ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα βασανίζονται καθημερινά

Phasma

Με παράτες και εύηχες δηλώσεις γιορτάστηκε χθες (διεθνώς και στην Ελλάδα) η «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων». Μόνο που η πραγματικότητα για τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων είναι τραγική, στη δε χώρα μας περνούν τα μύρια όσα. Πέρα από το ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, τις «σκούπες», τις ρατσιστικές επιθέσεις, τα μαχαιρώματα, τις συλλήψεις και απελάσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Ελλάδα το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου δεν είναι εξασφαλισμένο για τους αιτούντες, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου της χώρας. Ελάχιστα τέτοια αιτήματα γίνονται δεκτά, ενώ χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται εδώ ελέω κανονισμών της ΕΕ.

Κατ' αρχάς στα σημεία εισόδου της χώρας παρατηρείται έλλειψη διερμηνέων, ενημέρωσης και νομικής συνδρομής. Σημειώνονται πρακτικές που αποθαρρύνουν τους νεοεισερχόμενους να καταθέσουν αιτήματα ασύλου στα σύνορα (π.χ., παρατεταμένη κράτηση συγκριτικά με όσους δεν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα). Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας όπου καταφεύγουν όσοι ζητούν άσυλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη, όπου οι δυνατότητες πρόσβασης για καταγραφή του αιτήματος και λήψη ημερομηνίας συνέντευξης σε πρώτο βαθμό είναι ελάχιστες. Γίνονται δεκτά μόλις 20 - 30 άτομα, μια φορά τη βδομάδα, από τα εκατοντάδες που συνωστίζονται εκεί από το προηγούμενο βράδυ. Ετσι, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία, όσοι ζητούν άσυλο κινδυνεύουν να συλληφθούν στο δρόμο ως αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, να απελαθούν στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους, όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή τους.

Ταυτόχρονα καίριο είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης της νέας υπηρεσίας ασύλου. Μαζί με την Αρχή Προσφυγών πρέπει να διαθέτουν 292 υπαλλήλους και έχουν μόλις 15. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η υπηρεσία ασύλου πρέπει να συνεργάζεται με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), δεχόμενη πληροφορίες και εκτιμήσεις τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, εκτιμήσεις που γίνονται βάσει των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών.

Προβλέπεται δε ότι οι πρόσφυγες που θα προσφεύγουν εκεί θα φακελώνονται, τα στοιχεία τους θα εισάγονται στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ προς ενεργοποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο 2», ουσιαστικά προς απαγόρευση σε κάθε μετανάστη να μεταβεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ άλλο από αυτό όπου έκανε την αίτηση χορήγησης ασύλου. Με βάση αυτά αν καταφέρει να ταξιδέψει, π.χ., από Ελλάδα σε Ιταλία, επιστρέφεται πίσω πάραυτα.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι στα τέλη του 2010 είχαν σωρευτεί 47.000 αιτήματα ασύλου που εκκρεμούσαν σε δεύτερο βαθμό για πολλά χρόνια. Μειώθηκαν μόλις στις 30.000. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2011 τα ποσοστά χορήγησης κάποιου καθεστώτος προστασίας σε πρώτο βαθμό (άσυλο, επικουρική προστασία, ανθρωπιστικό καθεστώς) ανήλθαν συνολικά σε 1,65%-2,05% (αναλόγως αν συνυπολογίζονται οι ανανεώσεις καθεστώτων) επί 8.685 αιτημάτων που εξετάστηκαν. Σε δεύτερο βαθμό (σ.σ. εξετάστηκαν κυρίως προσφυγές που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια) προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε στο 15,6% των ενστάσεων.

  • Κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης το 2012, όπως ανέφερε χθες στο ευρωκοινοβούλιο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.
Μοιράστηκαν οπωροκηπευτικά σε πολίτες

Εικόνες που δείχνουν πού οδηγεί το λαό η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις εκτυλίχτηκαν (και) χτες στο κέντρο της Αθήνας όπου εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών σχημάτισαν ουρές κάτω από το λιοπύρι για να πάρουν δωρεάν λίγα οπωροκηπευτικά για να δώσουν προσωρινή μικρή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Στην Ελλάδα της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ, της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, σε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων που έγιναν το χειμώνα, π.χ. με διανομή τροφίμων στο Σύνταγμα ή στη Βαρβάκειο αγορά, αγρότες από την Ιεράπετρα Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας διένειμαν χτες προϊόντα τους σε κλειστές συσκευασίες στο Πεδίον του Αρεως.

Χαρακτηριστικό ότι η διανομή των οπωροκηπευτικών ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει 10 π.μ., ωστόσο οι ουρές των εκατοντάδων πολιτών που σχηματίστηκαν από πολύ νωρίτερα ανάγκασαν τους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη διάθεση φρούτων και λαχανικών γύρω στις 8.15 π.μ. Τοποθετήθηκαν ακόμα και κιγκλιδώματα για να τηρείται η... σειρά. Υπολογίζεται ότι μέσα σε 3 ώρες διανεμήθηκαν 25 τόνοι λαχανικών. Συνολικά μοιράστηκαν 2.700 κιβώτια, το καθένα περιείχε περίπου 10 με 12 κιλά λαχανικά και φρούτα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των κατοίκων της Γλώσσας Σκοπέλου προκαλεί η διακοπή της υδροδότησης από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Σκοπέλου (ΔΕΥΑΣ) , που έχει αποτέλεσμα, εδώ και δυο μέρες και εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, να μην υπάρχει νερό για τις ανάγκες των σπιτιών, των μαγαζιών και των άλλων μικροεπιχειρήσεων. Η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στη διακοπή της υδροδότησης μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιό της, λόγω συσσωρευμένης οφειλής της προς τη ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Σκοπέλου υπόσχεται λύση του προβλήματος, με αποπληρωμή του ποσού προς τη ΔΕΗ - υπολογίζεται στα 160.000 ευρώ - μέσω διακανονισμού, αλλά είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει τις δικές της ευθύνες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ της πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων απήγγειλε ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης σε βάρος του Ιφ. Αμυρά, για τα όσα έλεγε σε διαδικτυακή εκπομπή και τον παρέπεμψε σε δίκη. Είχε διαταχθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελ. Ράικου, διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με βάση δημοσιεύματα με καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας. Για το θέμα είχε καταθέσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, που έδωσε στον εισαγγελέα το υλικό της επίμαχης εκπομπής.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νέα Ιωνία πραγματοποίησαν προχθές Τρίτη, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σε σπίτια της περιοχής που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 10ήμερο. Με το πρόσχημα της μέτρησης, τα συνεργεία κατάφεραν να εισέλθουν και να κόψουν το ρεύμα σε έξι σπίτια, εκ των οποίων και δύο όπου κατοικούν οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα μέλη της επιτροπής απαίτησαν από την προϊστάμενη την επανασύνδεση του ρεύματος και τον εκ νέου διακανονισμό των χρεών, τονίζοντας ότι θα βρίσκονται δυναμικά στο πλευρό όλων των ανέργων, τόσο τώρα, όσο και σε μελλοντικές περιπτώσεις που η επιχείρηση θα προβεί σε παρόμοιες ενέργειες. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να γίνει δεκτή η απαίτηση της επιτροπής και μάλιστα με πρόταση της ΔΕΗ για μείωση των δόσεων των διακανονισμών.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει εκδρομή 9 ημερών, από 21/7 έως 29/7, με επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς που φιλοξένησαν παιδιά του Εμφυλίου, παιδιά πολιτικών προσφύγων. Επισκέψεις σε πόλεις όπου υπήρξαν κοινότητες πολιτικών προσφύγων, όπως σε: Βουκουρέστι, Γαλάτσι (Νότια Μολδαβία), Βράιλα, Ιάσιο, Τούλγκες, Μπρασόφ, Σινάια. Επίσης, στις πόλεις Σόφια και Σαντάτσκι Βουλγαρίας, τα Καρπάθια όρη και το παλάτι του Δράκουλα στη Ρουμανία.

Αναχώρηση το Σάββατο 21 Ιούλη, ώρα 7 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος και επιστροφή την Κυριακή 29 Ιούλη το βράδυ. Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 650 ευρώ. (Περιλαμβάνονται μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν, 8 διανυκτερεύσεις με πρωινό, 7 δείπνα και ένα εορταστικό δείπνο. Ξεναγός ελληνόφωνος στη Ρουμανία, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιούλη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8225.407 και 210.8831.368).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση - αντάμωμα στη Νάουσα

Την Κυριακή 1η Ιούλη, στη Νάουσα ξανά, διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η καθιερωμένη εκδήλωση -αντάμωμα των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απογόνων και φίλων που συγκεντρώνονται απ' όλες τις γωνιές της χώρας.

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως και πολλά Παραρτήματα της από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση (Τηλέφωνα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8222952 και 210.8225407).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ του Νομού Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση της Αίγινας του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-49, την Κυριακή 24 Ιουνίου, στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Αίγινα. Αναχώρηση 8 π.μ. από τα καράβια του Αργοσαρωνικού. (Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 4124696 (πρωινά) / 4517569 / 4535016 (απόγευμα).

-- Το Παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 24/6 και ώρα 11.30 π.μ., στο χώρο της εκτέλεσης στο Κούρνοβο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 106 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Ιταλοί φασίστες κατακτητές στις 5/6/1943 μετά την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει επίσκεψη στα Αμπέλια Ομβριακής, όπου 15 αγωνιστές, κρατούμενοι στις φυλακές Λαμίας και 2 εργάτες των Μεταλλείων Δομοκού, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1944.

Ωρα αναχώρησης 10 το πρωί από πλατεία Πάρκου.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσολογγίου διοργανώνει, την Κυριακή 24-6-2012 και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα γίνει στο σταθμό του τρένου στο Αιτωλικό, για την ανατίναξη του τρένου που έγινε στις 22-6-1944 από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ