ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Με όλα τα μέσα για να γονατίσει το λαό

Βάθεμα της εσωτερικής υποτίμησης και ιδιωτικοποιήσεις, οι δυο βασικοί πυλώνες της πολιτικής διαχείρισης

Ολα τα μέσα, από την ιδεολογική τρομοκρατία και τα τερατώδη ψέματα, μέχρι την εφαρμογή του δόγματος του νόμου και της τάξης, δηλαδή την ενίσχυση της κρατικής καταστολής, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να γονατίσει το λαό και να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που προανήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως προέκυψε περίτρανα από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών στη Βουλή, είναι να υλοποιήσει μέσα στο 2012 όλα δίχως εξαίρεση τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, πράγμα που σημαίνει τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων και παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, άγριες περικοπές δαπανών για υγεία, κοινωνικά επιδόματα, νέες φοροεπιδρομές και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και γενικευμένη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει όσο περισσότερες από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί, αλλά και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και εταίρους. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την περίφημη «επαναδιαπραγμάτευση», διαμηνύουν ότι η τακτική που θα ακολουθήσει είναι ότι η κυβέρνηση «πρώτα θα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις και μετά θα διαπραγματευτεί με την τρόικα όσα είχε προεκλογικά υποσχεθεί για ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ο.κ.».

«Εμείς, αυτή τη στιγμή, είμαστε εκτός διαπραγμάτευσης, γιατί δεν έχουμε τηρήσει καμία από τις υποχρεώσεις μας. Δεν έχουμε υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις μας. Υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που μπορεί να έχουν ψηφιστεί αλλά να μην έχουν εφαρμοστεί», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 989») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι αναπόφευκτες οι νέες περικοπές μισθών στα ειδικά μισθολόγια κατά 12%, αλλά να υλοποιηθούν και όλες οι αντεργατικές - αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα όπλα στα χέρια μας να θέσουμε άμεσα το ζήτημα της μετενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ακόμα κι αυτό το μέτρο στο αόριστο μέλλον, «με την ελληνική οικονομία να δείχνει στοιχεία ανάκαμψης».

Οσο για την επέκταση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, ο εκπρόσωπος το παρέπεμψε σε βάθος χρόνου δηλώνοντας ότι «αυτό θα υλοποιηθεί μόλις εξασφαλιστούν οι πόροι».

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε κλιμάκωση της κρατικής καταστολής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων, εξαπολύοντας ταυτόχρονα συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες, όπου το κράτος διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις. Ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος και για την κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Τις κυβερνητικές προθέσεις επιβεβαίωσε ο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προχώρησε σε επίδειξη πυγμής σε βάρος συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. «Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες, δεν θα επιτρέψει τα παιχνίδια με τη Δημόσια Υγεία, δεν θα αφήσει να πληγεί και πάλι ο τουρισμός μας», τόνισε, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Νέος γύρος εκβιασμών και αυταπατών

Με την αξιολόγηση της τρόικας συνδέονται οι δόσεις των δανείων και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

Οι εξελίξεις που καταγράφονται στην ευρωζώνη, με έμφαση στα χρονοδιαγράμματα που διαμορφώνουν απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, ήταν τα κύρια θέματα στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).

Κάτω από τη γενική σύσταση «η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων», το Συμβούλιο των υπουργών εξέτασε τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Οπως κατέστησαν σαφές και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το ενδεχόμενο προσαρμογών πλευρών του μνημονίου και των δεσμεύσεων που υπάρχουν σε αυτό, καθώς και το σενάριο της δίχρονης επιμήκυνσης του αντιλαϊκού προγράμματος (μέχρι και το 2016), είναι ζητήματα που θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η λεγόμενη «αξιολόγηση» - έκθεση της τρόικας.

Οπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι εκπρόσωποι του κλιμακίου, θεωρούν ότι οι περισσότεροι στόχοι του αντιλαϊκού προγράμματος έχουν πέσει έξω. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, τρόικα και συγκυβέρνηση θα κλιμακώσουν την επίθεση βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις «εκκρεμότητες» που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τις «διαρθρωτικές αλλαγές» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι από τις επόμενες κιόλας μέρες θα αρχίσει να παίζεται και το σήριαλ της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη χτεσινή συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνεται στην Ισπανία παράταση ενός χρόνου, ώστε το 2014 να μπορέσει να εμφανίσει δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του προϋπολογισμού.

Σε μήνυμα που απέστειλε προς τον Γ. Στουρνάρα, ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε σημειώνει πως η «κατάσταση στην ΕΕ γενικά και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη απαιτεί κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας», ότι η «Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στις εξελίξεις» και ακόμη ότι τα «σημαντικά ζητήματα είναι μπροστά». Το κεντρικό μήνυμα που το Γιούρογκρουπ αποστέλλει στη συγκυβέρνηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση μέχρις ότου «ξαναμπεί σε τροχιά το πρόγραμμα».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης, με διοχέτευση σε αυτές πακτωλού ενισχύσεων, φαίνεται να προτάσσουν το αίτημα από την ισπανική κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο από την Κύπρο, σύμφωνα με τον Σόιμπλε θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Η Ισπανία «αναμένει μέχρι τις 20 Ιούλη την οριστική απόφαση για τη στήριξη των τραπεζών της» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Λ. Γκουίντος.

ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχουν και καλές ιδιωτικοποιήσεις...

Να κατοχυρωθεί ως ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού σκηνικού, που θα καρπώνεται με ψέματα και ανέξοδους λεονταρισμούς τη λαϊκή δυσαρέσκεια, μεθοδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με τις οργανωτικές αλλαγές που δρομολογεί, όσο και με τη στάση του στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Οι παρεμβάσεις του σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι αποκαλυπτικές της υποκρισίας τους.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση - σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες - του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού υπάρχουν μοντέλα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως π.χ. αυτό της Νορβηγίας!

Ενώ και ο βουλευτής του Δ. Παπαδημούλης δήλωσε στο «ΒΗΜΑ FM»: «Εμείς θέλουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι λάθος, τη στιγμή που είσαι ένα υπερχρεωμένο κράτος και που οι αποτιμήσεις της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης είναι πολύ χαμηλές να πουλήσεις ό,τι έχεις. Αντίθετα, προτείνουμε την αξιοποίησή της με κοινοπραξίες είτε με άλλα κράτη είτε με εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή ιδιώτες (...) είμαστε αντίθετοι με το ξεπούλημα μπιρ-παρά και όπως-όπως»...

Κατά τα λοιπά, η χτεσινή συνέντευξη Τύπου αφορούσε στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε την επιθυμία του να γίνουν το καινούργιο ΠΑΣΟΚ και μίλησε για «συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», η οποία, όπως τόνισε, θα διασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Νικολόπουλος. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, εμφανίζεται δυσαρεστημένος τάχα με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων βρίσκεται εκτός άμεσων στόχων της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος πριν από μερικές μέρες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είχε παραπέμψει την υπόσχεση κοροϊδία για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, «μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου», δηλαδή μετά το 2014 ή 2016, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήταν «αρκετά δύσκολο» να αποφευχθούν νέες μειώσεις μισθών.

Ο ίδιος πάντως στην επιστολή του αναφέρει ότι «παραμένει στη ΝΔ και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό». Από την πλευρά του Μαξίμου απέδιδαν την παραίτηση του Ν. Νικολόπουλου από τη μια στο ότι δε διορίστηκε υπουργός Εργασίας, όπως περίμενε, και από την άλλη ότι οι αρμοδιότητές του ως υφυπουργού ήταν «ψαλιδισμένες». Επίσημα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση» και πως «δεν είναι όλοι για τα δύσκολα». Αντικαταστάτης του Ν. Νικολόπουλου ορίστηκε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ