ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Σήμερα η γενική συνέλευση

Συνεχίζουν τον ηρωικό τους αγώνα οι απεργοί χαλυβουργοί
Συνεχίζουν τον ηρωικό τους αγώνα οι απεργοί χαλυβουργοί
Στις επάλξεις του αγώνα, παραμένουν, αλύγιστοι οι απεργοί χαλυβουργοί, οι οποίοι συνεχίζουν τον ηρωικό τους αγώνα, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 120 παράνομα απολυμένων. Στο μεταξύ, σήμερα, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται η νέα Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών, όπου και θα προχωρήσουν στην εκτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα τους, ενώ ταυτόχρονα θα εξετάσουν τη διαμόρφωση νέων προτάσεων προς την εργοδοσία για εξεύρεση λύσης.

Επιπρόσθετα, χτες, αντιπροσωπεία των χαλυβουργών συναντήθηκε με εκπροσώπους των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο μόνο που δεσμεύτηκαν ήταν πως θα παρέμβουν, για να γίνει τριμερής συνάντηση των εργαζομένων με την εργοδοσία, ενώ επί της ουσίας αρνήθηκαν να πάρουν οποιαδήποτε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν οι εργαζόμενοι και με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον υπουργό Αντ. Ρουπακιώτη, χωρίς να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, η αλληλεγγύη συνεχίζεται και αύριο στις 10 το πρωί η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ θα παραδώσει στους απεργούς χαλυβουργούς τα τραγούδια που έγραψαν νεολαίοι εμπνευσμένοι από τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ, χτες, η ΝΔ με ανακοίνωσή της σχολιάζει σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τους απεργούς χαλυβουργούς ότι «μόνο με ανοιχτή επιχείρηση ο εργαζόμενος έχει δουλειά». Συμπληρώνει δε ότι «αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει και το δικαίωμα της διαφωνίας όσων έχουν διαφορετική άποψη». Βέβαια, όσοι διαφωνούν με την απεργία έχουν το δικαίωμα, μέσα στη γενική συνέλευση, να καταψηφίσουν τις όποιες προτάσεις, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας. Εκτός κι αν η ΝΔ, θέλει κάτι άλλο να πει, αλλά δεν το λέει... Επίσης, η ΝΔ, σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι είπε «στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης είναι αναγκαία προϋπόθεση. Ομως, αυτή η διαδικασία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ευθύνη των δύο μερών - εργαζομένων και εργοδότη - στη βάση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Τι κάνει δηλαδή; Ισομερίζει την ευθύνη, λες και φταίνε οι εργαζόμενοι, όταν είναι η εργοδοσία που επιδιώκει να περάσει τους αντεργατικούς νόμους. Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται τη δουλειά τους και το μέλλον τους - και πίσω απ' αυτό δεν κάνουν, όπως μαρτυρούν οι 8 μήνες ηρωικού απεργιακού αγώνα.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «DOT REPRO» - «DOT IMAGING»
Σφοδρή αντεργατική επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Dot Repro» (κλάδος λιθογραφίας) να μη δεχθούν την άγρια αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία και να διεκδικήσουν μαζί με το σωματείο τους αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Η εργοδοσία χρωστά στους εργαζόμενους δεδουλευμένα που φτάνουν μέχρι και τους τρεις μήνες, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει από πέρσι το Γενάρη 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία, παραβιάζοντας ακόμη και τους ίδιους τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπουν ότι εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέχρι 9 μήνες το χρόνο. Μάλιστα, η εργοδοσία, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους δε δίστασε να πει ότι όποιος δε θέλει να παραμείνει στην εργασία και να «βάλει πλάτη» στην επιχείρηση, μπορεί να παραιτηθεί - χάνοντας στην ουσία την αποζημίωση που δικαιούται.

Οπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, δεν πρόκειται για μια τυχαία επιχείρηση, αφού ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος (ΣΕΜΕΕ), Γρ. Κόκορη: «Πρόκειται για τον εκπρόσωπο των εργοδοτών που μπήκε μπροστά για να καταργήσει την Κλαδική Σύμβαση των Λιθογράφων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, όμως, και στην άλλη εταιρεία του προέδρου του ΣΕΜΕΕ, την «Dot Imaging», μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το Συνδικάτο μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρείται η κλαδική σύμβαση των Λιθογράφων και πως οι εργαζόμενοι αμείβονται, κατά βάση, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην περάσει η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και θα παλέψουμε ενάντια στις καθυστερήσεις πληρωμών και την εκ περιτροπής εργασία», επισημαίνει το Συνδικάτο και καταλήγει: «Κάθε σχεδιασμός των εργοδοτών και της τάξης τους μπορεί να σαρωθεί από την ακαταμάχητη δύναμη της οργανωμένης ταξικής πάλης».

«ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ»
Σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα 10 μηνών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου, στις 9.30 π.μ., οι εργαζόμενοι της «Βιοχαρτικής» μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι 110 εργαζόμενοι της Βιοχαρτικής είναι απλήρωτοι για 10 μήνες και σε επίσχεση εργασίας από την αρχή του χρόνου. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Κλαδικού Συνδικάτου για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, η εργοδοσία επιμένει στη διαιώνιση του προβλήματος, εφαρμόζοντας την τακτική των συνεχών υποσχέσεων που ποτέ δεν τηρούνται.

«Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής της εργοδοσίας είναι οι εργαζόμενοι να έχουν πέσει στην ανέχεια και την εξαθλίωση», σημειώνει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με σχετική ανακοίνωσή της, όπου και εκφράζει την αλληλεγγύη της και την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της Βιοχαρτικής ΑΒΕΕ. Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση καθώς και σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου.

«Είναι ολοφάνερο σήμερα - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - ποιος φορτώνεται τις συνέπειες της κρίσης που δημιούργησαν η προηγούμενη ανάπτυξη και τα κέρδη. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που ρίχνονται στην εξαθλίωση και την ανεργία, ενώ οι εργοδότες την προηγούμενη περίοδο αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τη δουλειά και την εκμετάλλευση των εργατών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των προηγούμενων και σημερινών κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που στρώνουν το δρόμο στην ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, της εργοδοσίας με θύματα τους εργαζόμενους».

Θάνατος εργάτη στη Θεσσαλονίκη

Σκοτώθηκε χτες το πρωί εργαζόμενος στην περιοχή Καλοχωρίου του Νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Χρήστο Ξηρομερίτη, ο οποίος εργαζόταν στις εγκαταστάσεις φιαλών υγραερίου της εταιρείας «ΕΚΟ ΑΒΕΕ». Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη χρήση μηχανήματος με σκοπό την αναρρόφηση υπολειμμάτων υγραερίου από παλιές φιάλες, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από εξάρτημα του μηχανήματος (φίλτρο) που εκτοξεύτηκε με μεγάλη πίεση.

Στο μεταξύ, νέο εργατικό ατύχημα, με θύμα έναν 51χρονο λιμενεργάτη, σημειώθηκε χτες το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας. Το ατύχημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, έγινε στην προβλήτα του κεντρικού λιμένα κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης του φορτηγού πλοίου «DELTA», σημαίας Αγ. Χριστοφόρου και Νέδης. Κατά την εναπόθεση του φορτίου του πλοίου (δέματα με σιδερολάμες) σε φορτηγό επικαθήμενο όχημα, υποχώρησε ένα δέμα με σιδερολάμες το οποίο βρισκόταν επί του οχήματος και στο οποίο πατούσε ο λιμενεργάτης, με αποτέλεσμα να πέσει από την καρότσα του επικαθήμενου στο έδαφος και να τραυματιστεί στο δεξί χέρι και τον ώμο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ