ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βαλκανικό «αντιΝΑΤΟικό Κέντρο» εν δράσει!

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της διήμερης Βαλκανικής συνάντησης Κομμάτων και Κινημάτων  

Οταν η ανησυχία σμίγει με αγωνιστικές διαθέσεις και τη βαθιά πεποίθηση πως ο συντονισμός της δράσης αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη των καιρών και των συνθηκών, δεν μπορεί παρά να αναζητηθούν και να βρεθούν οι τρόποι, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεξάγεται ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιΝΑΤΟικός αγώνας, ώστε να 'ρθει η μέρα που τα Βαλκάνια θα απαλλαγούν από τον ΝΑΤΟικό ζυγό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, θα αποκτήσουν ισότιμες, ειρηνικές σχέσεις.

Και η συγκρότηση του «ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου» - που αποφασίστηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στη διήμερη βαλκανική συνάντηση κομμάτων και κινημάτων, που φιλοξένησε το ΚΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ήταν η μοναδική επιλογή και αυτονόητη απάντηση στην εντεινόμενη ανησυχία τους από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στις αγωνιστικές τους διαθέσεις και στην αποδοχή του επιτακτικού χαρακτήρα του συντονισμού της πάλης.

Στόχος του «Κέντρου», που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η άμεση ενημέρωση, η υποστήριξη και ο συντονισμός της δράσης σε αντιιμπεριαλιστική - αντιΝΑΤΟική κατεύθυνση, ενώ πρώτος μεγάλος σταθμός στη λειτουργία του - εκτός απροόπτου - θα είναι οι τριήμερες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Μάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ΝΑΤΟικό έγκλημα εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Η ίδρυση του «ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου» σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της αντιΝΑΤΟικής δράσης, η οποία για πρώτη φορά αποκτά στα Βαλκάνια κοινό σημείο αναφοράς. Αποτελεί επιπλέον απόδειξη της θερμής ανταπόκρισης που συνάντησε η πρόταση - κάλεσμα που απηύθυνε το ΚΚΕ, διά στόματος Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος «ανοίγοντας» τις εργασίες της συνάντησης, αρίθμησε μια δέσμη προτάσεων για συντονισμό δράσης, μεταξύ των οποίων και η παρακάτω:


«Θεωρούμε χρήσιμο να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και κομμάτων της περιοχής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κάθε χώρας, με στόχο την ευκολότερη και γρηγορότερη επικοινωνία και λήψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των οργανώσεών μας.

Το Κόμμα μας είναι πεπεισμένο ότι αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητα για τους λαούς της περιοχής μας η συγκρότηση μιας βαλκανικής "συμμαχίας" κομμάτων, μαζικών οργανώσεων, συνδικάτων ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον πόλεμο, στην αδικία και την εξάρτηση που αυτό σπέρνει. Καλούμε λοιπόν όλες τις προοδευτικές αντιιμπεριαλιστικές, διεθνιστικές και επαναστατικές δυνάμεις της περιοχής να πάρουν μέρος σ' αυτήν την προσπάθεια».

Στη συνάντηση πήραν μέρος και υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν εκτός από το ΚΚΕ και εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης». Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών», μαζικών φορέων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος, συνδικάτων, παράγοντες της διανόησης κ.ά.

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι των παρακάτω κινημάτων και κομμάτων:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κόμμα Εκογλάσνοστ, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα Γκ. Ντιμιτρόφ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Πολιτική Λέσχη Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ», Εθνική Επιτροπή για την ουδετερότητα, Κίνημα στρατηγών και αξιωματικών στο Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

Ρουμανία: Συμβούλιο για την Ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου, Αντιφασιστική Ενωση

Τουρκία: Κόμμα Εργασίας, Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία, Κουρδική Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση

Αντικειμενικές δυσκολίες εμπόδισαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας από την ΠΓΔΜ να πάρει μέρος στη συνάντηση. Ωστόσο, σε χαιρετιστήριο μήνυμά του ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης και δήλωσε ότι στηρίζει κάθε ενέργεια στην προοπτική αποτίναξης της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
Εκδηλη ανησυχία για τις εξελίξεις

Η ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στη Βαλκανική με την ολοένα και πιο ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εκφράστηκε απ' όλους τους Ελληνες συμμετέχοντες στη διήμερη συνάντηση. Εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της διανόησης γενικότερα, ο καθένας από τη δική του σκοπιά διατύπωσαν τις απόψεις, τις θέσεις και τον προβληματισμό τους γύρω από το πόσο αναγκαία είναι η απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή, και κατέθεσαν την αγωνία τους για την ανάγκη συντονισμένης δράσης των βαλκανικών κινημάτων, σ' αυτή την κατεύθυνση, αφού όπως σημείωσαν, μόνο τότε θα μπορούν να αναπτυχθούν ισότιμες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας, μέσα σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος σημείωσε πως «την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις ακολουθούν σε όλα το ρυθμό και την ταχύτητα της εποχής μας και κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται ακόμα ότι το θέμα της συνάντησης αποτελεί σύνθημα άλλων εποχών, τα γεγονότα του περασμένου χρόνου, αλλά και η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, προβάλλουν την αλήθεια. Μια αλήθεια που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που θέλουν να της δώσουν περνώντας την μέσα από το μεροληπτικό πρίσμα». Για να καταλήξει «η συμμετοχή τόσων φορέων στη συνάντηση δηλώνει την ύπαρξη του προβλήματος και την επιτακτική ανάγκη της λύσης».

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, αφού ανέφερε πως μπορεί ιδεολογικά και πολιτικά να μην είναι ταυτισμένος με πολλές θέσεις του ΚΚΕ, όφειλε να παραδεχτεί ότι «στο χώρο του ΚΚΕ, υπάρχει ζύμωση, ιδεολογία και το ζητούμενο είναι τέτοια να έχουμε στη ζωή μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά». Θύμισε την απόφαση του ΔΣ για σταμάτημα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, για την ειρήνη στην περιοχή, μια ειρήνη που όπως είπε «δεν επιβάλλεται με κατασταλτικούς μηχανισμούς». Και κατέληξε, λέγοντας πως οι εργασίες της συνάντησης θα είναι χρήσιμες για τις περαιτέρω διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Σήμερα είναι αναγκαίο το χτίσιμο ενός ρωμαλέου διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα αντιπαλεύει τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα βάζει εμπόδια στην υλοποίησή τους, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανατροπή της Νέας Τάξης», σημείωσε ο Μιχάλης Μοσχονάς, Δήμαρχος Αγίου Παύλου και πρόσθεσε πως «η ΤΑ μπορεί να παίξει ενεργητικό ρόλο στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και στην οικοδόμηση αυτού του κινήματος».

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Παναγιώτης Μαντάς υπογράμμισε πως η συμμετοχή της χώρας μας στη Νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τη Βαλκανική, αλλά και για την ίδια την εθνική της κυριαρχία και γι' αυτό πρέπει να σταματήσει. Πως η χώρα μας θα πρέπει «να διακόψει αμέσως κάθε ηλεκτρονική, γεωγραφική ή άλλη βοήθεια που θα ζητήσουν οι ιμπεριαλιστές για να επαναλάβουν με διάφορα προσχήματα αυτό που έκαναν με την επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης έξω από τα σύνορα και όπου βρίσκονται πρέπει να ανακληθούν». Κατέληξε σημειώνοντας πως τα σύνορα στη Βαλκανική θα πρέπει να γίνουν οι πραγματικές γέφυρες φιλίας, αδελφοσύνης, συνεργασίας και κοινής πάλης των λαών.

Η Μαρία Ζευγώλη, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, σημείωσε πως «ο συντονισμός των αντιστάσεων σε διεθνές επίπεδο τη στιγμή που το κεφάλαιο συντονίζεται και δρα ενιαία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Και η πρωτοβουλία του ΚΚΕ σ' αυτή την κατεύθυνση καλύπτει μια πραγματικά επιτακτική ανάγκη».

Η Μαρία Δεληβάνη - Νεγρεπόντη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εμείς οι Βαλκάνιοι δεν έχουμε λόγους να ενθουσιαζόμαστε απέναντι στη νέα διεθνή οικονομική τάξη όπως αυτή παρουσιάζεται. Αντίθετα, οφείλουμε με κριτικό πνεύμα να αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας επιβάλλεται και είναι εμφανές ότι στρέφεται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων. Και θα πρέπει μέσα σε ένα περιβάλλον ειρηνικό και με ισότιμες σχέσεις να προωθήσουμε όρους συνεργασίας αναμεταξύ μας σε όλους τους τομείς».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου τόνισε πως απαιτείται μια βαλκανική συνεννόηση, στη βάση των αρχών που διατρέχουν τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή η αποφυγή της βίας, η διατήρηση των διεθνών συνόρων και η κατοχύρωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πρόσθεσε πως η επιθυμία για Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια θα πρέπει να ενταχθεί μέσα σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης καθηγητής του ΠΑΜΑΚ τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει μια ηγεμονική συμμαχία, αλλά σήμερα πλέον «αποτελεί το κύριο πολιτικό στρατιωτικό εργαλείο για την επιβολή της νέας πολιτικοστρατιωτικής τάξης πραγμάτων την οποία επιχειρεί να εφαρμόσει, χρησιμοποιώντας και τη βία, όπως είδαμε στα Βαλκάνια και είναι πιθανό να δούμε και αλλού στο επόμενο διάστημα».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε και να τιμήσουμε αυτό που είναι πραγματικό, φυσικό, ανθρώπινο και βασικό. Ενάντια σ' αυτά τα ογκούμενα κύματα απληστίας», ανέφερε ποιητικά ο Κώστας Δρούτσας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης.

«Κανένας λαός δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Η αδιαφορία απέναντι στην επέμβαση σε γειτονική χώρα δε σώζει τον αδιάφορο από τον κίνδυνο να 'ρθει και η σειρά του», είπε ο Σωτήρης Κωστόπουλος, εκπρόσωπος Γενικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ και κατέληξε: «Γι' αυτό απαιτείται να χαράξουμε κοινή αγωνιστική κατεύθυνση για τη ματαίωση των σχεδίων εξωβαλκανικών δυνάμεων, για κατακερματισμό της περιοχής σε μικρά και αδύναμα προτεκτοράτα».

«Ας γίνουμε εμείς ο πυρήνας που θα μπορέσουν οι λαοί να ενωθούν για μια ζωή που όπως έλεγε ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Γ. Ρίτσος, «θα τη φωτίζει το χαμόγελο του παιδιού», και το χαμόγελο του παιδιού είναι η ειρήνη», ανέφερε η Σοφία Αδαμίδου, εκπρόσωπος της ΟΓΕ.

Στις αποφάσεις που έχει πάρει το Κίνημα Ειρήνης για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε συνεργασία με τους λαούς των Βαλκανίων, αναφέρθηκε ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Στη συμβολή του νεολαιίστικου κινήματος ειρήνης που κατάφερε να εκφράσει τη διάθεση της ελληνικής νεολαίας να ζει ειρηνικά χωρίς προστάτες, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος της ΝΔΕ Θεσσαλονίκης και σημείωσε: «η ελληνική νεολαία, όπως παλιότερα έτσι και σήμερα, δεν αποδέχτηκε τα κηρύγματα της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, δε βάφτισε το θύμα θύτη, στάθηκε μαζί με το λαό μπροστάρισσα στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Χ. Κουτσουράς και Κ. Αβραμόπουλος, τόσο στο χαιρετισμό τους όσο και στην παρέμβασή τους σημείωσαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αυταπάτες. Πως η καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων δε συμβιβάζεται με την πορεία στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών και την εξουσία των μονοπωλίων. «Εχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: η θα υποταχθούμε στο απάνθρωπο πρόσωπο της «παγκοσμιοποίησης» και θα πούμε «ναι» στο σάρωμα των κατακτήσεών μας ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο της συσπείρωσης και του αγώνα, το δρόμο της ταξικής πάλης, κάνοντας όραμά μας την ανατροπή της κυριαρχίας της εξουσίας των μονοπωλίων, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή κυριαρχία, το σοσιαλισμό».

Ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής του ΑΠΘ, τόνισε πως οι λαοί των βαλκανικών χωρών πρέπει να εντείνουν τη δραστηριότητα ενάντια στις επιλογές του διεθνούς και τοπικού κεφαλαίου, να δυναμώσουν τους δεσμούς φιλίας και να αναπτύξουν συντονισμό στην πάλη τους για την αποτροπή και την ανατροπή των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και κατέληξε: «Αυτή η προοπτική αποτελεί την απάντηση στη σημερινή κατάσταση, στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", στην πολιτική σχέσεων κυριαρχίας, εξάρτησης και υποτέλειας».

Ο Δημήτρης Καλτσώνης εκ μέρους των «Νομικών για την Ειρήνη» αναφέρθηκε εκτενώς στις εγκατεστημένες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια, το πώς αυτές χρησιμοποιούνται κύρια για την αστυνόμευση και καθυπόταξη των λαών στις χώρες όπου βρίσκονται και γενικότερα. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των πολιτών από τη μόλυνση που προκαλούν, αλλά και στο προκλητικό για κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας νομικό καθεστώς που διέπει το προσωπικό των βάσεων, για το οποίο ισχύει η απαράδεκτη αρχή της ετεροδικίας. Κατέληξε, λέγοντας πως «η παρουσία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια μόνο δεινά φέρνει στους λαούς τους, έχουμε γι' αυτό χρέος να προωθήσουμε από κοινού, οι λαοί, κάθε δημοκράτης και πατριώτης τον αγώνα για την απομάκρυνση των βάσεων».

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ αναφέρθηκε στην ιστορία της ΕΔΥΕΘ και γενικότερα του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα, κατήγγειλε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και κατέληξε, σημειώνοντας πως «το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό - φιλειρηνικό κίνημα μπορεί να γίνει το πρώτο μέτωπο συντονισμού και πάλης για όλα τα Βαλκάνια. Αρκεί να υπάρχει η θέληση και η συνειδητοποίηση από τις πρωτοπόρες δυνάμεις των κοινωνιών μας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν θέλουμε μπορούμε. Ας το αποφασίσουμε».


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Κατάθεση στο «λογαριασμό» του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Ως κατάθεση στο «λογαριασμό» του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπορούν να εκληφθούν οι διήμερες εργασίες της βαλκανικής συνάντησης κομμάτων και κινημάτων, οι οποίες στέφτηκαν με επιτυχία και αποδείχτηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες συμφώνησαν πως οι βαλκανικοί λαοί μπορούν να ζήσουν αδελφωμένοι, αρκεί να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που τους ανοίγεται, αυτόν του αγώνα. Μικρά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις τους παρατίθενται παρακάτω:

Από τη Βουλγαρία

Ο εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Ενωσης Βουλγαρίας και βουλευτής του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ένας από τους 3 που καταψήφισαν την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, Βέλκο Βαλκάνοφ, χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του το ΝΑΤΟ «δύναμη εχθρότητας» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν ώστε τα Βαλκάνια να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους απ' αυτό. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, πως απώλεσε και το τελευταίο φύλλο συκής επιτιθέμενο στη Γιουγκοσλαβία και ότι απλά προωθεί τους στόχους της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ο Μ. Μίντσεφ, από τη Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε πως «η κρίση που επιδρά στα Βαλκάνια με πολλές και διάφορες μορφές δεν είναι προσωρινή ή τυχαία. Είναι αναπόσπαστο μέρος της εποχής των βαθιών αρνητικών κοινωνικών αλλαγών, της εποχής της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης». Συμπλήρωσε ακόμα πως η ανοιχτή επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, που κρατά πάνω από 10 χρόνια ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και ο κρυφός πόλεμος ενάντια στις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή μας, δεν μπορεί να θεωρηθεί διαφορετικά παρά μία συγκεκριμένη μορφή της μεγάλης κλίμακας ταξικού αγώνα ενάντια σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Βουλγάρικου Κομμουνιστικού Κόμματος Γκ. Ντιμιτρόφ Ιβάν Ντιμιτρόφ Μπρέντροφ υπογράμμισε πως μετά τη διάλυση του Συμφώνου Βαρσοβίας η επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου εντάθηκε. «Από αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμα στο ρόλο των διεθνών οργανισμών και κύρια στον ΟΗΕ, που ουσιαστικά δεν εμποδίζει την επέλαση των ΗΠΑ. Κατήγγειλε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που αποφάσισε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη λαού.

Ο Στέφεν Γκαϊνταντζίεφ από το Κόμμα Εκογκλάνοστ της Βουλγαρίας και βουλευτής σημείωσε πως από την αρχή το κόμμα του τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, έναν πόλεμο που ήταν ο πιο απαράδεκτος, απρόκλητος, απροκάλυπτος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κατέληξε τονίζοντας «εμείς θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε επίπεδο τοπικό, για να μην μπει η Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε επίπεδο Βαλκανικό να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια ΝΑΤΟ».

Ο ναύαρχος Ουζούνοφ, από το Κίνημα Στρατηγών και Αξιωματικών στο Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα και εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την ουδετερότητα, αναφέρθηκε στο Σύνταγμα της Βουλγαρίας, το οποίο «αναφέρει ρητά ότι η εξωτερική πολιτική διεξάγεται σύμφωνα με τις αρχές και τις νόρμες του διεθνούς δικαίου, αυτό και μόνο αρκεί για να μη θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Τάνια Παπάζοβα, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, σημείωσε πως οι Βούλγαροι κομμουνιστές, αντιφασίστες και ειρηνόφιλοι, «προσχωρούμε στην έκκληση "έξω το ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια"». Τόνισε πως η επίθεση του ΝΑΤΟ δεν ήταν μόνο εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ήταν επίθεση ενάντια σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, συμπληρώνοντας πως αυτή την εγκληματική πράξη δεν πρέπει να τη συγχωρήσουν οι Βαλκάνιοι και άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί.

Από τη Γιουγκοσλαβία

Ο Βλαντιμίρ Κρουσλιάνιν, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση της χώρας του και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, για να καταλήξει πως το κόμμα του «είναι αποφασισμένο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην ειρήνη, εθνική κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, ελεύθερη δημοκρατική οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη καθώς και για ισοτιμία και αλληλεγγύη στη χώρα, την περιοχή και τον κόσμο».

«Προσμένουμε - κατέληξε - ότι με μία τέτοια δύναμη μπορούμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη επιρροή του συντηρητικού φιλελευθερισμού που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και έτσι να καταστήσουμε την πρώτη νίκη του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και την τελευταία».

Από την Αλβανία

Ο Γ. Γκάζικας, από το Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας, σημείωσε πως η «Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει υποδουλώσει τα Βαλκάνια», αναφέρθηκε στην Αλβανία, όπου η Αμερική και το ΝΑΤΟ δημιούργησαν την ψευδή εντύπωση πως είναι οι μόνοι πραγματικοί φίλοι της χώρας, συμπληρώνοντας πως το κόμμα του έκανε μεγάλες προσπάθειες να εξηγήσει στο λαό τον κίνδυνο για όλα τα Βαλκάνια και τον κόσμο. Καταλήγοντας τόνισε πως η συνάντηση θα συντελέσει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ όλων των λαών, και του αλβανικού και σέρβικου, και θα βοηθήσει στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού.

Ο Χ. Μιλόσι από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας κατήγγειλε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που «έστρωσαν χαλί για να μπει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια», σημειώνοντας πως κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι το ΝΑΤΟ θα απομακρυνθεί με ειρηνικό τρόπο. «Την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των λαών την εξασφαλίζει μόνο ο σοσιαλισμός», υπογράμμισε.

Από τη Ρουμανία

Ο Σίβιου Σουμίκου, από το Συμβούλιο Ειρήνης Ρουμανίας και την Αντιφασιστική Ενωση, κατήγγειλε το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση της χώρας του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας «έκανε περισσότερα από όσα περίμεναν και οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί». Κατήγγειλε ακόμα το όργιο παραπληροφόρησης του ρουμάνικου λαού και τόνισε την ανάγκη ενότητας, κοινής δράσης και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των προοδευτικών κινημάτων και κομμάτων.

Η Αντριάνα Μαρία Μαχάρα, από τους Ειρηνιστές του Σιμπίου, κατήγγειλε τη συμμετοχή της Ρουμανίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ανέφερε πως οι προσπάθειες για την εξάλειψη στρατιωτικών δομών, όπως του ΝΑΤΟ, πρέπει να συνενώνουν όλες τις πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις.

Από την Τουρκία

Ο Αχμέτ Ντερέν από την Κουρδική Λαϊκή Δημοκρατική Ενωση υπογράμμισε πως οι λαοί δεν έχουν ανάγκη το ΝΑΤΟ για να έχουν ειρήνη, χρειάζεται μόνο η δύναμή τους και χωρίς αυτή δεν μπορεί να επέλθει ειρήνη ούτε στα Βαλκάνια ούτε στη Μέση Ανατολή. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον αγώνα του κουρδικού λαού, ο οποίος όπως είπε είναι ένα από τα θύματα του ΝΑΤΟ.

Από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας ο Φατίχ Πόλατ υπογράμμισε πως ο ιμπεριαλισμός παίρνει εκδίκηση από τους λαούς της περιοχής που τον είχαν πολεμήσει. Σημείωσε πως η πραγματική φιλία και ειρήνη μεταξύ των λαών, και ιδιαίτερα μεταξύ του ελληνικού και τούρκικου λαού, θα έρθει μόνο μέσα από την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως οι λαοί των Βαλκανίων θα αξιοποιήσουν τη δύναμή τους και θα καταφέρουν την πραγματική ειρήνη και αδελφοσύνη.

Ο ΚεμάλΟκουγιάν, από το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία της Τουρκίας, ζήτησε καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών τέτοια που να καλύπτει την ατζέντα του ιμπεριαλισμού στην οικονομική και στρατιωτική του έκφραση σε κάθε χώρα. Πρότεινε συνδυασμένη δράση των βαλκανικών κινημάτων για να αποφευχθεί η επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δράση εναντίον των ΝΑΤΟικών ασκήσεων, η οποία θα μπορεί να συνοδεύεται από πολύμορφες τοπικές αντιδράσεις, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ