ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόταση μομφής και καθαίρεσης του προεδρείου της ΟΣΝΙΕ

Σήμερα στις 6 το απόγευμα και στην έδρα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Αριστοτέλους 27 Αθήνα, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

α. Μομφή και καθαίρεση του προεδρείου (πρόεδρος, γραμματέας Α', αντιπρόεδρος, ταμίας) οι οποίοι υπέγραψαν παράνομα «Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους από 15% έως 40%...!!

β. Μη αναγνώριση και καταγγελία της φερόμενης ως ΣΣΕ που υπεγράφη από το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ χωρίς την έγκριση του ΔΣ και εν κρυπτώ από αυτό υπέγραψε κλαδική ΣΣΕ με τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, με περικοπές επιδομάτων και αύξηση του ωραρίου εργασίας, τη στιγμή που οι εργοδότες έχουν μόνο στο Α΄εξάμηνο του 2012 κέρδη 100 εκατ. ευρώ!

Το γεγονός αυτό όπως αναμενόταν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους δεδομένου ότι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, η απόφαση του ΔΣ ήταν «διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ και υπογραφή της μόνο αν σ' αυτήν υπάρχουν αυξήσεις στους μισθούς και διατηρηθούν οι υπάρχοντες όροι εργασίας που εμπεριέχονται στην προηγούμενη ΣΣΕ.

Τα Κλαδικά Συνδικάτα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, Πάτρας με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία να μην αναγνωρίσουν την επαίσχυντη ΣΣΕ. Να παλέψουν να την ακυρώσουν στην πράξη, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές τους και διασφάλιση των υπαρχόντων όρων εργασίας.

Καλούν όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους τόπους δουλειάς.

Τέλος χαιρετίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στην κλινική «Γαληνός» που αυτές τις ημέρες με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας απορρίπτουν την εφαρμογή της ΣΣΕ που υπέγραψε η ΟΣΝΙΕ και διεκδικούν τοπική κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαντούν με αγώνες στην εργοδοτική τρομοκρατία

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με όλες τις μορφές, αποφάσισαν μέσα από Γενική Συνέλευση

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Βιοκλινική»
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Βιοκλινική»
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (πρώην κλινική ΓΑΛΗΝΟΣ) που αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει την κατάπτυστη κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ και διεκδικούν υπογραφή επιχειρησιακής και τοπικής κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις.

Και χτες παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τα απειλητικά εξώδικα που στέλνει, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην 3ωρη στάση εργασίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην Κλινική, ενώ συμβολικά για λίγα λεπτά απέκλεισαν και το δρόμο (οδό Μητροπόλεως), φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση και μυστική ψηφοφορία με κάλπη, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθε μορφή. Με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου, καθορίστηκε η πραγματοποίηση νέας τρίωρης στάσης εργασίας την επόμενη Τρίτη 31 Ιούλη από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Στο πλευρό τους, στη διάρκεια της κινητοποίησης, βρέθηκαν εργαζόμενοι της ψυχιατρικής κλινικής «Ασκληπιείο», που επίσης δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας. Ο κλινικάρχης έβαλε σε εφαρμογή το μνημόνιο, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η κατάργηση των επιδομάτων. Ετσι τους μείωσε τους μισθούς κατά 30% καταργώντας το νοσοκομειακό επίδομα, το επίδομα τροφής - κατοικίας και το επίδομα γάμου.

Η εργοδοτική τρομοκρατία

Η εργοδοσία, με εξώδικο που κοινοποίησε στο Σωματείο των εργαζομένων της ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ, την Τετάρτη 25 Ιούλη, ζητά να σταματήσουν τις στάσεις εργασίας, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες και καταχρηστικές γιατί αμφισβητούν όρους της κλαδικής σύμβασης και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Το εξώδικο είναι αποκαλυπτικό για τους χειρισμούς της εργοδοσίας.

Αναφέρει ότι «από 1η Ιούλη τέθηκε σε ισχύ η Κλαδική Σύμβαση», ενώ μόλις στις 19 Ιούλη το τμήμα προσωπικού της ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ανακοίνωσε προφορικά στους εργαζόμενους πως θα την εφαρμόσει και ζήτησε την εφαρμογή των νέων αυξημένων ημερήσιων ωραρίων κατά 2,5 ώρες από τη Δευτέρα 23 Ιούλη.

Επικαλείται ότι η «...νέα Κλαδική ΣΣΕ είναι δεσμευτική τόσο για την εταιρεία μας όσο και για το Σωματείο σας» και σημειώνει ότι «τυχόν διαφωνία σας με όρους αυτής της ΣΣΕ δεν αναιρεί τη δέσμευσή σας από αυτή». Και ισχυρίζεται ότι «με αυτό το αίτημα, δηλαδή τη μη εφαρμογή δεσμευτικού και για τις δύο πλευρές όρου της ΣΣΕ, η κήρυξη απεργίας είναι, εξ αυτού και μόνον του λόγου, παράνομη και καταχρηστική».

Επίσης ισχυρίζεται ότι οι τρίωρες στάσεις εργασίας είναι παράνομες και καταχρηστικές και γιατί η «απόφαση για κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας ελήφθη όχι με μυστική ψηφοφορία, αλλά διά βοής» και «με τη συμμετοχή εκπροσώπων που δεν έχουν σχέση ούτε με την κλινική ούτε με το Σωματείο σας» (αναφέρεται στην παρουσία του Σ. Ζαριανόπουλου, που είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ).

Η εργοδοσία πουθενά δεν επικαλείται οικονομικούς λόγους για την αναγκαιότητα εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης. Μιλά μόνο για δεσμευτική εφαρμογή της Κλαδικής ΣΣΕ. Και από αυτή την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, αναδεικνύεται ο προδοτικός ρόλος της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ που υπέγραψε μειώσεις των αποδοχών για τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που οι εργοδότες στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας έχουν, με επίσημα στοιχεία, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΥΡΩΠΗ»
24ωρη απεργία για ανάκληση απόλυσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι την οποία προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας

Στην απόλυση εργαζόμενου από τη διεκπεραίωση στο Κορωπί, προχώρησε η επιχείρηση «Ευρώπη» (πρακτορείο Τύπου). Αμεση ήταν η αντίδραση της Ενωσης που προκήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σήμερα Παρασκευή, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα. Την μέρα της απεργίας στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση στο κτίριο της εταιρείας στο Κορωπί.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση καλεί τη διοίκηση της «Ευρώπης» να ανακαλέσει τώρα την απόλυση του εργαζόμενου από τη διεκπεραίωση και να ματαιώσει το σχέδιό της και για άλλες απολύσεις. «Το λέμε καθαρά: Το σχέδιο απολύσεων δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μαζικά, οργανωμένα και αποφασιστικά δίνουμε άμεση απάντηση. Στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η εργοδοσία με την προτροπή των κυβερνήσεων λέμε ΟΧΙ», σημειώνει η Ενωση στην ανακοίνωσή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ