ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ
Εβγαλαν ακόμα 37,2 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

Απόλυτα νομότυπα φυγαδεύονται δεκάδες δισ. στο εξωτερικό για να διασφαλιστούν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων της κοινωνίας

Τελικά λεφτά υπάρχουν, τα έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και τα διοχετεύουν σε διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, ανάλογα με τα στενά επιχειρηματικά τους σχέδια, σχέδια που σε κάθε περίπτωση κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το α' τετράμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τα οποία το διάστημα Γενάρη - Απρίλη βγήκαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 37,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από «θεσμικούς επενδυτές» σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού!

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη μεγάλη αντίφαση που εκδηλώνεται σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης. Από τη μία το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό κράτος (λόγω των φιλομονοπωλιακών πολιτικών που εφάρμοσε επί δεκαετίες) και τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, τα οποία πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, και από την άλλη η χρηματιστική ολιγαρχία, η οποία αναζητά ασφαλείς τοποθετήσεις, εξάγοντας δεκάδες δισ. ευρώ σε άλλες αγορές. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν το παρασιτικό χαρακτήρα ενός συστήματος που καταστρέφει χιλιάδες παραγωγικές μονάδες, κλείνει τα νοσοκομεία, αφήνει καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, λεηλατεί μισθούς και συντάξεις, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή μια χούφτα «θεσμικών επενδυτών» διαχειρίζεται δεκάδες δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α' τετράμηνο μειώθηκε δραστικά στα 5,63 δισ. έναντι 9,44 και 12,24 δισ. την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων χρόνων.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην εξέλιξη των κάτωθι παραγόντων:

-- Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε στα 7,32 δισ. ευρώ (έναντι 9,87 και 10,49 δισ. την προηγούμενη διετία). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 4,30 δισ. ευρώ, ενώ νέα μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν στα 7,37 δισ.

-- Το πλεόνασμα του ισοζυγίου εισοδημάτων σημείωσε αύξηση, στα 2,25 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν το τετράμηνο στα 0,72 δισ. (έναντι 0,80 δισ. το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011).

-- Υποχώρηση εμφανίζει και το έλλειμμα του ισοζυγίου υπηρεσιών στα 1,84 δισ. (έναντι 2,36 δισ. πέρσι). Οι εισπράξεις από τόκους - μερίσματα - κέρδη ανήλθαν στα 1,01 δισ. και οι πληρωμές στα 2,77 δισ.

-- Ανοδικά κινήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, στα 1,28 δισ. (έναντι 1,19 δισ. πέρσι) με τις εισπράξεις από μεταβιβάσεις από την ΕΕ να διαμορφώνονται στα 2,41 δισ. και τις πληρωμές προς την ΕΕ στα 1,12 δισ.

-- Μεγάλη αύξηση, στα 1,10 δισ., εμφανίζει το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, με τις εισπράξεις από κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ να ανέρχονται στα 1,13 δισ.

Τέλος, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου από το ΔΝΤ και το EFSF (Ταμείο που έχει συστήσει η ΕΕ) το α' τετράμηνο ανήλθε στα 70,3 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
«Ολοι μαζί» για τις ... επιχειρήσεις!

Εμφαση στη στήριξη της «επιχειρηματικότητας» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που απαξιώθηκαν, όπως είπε, από το «παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης», έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, παραλαμβάνοντας από τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Στουρνάρα, έναν «παλιό φίλο» όπως τόνισε, του οποίου τη βοήθεια θα ζητήσει και στο μέλλον. Κι αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη νέα κυβέρνηση, αφού τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, βασικοί πυλώνες της, έχουν ως «ευαγγέλιο», όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και τα αντεργατικά «κιτάπια» του ΙΟΒΕ, του οποίου διευθυντής είναι ο Στουρνάρας. Ο απερχόμενος υπουργός είπε ότι το νέο υπουργείο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ χαρακτήρισε ρίσκο τη συνένωσή του με το Μεταφορών - Υποδομών.

Η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη χτες, επιβεβαίωσε απλώς τη στοχοπροσήλωση της νέας κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Εθεσε ως ζητούμενα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Μίλησε για την ανάγκη αντιστροφής του κλίματος, προτάσσοντας δύο προτεραιότητες: στήριξη της ρευστότητας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στην πρώτη περιλαμβάνονται: απόδοση οφειλών του δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Εξασφάλιση ενεργητικότερης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κυρίως για την προώθηση των αυτοκινητόδρομων. Ο νέος υπουργός θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρη. Παρέμβαση στον υφιστάμενο επενδυτικό νόμο. Αναπροσαρμογή των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ. Προώθηση του ΕΣΠΑ, με το οποίο θα ασχοληθεί προσωπικά.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» θα επιδιωχθεί επίσης: ακόμη λιγότερη «γραφειοκρατία» και ταχύτερες διαδικασίες, απελευθέρωση των αγορών από «ρυθμιστικά εμπόδια», «ευέλικτο» κράτος.

Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις για τις τιμές και αναφέρθηκε στα «λαϊκά στρώματα», σε μια άδοξη προσπάθεια εξισορρόπησης του λόγου του. «Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε» εκτίμησε, ωστόσο το χρήμα θα πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στηρίζουν τη συγκυβέρνηση

Να υλοποιήσει στην πράξη «το μήνυμα που ανέδειξαν οι κάλπες», έτσι όπως το «διάβασε» ως εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, και συνοψίζει στην «παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την ανάγκη για αλλαγή συγκεκριμένων επαχθών όρων του μνημονίου» αξιώνει με χτεσινές του δηλώσεις από τη συγκυβέρνηση. «Η θετική ψήφος δεν σημαίνει αποδοχή του μνημονίου όπως αυτό εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαίνει εντολή για σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση με βασικά προτάγματα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», ερμήνευσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ το «μήνυμα» των εκλογών. Αξιώνει, μάλιστα, «να γίνει κατανοητό απ' όλους, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση όσο και από αυτές που ανέλαβαν το ρόλο της αντιπολίτευσης», απαιτώντας απερίφραστα και προκλητικά σιωπή ανοχής και συμβιβασμού στην πορεία του βαθέματος της αντιλαϊκής λαίλαπας που προωθούν συγκυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, συνεργούς στο τσάκισμα και στο πισωγύρισμα του λαϊκού κινήματος.

«Ζητούμενο», κατά τον ίδιο είναι η συγκυβέρνηση να λειτουργήσει με ορίζοντα τετραετίας και προσήλωση «στη δράση και στο αποτέλεσμα» με στόχο «όχι μόνο την αποτροπή της χρεοκοπίας, αλλά τη ριζική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία της αγοράς».

«Ικανοποίηση» εκ μέρους των εμποροβιομηχάνων του Πειραιά εξέφρασε για τη συγκυβέρνηση ο πρόεδρος του αντίστοιχου επιμελητηρίου (ΕΒΕΠ), Γ. Κασιμάτης, «με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούν με επάρκεια στην αποστολή τους (...)». Στην «άμεση τόνωση της ρευστότητας, τη φορολογική δικαιοσύνη και την ενίσχυση του ρόλου των επιμελητηρίων» εντοπίζει τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση ως «καύσιμο» για την «αγορά».

ΕΦΕΤ
Ανακαλούνται σοκολάτες της «Carrefour»

Ανακαλούνται σοκολάτες στις οποίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη πρωτεΐνης γάλακτος (Καζεΐνη) που είναι αλλεργιογόνος ουσία και δεν αναγραφόταν στις συσκευασίες. Πρόκειται για σοκολάτα μαύρη βιολογική με την εμπορική επωνυμία «Carrefour Chocolat Noir Superieur» που παρασκευάζεται από εταιρεία που εδρεύει στη Γαλλία και διακινείται από την «Carrefour Μαρινόπουλος» σε συσκευασίες των 100 γρ., με L 2053 1 A, γραμμοκώδικα: 3270190127765 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 8/2013. Το δεύτερο προϊόν που ανακαλείται είναι σοκολάτα υγείας με άρωμα πορτοκάλι, με την εμπορική ονομασία «Edelbitter Chocolate mit Orange» που παράγεται από την εταιρεία «Heilemann» και διακινείται από την «Τερκενλής ΑΕ» σε συσκευασίες των 100 γρ. με ημερομηνία λήξης 16-8-12.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Εκτακτο σχέδιο» για ... πάγιες αξιώσεις

Πανέτοιμη να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες των επιχειρηματιών του τουρισμού, εμφανίστηκε χτες η Ο. Κεφαλογιάννη, κατά την παραλαβή του υπουργείου από την Τ. Καραπαναγιώτη. Μίλησε για ένα «έκτακτο σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης, για να έχει η χώρα στο προσεχές διάστημα συγκεκριμένη, υπεύθυνη τουριστική πολιτική».

Βασικοί άξονες της πολιτικής που θα χαραχτεί, είναι: αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σύσταση μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων. Τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος. Μια Ελλάδα ελκυστική για τις τουριστικές επενδύσεις.

Οι παραπάνω άξονες, μαζί με τις επισημάνσεις ότι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι «εθνικός στόχος», ότι «η προσπάθεια οφείλει να είναι συλλογική», αλλά και ότι ο τουρισμός «μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής της εθνικής μας οικονομίας», αποτελούν το προσφορότερο έδαφος για την ικανοποίηση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, σε βάρος τόσο των γενικότερων λαϊκών συμφερόντων, όσο και των εργαζομένων στον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ