Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αίρεται και στη Γαλλία η απαγόρευση κλωνοποίησης ανθρώπινων γονιδίων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο δρόμο της κλωνοποίησης ανθρωπίνων κυττάρων για ερευνητικούς σκοπούς, που χάραξε η Βρετανία, βαδίζει τώρα και η Γαλλία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, ανήγγειλε χτες την πρόθεση της κυβέρνησής του να αρθεί η σχετική νομική απαγόρευση, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη διενέργεια ερευνών με βασικό σκοπό την ανακάλυψη γενετικών θεραπειών για μία σειρά από ανίατες, σήμερα, ασθένειες.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες ενώπιον των μελών της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιοηθικής, αναφέρθηκε στο πακέτο των νομοσχεδίων για τη Γενετική, που θα αλλάξουν άρδην το ισχύον από το '94 νομικό πλαίσιο. «Το σχέδιο νόμου είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Χάρη στην κλωνοποίηση εμβρυακών κυττάρων, ασθένειες που είναι ανίατες σήμερα μπορεί να θεραπεύονται αύριο. Ανάπηρα παιδιά θα μπορέσουν να περπατήσουν... Είναι δυνατόν φιλοσοφικά, πνευματικά ή θρησκευτικά διλήμματα ή κίνητρα να στερήσουν την κοινωνία και τους αρρώστους από την πιθανότητα προόδου στις θεραπείες;», αναρωτήθηκε ο Ζοσπέν, διαβεβαιώνοντας πως παραμένει απαγορευμένη η κλωνοποίηση ανθρωπίνων κυττάρων με σκοπό την αναπαραγωγή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα της εμπορευματοποίησης ανθρωπίνων γονιδίων διά της χορήγησης αδειών ευρεσιτεχνίας, λέγοντας πως η κυβέρνησή του επιθυμεί τη διευκρίνιση της ευρω-ενωσιακής οδηγίας του '98, η οποία επιτρέπει το πατεντάρισμα ενός μεμονωμένου στοιχείου του ανθρωπίνου σώματος. Ομως, η οδηγία του '98 αντιτίθεται στο γαλλικό Δίκαιο, το οποίο όχι μόνον δεν επιτρέπει τη χορήγηση αδειών ευρεσιτεχνίας πάνω σε γονίδια ανθρώπου, αλλά και απαγορεύει την εμπορευματοποίηση οποιουδήποτε μέρους του ανθρωπίνου σώματος.

Το πακέτο νομοσχεδίων της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, τη σύσταση 18μελούς Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία θα εγκρίνει ή θα αρνείται τις άδειες για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων Γενετικής. Επιπλέον, προτείνει την άρση περιορισμών που ισχύουν σήμερα για τους δωρητές ανθρωπίνων οργάνων και την τεχνητή γονιμοποίηση.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο Μάρτη, αφού πρώτα ελεγχθεί από την Εθνική Επιτροπή Ηθικής και την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ