Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέες απολύσεις με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Αλλες 21 απολύσεις εργατοτεχνιτών οικοδόμων από τις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία (AIASA) του έργου και τις «νομιμοποίησε» με τη διαδικασία διαβούλευσης που έστησε με τη συμμετοχή του επιχειρησιακού Σωματείου όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Η Διοίκηση του κλαδικού συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με αντιπροσωπεία του προεδρείου της παρενέβη, πριν την έναρξη της διαβούλευσης, στους υπεύθυνους της κοινοπραξίας, και απαίτησε αναστολή των απολύσεων, καταγγέλλοντας ως απολύτως υποκριτική την αιτιολόγησή τους «ότι συρρικνώνεται το αρχαιολογικό έργο του Μετρό». Κατήγγειλε επίσης ότι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, είτε οι μαζικές προσλήψεις είτε οι μαζικές απολύσεις έγιναν για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κοινοπραξίας, τα πολιτικά οφέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που το διαχειρίσθηκαν και ουδέποτε για τις αντικειμενικές ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούσε το ίδιο το έργο.

Κραυγαλέα επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης και καταγγελίας του Συνδικάτου, αποτελεί το γεγονός ότι μετά από έξι και πλέον χρόνια εργασιών και ενώ το Μετρό στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να λειτουργεί σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, έχει εκτελεστεί μόνο το 25% του συνόλου των εργασιών σε αυτό.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει στους εργαζόμενους του Μετρό την τακτική της κοινοπραξίας, καθώς και τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου που τη στηρίζει. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το γεγονός ότι τα πρακτικά της "διαβούλευσης" των δύο πλευρών, είχε έτοιμα η κοινοπραξία πριν την έναρξη της διαδικασίας, φανερώνει τουλάχιστον τη βεβαιότητά της για το αποτέλεσμα που επεδίωκε, αν όχι την εκ των προτέρων συμφωνία της με το επιχειρησιακό σωματείο για την απόλυση των 21 συναδέλφων.

Η επίκληση του «νόμιμου» της διαδικασίας δεν απαλλάσσει το επιχειρησιακό σωματείο από την ευθύνη του να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας στο Μετρό.

Διαβεβαιώνουμε τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων θα βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές και συνολικά τους εργαζόμενους στο Μετρό να παλέψουν για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το «Μετρό Θεσσαλονίκης»(2015-02-19 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστοι παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι(2015-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργάτες(2012-05-11 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εργοδοτικές πιέσεις(2010-09-30 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας στο μετρό(2000-03-23 00:00:00.0)
Ο αγώνας έφερε τη νίκη στο ΜΕΤΡΟ(1995-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ