ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛOI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Υπερκέρδη μέσα στην κρίση

Παρά τη χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων πολλών επιχειρήσεων το 2011, περισσότερες από τις μισές μεγάλες συνεχίζουν να έχουν σημαντικά κέρδη

Μέσα στο οικονομικό περιβάλλον της πτώχευσης για την πλειοψηφία του λαού, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες, συνταξιούχους, ανέργους, περισσότερες από τις μισές μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη. Η ανάλυση, από την ICAP, των πρώτων 4.021 ισολογισμών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του 2011, δείχνει ότι παρότι η οικονομική κρίση καταστρέφει ή απειλεί άμεσα και ένα τμήμα του κεφαλαίου, την ίδια ώρα λειτουργεί ως «ευκαιρία» για ένα μεγάλο μέρος του. Οι πολιτικές που στοχεύουν στην ακραία οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση του λαού, υλοποιούν ταυτόχρονα και ένα σχέδιο επικράτησης του ισχυρότερου στη ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς.

Το μεικτό κέρδος των επιχειρήσεων του δείγματος (που αντιστοιχούν στο 15% των επιχειρήσεων που υποχρεώνονται σε δημοσίευση ισολογισμού) διαμορφώθηκε το 2011 στα 12,7 δισ. ευρώ από 14,3 δισ. ευρώ το 2010, με τις συνολικές πωλήσεις αυξημένες κατά 1,6% στα 72,24 δισ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA σημείωσαν επίσης πτώση, κατά 31,5%, αλλά διαμορφώθηκαν παρ' όλα αυτά στα 4,55 δισ. ευρώ από 6,65 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό όμως με την αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 5 μονάδες, έκτακτα και ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγούμενων χρήσεων και έκτακτες ζημιές, όπως αναφέρει η ICAP, οδήγησε σε ζημιές 2,04 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 119 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των κερδών και η εμφάνιση ζημιών συνολικά για τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους ήταν κερδοφόρες. Συγκεκριμένα, οι 2.055 επιχειρήσεις (51,1%) κατέγραψαν συνολικά κέρδη προ φόρου 3,44 δισ. ευρώ. Το 2010, το 55,7% είχε κέρδη 4,85 δισ. ευρώ. Το συνολικό ζημιογόνο αποτέλεσμα δεν προκύπτει κυρίως από την επιδείνωση των αποτελεσμάτων των κερδοφόρων επιχειρήσεων, όσο από την αύξηση των ζημιών των ζημιογόνων επιχειρήσεων στα 5,49 δισ. ευρώ.

Η ICAP συνέλεξε στοιχεία και για 227 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του - ακόμη πιο δύσκολου - 2012, όπου το ποσοστό των κερδοφόρων εμφανίζεται τεράστιο, δεδομένων των συνθηκών. Το 1/3 αυτών των επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες και ορισμένες εμφανίζουν και αύξηση κερδών, σε μια χώρα που η οικονομία της εμφανίζεται «ετοιμοθάνατη», κάτι που σίγουρα ισχύει για το λαό της λόγω της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζουν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι αποκαλυπτικό ότι την ώρα που στο λαό προβάρουν «θηλιά», ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Ν. Κωνσταντέλλος αναφέρει ότι για το 2012: «Ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος επιχειρεί στα πλαίσια μιας έντονα αρνητικής συγκυρίας αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες, εξακολουθεί να ελπίζει ότι εφόσον δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και συνεχισθεί η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια, θα καλυτερέψει το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Η ICAP ξεχώρισε, πάντως, τις 5 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2011, συνολικά αλλά και ανά τομέα δραστηριότητας. Συνολικά, ανεξάρτητα από δραστηριότητα, η κατάταξη έχεις ως εξής: ΟΠΑΠ με 702,06 εκατ. ευρώ. COSMOTE με 388,8 εκατ. ευρώ. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με 177,08 εκατ. ευρώ. ΕΛΠΕ με 156,8 εκατ. ευρώ και ΜΕΤΚΑ με 138,9 εκατ. ευρώ.

Ανά δραστηριότητα, στη Βιομηχανία ξεχώρισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ με 61,4 εκατ. ευρώ. ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ με 47,5 εκατ. ευρώ.

Στο Εμπόριο ξεχώρισαν οι: JUMBO με 201,2 εκατ. ευρώ. COLGATE - PALMOLIVE με 23,2 εκατ. ευρώ. L'OREAL HELLAS με 11,4 εκατ. ευρώ. ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ με 11,2 εκατ. ευρώ. HOUSE MARKET με 8,8 εκατ. ευρώ.

Στις Υπηρεσίες ξεχώρισαν οι: ΟΠΑΠ και COSMOTE, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ με 129,5 εκατ. ευρώ. ΔΕΠΑ με 112,3 εκατ. ευρώ. ΔΕΣΦΑ (διαχειρίστρια εταιρεία του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ) με 109,1 εκατ. ευρώ.

Στις Τεχνικές εταιρείες, παρά τη συνολική «κατάπτωση» του κλάδου, ξεχώρισαν οι: ΤΕΡΝΑ με 29,3 εκατ. ευρώ. ΣΧΣ ΑΤΕΕ με 5,8 εκατ. ευρώ. ΦΡΙΓΚΟ ΣΤΑΛ με 4,1 εκατ. ευρώ. TΕCHNIPETROL ΕΛΛΑΣ με 3,8 εκατ. ευρώ. INTRAKAT με κέρδη 2 εκατ. ευρώ.

Στον Τουρισμό ξεχώρισαν οι: AUTOHELLAS (HERTZ) με 10,2 εκατ. ευρώ. ΓΕΚΕ με 6,8 εκατ. ευρώ. ΕΡΕΙΘΙΑΝΗ με 4,5 εκατ. ευρώ. ΣΑΝ ΓΟΥΙΝΓΚ ΧΟΤΕΛΣ ΕΛΛΑΣ με 3,9 εκατ. ευρώ. GRIFFIN TRAVEL MARINE με 1,57 εκατ. ευρώ.


ΣΥΡΙΖΑ
Στο τέλος θα υπάρξει... συμβιβασμός!

Προεκλογικής σκοπιμότητας και με στόχο την υφαρπαγή ψήφων οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν τα λεγόμενα του Δ. Παπαδημούλη

«Στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός»... Αυτό αποκάλυψε χτες, μιλώντας σε ακροατήριο μεγαλοεπιχειρηματιών και εξηγώντας τα προεκλογικά συνθήματα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει τη ψήφο των εργαζομένων, ο Δ. Παπαδημούλης. Ακυρώνοντας τις όποιες αυταπάτες μπορεί να καλλιεργούνται όταν με αριστερή φρασεολογία επιδιώκεται η υφαρπαγή ψήφων από τα λαϊκά στρώματα και τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, ο Παπαδημούλης εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εκείνα που λες ότι επιδιώκεις με εκείνα στα οποία συμφωνείς.

Η παρέμβαση Παπαδημούλη έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με θέμα «Οι προτάσεις των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση». Ο Δ. Παπαδημούλης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι φιλοευρωπαϊκή, αλλά ευρωπαϊκή δύναμη» και απέδωσε την κρίση κερδών και τις επιπτώσεις της στα λαϊκά στρώματα σε «συστημικό και κατασκευαστικό πρόβλημα της Ευρώπης». Κατέστησε ακόμη σαφές, χωρίς περιστροφές, ότι αυτό για το οποίο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «θα διεκδικήσουμε αντικατάσταση του μνημονίου με άλλο σχέδιο ανόρθωσης, ανάπτυξης, δίκαιης δημοσιονομικής εξυγίανσης, να στρέψουμε την πυξίδα στην ανάπτυξη». Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, βρίσκει ότι έχει... συμμάχους στα πρόσωπα των Ομπάμα, Ολάντ, Μόντι και έκανε λόγο για... αποδυνάμωση της γραμμής Μέρκελ. Καταρρίπτοντας πάντως και την τελευταία... παρανόηση γύρω από τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε: «στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός. Δεν θα τα πάρεις όλα, αλλά αν διεκδικήσεις θα πάρεις κάτι»...

Σε φραστική πρόκληση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης, Κ. Μίχαλο περί, ασάφειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του κόμματος για επανακρατικοποίηση πρώην δημοσίων επιχειρήσεων, νέους φόρους στις επιχειρήσεις και άλλα, ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η αναγκαία ακρίβεια υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λογική του λιγότερου ή περισσότερου μνημονίου, αλλά σε κάθε περίπτωση του μονόδρομου της ΕΕ και στη στείρα, παραπλανητική αντιπαράθεση γύρω από τη διαχείριση της κυρίαρχης πολιτικής, που οδηγεί στο βάθεμα της φτώχειας για το λαό, για τη διάσωση του κεφαλαίου και την έξοδό του από την κρίση, κινήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, βάζοντας το γνωστό δίλημμα «μνημόνιο ή γκρεμός». Χαρακτήρισε «επικίνδυνες για το έθνος και ανεύθυνες» τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και «υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε» να εφαρμόσει η ΝΔ το μοντέλο της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο ίδιος επανέλαβε τις 3 «προϋποθέσεις» που θέτει η ΝΔ για την «έξοδο» από την κρίση: «Σοβαρή και σταθερή κυβέρνηση», «ρευστότητα στην αγορά», «άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Στον αντίποδα της κοινής προσπάθειας αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των προοπτικών που διανοίγονται για τους εργαζόμενους, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γρηγόρης Λιονής τόνισε ότι όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ «η μελλοντική πορεία της Ευρωζώνης και της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη δεν εξαρτώνται από τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά από τις αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου και σε κράτη στην ΕΕ, από τις γενικότερες ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις». Προειδοποίησε ότι «το μέλλον της Ευρωζώνης είναι αβέβαιο και μια πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ, που ενδέχεται να συνοδευτεί από μια ανεξέλεγκτη κρατική χρεοκοπία, αποτελεί ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, ενόψει του οποίου είναι απαραίτητο ο λαός να είναι προετοιμασμένος».

Απαντώντας καθαρά στον αποπροσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ περί Ευρώπης που αλλάζει, ξεκαθάρισε ότι: «Στην πραγματικότητα καμία αλλαγή στο μείγμα πολιτικής που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της δεν μπορούν να αντιμετωπίσει την κρίση και τις συνέπειές της σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ».

Τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που συναινούν μέσες - άκρες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ότι δηλαδή η ανάπτυξη είναι η διέξοδος από την κρίση και η ΕΕ και το ευρώ είναι μονόδρομος... «Η πολιτική αυτή, συρρίκνωσης των δικαιωμάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ δεν είναι καινούργια, δεν είναι απότοκο ούτε της κρίσης ούτε του μνημονίου, δεν άρχισε με την κρίση, δεν θα τελειώσει με την κρίση, δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα της κακής δημοσιονομικής κατάστασης και της κρίσης. Αντίθετα, αντίστοιχη πολιτική ξετυλίχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανάλογη επίθεση ξετυλίγεται στα δικαιώματα των εργαζομένων σε ολόκληρη τη ΕΕ»...

«Οποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, ανεξάρτητα από τα συνθήματά της, τελικά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων που απαιτούν: «Φθηνότερη εργατική δύναμη, δημοσιονομική σταθερότητα σε βάρος του λαού, ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κοινοτικές ποσοστώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το παρόν και μέλλον της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής», υπογράμμισε.

Ο Γρ. Λιονής τόνισε ότι για το ΚΚΕ το πραγματικό δίλημμα στις εκλογές είναι: «Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων; Η διέξοδος που προτάσσει το ΚΚΕ απέναντι στη λογική ξαναμοιράσματος της φτώχειας, που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης για την άμεση ανακοπή της επίθεσης και την ανακούφιση των εργαζομένων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Ενα ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης για την ανακοπή της επίθεσης σήμερα, που την ίδια στιγμή ανοίγει το δρόμο προς το μονόδρομο της λαϊκής ευημερίας, το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με το λαο στην εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ