ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
Επνιξε ό,τι ήταν προδιαγραμμένο να πνιγεί

Καμένοι ορεινοί όγκοι, τεχνικά έργα χωρίς τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές υποδομές, μπαζώματα ρεμάτων και κτίσιμο σπιτιών επάνω σε αυτά. Ολα μαζί δείχνουν τον ένοχο για όσα συνέβησαν στην Αττική μετά την προχτεσινή βροχή. Αυτή η σημερινή εικόνα της Αττικής δεν έγινε από μόνη της. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις πολιτικές τους δημιουργούσαν την... υποδομή της καταστροφής. Χρόνια τώρα με επιμέλεια παραμόρφωναν το Αττικό τοπίο, για να το καταστήσουν αβίωτο. Αντιπαροχή, καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, αυθαίρετα σε δάση, οικοδομικοί συνεταιρισμοί που τα μέλη τους ήταν οι πελάτες των κομμάτων της εξουσίας, εργολάβοι που, στην κυριολεξία, «εκτέλεσαν» ακόμα και τα έργα που είχαν αναλάβει. Εργα, όπως αυτό της Αττικής Οδού, που κόβει την Αττική στη μέση και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων...

Από πού να ξεκινήσει κανείς τον απολογισμό της νέας μεγάλης καταστροφής; Από τη νέα Εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, που η διάβαση στο ύψος της Κακιάς Σκάλας πρέπει να γίνεται με.. κράνη; Την Κυριακή έγιναν κατολισθήσεις στο 49ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, όπου σκοτώθηκε μέσα σε ΙΧ η 51χρονη Μάγδα Πολίτη, τραυματίστηκε ο σύζυγός της Μανώλης, 59 χρόνων και η εξάχρονη εγγονή τους. Κατολισθήσεις έγιναν στο 51ο και 52ο χιλιόμετρο. Ο βράχος που καταπλάκωσε την άτυχη γυναίκα έπεσε από σημείο του εργοταξίου όπου θα αρχίσουν έργα διάνοιξης νέας σήραγγας. Παράλληλα, τα νερά του ρέματος Αγ. Γεωργίου, κοντά στα κρατικά διυλιστήρια, «έχασαν» την έξοδό τους στη θάλασσα και πλημμύρισαν την Εθνική οδό.

Από πού να συνεχίσει κανείς; Από την πολύπαθη Δυτική Αττική που πλήττεται από πλημμύρες κάθε δυο χρόνια; Στο σεισμόπληκτο Μενίδι σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Η λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης έγινε ποτάμι, ιδιαίτερα πλήγηκε ο οικισμός Καποτά. Στα Α. Λιόσια η περιοχή της Λίμνης - ως είθισται - μετατράπηκε σε... λίμνη. Στο Χαϊδάρι όγκοι νερού πλημμύρισαν την οδό Ρίμινι, και γενικότερα την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου απ' το... 1997 κατασκευάζεται δρόμος. «Η κατασκευή του ξεκίνησε χωρίς να έχει προηγηθεί αντιπλημμυρική μελέτη», καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης. Αποτέλεσμα; Υπόγεια πλημμυρισμένα, κατεστραμμένες περιουσίες, διαλυμένα αυτοκίνητα... Ζημιές επίσης υπέστησαν περιοχές των Δήμων Καματερού, όπου στην περιοχή Θεοτόκος βούλωσαν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων, Αιγάλεω και Πετραλώνων, Περιστερίου και Πετρούπολης.

Και πού να τελειώσει κανείς; Στην Ανατολική Αττική, που έχει καταντήσει πλέον ρουτίνα με την πρώτη βροχή να θρηνεί ο κόσμος τους κόπους και το βιος μιας ολόκληρης ζωής; Η Ανάβυσσος και φέτος κλαίει, η Παλιά Φώκαια επίσης. «Τουλάχιστον δε θρηνήσαμε θύματα», λέει σηκώνοντας ψηλά τα χέρια ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος. Για την επόμενη φορά, όμως, ποιος μπορεί να εγγυηθεί; Και ποιος, επιτέλους, θα βγει κάποτε να αναλάβει τις ευθύνες του;

ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Τους παρέσυρε το ρέμα!

Στην Ανάβυσσο, και ιδιαίτερα στην παραλιακή Παλαιά Φώκαια, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από προχθές το βράδυ είναι, κυριολεκτικά, δραματική. Είκοσι λεπτά βροχής ήταν αρκετά, για να διαλύσει περιουσίες, να τσακίσει όνειρα, να σκορπίσει οργή κι απελπισία. Πρόκειται ουσιαστικά για καταστροφές, που μόνο πρωτόγνωρες δεν είναι για τους κατοίκους της περιοχής, αφού το ίδιο συνέβη το 1996, αλλά και κάμποσες ακόμα φορές τα τελευταία δέκα χρόνια. Ομως, και ο ηθικός αυτουργός της κατάστασης δεν είναι άγνωστος. Κάθε άλλο. Ολοι γνωρίζουν πως το ρέμα, που διασχίζει την κοινότητα και φτάνει έως τη θάλασσα, μπαζώθηκε, κόπηκε σε οικόπεδα, τα οικόπεδα πουλήθηκαν και, φυσικά, χτίστηκαν σπίτια. Αυτό το ρέμα είναι σήμερα που καταστρέφει και εκδικείται...

Συγκεκριμένα νούμερα για τις καταστροφές που προκλήθηκαν δεν υπάρχουν. Τα συνεργεία της Νομαρχίας Αν. Αττικής δεν έχουν ξεκινήσει καν τις καταγραφές, αφού μέχρι αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική τραβούσε ακόμα νερά απ' τα πλημμυρισμένα σπίτια και τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις. Ελπίδα για αποζημιώσεις αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν. Γιατί αυτοί γνωρίζουν πως όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, μετά από κάθε φυσική καταστροφή, φροντίζει - όταν αυτή ξεχαστεί ή μετατοπιστεί - να τα αθετήσει.

«Είναι τρομερές οι εικόνες της καταστροφής. Μάντρες, κάγκελα, τοιχία ολόκληρα κόπηκαν και παρασύρθηκαν απ' τα ορμητικά νερά. Είναι ευτύχημα που δε θρηνήσαμε ανθρώπους», λέει στο «Ρ» η Σοφία Τρανουδάκη, κάτοικος της περιοχής. «Θάλασσα και Ανάβυσσος έγιναν ένα!», θα πει και ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος. Μόνο που ενώ όλοι γνωρίζουν τι και ποιος φταίει, κανείς - για τους αρμόδιους μιλάμε - δεν τολμά να το ομολογήσει...

ΜΕΝΙΔΙ
«Καταραμένη» ή ξεχασμένη πόλη;

Το ένα χτύπημα πίσω απ' το άλλο συνεχίζει να δέχεται το τελευταίο διάστημα, το πολύπαθο Μενίδι. Αυτή τη φορά έφτασε και περίσσεψε η προχτεσινή νεροποντή για να μετατρέψει την εγκαταλειμμένη αυτή πόλη, σε μια τεράστια λιμνοθάλασσα. Δρόμοι απροσπέλαστοι, σπίτια πλημμυρισμένα, περιουσίες κατεστραμμένες κι ένα μεγάλο «γιατί» είναι ό,τι άφησε πίσω της η βροχή της Κυριακής.

Κι αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τους «καταραμένους» του καταυλισμού «Καποτά» - που δεν έμειναν μόνο χωρίς ρεύμα το προχτεσινό βράδυ, αλλά είδαν και τα προχειροκατασκευασμένα λυόμενά τους να βουλιάζουν - καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος και της καταστροφής και της αγανάκτησης. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Ως πότε θα είμαστε οι πολίτες ενός κατώτερου Θεού; Αν δε θρηνήσαμε σήμερα θύματα, το βέβαιο είναι πως θα θρηνήσουμε αύριο. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου Θάνος Τραβασάρος.

Για τους κατοίκους του Μενιδίου βασικός υπεύθυνος αυτής της καταστροφής είναι το ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα υποτυπώδες αποχετευτικό δίκτυο, που δεν μπορεί ωστόσο να καλύψει τις ανάγκες ούτε καν της συγκεκριμένης περιοχής, αφού είναι παλιό (τουλάχιστον 30 χρόνων) και προχειροκατασκευασμένο.

Εξίσου πρόχειρα αποδείχτηκαν τελικά και τα λυόμενα που πρόσφερε το κράτος στους σεισμόπληκτους. Στον καταυλισμό «Καποτά» οι πληγές μετριούνται η μία μετά την άλλη. Τα ελάχιστα πράγματα που διέσωσαν οι κάτοικοι του «Καποτά» απ' τον καταστροφικό σεισμό, κινδύνεψαν προχτές απ' τα νερά της βροχής που έπνιξαν κι αυτή την ελάχιστη ελπίδα τους. Κι ο χειμώνας δεν έχει μπει ακόμα... Πάντως η πόλη από προχτές θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, με τα αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και να 'χουν πλακώσει το ένα το άλλο, με οικοσκευές να είναι πεταμένες και λασπωμένες στο δρόμο, με τους ανθρώπους να τραβούν τα μαλλιά τους. Τα πάντα πρέπει ξανά - με τι κουράγιο κανείς δεν ξέρει - να ξεκινήσουν απ' την αρχή.

«Αυτή η βροχή ήρθε να επιβεβαιώσει την πλήρη εγκατάλειψη του Μενιδίου απ' την πολιτεία. Σ' αυτό έχει τρομερές ευθύνες και η δημοτική αρχή, που έχει ξεχάσει να διεκδικεί και να παλεύει. Το πιο τραγικό απ' όλα, όμως, είναι πως δε φαίνεται καν να υπάρχει διάθεση και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς δημάρχου να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα στην πόλη μας. Και δε μιλάμε φυσικά για πυροσβεστικά έργα ή μέτρα, αλλά για έργα και μέτρα ουσίας», κατέληξε ο Θ. Τραβασάρος.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Προχωρούν με το... σταγονόμετρο!

«Η κατάσταση αντιμετωπίζεται, αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος και χρήμα». Με τη δήλωση αυτή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς ομολογεί ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων στο Λεκανοπέδιο Αττικής προχωρά με «βήματα χελώνας». Και το χειρότερο; Οτι μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, συνεχώς με την παραμικρή νεροποντή πολλές και διαφορετικές συνοικίες της Αθήνας συνεχώς θα πλημμυρίζουν...

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του υφυπουργού, αιτία για τις πλημμύρες στην Αττική είναι τα μπαζωμένα ρέματα και οι χείμαρροι σε μήκος άνω των πεντακοσίων χιλιομέτρων, ενώ το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτείται φτάνει τα 300 δισ. δρχ. σε τιμές του 1995. Πολλά από αυτά εκτελούνται - συμπλήρωσε ο υφυπουργός - αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετά, όπως στη Ραφήνα και την Ελευσίνα.

Ειδικότερα για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Θριάσιο - τα οποία έχουν εξαγγελθεί εδώ και χρόνια - δεν εκτελούνται επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί υπέρογκες τις τιμές που όρισαν τα δικαστήρια για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις και τώρα αλλάζει τις μελέτες, αφήνοντας τον κόσμο να πλημμυρίζει...

Εγκληματική αμέλεια

Οσον αφορά για την κατολίσθηση του βράχου στην Κακιά Σκάλα, εκεί ακριβώς που γίνονται έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα, προκύπτει εγκληματική αμέλεια του εργολάβου. Ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς δήλωσε χτες τα εξής: «Η πρωινή αυτοψία έδειξε ότι υπήρχε συρματόπλεγμα στην πάνω μεριά. Ο βράχος αποκολλήθηκε από ψηλότερο σημείο και πέρασε πάνω από το συρματόπλεγμα λόγω της κλίσης του εδάφους. Φαίνεται ότι το συρματόπλεγμα δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε. Οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου υπάρχουν».

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το περιστατικό που αποδεικνύει ότι άλλα δημόσια έργα επιτείνουν τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αιτία της πλημμύρας στην οδό Χαμοστέρνας ήταν τα οδικά έργα που εκτελεί εκεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς να φροντίσει παράλληλα να μην προκαλούν πλημμύρα...

Αποκαλύπτεται επίσης ότι οι καθαρισμοί των φρεατίων, που έχει αναλάβει η ΕΥΔΑΠ δύο φορές το χρόνο, δεν επαρκούν, όπως δεν επαρκεί και το ίδιο το δίκτυο των ομβρίων, παρότι τα στελέχη της υποστηρίζουν πως η «εταιρία ανταποκρίθηκε» και ότι «το σύστημα βασικά λειτούργησε». Παρ' όλα αυτά αποδείχτηκε ότι πολλά φρεάτια είχαν φράξει από διάφορες φερτές ύλες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πολλών περιοχών του Πειραιά και των γύρω δήμων, της οδού Θηβών κ.λπ.

Ανεμοστρόβιλος έπληξε την Κέρκυρα

Κακοκαιρία έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου τη νότια Κέρκυρα σε περιοχές που είχαν πληγεί πρόσφατα από πλημμύρες. Ισχυροί άνεμοι σήκωσαν τις στέγες 20 σπιτιών, ενώ ξεριζώθηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπές στην κυκλοφορία στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Η κακοκαιρία προκλήθηκε από ανεμοστρόβιλο σε συνδυασμό με έντονη βροχόπτωση. Οι δυνατοί άνεμοι διέτρεξαν την περιοχή από το ανατολικό τμήμα, μέχρι το δυτικό, από τις περιοχές Μπούκαρη προς Ισσό. Ο δήμος Μελιτιαίων βρέθηκε στο διάβα τους.

Πλημμύρες μικρής έκτασης σημειώθηκαν στην Κύμη της Εύβοιας και στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ