ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Σύμβολο θυσίας ή εξιλαστήριο θύμα;

Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, παρουσιάζει, αύριο, στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, ο θίασος «5η Εποχή Τέχνης», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ενα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Η Ιφιγένεια δε θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητά της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

H παράσταση «επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου» - σημειώνουν οι συντελεστές - «μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με τη σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα. Ενας πυροβολισμός. Σκοτάδι. Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ενα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την Ιστορία. Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο... Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία...»

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θέμι Μουμουλίδη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Παναγιώτας Κοκκόρου, μουσική Κωνσταντίνου Βήττα, φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Στάνκογλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αγγελος Μπούρας, κ.ά. Στο ρόλο της κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου.


Κυριακή 1/7
  • «Περικλής»
    «Περικλής»
    Η Εθνική Λυρική Σκηνή, για δεύτερη συνεχή βραδιά, προσκαλεί σε ένα μαγικό πρόγραμμα στη Ρωμαϊκή Αγορά (9 μ.μ.). Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ερμηνεύουν τις δύο χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλα, που βασίζονται στο κοντσέρτο για πιάνο Νο 23 του Μότσαρτ και το κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 του Μπετόβεν. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Σολίστ, ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής.
Δευτέρα 2/7
  • Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, μαζί αυτό το καλοκαίρι, ενώνουν φωνές και διαλεχτά τραγούδια. Σήμερα και αύριο τραγουδούν στη Σκιά των Βράχων, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
  • Στο θέατρο Παπάγου παρουσιάζεται το έργο «ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ, η επιστροφή» του Εντεν φον Χόρβατ. Διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης. Με τους Γιώργο Κιμούλη, Ταμίλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά κ.ά. (21.00).
  • Στον Προαύλιο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου», συνεχίζεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο (9.30μμ), η παράσταση «ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ!!! 2012 ΦΙΛΙΑ!» του Σταμάτη Κραουνάκη και της «Σπείρα Σπείρα».
Τρίτη 3/7
  • «Πού πας καραβάκι;» τιτλοφορείται η συναυλία της Αφροδίτης Μάνου, στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, Γκάζι, 9 μ.μ.), με «συνεπιβάτες» τους Κώστα Θωμαΐδη, Γιάννη Κότσιρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Μηλιώκα, Θάνο Μικρούτσικο, Ευαγγελία Μουμούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ηρώ Σαΐα και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ενορχήστρωση - επιμέλεια ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης.
  • «Οιδίπους Τύραννος»
    «Οιδίπους Τύραννος»
    Η Σύλβια Λιούλιου με την παράσταση «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12» επιχειρεί μια σκηνική προσέγγιση των σπαραγμάτων του Σολωμικού ποιήματος (3-4/7, 21.00), στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε.
  • Δύο ρεσιτάλ με τίτλο «Piano in Passion» πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) ο διεθνούς φήμης master του πιάνου και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις στο Μουσικό Προαύλιο του «Badminton».
Τετάρτη 4/7
  • Στο Θέατρο «Πέτρας», στην Πετρούπολη, σήμερα και αύριο, παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ». Mουσική έρευνα - κείμενα: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Πρωταγωνιστούν: Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ακης Σακελλαρίου, Ζωζώ Σαπουντζάκη.
  • Συναυλία (9 μ.μ.) του Μάριου Φραγκούλη, στο Κηποθεάτρο Παπάγου, με τραγούδια της δισκογραφίας του και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Κραουνάκη, Κορκολή. Στο πιάνο ο Θωμάς Κοντογιώργης.
Πέμπτη 5/7
  • Συναυλία στο «Ηρώδειο» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με μαέστρο τον Στέφανο Τσιαλή και σολίστ τον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο. Παρουσιάζει το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα του Μότσαρτ, την Εισαγωγή της όπερας Ευρυάνθη του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ και την περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.
  • Αλεξίου - Γαλάνη
    Αλεξίου - Γαλάνη
    Στο «Βεάκειο» Θέατρο του Πειραιά, ο Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Φαραντούρη συναντώνται, για πρώτη φορά επί σκηνής, σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια του συνθέτη. Συμμετέχει ο Γιάννης Κούτρας.
  • «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» του Πέτρου Ζούλια, στο Θέατρο Παπάγου. Με τους Παύλο Χαϊκάλη, Ρένια Λουιζίδου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μελικέντζου, Πάνο Σταθακόπουλο, Αλίνα Κωτσοβούλου (21.15).
  • Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παρουσιάζει στο Μουσικό Προαύλιο του «Badminton» μια ανθολογία τραγουδιών που έχει σφραγίσει με τη φωνή του. Μαζί, τραγούδια του Ακη Πάνου και το θρυλικό «Γκρεμό» του Μάνου Χατζιδάκι.
Παρασκευή 6/7
  • Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει (6-7/7) με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Συμπαραγωγή της εταιρείας «αρτivities» και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
  • Τον «Περικλή» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο θέατρο «Πέτρας», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πετρούπολης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Ερμηνεία: Χρ. Λούλης, Δ. Πιατάς, Μ. Μαυροματάκης, Γ. Βογιατζής κ.ά. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.
  • Ο μαέστρος και ενορχηστρωτής Παναγής Μπαρμπάτης, με είκοσι χρόνια πορεία στο επτανησιακό και χορωδιακό τραγούδι, διευθύνει το συναυλιακό διήμερο (σήμερα και αύριο), στο Μουσικό Προαύλιο του «Badminton». Συμμετέχουν: χορωδία Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας Κηφισιάς, μεικτή χορωδία Δήμου Βριλησσίων, μεικτή χορωδία Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και Νεανική Χορωδία και Μαντολινάτα Αγ. Παντελεήμωνος Αχαρνών.
  • Δυνατή σύμπραξη μουσικών από Βέλγιο, Κροατία και Ελλάδα, στην αυλή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Ο Βέλγος τρομπετίστας Jeroen Berwaerts, οι χάλκινοι πνευστοί από την Κροατία, Ivan Bosnjak (τρομπόνι) και Zeljko Kertez (τούμπα) και το σύνολο χάλκινων πνευστών «Hellenic Brass», παρουσιάζουν ένα brass αφιέρωμα στον συνθέτη Giovanni Gabrieli.
  • Αφροδίτη Μάνου
    Αφροδίτη Μάνου
    Στο Θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου, οι «Active Member» δίνουν συναυλία με τραγούδια απ' όλη τη δισκογραφία τους. Θα ακουστούν και τραγούδια ανέκδοτα που θα περιέχονται στον επόμενο δίσκο τους με τίτλο «Αρσενάλι».
Σάββατο 7/7
  • Επιλογές από αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας αλλά και δικά του, παρουσιάζει ο Γιάννης Κότσιρας, στο «Βεάκειο» Θέατρο στον Πειραιά. Μαζί του, η Σαββέρια Μαργιολά.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ