ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανήγγειλε πρόγραμμα νέων επώδυνων ανατροπών

Μείωση συντάξεων, συγχωνεύσεις Ταμείων, περικοπές προνοιακών επιδομάτων δρομολογεί η συγκυβέρνηση, ενώ αφήνει άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων

Νέες επώδυνες ανατροπές στο Ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων, συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων και χτύπημα των μισθών και συνολικά των εργασιακών σχέσεων δρομολογεί η συγκυβέρνηση, όπως σαφώς προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών στη βουλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ι. Βρούτσης, με πρόσχημα «την άρση των στρεβλώσεων και των ανισοτήτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» ανακοίνωσε «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», πράγμα που θα οδηγήσει σαφώς σε μειώσεις των αποδιδόμενων συντάξεων. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι τώρα το ανώτατο πλαφόν έχει τεθεί για τις κύριες συντάξεις στις οποίες συνυπολογίζονται μόνο τα οικογενειακά επιδόματα, τώρα, ανακοινώνεται ότι θα θεσμοθετηθεί νέο ανώτατο όριο στο οποίο θα αθροίζονται η κύρια και οι επικουρικές αλλά και πιθανώς και από άλλες συντάξεις (π.χ. χηρείας)!

Ετσι, «με το καλημέρα» των προγραμματικών γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση των συντάξεων και ταυτόχρονα σε νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, αφού σύμφωνα με τον υπουργό προβλέπεται και νέα συγχώνευση ασφαλιστικών φορέων, ώστε να υπάρξει «ένας φορέας ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής και ένας φορέας ασφάλισης Υγείας. Τελεία και παύλα». Και επειδή οι συγχωνεύσεις Ταμείων κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα έγιναν με κατάργηση δικαιωμάτων και παροχών, αναμένεται νέα επέλαση σε βάρος των ασφαλισμένων.

Προτεραιότητα ο «εξορθολογισμός» των δαπανών

Μάλιστα, ο πολύφερνος υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας φρόντισε και αυτός να ενοχοποιήσει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση - ή καλύτερα ό,τι έχει απομείνει απ' αυτήν - εκτοξεύοντας τη γνωστή λάσπη για «σπατάλη της τάξεως των αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στις κύριες συντάξεις... στο υψηλό ποσοστό αναπηρικών συντάξεων... ευγενή επικουρικά ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις χωρίς αντίστοιχες εισφορές...», προδιαγράφοντας και αυτός το τι θα ακολουθήσει.

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση συμπληρώνεται από περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, αφού όπως είπε ο υπουργός Εργασίας απαιτείται «εξορθολογισμός» και «ανακατανομή των κοινωνικών μεταβιβάσεων». Βέβαια, πίσω από το γνωστό τροπάρι του εξορθολογισμού κρύβεται το σχέδιο που υπάρχει και σαν δέσμευση στο μνημόνιο για μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, της σχετικής δαπάνης για την επόμενη τριετία.

Στο φόντο αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η κυβέρνηση ξέχασε τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» για τις επώδυνες ανατροπές που έχουν γίνει στις εργασιακές σχέσεις και ο υπουργός για το μόνο που βρήκε να πει είναι πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές εκτιμούμε ότι μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων...» Δηλαδή, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι μειώσεις στους κατώτερους μισθούς και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων παραμένουν ανέγγιχτες και μέσω του περιβόητου «διαλόγου» ετοιμάζονται και νέες.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση και αυτής της κυβέρνησης στα γνωστά προγράμματα «κατάρτισης» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Αλλωστε, ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν όχι στην εξασφάλιση δουλειάς για τους ανέργους, αλλά όπως είπε «στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης»!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
«Επί ποδός» για να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη ΣΣΕ

Ολα τα μέτρα για να μετατραπεί σε «κουρελόχαρτο» η κατάπτυστη συμφωνία -που ονόμασαν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας- μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ και των μεγάλων κλινικαρχών, αποφάσισαν να πάρουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μέσα από την έκτακτη γενική συνέλευση που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή τα κλαδικά σωματεία στην ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια της Αθήνας και του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάπτυστη σύμβαση προβλέπει: τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων πάνω από 15%. Αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια από 5.30 σε 8 ώρες την ημέρα, κατάργηση επιδομάτων όπως νοσοκομειακό, γάμου, τροφοκατοικίας, οθόνης, χειρουργείου κλπ. Μείωση των μισθών στους νέους που θα προσληφθούν. Κατάργηση των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - χειρουργεία).

Ομόφωνα οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση και μετά από πρόταση των διοικήσεων των δυο κλαδικών σωματείων αποφάσισαν ότι η σύμβαση αυτή δεν τους αντιπροσωπεύει και με αυτή την έννοια πρέπει να καταγγελθεί με όλους τους τρόπους. Να κατατεθεί μομφή και να παραιτηθεί το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ. Να μην επιτρέψουν να υπογραφεί καμία ατομική σύμβαση. Να γίνουν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτή η κατάπτυστη σύμβαση που σφαγιάζει δικαιώματα και μισθούς.

Ειδικά, στο τελευταίο ζήτημα από σχεδόν όλες τις τοποθετήσεις μπήκε επιτακτικά η ανάγκη της ενημέρωσης στους χώρους, της συζήτησης με τους εργαζόμενους και της οργάνωσής τους ώστε σε κανένα χώρο να μην επιχειρήσει εργοδότης να εφαρμόσει αυτή τη σύμβαση. Αυτή η προσπάθεια, όπως τονίστηκε από αρκετούς εργαζόμενους, πρέπει να ξεδιπλωθεί με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις μέρες. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «ακόμα και όροφο τον όροφο από το υπόγειο στον 6ο και από τον 6ο στο υπόγειο». Να σπάσει η λογική του μικρότερου κακού και να αναδειχθεί το αναντικατάστατο όπλο, αυτό της δύναμης της ταξικής ενότητας.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Λ. Μεθωνιού από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί με αυταπάρνηση. Οπως είπε, η προσπάθεια αυτή, δεν αφορά μόνο τις διοικήσεων των σωματείων, αλλά τον κάθε έναν ξεχωριστά. Με ατομική ευθύνη ο κάθε ένας στο χώρο δουλειάς του πρέπει να ενημερώσει, να προκαλέσει γενική συνέλευση στο χώρο του, όπου θα παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα και ενάντια σε όσα οι μεγαλοκλινικάρχες μαζί με την ηγεσία της ΟΣΝΙΕ αποφάσισαν. Πρέπει να σταθερά, σημείωσε, να είναι στον προσανατολισμό του κάθε ένα η μαζική οργάνωση των εργαζομένων και η ενεργός συμμετοχή τους στα κλαδικά συνδικάτα ώστε να μπουν τα θεμέλια για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό επίπεδο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καλεί σε συναντήσεις ΓΣΕΕ και εργοδότες

Σε συνάντηση καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ

Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προχωρά σήμερα το υπουργείο Εργασίας, ενώ αύριο θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Παράλληλα, διάλογο με τους εργοδότες προκρίνει και η ΓΣΕΕ με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ ζητάει το διάλογο με τους εργοδότες για να «επικαιροποιήσει», όπως υποστηρίζει, τη συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους τον περασμένο Φλεβάρη και η οποία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης, αν και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ήταν παρά το πρελούδιο των αντεργατικών ανατροπών που ακολούθησαν με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, με δεδομένη την πρόθεσή του να χτυπήσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επιδιώκει και αυτό διάλογο των «κοινωνικών εταίρων».

Σχολιάζοντας την κίνηση της ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι θέμα «διαλόγων», αλλά ζήτημα πάλης των ίδιων των εργαζομένων. Στο σχόλιό του αναφέρει:

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕE με τις επιστολές της πίσω από τις πλάτες της εργατικής τάξης ετοιμάζει να ενταφιάσει τις εργατικές διεκδικήσεις, ζητώντας μείωση του μη μισθολογικού κόστους, υγιείς κανόνες ανταγωνισμού που αυτό σημαίνει βάσανα και φτώχεια για τους εργαζόμενους.

Εγκωμιάζει, για μια ακόμα φορά, τον κοινωνικό διάλογο, που είναι γνωστά τα αποτελέσματά του το προηγούμενο διάστημα για την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Τα προβλήματα που αφορούν την κατάργηση των ΣΣΕ, τη μετενέργεια, την αθλιότητα των ατομικών συμβάσεων και άλλα δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες, αλλά είναι ζήτημα πάλης των εργαζομένων. Είναι θέμα απαίτησης από την κυβέρνηση να ακυρώσει όλους τους αντεργατικούς νόμους.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανωθεί στους τόπους δουλειάς. Να οργανώσει την πάλη της, να απαλλαγεί από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπούσουλας τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων λιμανιών «αναλόγως του ενδιαφέροντος», η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης και η πλήρης μετατροπή του Λιμενικού Σώματος σε δύναμη καταστολής για την «εσωτερική ασφάλεια», τη «διαφύλαξη των συνόρων», ως εργαλείο του FRONTEX, του ευρωενωσιακού μηχανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ήταν οι άξονες της ομιλίας του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι δε «θα υπολογίσουμε πολιτικό κόστος», πρώτο θέμα έθεσε την ποντοπόρο ναυτιλία, όπου αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στους εφοπλιστές αναφέροντας ότι είναι ένας «κλάδος» «με ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας που παράγει εισόδημα για αυτή τη χώρα», το οποίο βέβαια δεν το έχει δει κανείς μέχρι τώρα, εγγυήθηκε «τη σταθερότητα και διαχρονικότητα του Συνταγματικού και Νομικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία», δηλαδή τα αμέτρητα προνόμια που έχουν προσφέρει απλόχερα μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας στους εφοπλιστές - πλαίσιο που, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ενισχυθεί προφανώς με νέα προνόμια. Ενώ αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, που σημαίνει ικανοποίηση των αξιώσεων των εφοπλιστών για την κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των πλοίων.

Οσον αφορά το Λιμενικό Σώμα, ανέφερε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται και να συμμετέχει σε κοινές δράσεις και αποστολές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως «όπως αυτές της FRONTEX» και για τη Ναυτική Εκπαίδευση σημείωσε ότι «στο πλαίσιο ενός θεσμικού κοινωνικού διαλόγου, θα προχωρήσουμε στην εξέταση προτάσεων για την ίδρυση ιδιωτικών Σχολών».

Τραυματίστηκε 31χρονος ναυτεργάτης

Νέο «ατύχημα» με θύμα ναυτεργάτη σημειώθηκε προχτές στο λιμάνι της Χαλκίδας. Πρόκειται για έναν 31 αλλοδαπό ναυτεργάτη, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «GLAVIGO» σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Από άγνωστη αιτία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, ο 31χρονος τραυματίσθηκε στο αριστερό χέρι. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ