρεται για την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών που με την πολιτική που εφαρμόζει βυθίζει στη φτώχεια, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων ανακοίνωσε χτες ότι μειώνει τις ανώτατες τιμές που ορίζονται με αγορανομική διάταξη σε μια χούφτα είδη που πωλούνται από κυλικεία συγκεκριμένων χώρων. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αβάσταχτης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων, μη μπορώντας, χιλιάδες από αυτά, να ανταποκριθούν σε βασικές καθημερινές βιοτικές ανάγκες.

Πρόκειται για νερό, καφέδες και διάφορα σνακ τύπου σάντουιτς που διατίθενται από κυλικεία πλοίων, αεροδρομίων, τρένων, αρχαιολογικών χώρων, νοσοκομείων, κινηματογράφων, θεάτρων, αθλητικών χώρων, πανεπιστημίων και δικαστηρίων, καθώς και για ορισμένα αντίστοιχα είδη (εκτός καφέδων που απαγορεύεται η διάθεσή τους) που πωλούνται σε σχολικά κυλικεία. Μεταξύ άλλων μειώνεται η τιμή του εμφιαλωμένου νερού 500 ml. στα 0,35 από 50 λεπτά, του τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,35 από 1,80, του ελληνικού καφέ στα 1,20 από 1,60 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ