ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Νοικοκύρεμα» με νέο δάνειο

Τη σύναψη δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίων δραχμών για την εκτέλεση έργων αποχέτευσης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα εισηγηθεί η δημοτική αρχή στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να «μπαλώσει» τις διάφορες «μαύρες τρύπες» που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό της. Το συγκεκριμένο δάνειο είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή, που από τη μια «χαρατσώνει» τους πολίτες και από την άλλη καταφεύγει σε υπέρογκους δανεισμούς.

Συγκεκριμένα, ο δήμος είναι ήδη χρεωμένος από δανεισμούς κατά 29,2 δισ. δραχμές για το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού που παρουσίασε ο δήμαρχος. Την ίδια στιγμή από το οικονομικό έτος 1994 μέχρι και το οικονομικό έτος 1999, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δάνεια του δήμου, υπήρξε αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 91% (από τα στοιχεία του ισολογισμού). Αυτό δε θα γινόταν αν δεν υπήρχε αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 86% και των αυξήσεων μέχρι και 2000% στα τέλη πληρώνουν οι καταστηματάρχες για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Μετά από όλα αυτά, έρχεται προκλητικά ο Δ. Αβραμόπουλος και ισχυρίζεται ότι πέτυχε το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Ενα «νοικοκύρεμα», που όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, το πλήρωσε ο ίδιος ο δημότης και μάλιστα με το παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δανεισμού είναι και αυτό των 19 δισ. δραχμών πριν από περίπου ένα χρόνο, που αποφάσισαν η δημοτική αρχή μαζί με την παράταξη του Δ. Μπέη. Την εξόφληση, όμως, αυτού του δανείου θα επωμιστεί η επόμενη δημοτική αρχή, αφού αποφασίστηκε η εξόφληση να αρχίσει μετά το πέρας της θητείας του Αβραμόπουλου.

Κατόπιν, επιχείρησαν να ρίξουν «στάχτη» στα μάτια του Αθηναίου πολίτη, αναγγέλλοντας ότι δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη για το 2001 για τις κατοικίες. Βέβαια, ξεχνάει ο δήμαρχος της Αθήνας τις αλχημείες που είχαν γίνει με τα ανταποδοτικά τέλη και είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φλεβάρη, όπου η δημοτική αρχή επιχείρησε να μεταφέρει το 20% των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε άλλο λογαριασμό με τον κωδικό «Γενικά και ανειδίκευτα έσοδα». Δηλαδή, πήρε χρήματα από ένα κονδύλι που είναι αυστηρά για έργα καθαριότητας και φωτισμού και μεταφέροντάς τα σε άλλο λογαριασμό, τα ξοδεύει για δικούς της σκοπούς.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διοίκηση Αβραμόπουλου δε διεκδικεί όσα οφείλει στο δήμο η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποβοηθάει στις επιλογές της, αφού δεν έχει προβεί σε καμιά πράξη διεκδίκησης των 100 δισ. δραχμών που χρωστά στην Αθήνα η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Ασφαιρη διεκδίκηση για συνδιαχείριση κονδυλίων

Να κατοχυρωθεί η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) στη διαχείριση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) ζητούν οι νομάρχες της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο ότι έχει ήδη ανατεθεί, με νόμο, η διαχείριση και ο έλεγχος του Γ' ΚΠΣ στη Διαχειριστική Αρχή - στην οποία δε μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης - οι νομάρχες ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών, να εκδώσει εγκύκλιο, μέχρι τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου τους, στις 8 του Δεκέμβρη, που να κατοχυρώνει την παραπάνω συμμετοχή τους.

Την απόφαση έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ζητώντας συγκεκριμένα στην εγκύκλιο να περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις: Πρώτον, η ΝΑ να διαχειριστεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Δεύτερον, να αποσαφηνιστεί πως κανένα έργο δε θα προωθείται για έγκριση στις υπό συγκρότηση διαχειριστικές αρχές, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη έγκριση από το Νομαρχιακό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την κατοχύρωση των παραπάνω είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας, σε σχετική Ολομέλεια των νομαρχών, στις αρχές του μήνα, όμως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ως είχε. Ο ίδιος τότε είχε σημειώσει πως δε θίγεται η δυνατότητα των Νομαρχιών να αποφασίζουν για έργα προς ένταξη στο Γ' ΚΠΣ.

Βέβαια, το σημαντικό και καθοριστικό κομμάτι της υπόθεσης που λέγεται ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου από το Γ' ΚΠΣ, δηλαδή η επιλεξιμότητα, προσπεράστηκε από τον υφυπουργό και έγινε απόλυτα αποδεκτό από την ΕΝΑΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκαθαρίσει πως χρηματοδοτούνται μόνο έργα που αποφέρουν κέρδος στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη κάθε τόπος...

ΑΘΗΝΑ
Χαράτσι με έγκριση ΣτΕ

Το «πράσινο φως» άναψε το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) - για ένα επιπλέον χαράτσωμα για τους πολίτες της Αθήνας - με την αύξηση 15% στα τέλη ηλεκτροδότησης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2000.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόφαση του Δήμου Αθηναίων με το σκεπτικό ότι είναι επιτρεπτή η αύξηση τέτοιων τελών μέχρι 20%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αρχικά, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων είχε ακυρώσει η Επιτροπή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών, με το σκεπτικό ότι η αύξηση υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, αλλά ο Δήμος Αθηναίων προσέφυγε στο ΣτΕ όπου και πήρε έγκριση για το χαράτσι.

Ζητούν κατάργηση της εναλλακτικής θητείας!

Το αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο έδειξαν για άλλη μια φορά εκπρόσωποι της Εκκλησίας και με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του νόμου 2610/97 περί εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε χτες στο Δ' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου προσφυγή που κατέθεσε ο Κλ. Οικονόμου, γιατρός, εκ μέρους του Ιδρύματος Αποθεραπείας Φυσικής Αποκατάστασης (ΝΠΔΔ), στο οποίο προεδρεύει ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Ο προσφεύγων ζητούσε να ακυρωθεί η πράξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας με την οποία τοποθετήθηκε μάρτυρας του Ιεχωβά στο Ιδρυμα Αποθεραπείας Φυσικής Αποκατάστασης (ΙΑΦΑ), προκειμένου να υπηρετήσει τη θητεία του. Επίσης, υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 2610/97 περί εναλλακτικής θητείας και ότι αντίκειται στα άρθρα 13 και 109 του Συντάγματος.

Ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου κατά τη χτεσινή συζήτηση υποστήριξε ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, γιατί το Ιδρυμα Αποθεραπείας Φυσικής Αγωγής είναι κοινωφελές ίδρυμα και όχι εκκλησιαστικό. Παράλληλα, ο εισηγητής πρότεινε την ακύρωση της αίτησης, επειδή το συγκεκριμένο Ιδρυμα δεν έχει έννομο συμφέρον, καθώς δεν προέκυψε από πουθενά ότι έπρεπε να ερωτηθεί το ΙΑΦΑ για την τοποθέτηση του στρατιώτη μάρτυρα του Ιεχωβά.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση.

ΡΑΦΗΝΑ
Κεραία κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της πόλης

Εγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ραφήνας του ΚΚΕ την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της «Telestet», στο πολυπληθέστερο σημείο της πόλης. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται οι ευθύνες της κυβέρνησης που μέσω των αρμόδιων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών επέτρεψαν την εγκατάσταση της κεραίας, ενώ επίσης καταγγέλλεται και η στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας, η οποία αρνήθηκε την ενημέρωση και κινητοποίηση των φορέων και των κατοίκων της πόλης.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «και στο έγκλημα αυτό που συντελείται σε βάρος της υγείας των κατοίκων της Ραφήνας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως και με την κινητοποίηση για το Λιμάνι, παίρνει θέση με το πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών, παίρνει θέση κατά των κατοίκων της πόλης προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν όσους έχουν διάθεση αγώνα».

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, υιό, αδελφό, εξάδελφο και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ

πρώην υπουργό Υγείας - ετών 58

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 30/11/2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών

Η σύζυγος: Αικατερίνη. Οι γονείς: Δημήτριος, Χρήστος και Βασιλική Χριστοπούλου.

Τα αδέλφια. Τα εξαδέλφια. Τα ανίψια.

Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και θείο

ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ

εκ των παλαιοτέρων μελών του ΚΚΕ, θανόντα, κηδεύομεν σήμερον 29-11-2000 και ώρα 03.00 μ.μ. εις το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα ανίψια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ