ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί αγωνίας από τον κλυδωνιζόμενο Μπαράκ

Ο Μπάρακ στην χτεσινή συνεδρίασαη της Κνεσέτ

Associated Press

Ο Μπάρακ στην χτεσινή συνεδρίασαη της Κνεσέτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΑΚΑΜΠΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Σε αγωνιώδεις πολιτικούς ελιγμούς σε όλα τα επίπεδα αποδύθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία της χώρας. Ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προς το Λικούντ, ταυτόχρονα υπερθεμάτιζε υπέρ ενός νέου σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ενός σχεδίου «σταδιακής προσέγγισης», με την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα του εξασφάλιζε και περισσότερο χρόνο ελιγμών και μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη.

Μέχρι χθες το βράδυ, όμως, κανένα από τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού δε φαινόταν να αποδίδει καρπούς, καθώς ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και οι Παλαιστίνιοι απέρριπταν ως «αποσπασματική και επιφανειακή» την ισραηλινή πρόταση. Πάντως, ακόμη, και αν ενεκρινόταν σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του Λικούντ, χρειάζονται ακόμη 3 αναγνώσεις - εγκρίσεις της πρότασης για να προωθηθεί η διάλυση της κυβέρνησης και η διενέργεια εκλογών.

Για «έλλειψη εθνικής ευθύνης» κατηγόρησε ο Εχούντ Μπαράκ, «όσους βουλευτές, τελικά, επιλέξουν να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το Ισραήλ». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχιζε τις προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Λικούντ. Οι προσπάθειες αυτές του Μπαράκ έχουν προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές επισημαίνουν ότι μια κυβερνητική συνεργασία με το Λικούντ «θα δώσει το φιλί του θανάτου στην ισραηλινό-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία».

«Αχτίδα σωτηρίας» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό φάνηκε, προς στιγμήν τουλάχιστον, να ανοίγει το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σινούι, που συνεργάζεται με το Λικούντ. Ο ηγέτης του Σινούι, Γιόσεφ «Τόμι» Λάπιντ, δήλωνε, χτες, ότι έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο συμφωνίας για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το οποίο τόσο ο Μπαράκ όσο και ο Σαρόν φέρονται διατεθειμένοι να εξετάσουν, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης της Κνεσέτ κατέληξαν τελικά σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Λάπιντ, το σχέδιο αυτό προβλέπει την ανάδειξη σε αναπληρωτή πρωθυπουργού του Αριέλ Σαρόν στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης η οποία θα προσπαθήσει για μια οριστική, αν και απροσδιόριστη, ειρηνευτική συμφωνία, αμέσως μετά τον τερματισμό της βίας.

Απόρριψη των «βημάτων» Μπαράκ και συγκρούσεις

Παλαιστίνιοι οδηγοί ταξί εμποδίζονται στις μετακινήσεις τους από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παλαιστίνιοι οδηγοί ταξί εμποδίζονται στις μετακινήσεις τους από τον ισραηλινό στρατό
Εκτός, όμως, από το δίαυλο επικοινωνίας που ο Μπαράκ επέμενε να διατηρεί με την αντιπολίτευση, ανάλογες προσπάθειες βρίσκονταν σε εξέλιξη και προς την παλαιστινιακή πλευρά. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Μπαράκ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εγκαταλείποντας τη θέση του για μια οριστική συμφωνία «πακέτο», υιοθετεί, πλέον, την άποψη για μια νέα σταδιακή διευθέτηση των διαφωνιών με τους Παλαιστινίους. Η συμφωνία αυτή συναινεί στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στην παράδοση στους Παλαιστινίους περισσοτέρων εδαφών σε αντάλλαγμα με τη διατήρηση της ισραηλινής κυριαρχίας σε ορισμένους μεγάλους εποικισμούς. Εντούτοις, δεν προβλέπει τίποτε για τα ζητήματα - αγκάθια του καθεστώτος της αν. Ιερουσαλήμ και της επιστροφής των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών «εξομάλυνσης» εντάσσονται, προφανώς, και οι χτεσινές δηλώσεις του εκτελόντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος δήλωνε ότι το Ισραήλ «βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Παλαιστινίους, αφού είναι εμφανές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ελέγχου της βίας». Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο ισραηλινός στρατός «άνοιξε», χθες, μετά από πολλές βδομάδες αποκλεισμού, τα μεθοριακά περάσματα της Γάζας προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και σε σταδιακή χαλάρωση του οικονομικού αποκλεισμού.

Οι απόπειρες του Μπαράκ, όμως, μοιάζουν να έπεσαν στο κενό. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν, χτες, ότι οι ισραηλινές προτάσεις είναι «μερικές και αναποτελεσματικές», τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για υποχωρήσεις και για αναβολές για τον παλαιστινιακό λαό, που χρειάζεται ολοκληρωμένες λύσεις στα αιτήματά του. Ενδεικτικό της οργής, της δυσπιστίας, και της αποφασιστικότητας που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, είναι, ίσως, η νέα ανακοίνωση της Φατάχ, που καλεί τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει την εξέγερσή του με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που άρχισε τη Δευτέρα, και να παραβιάζει τα ισραηλινά μπλόκα για να μεταβεί στην Ιερή Πόλη.

Παρά την ισραηλινή διπλωματική «αποκλιμάκωση», δεν έλειψαν, ούτε χθες, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, που πλέον θρηνούν 300 νεκρούς από τους δύο μήνες των συγκρούσεων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις με τις σφοδρότερες στο Μπέιτ Τζάλα, ανάμεσα στη Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ. Χτες το πρωί, μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον ισραηλινών περιπόλων στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τανκς εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του περάσματος της Ράφα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά.

Νέα αραβική «σύσκεψη»

Σειρά συναντήσεων και επαφών έχουν οι αραβικές ηγεσίες τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο των διαβουλεύσεων την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Μετά από τις συναντήσεις που είχαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, συναντήθηκαν, χθες, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαμπα της Ιορδανίας, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμρ Μούσα, και οι Παλαιστίνιοι στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, Σάεμπ Ερακάτ και Μαχμούντ Αμπάς. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι χθες βράδυ.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας ότι συνέλαβε έναν Αιγύπτιο μηχανικό, τον Σερίφ Φαούζι Μοχάμεντ αλ Φιλαλί, για κατασκοπία προς όφελος του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Φιλαλί, προφανώς στρατολογήθηκε από τη Μοσάντ κατά τη διάρκεια της 8ετούς παραμονής του στη Γερμανία και στην Ισπανία, ενώ ως συνεργός του κατονομάζεται ο Ρώσος υπήκοος Γκριγκόρι Τζέφινς, ο οποίος δε βρίσκεται στο αιγυπτιακό έδαφος. Οι αιγυπτιακές αρχές γνωστοποίησαν ότι ο συλληφθείς θα παραπεμφθεί σε δίκη από αστικό δικαστήριο, ενώ ο συνεργός του θα δικαστεί ερήμην. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε περίπτωση που κριθεί, όντως, ένοχος κατασκοπίας ο Φιλαλί απειλείται με εκτέλεση.

Η αιγυπτιακή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση. Αναλόγως έπραξε και η ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Οπως, πάντως, επισήμαιναν πολλοί αναλυτές το συγκεκριμένο περιστατικό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, μετά και από την ανάκληση του Αιγυπτίου πρεσβευτή, την περασμένη βδομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Κούραση και από το γέλιο...

Κινείται πλέον σαν «έτοιμος» πρόεδρος...

Associated Press

Κινείται πλέον σαν «έτοιμος» πρόεδρος...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Πρόεδρος ακόμη δεν υπάρχει, 21 ολόκληρες ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία της 7ης Νοέμβρη. Οι Αμερικανοί πολίτες εμφανίζονται φοβερά κουρασμένοι και απηυδισμένοι από τη νομική τροπή της υπόθεσης, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης κουράστηκε να γελά εις βάρος τους... Παρ' όλα αυτά, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ, ζητά «υπομονή» αφού καταφεύγει στη Θέμιδα για να μπορέσει να κερδίσει -ό,τι μπορεί τέλος πάντων- από μία καταμέτρηση στη Φλόριντα, που στο προχθεσινό διάγγελμά του χαρακτήρισε «ατελή» και «άδικη». Υπομονή... Ενα «χάρισμα» όμως που πια φαίνεται ότι δε διαθέτουν ούτε οι Αμερικανοί και ούτε ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, που ήδη μαθαίνει τα λόγια για την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη.

« Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία της Φλόριντα που φέρουν ως νικητή τον Τζορτζ Μπους, έχουν συναίσθηση της μεγάλης σημασίας που έχει ο παράγοντας χρόνος», δήλωσε χτες ο Τζόζεφ Λίμπερμαν υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών προσθέτοντας ότι οι δικαστικές ενέργειες που γίνονται τώρα « θα επιτρέψουν να οριστούν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα από τώρα ως τις 12 Δεκέμβρη».

Δε θα έχουν μόνο το χρόνο ως εχθρό στις αίθουσες του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς και ίσως την ίδια στην κοινή γνώμη. Οπως ανακοίνωσε χθες, το επιτελείο του Τζορτζ Μπους ενίσχυσε την ομάδα των δικηγόρων που το εκπροσωπεί στην πολιτεία της Φλόριντα για να αντιμετωπίσει την προσφυγή που έκανε ο Αλ Γκορ. Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Τζέιμς Μπέκερ παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τους πέντε νέους δικηγόρους του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται ήδη για την υπόθεση στα δικαστήρια της πολιτείας αυτής. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την αμφισβήτηση από την πλευρά του Γκορ του αποτελέσματος των εκλογών στη Φλόριντα και τόνισε: « Στόχος του είναι βεβαίως να ανατρέψει τα αποτελέσματα είκοσι ημέρες μετά τις εκλογές και να επιτύχει νέες ανακαταμετρήσεις» αναφερόμενος στην προσφυγή του Γκορ που εκτιμά ότι οι Δημοκρατικοί στερήθηκαν τουλάχιστον 1.800 ψήφους στη συνολική καταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντα.

« Η Αμερική ποτέ δεν είχε προεδρικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων να παίχτηκε στα δικαστήρια. Είναι μια τελείως έκτακτη διαδικασία που μας εισάγει σε ένα χώρο αβεβαιότητας και αντίφασης» πρόσθεσε ο Μπέκερ.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία Αμερικανών κρίνει ότι ο Αλ Γκορ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσφυγές που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές και να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή των CNN/USA Today/Gallup, το 56% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος θα πρέπει να αποδεχτεί την ήττα του, έναντι ποσοστού 46% που υποστήριζε το ίδιο την περασμένη εβδομάδα. Πάντως μόλις το 51% πιστεύει ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αναδείχτηκε πράγματι νικητής, ενώ το 49% δηλώνει άγνοια για το ποιος έχει τελικά υπερισχύσει!

Νέο πεδίο μάχης

Η «νομική μάχη των μαχών» ήδη έχει δρομολογηθεί, αλλά μία νέα έχει ξεκινήσει και αφορά στην «ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας». Μπορεί ο Γκορ να πέρασε από χτες στην ιστορία ως ο πρώτος υποψήφιος στην αμερικανική Ιστορία που αμφισβητεί δικαστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών, ωστόσο ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους που θεωρεί εαυτόν νικητή, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος που θα καταρτίσει γραφείο μετάβασης των εξουσιών, όχι με ομοσπονδιακά κονδύλια όπως προβλέπει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά με χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα!

Η νέα μάχη αφορά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, να μην επιτρέψει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κονδυλίων προς τον Μπους για τη συγκρότηση ενός συντονιστικού συμβουλίου για την ομαλή μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας στο διάδοχό του, καθώς ουδείς δεν έχει ακόμη οριστεί ως «εκλεγμένος Πρόεδρος».

Αν και χτες ο Μπιλ Κλίντον αναδιπλώθηκε σχετικώς και ανακοίνωσε τη συγκρότηση συντονιστικού συμβουλίου χωρίς όμως να προσδιορίσει προς ποιον... Μάλλον προς οποιονδήποτε εκ των δύο, καθώς ο Κλίντον θεωρεί ότι προς το παρόν ο διάδοχός του είναι άγνωστος. « Δε νομίζω ότι πρέπει να κάνω σχόλια για ό,τι εκείνος ή ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχουν να πουν. Η εκλογή έχει γίνει αντικείμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη και από τους δύο. Μία από τις προσφυγές αυτές μάλιστα αφορά τοομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο και η δικαιοσύνη θα πει τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο Κλίντον.

Εντούτοις, οι Ρεπουμπλικανοί δε χάνουν χρόνο και μάλλον βιάζουν τις εξελίξεις καθώς ήδη ο επικεφαλής του συμβουλίου συγκρότησης, υποψήφιος αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Κλίντον -τόσο να μη δώσει τα κλειδιά του γραφείου, αλλά και τα κονδύλια- « λυπηρή», τόνισε ότι ήδη μεταφέρεται το αρχηγείο του Μπους από το Οστιν του Τέξας στην Ουάσιγκτον, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται καθ' οδόν η συγκρότηση της νέας «κυβέρνησης» και αναζητιούνται ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, από τα χέρια των Δημοκρατικών στων Ρεπουμπλικανών...

Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους

Δύο εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα, από μαζικούς φορείς, σε μια προσπάθεια να υπογραμμιστεί η λαϊκή αντίθεση στο έγκλημα που συντελείται στη Μέση Ανατολή.

ΕΕΔΥΕ και ΠΑΜΕ καλούν στην Ισραηλινή πρεσβεία

Στις 18:00 από κοινού η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ καλούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα (Κατεχάκη και Κηφισίας). Οι δύο μαζικοί φορείς απευθύνουν πρόσκληση στους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας «να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση αυτή, για να εκφράσουμε όλοι μαζί την ενεργητική και δραστήρια αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσουμε τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στο έγκλημα που συντελείται (...). Είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων και στηρίζουμε το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις βάρβαρες επιδρομές του Ισραήλ, στις δολοφονίες αμάχων και στην πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ».

Στο Περιστέρι

Επίσης στις 18:00, σήμερα, παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι (Σαράντα Εκκλησιών και Θεόφραστου) διοργανώνεται εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ελλη Αλεξίου», ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου, το παράρτημα Περιστερίου της Π.Ε.Α.Ε.Α., και οι Συνταξιούχοι Ι.Κ.Α..

Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων

Το ερχόμενο Σάββατο, 2 του Δεκέμβρη, στις 17.30, η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων διοργανώνει συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στα γραφεία της (Νεϊγύ 2 και Πατησίων), με ομιλητή τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Θανάση Παπαρήγα.

Αίρεται και στη Γαλλία η απαγόρευση κλωνοποίησης ανθρώπινων γονιδίων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο δρόμο της κλωνοποίησης ανθρωπίνων κυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς, που χάραξε η Βρετανία, βαδίζει τώρα και η Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, ανήγγειλε χτες την πρόθεση της κυβέρνησής του να αρθεί η σχετική νομική απαγόρευση, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη διενέργεια ερευνών με βασικό σκοπό την ανακάλυψη γενετικών θεραπειών για μία σειρά από ανίατες, σήμερα, ασθένειες.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες ενώπιον των μελών της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιοηθικής, αναφέρθηκε στο πακέτο των νομοσχεδίων για τη Γενετική, που θα αλλάξουν άρδην το ισχύον από το '94 νομικό πλαίσιο. «Το σχέδιο νόμου είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Χάρη στην κλωνοποίηση εμβρυακών κυττάρων, ασθένειες που είναι ανίατες σήμερα μπορεί να θεραπεύονται αύριο. Ανάπηρα παιδιά θα μπορέσουν να περπατήσουν... Είναι δυνατόν φιλοσοφικά, πνευματικά ή θρησκευτικά διλήμματα ή κίνητρα να στερήσουν την κοινωνία και τους αρρώστους από την πιθανότητα προόδου στις θεραπείες;», αναρωτήθηκε ο Ζοσπέν, διαβεβαιώνοντας πως παραμένει απαγορευμένη η κλωνοποίηση ανθρωπίνων κυττάρων με σκοπό την αναπαραγωγή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα της εμπορευματοποίησης ανθρωπίνων γονιδίων διά της χορήγησης αδειών ευρεσιτεχνίας, λέγοντας πως η κυβέρνησή του επιθυμεί τη διευκρίνιση της ευρω-ενωσιακής οδηγίας του '98, η οποία επιτρέπει το πατεντάρισμα ενός μεμονωμένου στοιχείου του ανθρωπίνου σώματος. Ομως, η οδηγία του '98 αντιτίθεται στο γαλλικό Δίκαιο, το οποίο όχι μόνον δεν επιτρέπει τη χορήγηση αδειών ευρεσιτεχνίας πάνω σε γονίδια ανθρώπου, αλλά και απαγορεύει την εμπορευματοποίηση οποιουδήποτε μέρους του ανθρωπίνου σώματος.

Το πακέτο νομοσχεδίων της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, τη σύσταση 18μελούς Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία θα εγκρίνει ή θα αρνείται τις άδειες για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων Γενετικής. Επιπλέον, προτείνει την άρση περιορισμών που ισχύουν σήμερα για τους δωρητές ανθρωπίνων οργάνων και την τεχνητή γονιμοποίηση.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο Μάρτη, αφού πρώτα ελεγχθεί από την Εθνική Επιτροπή Ηθικής και την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ