Ημερίδα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων διοργάνωσαν το Σάββατο ο Δήμος Βριλησσίων και η Α-Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
Οι εκπαιδευτικές αλλαγές, η σύνδεσή τους με την κοινωνία και οι διαφορετικές προσεγγίσεις αυτών των αλλαγών ήταν το θέμα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Α-Γ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και ο Δήμος Βριλησσίων με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων, εκπροσώπων κομμάτων και στελεχών της εκπαίδευσης.
Για την ανάγκη του κεφαλαίου για «ανθρώπους με γνώσεις και δεξιότητες» μέσα στο «νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Προβής, μέλος του Τομέα Παιδείας του κυβερνώντος κόμματος, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέφερε τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για να ανταποκριθεί η εκπαίδευση στο νέο περιβάλλον. Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Σπ. Ταλιαδούρος απέδωσε την κρίση που υπάρχει σήμερα στην παιδεία, στις συνεχείς αλλαγές επαναλαμβάνοντας την πρόταση της ΝΔ για ανάγκη υιοθέτησης εθνικής στρατηγικής και συναίνεσης για την παιδεία σε βάθος χρόνου. Στην ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Θ. Βλάχος, μέλος του τμήματος Παιδείας ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε η μεταρρύθμιση και παρουσίασε τη θέση του ΣΥΝ για καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με αποκομμένη όμως την τεχνική εκπαίδευση από τη θεωρητική μόρφωση. Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Β. Αράπη - Καραγιάννη.
Στον αντίποδα της λογικής των βελτιώσεων στην οποία κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων κάτω από την παραδοχή των αντικειμενικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η μεταρρύθμιση, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Μωραΐτης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε τη θέση για 12χρονη υποχρεωτική, δωρεάν και ενιαία εκπαίδευση πολυτεχνικού χαρακτήρα. «Το θέμα της εκπαίδευσης δε λύνεται με βελτιωτικές κινήσεις σε μια εκπαιδευτική πολιτική που δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και βρίσκεται σε αντίφαση με την αντικειμενική πραγματικότητα. Και αντιφατικότητα αποτελεί το γεγονός ότι σε μια εποχή έκρηξης των επιστημονικών γνώσεων περιορίζεις με εξωεκπαιδευτικά κριτήρια τον κύκλο των ανθρώπων που αφομοιώνουν τις γνώσεις. Αντιφατικότητα επίσης είναι με τη δικαιολογία των μαθησιακών προβλημάτων, να απομακρύνεις και σε τελευταία ανάλυση να περιθωριοποιείς ομάδες νέων ανθρώπων που έχουν το δικό τους ρυθμό και συνθήκες ανάπτυξης. Και αυτό να γίνεται την ώρα που και η φυσιολογία του εγκεφάλου και η κοινωνιολογία και η παιδαγωγική ανοίγουν δρόμους αντιμετώπισης των δυσκολιών. Αντιφατικότητα συνιστούν οι όροι λειτουργίας του σχολείου που στηρίζεται σε καθαρά γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και η εκπαίδευση χάνει το στόχο της όταν λειτουργεί διοικητικά και όχι παιδαγωγικά», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι άποψη του Κόμματος είναι «ότι το σχολείο της βασικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι ενιαίο και υποχρεωτικό, γι' αυτό πρέπει να είναι εντελώς δωρεάν».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις των Φ.Κ. Βώρου, διδάκτορα φιλοσοφίας - επίτιμου συμβούλου του ΠΙ ο οποίος χαρακτήρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως ένα λάθος και στη σύλληψη και στην πραγμάτωσή της, του σχολικού συμβούλου Χρ. Σιγάλα ο οποίος έκανε λόγο για «παράδοξο τρόπο» με τον οποίο επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν οι αλλαγές και του Ν. Μαρκάτου, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ ο οποίος χαρακτήρισε το σημερινό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων ως «σαθρό και αδιέξοδο». Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Παπαϊωάννου, αφού υπεραμύνθηκε της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε - πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση - ότι δήθεν σήμερα κατοχυρώνεται με τη «μεταρρύθμιση» η γενική παιδεία και δίνεται λύση στην τεχνική εκπαίδευση με τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ.
Την άλλη διάσταση των αλλαγών που αποτέλεσαν το άλλοθι της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, ανέπτυξε στην παρέμβασή του ο Η. Μιχαλαρέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, που αναφέρθηκε στην αλλαγή των κριτηρίων σχολικής, επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας και στην προσπάθεια η ικανότητα να θεωρείται κάτι ανεξάρτητο από την προσωπικότητα του νέου. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, είπε, προσπαθεί να μας πείσει γι' αυτή τη φιλοσοφία χωρίς να λέει από πού προέρχεται, δηλαδή το μεσαίωνα, είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στις αμυντικές στάσεις και συμπεριφορές στις οποίες οδηγούνται οι νέοι με δεδομένη την ανασφάλεια και την ανεργία.
Στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών οδηγούνται σήμερα 30 μαθητές, μέλη αντίστοιχων 15μελών μαθητικών συμβουλίων του 8ου Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης κατάληψης των χώρων των σχολείων και της παρεμπόδισης της ομαλής τους λειτουργίας το Δεκέμβρη του 1998.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία επισημαίνει ότι τότε που έγιναν οι καταλήψεις ήταν μια χρονική περίοδος που χαρακτηρίζεται από καθολική εξέγερση των μαθητών με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της χώρας, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση του Ν. 2525/97 και την ακύρωση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. «Τα σημερινά αρνητικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα, από την περιβόητη μεταρρύθμιση, έχουν δικαιώσει τους στόχους, αλλά και την ένταση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, μαθητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου σύρονται μετά δύο χρόνια στα δικαστήρια. Το αυταρχικό μήνυμα είναι προφανές. Η συλλογική αγωνιστική δράση διώκεται και τιμωρείται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η δίκη των 30 μαθητών δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά αντίθετα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1998-99. Το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει και η ΟΛΜΕ, δικάζονται ή καλούνται σε ανάκριση με διάφορες παρεμφερείς κατηγορίες 22 εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ, καθώς και άλλοι 99 μαθητές σε όλη τη χώρα.
Καθηγητές και μαθητές σε κάθε διδακτική ώρα ψάχνουν απελπισμένα να βρουν μια αίθουσα να κάνουν μάθημα! Το απαράδεκτο αυτό γεγονός και συνάμα κωμικοτραγικό συμβαίνει στο 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου, αφού οι αίθουσες διδασκαλίας που υπάρχουν είναι λιγοστές για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Μάλιστα, ένα τμήμα του σχολείου λειτουργεί στο υπόγειο, με αποτέλεσμα καθηγητές και μαθητές συχνά να αρρωσταίνουν με αναπνευστικά προβλήματα, ναυτίες και ζαλάδες από την έλλειψη οξυγόνου.
Βέβαια, υπάρχουν και τα τμήματα που κάνουν μάθημα στο γραφείο των καθηγητών ή σε όποια αίθουσα έχει γυμναστική. Η κατάσταση αυτή έχει αναστατώσει τους καθηγητές και τους μαθητές, οι οποίοι όπως καταγγέλλουν το καλοκαίρι έφυγαν απροειδοποίητα από τον αύλειο χώρο του σχολείο τρεις αίθουσες λυομένων και οι εμπλεκόμενοι φορείς αδιαφορούν και δεν προχωρούν στην άμεση αντικατάσταση αυτών. Αντί γι' αυτό είδαν να φυτρώνει γκαζόν στο προαύλιο και οι μαθητές να στερούνται τις αίθουσες!
Για το λόγο αυτό χτες οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προχώρησαν σε τρίωρη κυλιόμενη στάση εργασίας, που κήρυξε η Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ενώ προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα στο σχολείο.
Οτι αφορά τη στέγαση στο υπόγειο του σχολείου οι μαθητές σε σχετική καταγγελία τους επισημαίνουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι απερίγραπτες: «Η έντονη δυσοσμία, η ανύπαρκτη θέρμανση, σε συνδυασμό με την υγρασία, επιδεινώνει την κατάσταση, οξύνοντας την έκθεσή μας σε επικίνδυνες ασθένειες. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά από παντού πήραμε μόνο υποσχέσεις».
«Σε καμία περίπτωση δε μελετάται η κατάργηση του προφορικού βαθμού από τη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απάλειψη της προφορικής επίδοσης από το βαθμό για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αφορμή για τα δημοσιεύματα ήταν η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Φ. Πετσάλνικου σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπάρχει προβληματισμός για το ζήτημα του προφορικού βαθμού.
Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, επισημαίνει ότι «καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο εξεταστικό σύστημα», επαναφέροντας με αφορμή τα δημοσιεύματα την εμμονή της κυβέρνησης στο εξοντωτικό εξεταστικό σύστημα.