ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΠ»
Θέλουν σκλάβους τους εργάτες με πρότυπο την COSCO

Το μέλλον στο οποίο οδηγούν τους εργαζόμενους αποδεικνύεται από το πρότυπο της COSCO που προωθούν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας με συνέπεια την πολιτική του κεφαλαίου, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και εξαπολύοντας άγρια επίθεση στην εργατική τάξη.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ» και μπροστά σε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα καλεί σε συντονισμένο ταξικό αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που θωρακίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα, για να μην υπάρξει καμία παραπέρα ιδιωτικοποίηση - παραχώρηση και με προοπτική για λιμάνια λαϊκή περιουσία.

«Σε πρώτη γραμμή, επισημαίνει, επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που σημαίνει παραπέρα παραχωρήσεις δραστηριοτήτων του Λιμανιού, κρουαζιέρα - CARTERMINAL- ΣΕΜΠΟ - Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι παραχωρήσεις αυτές θα γίνουν στο "πετυχημένο" πρότυπο της COSCO, που σημαίνει για τους εργαζόμενους καμία συνδικαλιστική δραστηριότητα, εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας Μεσαίωνα, ταυτόχρονα με την επίθεση στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις παροχές σε υγεία - πρόνοια, στο ασφαλιστικό με τη φοροληστεία».

Αναφερόμενη στην πλάτη που βάζουν εδώ και χρόνια για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και στην αναγκαιότητα του αγώνα και της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική που βάζουν οι ταξικές δυνάμεις, επισημαίνει: «Ετσι και σήμερα στις πρόσφατες συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων θέσαμε ξανά το ζήτημα της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Καμία αναμονή, άμεσες αποφάσεις μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις Σωματείων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με μέτωπο πάλης σε όλα τα λιμάνια και πλαίσιο που θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική. Να απαιτήσουμε την κατάργηση των Μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, επαναφορά των ΣΣΕ, του 13ου και 14ου μισθού. Καμία παραπέρα ιδιωτικοποίηση - παραχώρηση, αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία μέσα στα Λιμάνια. Αγώνας που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και θα αμφισβητήσει την εξουσία τους. Το σύνολο των άλλων παρατάξεων για μια ακόμη φορά απέρριψε την πρότασή μας, καλλιεργώντας στάση αναμονής και αδράνειας βάζοντας έτσι πλάτη για άλλη μια φορά για να παγιωθεί η σφαγή που έχει συντελεστεί και να προχωρήσει η νέα επίθεση στους εργαζόμενους. Καμία αντίδραση για τη φιλική διευθέτηση της Σύμβασης παραχώρησης που δίνει νέα προνόμια στην COSCO. Βοηθούν την εισβολή κεφαλαίων με την εκδίωξη των αποθηκών από τη λιμενική ζώνη, στηρίζουν τη λεγόμενη "Πολιτιστική Ακτή" που έχει στο στόχαστρο την ΚΕΣΜ, μόνιμες δεξαμενές, το κλείσιμο του ΣΙΛΟ. Καμία αντίδραση για το ΦΠΑ που δεν πληρώνει η COSCO στον ΟΛΠ».

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Απαιτούν ενημέρωση για δρομολόγια

Την πλήρη ενημέρωση για μια ακόμα φορά για το σύνολο των τακτικών και έκτακτων δρομολογίων της ναυτιλιακής εταιρείας «ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ», πλοιοκτήτρια του «ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ», ποια εκτελούνται και τι εκκρεμότητες υπάρχουν, απαιτούν με έγγραφό τους στο υπουργείο Ναυτιλίας και τους συναρμόδιους φορείς, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Αφού υπενθυμίζουν την τελευταία καταγγελία που έχουν κάνει από τις 3 Ιουλίου και για την οποία ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση, επισημαίνουν τα νέα στοιχεία που έχουν και από τα οποία προκύπτει ότι: Η εταιρεία έχει μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στους κ. Φράγκο Στέφανο και στην «Ικαριακή Ακτοπλοΐα Ν.Ε.». Οι οφειλές από ληξιπρόθεσμα Φύλλα Εκκαθάρισης στο ΝΑΤ ανέρχονται σύμφωνα με νέα ενημέρωση του ΝΑΤ στα 182.969 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο της ΓΓ Αιγαίου και ΝΠ/Διεύθυνση Μεταφορών/ Τμήμα Αγονων Γραμμών που έχει δρομολογήσει το επιβατηγό «Παναγία Θεολόγος» σε αντικατάσταση του «ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ», δεν καλύπτονται οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών. Τέλος, δεν έχει εκπέσει μέχρι σήμερα η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η εταιρεία στο ΣΑΣ για την εκτέλεση των δρομολογίων, παρότι παραβιάζει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

«Είναι αυτονόητο, επισημαίνεται στην καταγγελία, ότι καταδικάζονται ναυτεργάτες στην ανεργία, το ΝΑΤ σε απώλεια εσόδων και το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο των νησιών εγκαταλείπεται, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση για τα χαράτσια της Εφορίας

Σε 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στην Α' ΔΟΥ προχώρησαν προχτές, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, ενάντια στους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση προκήρυξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας.

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα γραφεία της εφορίας καταγγέλθηκε ότι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με βάση τα «ραβασάκια» της εφορίας είναι εξωφρενικά και εξοντωτικά. Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς μετά τις άγριες περικοπές των μισθών που φτάνει έως και το 50% οι εργαζόμενοι έρχονται ένα βήμα πριν τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οπως καταγγέλθηκε και στη συγκέντρωση σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού δανείου και από πάνω καλούνται να πληρώσουν και μια σειρά χαράτσια.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνδικάτου Ζ. Γκαραλιάκος, μιλώντας στη συγκέντρωση, απέναντι σε αυτές τη σφοδρή επίθεση «μια επιλογή έχουμε. Να επιλέξουμε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι την τελική νίκη, της ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας. Μόνο έτσι θα είναι κυρίαρχος, ανεξάρτητος ο λαός έτσι θα ζήσουμε πραγματικά ευτυχισμένα με εργατική - λαϊκή εξουσία χωρίς τις βδέλλες στο σβέρκο μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στις 9 π.μ. θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί θα ξεκινήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν και τις 48ωρες απεργίες που αποφάσισαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση, απαιτούν την κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας με μια μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει η εργοδοσία από τις 18 Απρίλη και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που τους οφείλονται. Παράλληλα, είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης να τεμαχίσει το ναυπηγείο και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματός του.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παραγγελίες υλικών με το σταγονόμετρο

Αποκαλυπτικά για τον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων απ' την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης είναι τα στοιχεία της ICAP για την «εγχώρια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Η ICAP επεξεργάστηκε τα στοιχεία 104 επιχειρήσεων και διαπίστωσε μια απότομη πτώση της αγοράς απ' το 2010 κατά 23,5% ως «συνέπεια συνδυασμού μέτρων από πλευράς δημόσιου τομέα, βασικότερα των οποίων ήταν η διενέργεια διαγωνισμών, η μείωση των τιμών και η δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών». Για το 2011 εκτιμάται «ότι σημειώθηκε νέα σημαντική υποχώρηση της εγχώριας αγοράς κατά 23%, κυρίως λόγω της περαιτέρω περιστολής των δημοσίων δαπανών προμηθειών υγείας». Δηλαδή, τη διετία 2010 - 2011 συνολικά οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 40,3%. Ο δημόσιος τομέας - κατά βάση τα δημόσια νοσοκομεία - απορροφούν το 70% των προϊόντων και η συγκεκριμένη αγορά εμφάνιζε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,3% κατά την περίοδο 1995 - 2009.

Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα ειδών και περιλαμβάνει από προϊόντα μιας χρήσης (π.χ. επίδεσμοι, γάζες κ.λπ.) μέχρι μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (π.χ. μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι κ.λπ.). Αποτελείται από μεγάλο αριθμό εισαγωγικών και περιορισμένο αριθμό παραγωγικών επιχειρήσεων. Τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα αφορούν ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων όπως αναλώσιμα, γάζες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, επιδεσμικό υλικό, υλικά τεχνητού νεφρού, οδοντικές προθέσεις και συναφή υλικά, διαγνωστικά αντιδραστήρια.

Ετσι, εξηγούνται και οι τρομακτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία καθώς πια δε γίνονται παραγγελίες υλικών και μηχανημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ