Το «όραμα» ενός ΕΟΠΥΥ - αγοραστή υπηρεσιών Υγείας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός, την ώρα που ο Οργανισμός καταρρέει από στιγμή σε στιγμή
Κατεπείγουσα η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό |
Τα μέτρα, δήλωσε απερίφραστα, θα έχουν τον εξής στόχο: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει ως μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Είναι μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά τον γερμανικό ασφαλιστικό οργανισμό Υγείας. Φτιάχτηκε για να ενώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων και να βγει στην αγορά να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές για μια πολύ καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών». Εν ολίγοις, οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά ο ιδρώτας τους «αξιοποιείται» για να ταΐζονται οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου!
Το κυβερνητικό στέλεχος ουσιαστικά παραδέχτηκε πως ο Οργανισμός δεν είναι τίποτε άλλα παρά ο μεσάζοντας των ασφαλισμένων με τους επιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο. Γι' αυτό άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ στηρίζει με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δράση. Ετσι, για παράδειγμα, τα αντιδραστήρια του ΙΚΑ έκλεισαν και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για μικροβιολογικές εξετάσεις, πληρώνοντας - πέρα από τις εισφορές - και επιπλέον 15% απευθείας από την τσέπη τους. Αντίστοιχα για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι δομές του ΕΟΠΥΥ δεν εξοπλίζονται με τους απαραίτητους μαγνητικούς ή αξονικούς τομογράφους, αλλά οι ασφαλισμένοι στέλνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, γιατροί για τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν προσλαμβάνονται κ.λπ.
Κάθε «διαπραγμάτευση» που γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί σε βάρος των ασφαλισμένων. Ας δούμε στον τομέα του Φαρμάκου: Ο κυβερνητικός στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από τα ασφαλιστικά Ταμεία (σ.σ. από 4,1 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ). Αυτό - παρά την κυβερνητική προπαγάνδα - δε σημαίνει ούτε ότι θα χάσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ούτε ότι θα γίνει «οικονομία» στον ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα «επιστρέψουν» με δωρεάν παροχές στους ασφαλισμένους. Αντίθετα, σημαίνει ότι μεγαλώνει η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία.
«Ζεστό» χρήμα από τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων πάει στους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνη του 2012 ήταν:
Το αδιέξοδο της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε χτες και ο ίδιος ο Μ. Σαλμάς, όταν είπε: «Η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, που αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό των ασφαλισμένων, έχει περιθώρια να μειωθεί. Να μειώσουμε το κέρδος των επιχειρήσεων ή των παρόχων Υγείας, ώστε να εξοικονομήσουμε από 'κεί κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια», όταν μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ!
Πλέον, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Είναι ενδεικτικό πως: Η κρατική επιχορήγηση για διπλάσιους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε 3,5 φορές σε σχέση με πριν, ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται λόγω ανεργίας, ελαστικής εργασίας, μειωμένων μισθών, μαύρης εργασίας, ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το Α' εξάμηνο του 2012 και θα χρειαστεί άμεσα 1 - 1,4 δισ. για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Κι όμως σε έγγραφό του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης παραπέμπει ακριβώς στη νομοθεσία και στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, δηλαδή στο άγριο τσεκούρωμα στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, υπονοώντας πως δεν πρόκειται να δοθεί φράγκο.
Σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών
Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν πια άμεσα από τη μεγάλη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών, ξεσκεπάζοντας καθημερινά τη βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα περί «εξορθολογισμού των δαπανών», «νοικοκύρεμα» και άλλα τέτοια. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες και των διοικητών των νοσοκομείων που σπεύδουν να εφαρμόσουν αυτήν την εγκληματική πολιτική. Προχτές με εγκύκλιό του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ξεκαθάρισε πως θα πληρωθούν μειωμένες οι οφειλόμενες εφημερίες των γιατρών και οι εφημερίες θα γίνονται προσαρμοσμένες στο μειωμένο κονδύλι. Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου να παρουσιάσει σαν συντεχνιακό το ζήτημα των εφημεριών, είναι καίριο για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η υποστελέχωση μαζί με την τροποποίηση του προγράμματος εφημέρευσης, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες κλινικές και τμήματα να μην καλύπτονται εφημεριακά για πολλές ημέρες.
Ετσι: Το Καρδιολογικό, το Παιδιατρικό και το Οδοντιατρικό τμήμα εφημερεύουν 17 ημέρες χωρίς τις αντίστοιχες ειδικότητες. Το Ορθοπεδικό και το Ουρολογικό τμήμα εφημερεύουν 10 ημέρες χωρίς τις αντίστοιχες ειδικότητες. Το Οφθαλμολογικό τμήμα μένει 14 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οφθαλμίατρο, το Πνευμονολογικό τμήμα μένει 16 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο, το Ακτινολογικό τμήμα 7 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο, το ΩΡΛ τμήμα 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ωτορινολαρυγγολόγο, το Κυτταρολογικό τμήμα 26 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα κυτταρολόγο, το Γαστρεντερολογικό τμήμα 25 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γαστρεντερολόγο, το Δερματολογικό τμήμα 27 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα δερματολόγο, η Aιμοδοσία 5 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα αιματολόγο και το Ψυχιατρικό τμήμα 29 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ψυχίατρο. Οπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, η εφημέρευση ειδικευομένων γιατρών χωρίς την αντίστοιχη εφημέρευση ειδικευμένου δημιουργεί κινδύνους για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών. Επίσης, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άλλοτε εφημερεύουν 5 και άλλοτε 2 γιατροί.
Κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο τους συνταξιούχους, προγραμματίζει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 28 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στο ΕΚΘ και στη συνέχεια πορεία και συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους.
Στις 6 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει ολοήμερη κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους.
Από σήμερα, μέλη του σωματείου, ξεκινούν περιοδείες σε ΚΑΠΗ των Δήμων, προκειμένου να καλέσουν τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.
Τι προσπαθούν να αποδείξουν η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την «εκστρατεία» για τους ανασφάλιστους; Οτι η ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία να δέχονται δωρεάν τους ανασφάλιστους ασθενείς γιατί αλλιώς θα πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο δεν πρέπει να είναι υποχρέωση αλλά... φιλανθρωπία και καλή διάθεση;
Τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμ. Φλέμινγκ», «Παπαδημητρίου» ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στην «Αλυσίδα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους Ανασφάλιστους μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής», αποδεικνύοντας πως... υπάρχει και φιλότιμο. Για το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος, για τους «φιλότιμους» επιχειρηματίες που εκβιάζουν τα νοσοκομεία ότι θα πάψουν να τα προμηθεύουν, τι έχουν να πουν ο ΙΣΑ και η Αρχιεπισκοπή; Τι είδους αγώνες έχει οργανώσει ο ΙΣΑ για να έχουν όλοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ο ΙΣΑ, πάντως, και σε πρόσφατη επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ δηλώνει πως έχει «επίγνωση της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας»...
Τι απομένει, λοιπόν, για τους ανασφάλιστους και τα παιδιά τους αφού το κράτος δεν πρόκειται να φροντίσει; Ζητιανιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επιχειρηματίες, μπας και φιλοτιμηθούν...