ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέες απολύσεις με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Αλλες 21 απολύσεις εργατοτεχνιτών οικοδόμων από τις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία (AIASA) του έργου και τις «νομιμοποίησε» με τη διαδικασία διαβούλευσης που έστησε με τη συμμετοχή του επιχειρησιακού Σωματείου όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Η Διοίκηση του κλαδικού συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με αντιπροσωπεία του προεδρείου της παρενέβη, πριν την έναρξη της διαβούλευσης, στους υπεύθυνους της κοινοπραξίας, και απαίτησε αναστολή των απολύσεων, καταγγέλλοντας ως απολύτως υποκριτική την αιτιολόγησή τους «ότι συρρικνώνεται το αρχαιολογικό έργο του Μετρό». Κατήγγειλε επίσης ότι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, είτε οι μαζικές προσλήψεις είτε οι μαζικές απολύσεις έγιναν για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κοινοπραξίας, τα πολιτικά οφέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που το διαχειρίσθηκαν και ουδέποτε για τις αντικειμενικές ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούσε το ίδιο το έργο.

Κραυγαλέα επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης και καταγγελίας του Συνδικάτου, αποτελεί το γεγονός ότι μετά από έξι και πλέον χρόνια εργασιών και ενώ το Μετρό στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να λειτουργεί σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, έχει εκτελεστεί μόνο το 25% του συνόλου των εργασιών σε αυτό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Μετρό την τακτική της κοινοπραξίας, καθώς και τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου που τη στηρίζει. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το γεγονός ότι τα πρακτικά της "διαβούλευσης" των δύο πλευρών, είχε έτοιμα η κοινοπραξία πριν την έναρξη της διαδικασίας, φανερώνει τουλάχιστον τη βεβαιότητά της για το αποτέλεσμα που επεδίωκε, αν όχι την εκ των προτέρων συμφωνία της με το επιχειρησιακό σωματείο για την απόλυση των 21 συναδέλφων.

Η επίκληση του «νόμιμου» της διαδικασίας δεν απαλλάσσει το επιχειρησιακό σωματείο από την ευθύνη του να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας στο Μετρό.

Διαβεβαιώνουμε τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων θα βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές και συνολικά τους εργαζόμενους στο Μετρό να παλέψουν για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Θανάσιμοι ανταγωνισμοί σε βάρος της δημόσιας υγείας

Ο θανάσιμος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του Ιού του Δυτικού Νείλου σε μονάδες αίματος προς μετάγγιση αναδύθηκε μέσα απ' τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αλλά και την αντίδραση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη. Αποκαλύπτεται η ανάγκη μια τέτοια ευαίσθητη δραστηριότητα να προσφέρεται μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα έχει και τη δυνατότητα παραγωγής αντιδραστηρίων και όχι να προσφέρεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας στα πλαίσια της αγοράς.

Την Κυριακή το «Πρώτο θέμα» είχε δημοσίευμα ότι η υφυπουργός Υγείας έκανε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια των αντιδραστηρίων. Ακολούθησε χτεσινό άρθρο της «Αυγής» στο οποίο αναφέρεται ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «μεροληπτεί» υπέρ ιδιωτικής εταιρείας, αγνοώντας «αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου». Επίσης, έγραψε «για τον περίεργο ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά» ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις «ότι η εταιρία Chiron η ακριβότερη δηλαδή, δίνει στο υπουργείο Υγείας έκπτωση της τάξης 10% και ... 20.000 δωρεάν αντιδραστήρια». Επίσης, δημοσιεύει την πληροφορία ότι η εταιρεία «Roche», που πήρε το διαγωνισμό, έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο στο οποίο ανέφερε ότι είχαν κάνει προσφορά έκπτωσης 30%, αλλά στην πρόταση αυτή δεν απάντησε ο Μ. Σαλμάς.

Η υφυπουργός Υγείας έδωσε εντολή «με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ που δεν είχε υλοποιήσει τη χρηματοδότηση προς το ΕΚΕΑ». Η εντολή για επίσπευση, κατά την υφυπουργό, βασίσθηκε σε έγγραφο από το γραφείο Προέδρου του ΕΚΕΑ στις 17-8-2012, όπου επισημαίνονταν η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ιού του Δ. Νείλου και η εξ αυτής ανάγκη για άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων ώστε να μην απειληθεί η επάρκεια ασφαλούς αίματος στη χώρα μας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαδήλωσαν για Υγεία - Φάρμακο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και όλο το λαό, διακήρυξαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι, με πορεία κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την προμήθεια των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και απειλεί τη ζωή και υγεία χιλιάδων συνταξιούχων και εργαζομένων, των παιδιών λαϊκών οικογενειών. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, πρόβαλαν τα αιτήματά τους και κάλεσαν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό μαζί με τις ταξικές δυνάμεις. «Δωρεάν υγεία και φάρμακα φθηνά αυτά ζητούν τα γηρατειά», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», διαδήλωσαν.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός των συνταξιούχων θα είναι η ολοήμερη κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη και πάλι έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Εντάσσεται στο πλαίσιο κλιμάκωσης της δράσης τους ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο τους συνταξιούχους, αλλά και στην προετοιμασία της μαζικής συμμετοχής των συνταξιούχων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ
Τελευταίο μεροκάματο για 34χρονο οικοδόμο

Ενα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη προχτές Δευτέρα, στο Γρηγόρι Αιγίου Αχαΐας, με νεκρό τον 34χρονο οικοδόμο εργάτη Λίκα Ιντριτ, αλβανικής εθνικότητας. Ο εργαζόμενος έκανε το τελευταίο του μεροκάματο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού - διάνοιξης αγροτικού δρόμου, από την εταιρεία «ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ Ο.Ε.». Ο Λ. Ιντριτ, χειριζόταν μηχάνημα έργου, το οποίο εξετράπη της πορείας του και κατέπεσε σε πρανές ύψους περίπου 15 μέτρων, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του εργαζόμενου.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε λίγα 24ωρα. Παρά την τεράστια ανεργία, το γεγονός ότι εξακολουθούν αμείωτοι οι θάνατοι των εργαζομένων εκφράζει, έμμεσα, αφ' ενός, την εντατικοποίηση της εργασίας και, αφ' ετέρου, τα λειψά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι απαιτείται να διεκδικήσουν την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων που θα προστατεύουν την ίδια τους τη ζωή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς) πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 12 μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της «Βιοχαρτικής», απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι 110 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι απλήρωτοι για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ έχουν κατέβει και σε επίσχεση εργασίας από την αρχή του χρόνου. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρίσκεται η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου.

Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση και καθώς αυτή οξύνεται, φαινόμενα όπως η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, αυξάνοντας τα αδιέξοδα για χιλιάδες εργαζόμενους.

Απεργούν στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απεργούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την πρώτη μέρα της απεργία θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 9 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (σε πολλούς οφείλονται μέχρι και 8 μηνών μισθοί), τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος και τη συνέχιση της λειτουργίας του και μετά το Σεπτέμβρη (τότε λήγει η τρίτη μέσα σε μερικούς μήνες παράταση της λειτουργίας του).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ