ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί η ποιοτική λογοτεχνία για παιδιά

«Εφυγε» σε ηλικία 87 χρόνων η Ζωρζ Σαρρή

Το περασμένο Σαββάτο, σε ηλικία 87 ετών, «έφυγε» η σπουδαία, πολυγραφότατη, πολυδιαβασμένη και βραβευμένη συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους και ηθοποιός Ζωρζ Σαρρή, η οποία κηδεύεται σήμερα (11 π.μ.) από το Α' Νεκροταφείο.

Υποδειγματικού ήθους άνθρωπος και δημιουργός, γεννημένη στην Αθήνα από Αϊβαλιώτη πατέρα και γαλλικής καταγωγής Σενεγαλέζα μητέρα, η Ζωρζ Σαρρή στα χρόνια της κατοχής σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Διωκόμενη, λόγω της ένταξή της στην ΕΠΟΝ και τη συμμετοχή της στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε σοβαρά - παραλίγο να χάσει ένα πόδι και ένα χέρι - το 1947 αναγκάστηκε να διαφύγει στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Σαρλ Ντυλέν, αργότερα εργάστηκε στο θέατρο σαν ηθοποιός και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.

Η Ζωρζ Σαρρή επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1962 εντάχθηκε στο θίασο του Δημήτρη Ροντήρη, που περιόδευε στο εξωτερικό με παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Στην παιδική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1969, με το μυθιστόρημα για εφήβους «Ο θησαυρός της Βαγίας». Εκτοτε επιδόθηκε, κυρίως, στο γράψιμο, εμπνεόμενη πρωτίστως από την πολιτικοκοινωνική ιστορία του τόπου μας στον 20ό αιώνα, τα ιδανικά, τους αγώνες και τις περιπέτειες του λαού μας και τις δικές της. Εξέδωσε 17 μυθιστορήματα («Στενά παπούτσια», «Νινέτ», «Το ψέμα», «Οι νικητές», «Ε. Π.», «Ο χορός της ζωής», «Κόκκινη κλωστή δεμένη», κ.ά.), ένα θεατρικό έργο, μια νουβέλα, 10 βιβλία για μικρά παιδιά και πολλές μεταφράσεις της για έργα μεγάλων συγγραφέων (Ιονέσκο, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ιούλιος Βερν, Ανρύ Τρουαγιά, κ.ά). Διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (1994), με το βραβείο του «Κύκλου Παιδικού Βιβλίου» (1999) και με την υποψηφιότητά της για το Διεθνές Βραβείο «Χανς Αντερσεν».

Επαιξε στις ταινίες «Τελευταίο ψέμα» (Μ. Κακογιάννη), «Ο άνθρωπος του τρένου» (Ντ. Δημόπουλου), «Φαίδρα» (Ζ. Ντασσέν), «Εγκλημα στα παρασκήνια» (Ντ. Κατσουρίδη), «Γενέθλια πόλη» (Τ. Παπαγιαννίδη), «Happy day» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Π. Βούλγαρη).

Παράκληση της οικογένειας της Ζ. Σαρρή είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στην ΕΨΥΠΕ.

Φεστιβαλικές παραστάσεις

«Βρίζοντας το κοινό»
«Βρίζοντας το κοινό»
Αρχισαν χτες οι αμιγώς θεατρικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Η έναρξη έγινε με τη φλαμανδική ομάδα «De KOE», η οποία παρουσιάζει το εξαιρετικά τολμηρό, πρωτοποριακό για την εποχή που γράφτηκε (1966), έργο του γνωστού κατηγόρου της ΝΑΤΟικής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία και της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», Πέτερ Χάντκε «Βρίζοντας το κοινό», σε σκηνοθεσία Πέτερ Φαν ντεν Εεντε. Η τελευταία παράσταση δίνεται σήμερα (9μμ).

  • Η πρώτη ελληνική παράσταση (10,11/6) στην Πειραιώς 260 ήταν η «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με ερμηνευτές τον ίδιο και τις Στεφανία Γουλιώτη και Μαρία Πρωτόπαππα.
  • Στο «Από μηχανής θέατρο» χθες, σήμερα και αύριο (9μμ) ο αργεντίνικος θίασος «Τrimbre 4», θα παρουσιάσει το έργο του Κλάουντιο Τολκασίρ «Τercer cuerpo» («Τρίτο σώμα»), σε σκηνοθεσία του ίδιου. Με πικρό χιούμορ, ο συγγραφέας, μέσα από πέντε πρόσωπα, μιλά για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, επιθυμίες, ενοχές και ψεύδη. Η παράσταση παίζεται στα ισπανικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
  • Στο θέατρο «Πόρτα» ο θίασος «Grassopper» θα παρουσιάσει (14,15, 17,18,19, 20/6, 9μμ) το έργο του Ερρίκου Ιψεν «Ο μικρός Εγιολφ». Μετάφραση Μαρίας Αδάμ, σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, κίνηση Ζωής Χατζηαντωνίου, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, κοστούμια Κατερίνας Κωνσταντινάκου, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Γιάννης Στρατούλιας. Ενα σπουδαίο έργο- καταγγελία για τον κοινωνικό εγκλωβισμό και την καταπίεση του ανθρώπου.
  • Στην Πειραιώς 260, ο θίασος «Sforaris», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, θα παρουσιάσει (16,17,18/6, 9μμ) την παράσταση «Γιοι και κόρες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, σκηνικά - κοστούμια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα - Ράνιας Υφαντίδου, μουσική Χρύσανθου Χριστοδούλου, τραγούδι Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, φωτισμούς Τάσου Παλαιορούτα, κίνηση Αλεξίας Μπεζίκη. Παίζουν: Αννα Ελεφάντη, Μαρία Κοσκινά, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου. Η παράσταση «ζωντανεύει» βιωματικές μνήμες ηλικιωμένων Ελλήνων από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα.
Η Αρλέτα στο Βόλο

Πριν τέσσερα χρόνια, στο Βόλο, η Αρλέτα λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας της υπέστη βαρύ εγκεφαλικό. Οι γιατροί την έσωσαν. Η Αρλέτα επιστρέφει στο Βόλο για να τραγουδήσει αύριο (21.15) στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα», με τους μουσικούς Βασίλη Ρακόπουλο, Ηλία Κατελάνο, Ντίνο Αποστόλου και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου - στο πιάνο η Κάτια Τζιουμάκη - υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα. Με επιθυμία της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας, μέρος των εσόδων θα δοθούν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων του Βόλου. Προπώληση εισιτηρίων (15 ευρώ), στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» (τηλ. 24210 32818), το «Δίαυλο» (Τοπάλη 14), το βιβλιοπωλείο «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16), το δισκοπωλείο «Classic» (Ερμού 187) και τα γραφεία της ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά (τηλ. 24280 97030).

Στην «αγορά»... και η λαϊκή παράδοση

Μέλος της 24μελούς Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έγινε η Ελλάδα στο πλαίσιο της 4ης Γενικής Συνέλευσης, στο Παρίσι (8/6). Η Σύμβαση - στην οποία συμμετέχουν 143 κράτη - «προφυλάσσει» τα μη υλικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς (ήθη, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, λαϊκή τέχνη, παραδοσιακές τεχνικές κλπ).

Ωστόσο και αυτό το πεδίο του πολιτισμού δεν έμεινε αλώβητο από τις αγοραίες βλέψεις του καπιταλισμού. Ετσι, ο συγκεκριμένος τομέας συνδέεται με την «αγορά», είτε μέσω ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδρυση ιδιωτικών μουσείων, είτε με την άμεση υπαγωγή του σε κάθε πρόγραμμα που ενισχύει την τουριστικοποίηση του πολιτισμού προς όφελος του κεφαλαίου.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ξεκίνησε το ταξίδι της καινούριας της μουσικής παράστασης η Ελένη Βιτάλη, που εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10μμ), στο «Love Casual Living» (Εθνικής Αντιστάσεως 16, Βυζάντιο). Μαζί της, οι Νίκος Ξύδης, Βαλέρια Κουρούπη, Μυρτώ Ναούμ, «Apotihans» και τρεις κορυφαίοι σολίστες.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Αλέκου Πούλου «Θαλασσινά σημάδια» (εκδόσεις «Εντός» παρουσιάζεται σήμερα (7μμ) στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιάννης Χατζίνης» (Μαντζαγριωτάκη 118, Καλλιθέα). Θα μιλήσουν οι Δ. Ντούσιας και Β. Σακκάτος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μ. Φράγγου. Ο συνθέτης Στ. Γεωργιάδης θα εκτελέσει μελοποιημένα ποιήματα του Α. Πούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ