ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εναλλακτική λύση» στη δημαγωγία

  Νέα ένταση στο εσωκομματικό τοπίο από την παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, ενόψει του συνεδρίου

Να ενισχύσει την «εναλλακτική λύση» του κόμματός του επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τόσο τις «εξορμήσεις στο λαό» και το «ενδιαφέρον» για τα λαϊκά προβλήματα όσο και την εμμονή του στη «σταυροφορία» κατά των διαπλεκομένων. Αυτό ακριβώς επιχείρησε να πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ με την περιοδεία του το Σαββατοκύριακο σε νομούς της Πελοποννήσου.

Στην ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση στην Καλαμάτα από τη μια δημαγώγησε πάνω στα λαϊκά προβλήματα κυρίως των αγροτών και από την άλλη εμφάνισε το κόμμα του ως...«διωκόμενο» από το σύστημα της διαπλοκής. Ετσι, περίσσεψαν οι υποκριτικές διαβεβαιώσεις του τύπου «εμείς μόνο σε σας λογοδοτούμε και απολογούμαστε, μόνο σε σας αναγνωρίζουμε τα αφεντικά μας, γιατί άλλα αφεντικά δεν έχουμε», ενώ την ίδια στιγμή καυχόταν γιατί «εμείς είμαστε η φιλελεύθερη επιλογή, οι εκφραστές της ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας». Επανέλαβε το γνωστό «συναξάρι» κατά του «τριγώνου της διαπλοκής» (εξουσία, οικονομικά συμφέροντα, ΜΜΕ), επιχειρώντας να πείσει ότι η πολιτική του δικαιώθηκε, ενώ διαπίστωσε, άλλη μια φορά, ότι «η κυβέρνηση σέρνεται διχασμένη» και γι' αυτό «επιχειρεί να δημιουργήσει πόλωση, οξύτητα, διχασμό».

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην απαρίθμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα δίνοντας έμφαση στην ανεργία, στην παιδεία, στην υγεία και στους αγρότες. Ομως οι πολιτικές που ανέφερε για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων δε διαφέρουν καθόλου από αυτές που εφαρμόζει ή προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, για παράδειγμα, ανέφερε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών», επανίδρυση του κράτους, «εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος», κ.α. Ειδικά για τους αγρότες, αυτό που φταίει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ότι χάθηκαν κρίσιμες μάχες στις Βρυξέλλες γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο πρωθυπουργός(!), ενώ την ίδια στιγμή καυχήθηκε ότι τα «αποσπασματικά μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση, «είναι αντιγραφή από το δικό μας πρόγραμμα»!

Παρέμβαση Ντ. Μπακογιάννη

Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο κόμμα της ΝΔ και αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στην «αναταραχή» στην ΟΝΝΕΔ, ενώ νέα ένταση προκάλεσε χτεσινή συνέντευξη της Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» επαναφέρει, εν όψει του συνεδρίου, τις προτάσεις της για την εσωκομματική δημοκρατία. Χωρίς να αμφισβητεί ευθέως τον Κ. Καραμανλή, σημειώνει με νόημα ότι η ίδια «θα επιθυμούσε ανανέωση εντολής» στο συνέδριο, ζητά «συλλογικότητα στη δράση», η οποία θα εκφραστεί μέσα από «ένα ανώτατο πολιτικό όργανο, αιρετό πολυτασικό, αντιπροσωπευτικό, με ουσιαστικό πολιτικό ρόλο». Ταυτόχρονα αποφαίνεται ότι «όλα τα στοιχεία» που συνθέτουν ένα αρχηγικό κόμμα «δεν είναι ζητούμενο στην εποχή μας από τον κόσμο». Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, υποστηρίζει ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν του δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει πολιτικό κενό». Οι δικές μου προτάσεις, πρόσθεσε με έμφαση, έχουν στόχο να μείνει ενωμένη η κεντροδεξιά σε όλο της το εύρος.

Την ίδια στιγμή, προς εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται το «ρήγμα» που είχε σημειωθεί στην ΟΝΝΕΔ μετά την ευθεία αμφισβήτηση 33 μελών της ΚΕ, του προέδρου της οργάνωσης Γ. Οικονόμου. Ο Κ. Καραμανλής διεμήνυσε χτες μέσω του διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, με τον οποίο συναντήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, ότι «πρέπει να αναζητηθεί λύση χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις», χωρίς να άρει, κάτω από συνθήκες πίεσης, την εμπιστοσύνη του στον Γ. Οικονόμου. Το θέμα θα επανέλθει στη συνεδρίαση της ΚΕ της οργάνωσης, πιθανότατα, το ερχόμενο Σάββατο.

ΠΑΣΟΚ
Επιβεβαίωσαν την αντιλαϊκή τους ενότητα

Η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία υπήρξε αποκαλυπτική, όσον αφορά το παραμύθι περί της ύπαρξης «αριστερής αντιπολίτευσης» (!) εντός του ΠΑΣΟΚ. Η ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μία μέρα μετά την επίθεση του Κ. Σημίτη από το ίδιο βήμα, απέδειξε ότι ο υπουργός Αμυνας αποτελεί τον βασικό εγγυητή ενός ΠΑΣΟΚ που ενωμένο θα προχωρά στις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τους τόνους μελάνης που χύθηκαν την περασμένη βδομάδα, όπου διάφοροι προπαγανδιστές ήθελαν να εμφανίσουν τον κ. Τσοχατζόπουλο σαν «διαφωνούντα» με την κυβερνητική πολιτική, το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας, χρησιμοποιώντας απίθανες κορόνες, διαβεβαίωσε το Σώμα της συνδιάσκεψης ότι συμφωνεί απόλυτα με τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης στην Υγεία και τα εργασιακά, αρνήθηκε ότι υπονομεύει τον κ. Σημίτη και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει με συντεταγμένο τρόπο την ακολουθούμενη νεοσυντηρητική πολιτική για «να διαψευστούν οι Κασσάνδρες»...

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν αργότερα ότι με την τοποθέτησή του αυτή, ο Α. Τσοχατζόπουλος μάζεψε το γάντι που ο ίδιος είχε ρίξει πριν μια βδομάδα στον πρωθυπουργό...

Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον Κ. Σκανδαλίδη να ισχυριστεί, κλείνοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, ότι τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ δε δημιουργούνται από τις δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά από τους διάφορους «διερμηνείς» αυτών των δηλώσεων. Χτες επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι παρά τα όσα λέγονται, «πάνω στις βασικές πολιτικές δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές» μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
«Συγκριτικό πλεονέκτημα» ο άγριος νεοφιλελευθερισμός

«Καθοριστικό παράγοντα στην ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος» φιλοδοξούν να αποτελέσουν οι «Φιλελεύθεροι» του Στ. Μάνου, επισείοντας ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» τις άγριες νεοφιλελεύθερες προτάσεις τους για όλα τα ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ο Στ. Μάνος, κλείνοντας τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα ένα βαθύ φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό» και στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε το ρόλο που μπορεί να παίξει το κόμμα του, το οποίο, όπως είπε, θα εργαστεί για «την ενότητα του φιλελεύθερου χώρου». Σε αυτό το χώρο κατέταξε τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος «αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί στο προσεχές μέλλον», τον Α. Ανδριανόπουλο και τον Γ. Σουφλιά, αλλά και προσωπικότητες που βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ και την «αριστερά». Οσον αφορά τη ΝΔ είπε ότι «ταλανίζεται από τις εσωτερικές αντιπαλότητες της λαϊκής δεξιάς και της αποδυναμωμένης φιλελεύθερης πτέρυγάς της». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «βρίσκεται στο τέλος της τωρινής διαδρομής και το σκηνικό αλλάζει, και πρέπει να αλλάξει». Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, πρόσθεσε, έχει ήδη ξεκινήσει και «είμαστε στην αρχή της διαμόρφωσης της επόμενης μέρας».

Το συνέδριο των «Φιλελευθέρων» ενέκρινε ακόμα πιο σκληρές σε σχέση με το παρελθόν και άγριες νεοφιλελεύθερες προτάσεις σε διάφορους τομείς.

Για το ασφαλιστικό, για παράδειγμα, τάσσεται υπέρ μιας «σταδιακής μετάβασης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με μεταφορά της ιδιοκτησίας των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλισμένους και δημιουργία ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων»(!).

Για την παιδεία ζητούν την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εφαρμογή του συστήματος των κουπονιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να αποφασίζει ο τελικός καταναλωτής πού θα πηγαίνουν τα χρήματά του(!), τη σύνδεση της χρηματοδότησης εκ του αποτελέσματος της σχολικής μονάδας κ.ά.

Στον τομέα της υγείας προτείνεται η «σταδιακή εγκατάλειψη του σημερινού συστήματος της δωρεάν παροχής υψηλού κόστους και κακής ποιότητας υπηρεσιών και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα επιλεκτικής και εξατομικευμένης συνδρομής»(!).

Ζητούν επίσης τη δημιουργία ιδιωτικών φυλακών.

Επικίνδυνη τακτική

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε «κοντά στα προβλήματα του λαού». Αυτή τη φορά τον είδαμε στην τηλεόραση να επισκέπτεται αγροτικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας και να οδύρεται για την τιμή του ελαιόλαδου που έχει πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα, για το αγροτικό εισόδημα που έχει μειωθεί κατά 8% τα τελευταία τρία χρόνια, για τα αγροτικά νοικοκυριά που το ένα στα τρία ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, κ.ο.κ.

Εύκολα θα μπορούσε να ξεγελαστεί κάποιος τηλεθεατής από κάποια άλλη χώρα ή άλλο πλανήτη και να πιστέψει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί το φανατικό και συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων των αγροτών και, κατ' επέκταση, των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, το κόμμα και η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι νεόκοποι σε αυτό τον τόπο και η εικόνα του... «Ρομπέν» των φτωχών και κατατρεγμένων που επιχειρεί συστηματικά και με κόπο να φιλοτεχνήσει ο Κ. Καραμανλής, δεν είναι εύκολο να περάσει. Αυτό όμως καθόλου δεν πτοεί, αντίθετα, την ηγεσία της ΝΔ να σταματήσει αυτή την καλά μελετημένη επικοινωνιακή τακτική παραπλάνησης και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Αυτή η προπαγανδιστική τακτική πατάει πάνω σε υπαρκτά προβλήματα και σε «τετράγωνες» διαπιστώσεις. Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει καλά ότι όσο η κυβέρνηση Σημίτη προχωρά σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπερφαλαγγίζοντας ακόμα και τις δικές της προτάσεις, η ίδια είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να καλύψει το «κενό» που δημιουργείται από την «άρση» της εμπιστοσύνης των λαϊκών μαζών προς την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Ετσι, παρόλο που δε διαφοροποιείται, κάθε άλλο, από τη «δεξιά» κυβερνητική πολιτική, επιλέγει να προβάλλει ως κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας και αντιπολιτευτικής τακτικής της, το «ενδιαφέρον» της για εκρηκτικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. «Ενδιαφέρον» που επιχειρεί να πείσει για την ειλικρίνεια και αξιοπιστία του, τόσο με επαναλαμβανόμενες και κοινότοπες διαπιστώσεις, όσο και με περιοδείες του ίδιου του προέδρου της ΝΔ στους τόπους δουλιάς και στις επαφές με τις «παραγωγικές τάξεις». Την ίδια επιδίωξη εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, και η «μάχη» κατά των διαπλεκομένων. Στόχος είναι να πείσει ότι με «δεδομένο» το δικομματισμό, η «εναλλακτική λύση» δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στο... κόμμα της ΝΔ.

Πρόκειται για τακτική που, βασιζόμενη στο έπακρο στις εντυπώσεις και στην «εικόνα» των ΜΜΕ, επιχειρεί να εμποδίσει τον απεγκλωβισμό των λαϊκών μαζών από το δικομματισμό και να ενισχύσει την «αποδοτικότητά» του. Αυτή η τακτική, τακτική εξαπάτησης και εμπαιγμού, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν μπορεί παρά να αποκαλύπτεται σε όλη την έκτασή της.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ