ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαβεβαιώνει την ΕΕ για «τήρηση των δεσμεύσεων»

Για να αποσπάσει την ανοχή του λαού, φουντώνει την προπαγάνδα περί αναδιαπραγμάτευσης

Οποια αναδιαπραγμάτευση κι αν κάνει η νέα συγκυβέρνηση, δε θα είναι προς όφελος του λαού, για τον οποίο ετοιμάζει μόνο νέα δεινά και μέτρα
Οποια αναδιαπραγμάτευση κι αν κάνει η νέα συγκυβέρνηση, δε θα είναι προς όφελος του λαού, για τον οποίο ετοιμάζει μόνο νέα δεινά και μέτρα
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες για τα δάνεια θα μεταφέρει ο Κάρ. Παπούλιας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα, εκλεκτού της ηγεσίας του ΣΕΒ και γενικότερα της πλουτοκρατίας, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντί του Β. Ράπανου, αποτελεί μια επιπρόσθετη εγγύηση ότι η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη θα επιδιωχθεί να γίνουν προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος του λαού, με υψηλή ανεργία, μισθούς πείνας, κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και εξαθλίωση του λαού.

Ο μέχρι χτες γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (ερευνητικό ινστιτούτο του ΣΕΒ) διορίστηκε υπουργός Οικονομικών με απόφαση του πρωθυπουργού. Στην επιλογή του συμφώνησαν και οι πρόεδροι των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο κατάλληλος και στο επίπεδο των συμβολισμών να εκφράσει την επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ για «απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας» και τάχιστη υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ας σημειωθεί ότι οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ ήταν ευαγγέλιο για την ηγεσία της ΝΔ και τις μετέφερε αυτούσιες στο κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Η βασική έγνοια, πάντως, της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ώστε να καλύψει το «χαμένο έδαφος» σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των αντιλαϊκών της στόχων και να στείλει μήνυμα σε πλουτοκρατία και ξένους δανειστές ότι θα πάρει όλα τα μέτρα που έχουν προαποφασιστεί με την τρόικα.

«Νομίζω ότι πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει η οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις, μεγάλες επενδύσεις, μείωση της φορολογίας» (σ.σ. των επιχειρήσεων), τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο υπουργός Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας ότι «μόλις πάρει η οικονομία μπροστά θα δείτε να αλλάξει το κλίμα και θα δείτε ότι με την αλλαγή του κλίματος θα αρχίσουμε σιγά σιγά να ανεβαίνουμε την ανηφόρα».

Δημαγωγούν με «αναδιαπραγμάτευση»

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να είναι το κυρίαρχο που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Θα αποτυπώνεται επίσης στην επιστολή που θα στείλει ο Αντ. Σαμαράς προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίζει ότι «οι Ελληνες αποφάσισαν με τις εκλογές να μείνουν στο ευρώ» και ότι η κυβέρνηση έχει αυτό το στόχο. Θα τονίζει ότι μέσω της ψήφου τους οι Ελληνες ζητούν από τους εταίρους τους να προστεθούν (σ.σ. στα μέτρα τα μνημονίου) «πολιτικές ανάπτυξης», δηλαδή πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και νέων φοροαπαλλαγών.

Την προπαγάνδα περί επαναδιαπραγμάτευσης αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο η κυβέρνηση και με αφορμή την περιοδεία που θα πραγματοποιήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Αντ. Σαμαράς όταν αναρρώσει, προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η νέα συγκυβέρνηση διαβουλεύεται για λογαριασμό του λαού και να εκβιάσει την ανοχή του.

«Η ουσιαστική διαβούλευση θα ξεκινήσει όταν ο Αντ. Σαμαράς θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αρχίσει η ουσιαστική διαβούλευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι «ένα ξεκαθάρισμα ότι εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους».

Η επαναδιαπραγμάτευση, όμως, εμφανίζεται πλέον σαν μια απλή παρουσίαση «των εναλλακτικών λύσεων για να φτάσουμε στο κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής και ουσιαστικά αυτό που θα γίνει θα είναι μια πρώτη επαφή της νέας κυβέρνησης - που σημειωτέον δεν έχει πάρει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης - με τους εταίρους μας».

Ετοιμάζονται για τη Σύνοδο

Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο σπίτι του Αντ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας, που συμμετείχε στην αρχή της σύσκεψης, σε δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδο από την πρωθυπουργική κατοικία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους πολιτικούς αρχηγούς «για την εμπιστοσύνη να του αναθέσουν αυτό το πολύ κρίσιμο πόστο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πρέπει να το κουβεντιάσουμε με τους εταίρους μας». Την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη εξέφρασε ο Κάρ. Παπούλιας, μετά από σειρά συσκέψεων και συναντήσεων που είχε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής.

«Είναι πολλά τα θέματα και μεγάλα τα προβλήματα και ελπίζω να είναι θετικά τα αποτελέσματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «ο κ. Ομπάμα έδειξε ενδιαφέρον για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ελπίζω να συνεχίσει, γιατί έχουμε ανάγκη από τέτοιους φίλους».

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς είχε χτες τηλεφωνικές συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Z. K. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς, κ.ά.

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος, λόγω της συμμετοχής του σε «εξωχώρια» (offshore) εταιρεία, γεγονός που εξαρχής δεν επέτρεπε νομικά την υπουργοποίησή του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δε γνώριζε πως υπάρχει νομικό κώλυμα και ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το διερεύνησε και συνέταξε την επιστολή της παραίτησης του, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ενημέρωσε τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τον είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση στη συγκυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Οπως προκύπτει, ο Γ. Βερνίκος συμμετέχει στην εξωχώρια εταιρεία «VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A.», με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ξανανοίγει η συζήτηση για αύξηση της θητείας

Επανέρχονται τα σενάρια για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, με επικρατέστερο αυτό της επιμήκυνσης κατά τρεις μήνες, όπως εισηγείται η ηγεσία του Στρατού. Μιλώντας χτες στο «Βήμα», ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι υπάρχει εισήγηση των γενικών επιτελείων, την οποία θα εξετάσει σε «ειδική σύσκεψη», όπου «θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και τις εισηγήσεις των επιτελείων, και θα ληφθεί η απόφαση». «Δεν είμαι ούτε αρνητικός, ούτε θετικός στην αύξηση της θητείας», είπε ο ίδιος. Το ζήτημα είχε «ανοίξει» επί υπουργίας Π. Μπεγλίτη και συνδέεται άμεσα τόσο με την υποστελέχωση των στρατιωτικών μονάδων, όσο και με τους γενικότερους σχεδιασμούς για τις Ενοπλες Δυνάμεις και την προσαρμογή τους στις νέες ΝΑΤΟικές δομές, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία στην πλειοψηφία των χωρών μελών της λυκοσυμμαχίας.

Αύριο η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Για αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη στη Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 17ης Ιούνη. Την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής (η ΝΔ έχει προτείνει τον Ευ. Μεϊμαράκη) και των αντιπροέδρων. Η ασθένεια του πρωθυπουργού και η σύσταση των γιατρών να παραμείνει στο σπίτι του για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, αυτές διαρκούν τρεις μέρες και ολοκληρώνονται με ονομαστική ψηφοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ