ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΕΠΕ
Εκτιμήσεις για ΑΕΠ στο -6,7%!

Καταβύθιση 9,1% για το φετινό καλοκαίρι, στο -20% μέχρι το 2014 και... βλέπουμε

Σε ρότα αδιάλειπτης βύθισης μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς (2013) βλέπει το παραγόμενο ΑΕΠ και η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το εθνικό εισόδημα από την «έναρξη» της φάσης καπιταλιστικής κρίσης (2008) θα συρρικνωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%, μέχρις ότου, από το 2014 και κάτω από προϋποθέσεις, περάσει σε αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης.

Το ζητούμενο για τους κεφαλαιοκράτες είναι ένα «νέο επίπεδο ισορροπίας, προφανώς ένα χαμηλότερο επίπεδο με σωρευτική πτώση του ΑΕΠ πάνω από 20%, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ αποτελεί το «τίμημα της εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή το τίμημα της διαδικασίας για φτηνότερους εργάτες, χωρίς δικαιώματα ακόμη και στην επόμενη φάση καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Μεσοσταθμικά η κατρακύλα για το 12μηνο του 2012 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% να χτυπήσει με ιδιαίτερη ένταση στο γ' τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2012) φτάνοντας στο 9,1%. Να σημειωθεί πως δεν έχουν συνυπολογίσει ούτε τις επιπτώσεις από τα «μέτρα οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί» ούτε επίσης τα «τυχόν νέα πρόσθετα μέτρα», αυτά δηλαδή που με απόλυτη βεβαιότητα συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί θα ξετυλίξουν στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. Ερωτήματα διατυπώνουν για το κατά πόσο η «ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση υφεσιακού κύκλου» ή σε «κατάσταση μόνιμης στασιμότητας», που σύμφωνα με το ΚΕΠΕ «εγκυμονεί οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, με αβεβαιότητα για το αύριο»... Κάνουν λόγο για την ανάγκη «επαναδιατύπωσης όρων του μνημονίου», έτσι ώστε να «επιμεριστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης».

Στρώνουν το χαλί για τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αυτά που προδιαγράφονται σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα παρουσιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και που αφορούν στην καρατόμηση και διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η «μείωση των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με τη μείωση της φοροδιαφυγής εξυπηρετεί το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κλιμάκωση των αντιλαϊκών πακέτων με τα 11,5 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» για την ανάσχεση της καπιταλιστικής κρίσης, στη συνέχεια για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών είναι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η «ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», επίσης το «σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες βασίζεται η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης»...


ΣΕΒ
Να επιταχυνθούν οι «μεταρρυθμίσεις»

Μήνυμα απαρέγκλιτης υλοποίησης της σκληρής μνημονιακής πολιτικής έστειλαν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος συναντηθεί με σημαίνοντα στελέχη της ΕΕ, για να τους πει ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του ευρώ και της ΕΕ, οπότε -προφανώς- συναινούν και στην πολιτική της. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα προβλήματα της λιτότητας και της ύφεσης οφείλονται αποκλειστικά στη «μικροδιαχείριση της οικονομίας» από τα «πελατειακά κόμματα». Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ σε συνέντευξη Τύπου, ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης, ιδίως όταν σημείωσε ότι «στην Ελλάδα το άσωτο κράτος παρέσυρε την ιδιωτική οικονομία σε ανεξέλεγκτη περιδίνηση, παγιδεύοντας τη χώρα σε διαρκή ύφεση». Πρόκειται για την ίδια ιδιωτική οικονομία που «χόρευε» στο σκοπό του παρασιτικού μεγάλου κεφαλαίου των υψηλών ρυθμών «ανάπτυξης» και της παραγωγικής σαπουνόφουσκας...

Στο «διά ταύτα», οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν από τη νέα κυβέρνηση: «ουσιαστική πρόοδο στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, συντονισμένη προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αποταμίευσης και των επενδύσεων, καθώς και αποφασιστικότητα στον περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού και του μεγέθους του δημόσιου τομέα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει να συντελεσθεί το ταχύτερο δυνατόν».

Σε επίπεδο ΕΕ, συντονίζοντας τα βήματά τους με αυτά του ευρωπαϊκού τους φορέα «Business Europe», ζητούν, ως προϋπόθεση για την «ανταπόκριση» της ...επιχειρηματικής κοινότητας: «ενιαίο σπρεντ, ενιαίο επιτόκιο και μία κεντρική τράπεζα - στο ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης και του εγγυητή των καταθέσεων».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει «αποφασιστικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε ότι αν «η Ελλάδα καταρρεύσει, η υπόλοιπη Ευρώπη δε θα μείνει στο απυρόβλητο».


ΔΕΗ
Εμμεσες πιέσεις για αυξήσεις τιμών

Αυξήσεις τιμολογίων από το «παράθυρο», φαίνεται να ζητάει η ΔΕΗ, με τον επικεφαλής της Α. Ζερβό να δηλώνει από τη μία ότι το κόστος της επιχείρησης έχει αυξηθεί περί του 5% και ότι θα εκθέσει την κατάσταση στα αρμόδια όργανα, αλλά από την άλλη να διαβεβαιώνει ότι ...δε θα ζητήσει αυξήσεις, λόγω της κοινωνικής κατάστασης! Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία τελικά αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει και την πλειοψηφία των μετοχών. Το αίτημα δεν αιτιολογήθηκε, πυροδοτώντας σενάρια, με το πιο «αθώο» να σχετίζεται με την καθυστέρηση ορισμού νέου υπουργού Οικονομικών και άλλα να προαναγγέλλουν αλλαγές στη διοίκηση της ΔΕΗ. Η νέα σύγκληση της ΓΣ ορίστηκε για τις 12 του Ιούλη.

Ακόμη και αν η ΔΕΗ δεν ζητήσει ανατιμήσεις τιμολογίων, η αναφορά της στην αύξηση του κόστους δεν είναι άσχετη με μια σειρά αντιλαϊκές εκκρεμότητες στο χώρο της ενέργειας, που επιβάλλονται και από το μνημόνιο. Πρώτα απ' όλα με τη μετάβαση στα «απελευθερωμένα» οικιακά τιμολόγια, όπου ανάλογα με τη μέθοδο μετάβασης, η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες προμήθειας θα επιδιώξουν να αντλήσουν σημαντικά ποσά από τις εργατικές οικογένειες και συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Ακολουθούν μια σειρά από αναμενόμενες παρεμβάσεις σε σχέση με τη νέα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το διαμελισμό της, την απώλεια λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών δικαιωμάτων και μονάδων. Αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στον καθορισμό του κόστους, των χρεώσεων, των τιμών, για την εκτόξευση των κερδών των ιδιωτών.

Στο μεταξύ, η διαδικασία αναχρηματοδότησης για δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας, με αύξηση των επιτοκίων. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ κινούνται στο 1,1 δισ. ευρώ και η επιχείρηση θα επιδιώξει να αντλήσει μέρος τους με τη χρήση εταιρείας που θα τηλεφωνεί στους πελάτες που χρωστάνε. Ο Α. Ζερβός σημείωσε ότι παρά το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, δε θα υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι, δεδομένου και των υψηλών υδάτινων αποθεμάτων.


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στη λογική της ... «ανταγωνιστικότητας»

Προτάσεις που κινούνται γύρω από τον άξονα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» και εν πολλοίς, με πρόσχημα τη στήριξη των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αναπαράγουν πάγιες αξιώσεις των μεγάλων ή των λεγόμενων «βιώσιμων» επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο «υπόμνημα» που υπέβαλε στη νέα συγκυβέρνηση η συνδικαλιστική πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στο υπόμνημά της κάνει λόγο για κλείσιμο τουλάχιστον 60.000 εμπορικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια της κρίσης και απώλεια 143.563 θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας, τον προηγούμενο Μάρτη το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Αθήνας και Πειραιά έφτασε το 30% από 24,4% τον Αύγουστο του 2011 και από 18% τον Αύγουστο του 2010. Μπροστά σε όλα αυτά η ΕΣΕΕ προτείνει μέτρα - ασπιρίνες στην πραγματικότητα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο, πολλά από τα οποία βαθιά αντεργατικά, ενώ οι μόνοι που μπορούν να ωφεληθούν είναι μια μερίδα «βιώσιμων» μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι προτάσεις της για το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, όπου εδώ, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», κατά τη λαϊκή ρήση, η πλειοψηφία των θιασωτών του «ανταγωνισμού» και των διαφόρων «απελευθερώσεων», που στο παρελθόν έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στο ξήλωμα του καθεστώτος των προσφορών και των εκπτώσεων, της λειτουργίας της αγοράς με τρόπο που να ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση και κυριαρχία των μονοπωλίων, τώρα ζητάει «προστασία των τακτικών εκπτώσεων» και «επαναπροσδιορισμό των προσφορών και προωθητικών ενεργειών» ώστε να μην εκφυλίζεται ο θεσμός, μέτρα για τη χωροταξία στο εμπόριο σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και άλλα παρόμοια. Από την άλλη μεριά, επιμένει στο θεσμό των λεγόμενων ανοιχτών Mall, που στην πραγματικότητα θα ωφελήσει μια χούφτα αλυσίδων.

Στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης, ευθυγραμμιζόμενη με τους μεγαλοεργοδότες, η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει αξιώσεις για επιδότηση θέσεων απασχόλησης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους και επιπλέον 5% για συνεπείς εργοδότες στην καταβολή των εισφορών, ενώ την ίδια στιγμή βάζοντας μπροστά τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού επιχειρεί να αποσιωπήσει ότι πρόκειται για τον κλάδο όπου προωθείται παραπέρα εργοδοτικό χτύπημα των ήδη τσακισμένων μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ