Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11296

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Αναζητούσε ακούραστα την ουσία της μουσικής παράδοσης

Το πάθος και ο αγώνας της για τη διάσωση της μουσικής μας παράδοσης καθόρισαν τη στάση ολόκληρης της ζωής της, μια ζωή που συνειδητά επέλεξε να αφιερώσει στην έρευνα, στην καταγραφή, στη διάδοση αυθεντικών μελωδιών και στίχων, τραγουδιών που παρέμεναν μάρτυρες της ζωής και της ψυχής του λαού μας. Μια μοναδική προσωπικότητα του σύγχρονου πολιτισμού μας υπήρξε η Δόμνα Σαμίου, που έφυγε από τη ζωή (10/3), στα 84 χρόνια της, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο. Στη μνήμη της, στο «Ηρώδειο» και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, πραγματοποιείται η συναυλία με τίτλο «Εχε γεια, πάντα γεια», μια βραδιά - φόρος τιμής σ' έναν άνθρωπο που αναζητούσε ακούραστα τη μυστική ουσία των παραδοσιακών τραγουδιών.

Ερμηνεύτρια, ερευνήτρια και δημιουργός ενός αξιολογότατου αρχείου, δασκάλα του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και παραγωγός σπουδαίων δισκογραφικών εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, δόθηκε ολόψυχα στο να διασώζει ακριβά ακούσματα του τόπου μας και να μας κάνει κοινωνούς της αλήθειας και της ομορφιάς τους. Οχι με όρους μουσειακής προσέγγισης, αλλά αντιμετωπίζοντας αυτό το μουσικό θησαυρό ως σάρκα από τη σάρκα του λαού μας. Η προσφορά της, φωτεινή και πολύτιμη, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και μάλιστα σε εποχές που καλλιεργούνται η λήθη και η φτήνια.


ΣΕΛ.  5


ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η ψεύτικη απειλή και ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος

Λίγα χρόνια μετά την ύποπτη επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ εισήγαγαν στην εκστρατεία τρομο-λαγνείας που πραγματοποιούσαν και την απειλή κυβερνοεπιθέσεων. Τώρα αποδεικνύεται ότι η απειλή ήταν ψεύτικη και κατά τα συνήθη οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες ετοιμάζονταν για κυβερνοπόλεμο κατά των μικρότερων, στο όνομα - όπως πάντα - της ειρήνης.


ΣΕΛ.  9
ΟΓΕ
Αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας

ΣΕΛ.  16
ΘΕΑΤΡΟ
«Οξω απ' την παράγκα»

Μια λαϊκή όπερα, μια καραγκιοζέικη τραγική κωμωδία, μια επίκαιρη κοινωνική σάτιρα για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει το «Ξυπόλητο Τάγμα».


ΣΕΛ.  4
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ
Τα «καθρεφτάκια» της «πολιτιστικής βοήθειας»...

Η ΕΕ χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως «όπλο» εδραίωσης των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων σε μια σειρά χώρες, ανάμεσά τους και χώρες - πεδία άγριου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.


ΣΕΛ.  3
Ανατρέποντας κατασκευασμένους μύθους

Θεατρική εγκατάσταση που θέτει ερωτήματα που αφορούν το σπινθήρα της ζωής, με τίτλο «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» από τον σκηνοθέτη Ν. Διαμαντή.


ΣΕΛ.  6

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ