Η ίδια η προστασία της υγείας του λαού είναι που επιβάλλει κατάργηση κάθε ελαστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση) |
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή ανακοίνωσε «την πρόσληψη 400 περίπου επικουρικών γιατρών», «για ένα έτος η κάθε σύμβαση», που «θα διατεθούν κυρίως στην Περιφέρεια, που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, θα αντιμετωπισθούν προβλήματα των νοσοκομείων της Λαμίας, της Λάρισας, των Σερρών κ. ά.».
Η μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να μένουν υποστελεχωμένες και να κινδυνεύουν οι νοσηλευόμενοι. Οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι πολλαπλάσιες, υπολείπονται χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, και φυσικά δε θα πάψουν οι ανάγκες μετά από ένα χρόνο. Μέχρι να εξοικειωθούν οι 400 επικουρικοί με το αντικείμενο, το εργασιακό περιβάλλον και τους ασθενείς, θα πρέπει να φύγουν. Η ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση του κάθε ασθενούς, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, υπονομεύεται από τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού στα νοσοκομεία, από την απασχόληση των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης, ανασφάλειας κ.τ.λ.
Ολα δείχνουν ότι η ελαστική εργασία θα γίνει καθεστώς στις δημόσιες δομές Υγείας, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν σταθερά γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές επαρκείς να φροντίζουν όλους τους ασθενείς. Εδώ να θυμίσουμε και την πρόσληψη 21 γιατρών για τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Περάματος μέσω ΜΚΟ στα πλαίσια της Κοινωφελούς Εργασίας με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου για 5 μήνες και με 625 ευρώ μισθό, όπως και 343 - νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό - στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα» και «Ευαγγελισμός».
Η κυβέρνηση επιταχύνει με αφοσίωση περικοπές κάθε είδους, ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις συνενώσεις κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων τόνισε ότι «υπάρχουν κλινικές, οι οποίες υπολειτουργούν με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο - π.χ. δύο γυναικολογικές κλινικές - σε πολύ μικρή απόσταση», χωρίς βέβαια να πει ότι τα τμήματα και οι κλινικές υπολειτουργούν, ακριβώς επειδή δεν έχουν προσωπικό, ενώ οι νέοι Οργανισμοί των νοσοκομείων - που είναι πλέον Υπουργική Απόφαση - καταργούν και κενές οργανικές θέσεις νοσοκομείων και κλινικές. «Υπολογίζουμε - πρόσθεσε - ότι θα έχουμε γύρω στις 661 κλινικές και τμήματα που θα συγχωνευθούν». Ομως, αναβάθμιση θα ήταν αν στελεχώνονταν τα τμήματα των νοσοκομείων που υπολειτουργούν και όχι η συγχώνευσή τους. «Οταν ενώνονται δύο κλινικές, τις ενώνουμε διότι χρειαζόμαστε το προσωπικό τους για να βγαίνουν οι εφημερίες», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να αναφέρει, για άλλη μια φορά, ως καλό παράδειγμα διαχείρισης, τη μεταφορά 30 νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν»: «Στο "Αττικόν" άνοιξαν τρεις κλινικές. Τι θέλει ο πολίτης; Ο πολίτης θέλει υπηρεσίες Υγείας». Στο μεταξύ, οι τρεις κλινικές λειτουργούν με βάρδιες γιατρών από το τηλέφωνο και οι 30 νοσηλευτές δεν εκπαιδεύτηκαν προτού μεταφερθούν.
Η κυβέρνηση συνολικά σχεδιάζει να απαλλάξει το κράτος από καίριους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και να δοθούν στην επιχειρηματική και «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, στη λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία». Σε μια εποχή που το δίκτυο δημόσιων, αναβαθμισμένων και δωρεάν υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα έπρεπε να αναπτύσσεται, συρρικνώνεται δραματικά. Ετσι, η κυβερνητική πολιτική πετάει όλο και περισσότερους έξω από το σύστημα Υγείας, αφού η πρόσβασή τους θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο, από το πορτοφόλι τους. Είναι ενδεικτικό, πως εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας, κλιμακωτά με βάση εισοδηματικά κριτήρια, που θα φτάνει μέχρι και το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας. Δεν φτάνει δηλαδή που οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών τους Ταμείων, αλλά και απευθείας με συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, τώρα μετακυλίεται σε αυτούς νέο κόστος, όπου ο καθένας θα αγοράζει όση ...«νοσηλεία» αντέχει η τσέπη του.
Αλλωστε, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει συνολικά για τα έτη 2013 - 2014 περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και σε νέο «χαράτσωμα» ασφαλισμένων και ασθενών. Οι περικοπές αυτές θα έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.
35χρονη γυναίκα, βαριά τραυματισμένη, παραμένει για 24 μέρες εκτός χειρουργείου επειδή είναι ανασφάλιστη...
Πέρασαν 24 μέρες. Πονάει αφόρητα, είναι, πλέον, σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει παράλυτη, καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για την ίδια τη ζωή της. Παρ' όλα αυτά δεν χειρουργείται. Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν δίνει τη σχετική άδεια, διότι η βαριά τραυματισμένη νέα γυναίκα είναι ανασφάλιστη. Ο πατέρας της που θα μπορούσε να την έχει ασφαλισμένη ως προστατευόμενο μέλος, είναι και αυτός ανασφάλιστος, καθότι άνεργος, όπως άνεργος είναι και ο 29χρονος αδελφός της.
Η οικογένεια, που ήρθε από την Αλβανία και ζει στο Βόλο επί 10 χρόνια, βρίσκεται σε απόγνωση. Ο πατέρας έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να του επικολληθούν, εκ των υστέρων, τα ένσημα ενός εξαμήνου που δούλεψε σε αγρότη της περιοχής, ώστε με τα ένσημα του ΟΓΑ να μπορέσει να αποκτήσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια να βάλει στο βιβλιάριό του και την τραυματισμένη κόρη του.
Ενα ακόμα από τα πολλά ανθρώπινα δράματα που διαδραματίζονται, σε καθημερινή, πλέον, βάση, στα νοσοκομεία της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ολιγαρχίας που στοχεύει και οδηγεί στην κατάργηση του δικαιώματος του φτωχού λαού στην υγεία. Μια πολιτική που ιδιαίτερα τα τρία - τέσσερα τελευταία χρόνια όξυνσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, εφαρμόζεται με περισσή αγριότητα και ωμή κυνικότητα, αφήνοντας πίσω της σωρούς ερειπίων και θυμάτων.
Και δεν είναι μόνο οι ανασφάλιστοι που, πια, «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» και αν αρρωστήσουν κινδυνεύουν να «πάνε σαν το σκυλί στ' αμπέλι». Ανάλογη «τύχη» έχουν και οι ασφαλισμένοι, καθώς αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε πλήρη υποβάθμιση και τα όρια της «παράλυσης». Οι ισοπεδωτικές περικοπές που έχουν, ήδη, γίνει στα κονδύλια για την Υγεία - κι άλλες πολύ μεγάλες αναμένονται οσονούπω - έχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς τα αναγκαία μηχανήματα και υλικά, ενώ γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται και οι συνθήκες δουλειάς γίνονται όλο και πιο σκληρές και δύσκολες.
Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην γίνονται χειρουργεία - στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας τα μισά χειρουργεία δεν λειτουργούν - και άλλες αναγκαίες επεμβατικές πράξεις και, γενικότερα, να έχει καταστεί προβληματική έως και αδύνατη η παροχή ακόμα και των άμεσα ζωτικών υγειονομικών υπηρεσιών στο λαό μας.
Λύση σ' αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κι αφορά άμεσα τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, δεν μπορεί να δοθεί με «έκφραση παραπόνων» και «ατομικές διαμαρτυρίες για επιμέρους θέματα και αιτήματα», ούτε, βεβαίως, όπως προτείνουν και προωθούν οι εκπρόσωποι του φιλοκυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, μέσω του «διαλόγου» με τους κυβερνώντες και τα όργανά τους, οι οποίοι «εν γνώσει των τραγικών συνεπειών» εφαρμόζουν την «ανθυγιεινή» πολιτική τους.
Αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, σε κοινό μέτωπο πάλης με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με στόχο καθαρό: την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, τη συγκέντρωση δυνάμεων και την οργάνωση της πάλης με στόχο τη διεκδίκηση Υγείας αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια.