ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι μισθοί εμπόδιο στην ... ανάπτυξη

Προσήλωση της Kομισιόν στη μείωση του εργασιακού κόστους, ως προϋπόθεση για «ανταγωνιστικότητα»

Μήνυμα για πρόσθετο τσάκισμα των μισθών έστειλε ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν, Χ. Ράιχενμπαχ, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, μιλώντας στο συνέδριο «Eξαγωγές: Eφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Ηδη έχει γίνει το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και σ' αυτό έχει σημαντική συνεισφορά η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία πρέπει να συνεχιστεί για μεγαλύτερη βελτίωση τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, που δεν άφησε κανένα περιθώριο ...παρεξήγησης για να το εκμεταλλευτεί η συγκυβέρνηση στην επίπονη προσπάθειά της για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σχετικά με την πραγματική πολιτική της. Μάλιστα, η παρέμβαση Ράιχενμπαχ παραπέμπει όχι μόνο στο μισθό, αλλά και στο περαιτέρω χτύπημα των ασφαλιστικών εισφορών, ένα ακόμη «βαρίδι» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι βεβαίως δεν ...πτοούνται από τις δραματικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι «παραινέσεις» του Χ. Ράιχενμπαχ υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας επεκτάθηκαν βεβαίως και στα εξαγωγικά ζητήματα με την έμφαση να δίνεται στη μείωση του κόστους και στην απαλλαγή από κανόνες, κάτι που βρήκε σύμφωνους και τους ...επιχειρηματίες που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο. Ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες με την πτώση της εγχώριας ζήτησης κατά 25% και τη μείωση των επενδύσεων κατά 40%, αλλά και ότι «η Ελλάδα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των εξαγωγών της, πρέπει ωστόσο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικής με ευρύτερες συναινέσεις, πάνω στην οποία ήδη εργάζονται ομάδες εμπειρογνωμόνων. Βασικά συστατικά - κατευθύνσεις είναι: Η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Η μείωση της «γραφειοκρατίας» για τις εξαγωγές, αλλά και η μείωση του κόστους στα τελωνεία κατά 50%! Με λίγα λόγια, μια εκτεταμένη ανατροπή όρων και προϋποθέσεων που σχετίζονται τόσο με τον κρατικό έλεγχο, όσο και με τα δημόσια έσοδα, με στόχο να γεμίσει η τσέπη των επιχειρηματιών σε βάρος των δημόσιων ταμείων, καθιστώντας την οποιαδήποτε δημοσιονομική συμμόρφωση υπόθεση πρόσθετων φόρων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Στο ίδιο «μήκος κύματος», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι «οι εξαγωγές είναι η ελπίδα της οικονομίας μας, αν θέλουμε η οικονομία μας να έχει ελπίδα» και πρόσθεσε ότι αναπτύσσεται ήδη «εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές» σε συνεργασία με τους εξαγωγείς. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας σημείωσε ότι προωθούνται οι «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για να βοηθηθούν οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές, αλλά και ότι οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ και έσπασαν το φράγμα των 22 δισ. ευρώ.

Ο Ν. Μηταράκης απέφυγε να αναφερθεί ξανά στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) που θέλει να προσφέρει η συγκυβέρνηση στα μονοπώλια, αφού παρέλαβε τη «σκυτάλη» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, προτείνοντας καθιέρωση «Ειδικών Οικονομικών Περιοχών» στα λιμάνια και τις παραμεθόριες περιοχές, με ειδικό φορολογικό καθεστώς και «τράνζιτ» υπηρεσίες που θα ευνοούν το διαμετακομιστικό εμπόριο. Πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Ζώνες - εργασιακά κάτεργα. Ο Β. Κορκίδης ζήτησε επίσης: Μείωση στα κόστη και στους χρόνους και για τις εισαγωγές. Αρση περιορισμών για αποθήκες (διευκρίνισε, μάλιστα, «περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογία, πυροσβεστική, υπ. Υγείας κ.ά.»). Ζώνες ελεύθερου εμπορίου και δημιουργία υποδομών, όπως αποθήκες, εξοπλισμός κλπ. Αρση «γραφειοκρατίας» σε λιμάνια, μείωση φορολόγησης...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μείωση επιτοκίων για τους τραπεζίτες

Σε νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, από 1% στο 0,75%, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέργεια που οι ίδιοι την αποδίδουν στις αβεβαιότητες και τα ρίσκα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οικονομίες και τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Στο απόλυτο μηδέν (από 0,25%) πέφτει το επιτόκιο «διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων», εξέλιξη που δείχνει και το μέγεθος της αβεβαιότητας των τραπεζιτών που μπροστά στον κίνδυνο κλυδωνισμών και αναταράξεων προτιμούν να «παρκάρουν» τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια σε άτοκους, «ασφαλείς» λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας. Τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι αφορούν στις διατραπεζικές ροές κεφαλαίων, χωρίς να επηρεάζουν τη συντριπτικά μεγάλη μάζα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μ. Ντράγκι απευθύνει συστάσεις στις τράπεζες να «ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους», παραμένοντας στη θέση για το διαχωρισμό τους σε «βιώσιμες και μη βιώσιμες», δηλαδή για τον αποκλεισμό της δεύτερης κατηγορίας από τα ακόμη φτηνότερα, σχεδόν τζάμπα κεφάλαια, που τους διοχετεύει το ευρωσύστημα. Ο κεντρικός τραπεζίτης εντοπίζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, επίσης ότι οι «αναπτυξιακές» προοπτικές παραμένουν αδύναμες εξαιτίας της αβεβαιότητας.

ΥΠΕΚΑ- ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Επιτροπή για την αξιολόγηση των προσφορών

Στη σύσταση Επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει τις προσφορές που υποβλήθηκαν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και στην αξιολόγηση, ωστόσο έργο της είναι και η «διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης, για την/τις παραχωρήσεις δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων». Στη συνέχεια, θα γίνει εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Κ. Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ