ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
59η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΝΔΑ
Ορόσημο για την επανάσταση στην Κούβα

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στην Πετρούπολη

Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις στο Γκουαντάναμο, με τους βετεράνους του επαναστατικού αγώνα στην πρώτη γραμμή
Από τις χτεσινές μαζικές εκδηλώσεις στο Γκουαντάναμο, με τους βετεράνους του επαναστατικού αγώνα στην πρώτη γραμμή
Τα 59 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας γιορτάστηκαν χτες στη Νησί της Επανάστασης. Οι επιθέσεις στους στρατώνες, των οποίων ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη του 1953 μπορεί σε στρατιωτικό επίπεδο να απέτυχαν, αλλά σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της κουβανικής επανάστασης, καθώς οι ελάχιστοι επαναστάτες που κατάφεραν να επιζήσουν συνέχισαν τις προετοιμασίες για τη νέα προσπάθεια ανατροπής του αιματοβαμμένου καθεστώτος του Χ. Μπατίστα και απελευθέρωσης της Κούβας από τα δεσμά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Από νωρίς χτες το πρωί χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας Γουαντάναμο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης για να αποτίσουν φόρο τιμής στους επαναστάτες που πραγματοποίησαν την επίθεση. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αντίστασή μας ενάντια στις ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον κουβανικό λαό». Επανέλαβε την πάγια θέση της Κούβας για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για κάθε ζήτημα αρκεί να είναι διάλογος με ίσους όρους.

Με αφορμή αυτήν την επέτειο, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Δήμος Πετρούπολης διοργάνωσαν χτες το βράδυ εκδήλωση στο δημοτικό κινηματογράφο της πόλης.

Παίρνοντας το λόγο η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κούβας, Ελισέλια Ντίας Σουάρες, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως ο κουβανικός λαός αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει εδώ και 50 χρόνια κάθε είδους απειλές, συμπεριλαμβάνοντας τον απάνθρωπο αποκλεισμό, που έχει σαν στόχο να τον γονατίσει. Παρ' όλα αυτά αντιστάθηκε και συνεχίζει ηρωικά.

Παράδειγμα η πάλη του κουβανικού λαού

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Γιώργου Σιφωνιού, που δίνουν έναν ηρωικό πολύμηνο απεργιακό αγώνα, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως σήμερα, που ο καπιταλισμός σαπίζει, ο λαός πρέπει να βγει στην αντεπίθεση, να πάρει την εξουσία στα χέρια του αντλώντας ως παράδειγμα τον κουβανικό λαό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος της Πετρούπολης Μανώλης Ραγκούσης, που επιβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη στην κουβανική επανάσταση, προσθέτοντας πως με τη μαζική πάλη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση των 4 Κουβανών που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και του πέμπτου, του Ρενέ, που παραμένει στις ΗΠΑ υπό το καθεστώς της εποπτευόμενης απελευθέρωσης.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Θανάσης Πατουλιάς, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην επίθεση στους στρατώνες Μονκάδα, αλλά και στις παραπέρα εξελίξεις τόνισε πως ο αποκλεισμός και η μόνιμη απειλή δε σταμάτησαν την Κούβα ούτε στην έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, αποστέλλοντας γιατρούς και εκπαιδευτικούς σε άλλες χώρες. Η Κούβα αναδεικνύει πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός, καθώς ακόμα και σήμερα στις δύσκολες συνθήκες λόγω αποκλεισμού αυξάνει τους πόρους για τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι «αναπτυγμένες» χώρες τις μειώνουν δραστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Ηλίας Λέγγερης μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δήμος Κούμπουρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πολλοί φίλοι της Κούβας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της πολύ ευαίσθητης ταινίας «Viva Cuba» του Κουβανού σκηνοθέτη Χουάν Κάρλος Κρεμάτα (Juan Carlos Cremata).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ολοκλήρωσε χτες, με την επίσκεψή τους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την 6ήμερη περιοδεία του σε χώρες των Βαλκανίων ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επαναλαμβάνοντας τα περί της ...προόδου που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και την αποφασιστικότητα των πολιτικών για ενίσχυση των αμοιβαίων και των ευρωατλαντικών δεσμών, δεκατρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας...

ΑΝΧΟΥΙ.-- Κατηγορίες για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» απαγγέλθηκαν στην Γκου Καϊλάι, σύζυγο του πρώην επικεφαλής της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ, Μπο Σιλάι, ο οποίος καθαιρέθηκε, στο πλαίσιο της «κάθαρσης», που επιχειρείται να εφαρμοστεί από το ΚΚ Κίνας για με τα σκάνδαλα διαφθοράς, που έχουν έρθει στην επιφάνεια. Οι κατηγορίες εναντίον της αφορούν τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Το ΚΚ Κίνας επίσης ανακοίνωσε ότι τιμωρήθηκαν 60 αξιωματούχοι υπουργείων και επαρχιών της χώρας, κατηγορούμενοι για διαφθορά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στους 77 νεκρούς φτάνουν οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το Πεκίνο, το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και βρίσκοντας τις αρχές απροετοίμαστες και αδύναμες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Παράλληλα, συνεχίζεται η κριτική στο κράτος για την ανικανότητα που επέδειξε και τις ελλιπείς υποδομές, που δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν την πρωτεύουσα της χώρας.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ξεπέρασε χτες πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης καθώς υπέρ της πρότασης ψήφισαν 72 βουλευτές, κατά 136 ενώ δύο βουλευτές απείχαν και 30 δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) κατηγορούν την κυβέρνηση πως απέτυχε στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και στην πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την επικριτική για τη Βουλγαρία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα αυτό και την απόφαση να συνεχιστεί επ' αόριστον η επιτήρηση της χώρας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστη αγορά στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην περιοχή Μπαζαούρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΚΙΤΟ.-- Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση του Εκουαδόρ την οριστική της απόφαση για τη χορήγηση ή μη ασύλου στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ που έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Στο μεταξύ, ο Ασάνζ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον πρώην Ισπανό δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, για να αναλάβει την υπόθεσή του.

ΚΙΝΑ
Παγιδευμένοι εργάτες σε ανθρακωρυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο χαρακτηρίζονται τα ανθρακωρυχεία της Κίνας, με τα συχνά ατυχήματα να προκαλούν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Χτες στην επαρχία Γκουιζού, κατέρρευσε μία στοά στο ορυχείο Ανιλάι, παγιδεύοντας 40 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν, όπως ορισμένοι συνάδελφοι τους που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα του ατυχήματος. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, στο σημείο έσπευσαν ομάδες διάσωσης προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τους εργαζόμενους.

Παρά το ότι δε διευκρινίζεται αν επρόκειτο για ιδιωτική ή κρατική επιχείρηση, η κατάσταση στα ορυχεία παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ
Από παράνομη δραστηριότητα τα έμβρυα

Την εκδοχή πως τα ανθρώπινα έμβρυα, που βρέθηκαν πριν μερικές μέρες σε δάσος κοντά στην πόλη Εκατερίνεμπουργκ, προήλθαν από κλινική που έκανε παράνομα εκτρώσεις, φαίνεται να επιβεβαιώνει έρευνα των ρωσικών αρχών. Κι αυτό γιατί όλα τα έμβρυα (248 συνολικά) ήταν μεταξύ 22ης και 26ης βδομάδας κύησης, την ώρα που η ρωσική νομοθεσία προβλέπει πως η γυναίκα μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης, ενώ επιτρέπεται και η έκτρωση μέχρι την 22η βδομάδα κύησης αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Την ίδια ώρα η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» αναφέρεται και στην περίπτωση έρευνας που έκανε μια γιατρός σε μια από τις κλινικές της περιοχής του Σβερντλόφσκ και η οποία μετά την απόλυσή της πήρε το «βιολογικό υλικό», δηλαδή τα έμβρυα, μαζί της, ώστε να συνεχίσει παράνομα την έρευνα.


Ι. Π.

ΓΑΛΛΙΑ
Απολύσεις στην «Alcatel-Lucent»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την απόλυση 5.000 εργαζομένων ανακοίνωσε χτες η διεύθυνση της γαλλοαμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Alcatel-Lucent», υποστηρίζοντας παράλληλα πως στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» της εταιρείας επιδιώκεται η μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του 2013. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατέγραψε συνολικές ζημιές 254 εκατομμυρίων ευρώ, παρόλο που το 2011 παρουσίασε κέρδη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλκατέλ» Μπεν Βερβάγιεν υποστήριξε ότι η εποχή «απαιτεί σθεναρές ενέργειες», περιλαμβανομένης «της συρρίκνωσης της υπαλληλικής μας βάσης και της κατάργησης ορισμένων μη κερδοφόρων συμβάσεων». Ετσι, η εταιρεία θα απολύσει 5.000 εργαζόμενους στο σύνολο των 78.000 διεθνώς. Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβρη του 2007 είχε απολύσει 4.000 εργαζόμενους επιπλέον των 12.500 που είχε ανακοινώσει το Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Εργατικές διαδηλώσεις στην Σίντι Μπουζίντ

TYNIΔA.--

Με προειδοποιητικά πυρά και δακρυγόνα αντιμετώπισε η αστυνομία τους διαδηλωτές (κατά κύριο λόγο ωρομίσθιοι) έξω από την έδρα της νομαρχίας της Σίντι Μπουζίντ, που απαιτούσαν να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και βδομάδες.

Οι εργάτες διαμαρτύρονται εδώ και μέρες, ενώ χθες μαζί τους ένωσαν τις δυνάμεις τους και οι άλλοι εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα των συνδικάτων. Πρόκειται για την πόλη όπου τον Ιανουάριο του 2011 ξεκίνησαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις την Τυνησία, μετά την αυτοπυρπόληση ενός πλανόδιου μικροπωλητή μπροστά από τη νομαρχία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυταρχικό καθεστώς του Μπεν Αλι. Οι διαδηλώσεις στην Τυνησία οδήγησαν στην αποπομπή του Μπεν Αλι, ωστόσο άλλες μερίδες της αστικής τάξης χειραγώγησαν το λαό, για να παραμείνουν στην εξουσία.

Η επίθεση της αστυνομίας στις χθεσινές διαδηλώσεις προκάλεσαν και διεύρυνση των συγκρούσεων καθώς οι διαδηλωτές στράφηκαν και ενάντια στους αστυνομικούς κατηγορώντας τους ως την «αστυνομία του Μπεν Αλί», αλλά και τα τοπικών γραφείων του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ