ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αποκαλύψεις και ρεζιλίκια...
  •   Στα δικαστήρια πια η «διαμάχη» για τις «χαμένους» ψήφους της Πολιτείας της Φλόριντα
  • Οι Δημοκρατικοί ζητούν έρευνα και από το FBI
  • Προς το παρόν άκαρπες, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και της κρίσης

Διαρκείς επανακαταμετρήσεις...

Associated Press

Διαρκείς επανακαταμετρήσεις...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ.-

Σε «πολεμικό πεδίο» έχει μετατραπεί ο παράδεισος των Αμερικανών συνταξιούχων, η Πολιτεία της Φλόριντα, ενώ την ίδια στιγμή οι απειλές που εκτοξεύονται και από τα δύο στρατόπεδα, για αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογικών αποτελεσμάτων σε ακόμη τέσσερις Πολιτείες, ενέχουν τον κίνδυνο της «γενικής σύρραξης». Μέχρι στιγμής, όσες πυροσβεστικές προσπάθειες -από τα ΜΜΕ αλλά και από «δεξαμενές σκέψεις», δηλαδή τα γραφεία Τύπου των «θεμελιωδών δυνάμεων»- έχουν γίνει, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός νέου «εμφυλίου πολέμου», έχουν πέσει στο κενό. Εντούτοις, ακόμη και αν κάποια στιγμή εισακουστούν και κάποτε ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει...

Τα τεκταινόμενα στη Φλόριντα είναι σαφώς συναρπαστικά και η ένταση της διαπάλης αποκαλυπτική. Μια διαπάλη, που πια έχει μεταφερθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί προσέφυγαν προχτές στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, για να εμποδίσουν τη νέα καταμέτρηση με το χέρι των ψηφοδελτίων σε ορισμένες κομητείες της Φλόριντα, όπως έχουν ζητήσει οι Δημοκρατικοί και ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει χθες στις κομητείες Βολούζια και Παλμ Μπιτς (184.000 και 430.000 ψήφους, αντιστοίχως) και πιθανώς στο Μαϊάμι - Ντάντε την Τρίτη, με πάνω από 1.000.000 έγκυρους ψήφους.

Στα δικαστήρια...

Την προσφυγή των ρεπουμπλικανών στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους στη Φλόριντα, ο οποίος τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσέφυγαν σε αυτή την ενέργεια, καθώς η ψηφοφορία και οι καταμετρήσεις των ψήφων είναι υπέρ του Μπους και δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι που να δικαιολογούν μια τρίτη καταμέτρηση. Και το θέμα πρέπει να τελειώνει, τόνισε ο Μπέικερ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης που μείωσαν τη διαφορά, αλλά με τον Μπους να εξακολουθεί να προηγείται του αντιπάλου του Αλ Γκορ μόνο με 327 ψήφους.

Μετά την κίνηση αυτή των Ρεπουμπλικάνων η ανώτατη αξιωματούχος της Πολιτείας, αρμόδια για την εκλογική διαδικασία, Κάθριν Χάρις ανακοίνωσε χτες ότι η Φλόριντα δε θα παρατείνει τη διορία της 14ης Νοεμβρίου, στις πέντε το απόγευμα (24:00 ώρα Ελλάδας), που έχει δοθεί για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από την επανακαταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές. «Κάθε κομητεία θα πρέπει να επιβεβαιώσει επισήμως τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης και να τα παραδώσει στις αρχές της Φλόριντα μέχρι τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης, αλλιώς τα νέα αποτελέσματα δε θα συμπεριληφθούν στα πανεθνικά», τόνισε η Χάρις, μετά τη συνάντησή της με δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ. Πάντως η Χάρις διευκρίνισε ότι τα επίσημα αποτελέσματα από την Πολιτεία της Φλόριντα θα ανακοινωθούν το αργότερο το Σάββατο το απόγευμα, εκτός αν υπάρξουν δικαστικές παρεμβάσεις, αφού, σύμφωνα με την ίδια η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρωί του Σαββάτου.

Η απόφαση αυτή της Χάρις έχει προκαλέσει οργή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι είχαν ζητήσει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων με το χέρι σε τέσσερις κομητείες της Φλόριντα και οι συνεργάτες του κ. Γκορ ήλπιζαν ότι η αυριανή διορία θα παραταθεί, για να συμπεριληφθούν και αυτά τα συνολικά αποτελέσματα. Τώρα πια, ο χρόνος είναι μηδαμινός και σίγουρα όχι αρκετός, για να γίνει επανακαταμέτρηση διά χειρός. Μονόδρομος πια η Δικαιοσύνη. Ηδη, οι Δημοκρατικοί στην Κομητεία της Βολούζια κατέθεσαν αγωγή, αμφισβητώντας τη διορία που έθεσε η Χάρις για την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των ψήφων στις κομητείες της Φλόριντα, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης περίπου 185.000 ψήφων βρίσκονταν καθ' οδόν και διακόπηκε άδοξα. Αντιστοίχως, και στο Παλμ Μπιτς η επανακαταμέτρηση που έχει ξεκινήσει επίσης επί των 4.500 ψηφοδελτίων -σε σύνολο 430.000- έδωσε στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ 33 ακόμα ψήφους, δήλωσε ο δικαστής Τσαρλς Μπάρον, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Παλμ Μπιτς.

Ζητούν έρευνα και από το FBI

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί να γίνει σε αυτό το πεδίο, καθώς ήδη ομοσπονδιακός δικαστής μετά την ακρόαση της υπόθεσης της αγωγής ψηφοφόρων κατά του «επίμαχου ψηφοδελτίου - πεταλούδα» του Παλμ Μπιτς και της αμφισβήτησή τους, αποφάσισε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να εκδώσει έγκυρα, επίσημα, αποτελέσματα μέχρι στη στιγμή που λήξει η δικαστική διαμάχη.

Το αδιέξοδο είναι δεδομένο στη Φλόριντα και μια εβδομάδα μετά οι Αμερικανοί, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης, δεν έχουν καμία ιδέα ποιος θα διαδεχτεί τον Μπιλ Κλίντον τον Ιανουάριο και αν τελικά γίνει αυτό. Και ενώ η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί προς τη «σαπουνόπερα» της Φλόριντα, νέα εκλογικά «δράματα» βρίσκονταν σε εξέλιξη, για να διαδεχτούν πιθανά τη Φλόριντα. Ηδη λόγος γίνεται από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων για επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουϊσκόνσιν (11 εκλεκτορικές ψήφοι) και την Αϊόβα (7 εκλεκτορικές ψήφοι), όπου ο αντιπρόεδρος Γκορ τις κέρδισε με λίγες ψήφους διαφορά. Ακόμη πιο δραματικά παρουσιάζονται τα πράγματα στο Ορεγκον (7 εκλεκτορικές ψήφοι) που πέρασε και αυτό για 6.000 ψήφους στον Γκορ, αλλά και στο Νέο Μεξικό (5 εκλεκτορικές ψήφοι), όπου για μόνο 4 ψήφους ο Τζορτζ Μπους αναδείχτηκε νικητής.

Παράλληλα, ένα νέο μέτωπο, πολύ πιο επικίνδυνο, ανοίγουν οι Δημοκρατικοί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών Τάιμς, ζήτησαν από το FBI να ερευνήσει τις καταγγελίες για την κυκλοφορία προσημειωμένων ψηφοδελτίων υπέρ των Ρεπουμπλικάνών, τα οποία δόθηκαν σε μαύρους ψηφοφόρους στο Μαϊάμι, οι οποίοι ήταν υποστηρικτές του δημοκρατικού υποψηφίου για την Προεδρία, Αλ Γκορ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές των Δημοκρατικών, και οι οποίες μιλούν για «οργανωμένη διαφθορά», περίπου 17.000 ψηφοδέλτια στο Μαϊάμι είχαν προσημειωθεί υπέρ του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζορτζ Μπους. «Μέχρι στιγμής στη Φλόριντα έχουμε μιλήσει για σύγχυση, ανθρώπινο λάθος και ευήθεια. Ομως, εδώ πρόκειται για μία σκόπιμη διαφθορά για να κλέψουν από τον Γκορ τις ψήφους του και αποτελεί μία υπόθεση για το FBI», τονίζει στην εφημερίδα ανώτερο στέλεχος του κόμματος. «Δεν κατηγορούμε το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ή κάποια άλλη εθνική ομάδα, ότι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Απλώς εκείνο που υποστηρίζουμε είναι ότι η ψηφοφορία αυτή ήταν μία απάτη. Υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια που είναι σημειωμένα δύο φορές», τόνισε ο αξιωματούχος των Δημοκρατικών. Παράλληλα, και υπεύθυνοι της εβραϊκής κοινότητας στο Μαϊάμι έχουν καταγγείλει πως διαθέτουν αποδείξεις ότι είχαν δοθεί στους ψηφοφόρους ήδη προσημειωμένα ψηφοδέλτια, προσθέτει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

Εκκλήσεις και παραινέσεις για αποσόβηση της κρίσης

Την ίδια στιγμή που η πολιτική και συνταγματική κρίση που προέκυψε από τις εκλογές απειλεί να ανατινάξει στο αέρα τις ίδιες τις ΗΠΑ, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλλουν τη μέση οδό, ώστε να ξεπεραστεί. Φυσικά, πρώτος απ' όλους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που είναι εξάλλου υποχρέωσή του να «καθησυχάσει» τους Αμερικανούς και για το λόγο τους ζήτησε χτες να κάνουν υπομονή σχετικά με τη διαδικασία που θα καθορίσει το νικητή των προεδρικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και τόνισε ότι η χώρα θα παραμείνει ενωμένη, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Σε ανάλογο κλίμα ομοθυμίας, κινιόταν και το κύριο άρθρο των «Κυριακάτικων Τάιμς», που λέει στους Αμερικανούς να μην ανησυχούν: «Θα 'χουμε οπωσδήποτε έναν καινούριο πρόεδρο, που μαζί με το νέο Κογκρέσο - ισοψηφία 50 Ρεπουμπλικάνοι και 50 Δημοκρατικοί στη Γερουσία, μια πολύ μικρή, σχεδόν "ανεπαίσθητη" Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή - θα αναγκαστεί να ακούσει πολύ καθαρά την ετυμηγορία του λαού και να ακολουθήσει ένα μετριοπαθή, προσεκτικό δρόμο προς το Κέντρο, παροτρύνοντας μάλιστα, το κόμμα του να απόσχει πλήρως από τα αδελφοκτόνα χτυπήματα των τελευταίων ετών, που χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα τα τελευταία χρόνια τα διάφορα "λόμπι" και επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στο παιχνίδι και οι δημοσκοπήσεις, όπου καταδεικνύεται ότι οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της νέας καταμέτρησης των ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα, αλλά δεν επιθυμούν να περιμένουν να επιλυθεί το ζήτημα τυχόν παρατυπιών από τα δικαστήρια, προκειμένου να μάθουν το όνομα του επόμενου Προέδρου τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νιούσγουικ». Από την άλλη πλευρά, με ποσοστό 72% υπέρ έναντι 25% κατά οι Αμερικανοί δηλώνουν πως είναι σημαντικότερο να βεβαιωθούν ότι η καταμέτρηση των ψήφων είναι δίκαιη και ακριβής παρά να επιλυθεί το «πρόβλημα» όσο το δυνατόν συντομότερα.


ΡΩΣΙΑ
Ενταλμα σύλληψης Γκουσίνσκι

ΜΟΣΧΑ.-

Ενταλμα σύλληψης κατά του ιδιοκτήτη του ομίλου «ΜΕΝΤΙΑ-ΜΟΣΤ», Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, εξέδωσε χτες Δευτέρα, 13 Σεπτέμβρη, η Γενική Εισαγγελία της Μόσχας με την κατηγορία της «απάτης σε μεγάλη κλίμακα», σχετικά με την υπόθεση «ΓΚΑΖΠΡΟΜ» - «ΜΕΝΤΙΑ-ΜΟΣΤ» και για παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων της δεύτερης στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Γκουσίνσκι, φοβούμενος τη σύλληψη, από τον Ιούλη βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία για ανάκριση και την απαγγελία της εναντίον του κατηγορίας. Η Εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι, αν δεν προσέλθει στην ανάκριση, θα ζητήσει τη βοήθεια της Ιντερπόλ για τη σύλληψή του. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να συλληφθεί, αν παρουσιαστεί στην εισαγγελία της Μόσχας.

Από τη μεριά της, η «ΜΕΝΤΙΑ-ΜΟΣΤ» απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του ιδιοκτήτη της ως «κατασκευασμένες». Σε ανακοίνωσή της τονίζεται πως ο όμιλος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στην «παράνομη απόφαση της Εισαγγελίας» και πως είναι έτοιμος να φτάσει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν παραστεί ανάγκη. Επίσης αναφέρει ότι θα καταθέσει αγωγές εναντίον του αντιεισαγγελέα Βασίλι Κολμογκόροφ και του ανακριτή Βαλέρι Νικολάγιεφ, οι οποίοι ευθύνονται για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Γκουσίνσκι. Σημειώνεται ότι ο Γκουσίνσκι πέρασε τον Ιούνη τρεις μέρες στη φυλακή, έπειτα από την απαγγελία κατηγορίας για υπόθεση ιδιωτικοποίησης που χρονολογείται από το 1997. Το Σεπτέμβρη βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για τη μεταφορά κεφαλαίων της «ΜΕΝΤΙΑ-ΜΟΣΤ» προς εταιρίες του εξωτερικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ