ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση συνεχίζεται

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βρετανίας με επίκεντρο το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών Φόκλαντ (για τους Βρετανούς) - Μαλβίνες (για τους Αργεντίνους) - καλά κρατεί. Τη Δευτέρα, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής κάνει αποδεκτή «πλήρως» την «πρόσκληση της ΕΕ» για συνομιλίες ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όσον αφορά την προσφυγή της περί επιβολής μέτρων προστατευτισμού και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εκ μέρους της Αργεντινής.

Το ΥΠΕΞ της Αργεντινής, σύμφωνα με το «Mercopress», απέρριψε τις καταγγελίες και σημειώνει ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της, η ΕΕ είναι αυτή που επιβάλλει δασμούς υψηλότερους από το 100% της αξίας τους σε ορισμένα προϊόντα και ειδικά στα αγροτικά προϊόντα. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ συνδέει την προσφυγή της ΕΕ με την υπόθεση των νήσων Φόκλαντ/Μαλβίνες τονίζοντας ότι «παρά την προθυμία» της Αργεντινής να προσέλθει στο διάλογο και να εξευρεθούν λύσεις, «κράτος μέλος της ΕΕ συστηματικά αγνοεί και παραβιάζει 39 αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Καλεί μάλιστα την «ΕΕ να σέβεται, πάντα, τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών και όχι να τις χρησιμοποιεί μόνο ως όργανα άσκησης πίεσης και επιβολής».

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θεωρεί την αναζήτηση κοιτασμάτων ανοικτά των Μαλβίνων, «παράνομη» κι ότι προχωρά σε νομικές προσφυγές ενάντια σε πέντε εταιρείες - τις «Desire Petroleum», «Falkland Oil and Gas», «Rockhopper Exploration», «Borders and Southern Petroleum» και «Argos Resources» - διότι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους «χωρίς την άδειά» της και «μυστικά».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντέδρασε σχεδόν αμέσως, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι των νήσων, της υπερπόντιας κτήσης της, έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων και αντιθέτως η Αργεντινή είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας μια εκστρατεία εκφοβισμού.

Πρόκειται για ένα ακόμη διπλωματικό «πόλεμο» που μαίνεται, ενώ έχουν συμπληρωθεί τρεις δεκαετίες από τον πόλεμο του 1982, μεταξύ των δύο χωρών. Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ενεργειακά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή πέριξ των νήσων φουντώνει τον ανταγωνισμό, καθώς και η αργεντίνικη αστική τάξη θέλει αναβάθμιση του ρόλου στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Φυσικά όσο τα μονοπώλια έχουν την εξουσία, η ενέργεια θα αξιοποιείται σε όφελός τους και όχι των λαών.

NIΓΗΡΙΑ
Δεκάδες επιβάτες νεκροί στο «βωμό» του κέρδους

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Θυσία στο βωμό κέρδους της αεροπορικής εταιρείας «Ντάνας Αιρλάινς» φαίνεται πως έγιναν οι 153 επιβαίνοντες του αεροσκάφους MD-83 που συνετρίβη την Κυριακή σε διώροφο κτίριο της πυκνοκατοικημένης περιοχής Ισάγκα κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγος.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις ανώνυμων στελεχών της ινδικής αεροπορικής εταιρείας «Ντάνας Αιρλάινς» σε νιγηριανά ΜΜΕ, το επίμαχο αεροσκάφος είχε επανειλημμένα μηχανολογικά και υδραυλικά προβλήματα, τα οποία εμφάνισε ελάχιστη ώρα πριν την απογείωσή του. Ωστόσο, η διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, ενώ γνώριζαν την επισφαλή κατάσταση του αεροπλάνου, ανάγκασαν το πλήρωμα να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Λάγος -Αμπούτζα για να μη μειωθεί η κερδοφορία της εταιρείας! Τραγική συνέπεια; Η συντριβή του ΜC-83 σε διώροφο κτίριο συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 153 επιβαίνοντες και όλα τα άτομα (άγνωστο ακόμη πόσα...) που βρίσκονταν στο κτίριο.

Και ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις εθνικού πένθους στη Νιγηρία, ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόνανθαν χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για να διαλευκανθούν τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, κάλεσε ερευνητές από τον αμερικανικό φορέα ασφάλειας αερομεταφορών για να βοηθήσουν και υποσχέθηκε πως το φοβερό συμβάν θα αποτελέσει αφορμή για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον...

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να φανεί πιο πειστική, η κυβέρνηση Τζόναθαν ανακοίνωσε χτες πως αναστέλλεται «επ' αόριστον» η λειτουργία της εταιρείας «Ντάνας Αιρλάινς» στη Νιγηρία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Την άποψη ότι η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το σύνολο του εναπομείναντος χρέους της προς το ΔΝΤ, μέχρι τον Απρίλιο του 2013, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει σταθμό πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης, Τανέρ Γιλντίζ, υποστηρίζοντας ότι τα πυρηνικά εργοστάσια παρά τους κινδύνους που ενέχουν, προσφέρουν και εξίσου πολλές «ευκαιρίες».

ΣΟΦΙΑ.-- Μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε αποθήκη εκρηκτικών κοντά στο χωριό Λόζενετ της Βουλγαρίας (300 χλμ ανατολικά της Σόφιας) είχε χτες ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά εργαζόμενων, σημαντικές υλικές ζημιές, το κλείσιμο παρακείμενου χωριού και δρόμου για προληπτικούς λόγους...

TOKIO.-- Το 70% των Ιαπώνων πιστεύει πως η χώρα θα έπρεπε να μειώσει δραστικά την εξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς, ενώ πέρσι είχε αυτή την γνώμη το 44% του πληθυσμού, υποστηρίζει σφυγμομέτρηση της αμερικανικής εταιρείας «Pew Research Center».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τουρκία, προκειμένου να καταγγείλουν τα δεδηλωμένα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να θέσει εκτός νόμου τις εκτρώσεις.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Οργανώσεις αρωγής κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής, καταγράφουν την άφιξη πάνω από 35.000 Σουδανών προσφύγων στο Νότιο Σουδάν μέσα στις τελευταίες λίγες βδομάδες, που καταφθάνουν καταπονημένοι και υποσιτισμένοι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στο μεταξύ, χτες ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ κατήγγειλε ότι 75 νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησής του υπεξαίρεσαν πάνω από 4 δισ. δολάρια και τους κάλεσε να τα επιστρέψουν άμεσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δίχρονη παράταση πήρε χτες η υπό εσωτερική αναδιάρθρωση αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, «EULEX», εξασφαλίζοντας ήδη νέο κονδύλι 111 εκατ ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, το διεθνές προσωπικό της EULEX δε θα ξεπερνά τα 1.250 άτομα (από 1.950 που είναι σήμερα) και το ντόπιο τα 1.000 (από 1.200 σήμερα).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επανεκλέχτηκε στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, με ψήφους 177 έναντι 89 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του, ο Αλί Λαριτζάνι, γνωστός για τη σφοδρότητα των επικρίσεών του κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Μέσα από τις επικρίσεις αυτές εκφράζεται ουσιαστικά ένας πόλεμος εξουσίας που ξέσπασε όταν «συντηρητικοί» βουλευτές θεώρησαν ότι ο Αχμαντινετζάντ επιδιώκει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του εξουσίες θέτοντας όρια στη δικαιοδοσία του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επανακατέλαβαν, χτες, το διεθνές αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας οι επίσημες δυνάμεις της νέας ηγεσίας μετά από τουλάχιστον δύο 24ωρα άκαρπων διαπραγματεύσεων με ενόπλους πρώην «συμπολεμιστές» τους στις δυνάμεις ανατροπής του καθεστώτος Καντάφι. Οι ένοπλοι είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο διαμαρτυρόμενοι για την εξαφάνιση ή σύλληψη όπως εκτιμούσαν του επικεφαλής τους, λεγόμενου συνταγματάρχη αλ Χάμπσι. Οι συγκεκριμένοι είναι ομάδα ενόπλων από την πόλη του νότου Ταρχούνα και η δράση τους είναι τυπικό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στη Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΧΙΛΗ
Σύνοδος της «Συμμαχίας του Ειρηνικού»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Ατακάμα της Χιλής η 4η Σύνοδος των χωρών της «Συμμαχίας του Ειρηνικού» με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών μελών, της Χιλής, του Μεξικού, της Κολομβίας και του Περού, Σεμπαστιάν Πινιέρα, Φελίπε Καλδερόν, Χοσέ Μανουέλ Σάντος και Ογιάντα Ουμάλα αντίστοιχα. Επίσης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κόστα Ρίκα και του Παναμά που είναι χώρες με καθεστώς παρατηρητή καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπαρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπογραφεί η «Συμφωνία Μάρκο», που αποτελεί το πλαίσιο συνεργασίας των χωρών και στοχεύει στη δημιουργία μίας κοινής ζώνης ελεύθερης διακίνησης, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και ανθρώπων. Η «Συμμαχία του Ειρηνικού» εκπροσωπεί μια «αγορά» 215 εκατομμυρίων καταναλωτών με μέσο ετήσιο εισόδημα 13.000 δολάρια. «Αναμφίβολα η συμμαχία μπορεί να μεταβληθεί σε πλατφόρμα οικονομικής, εμπορικής ολοκλήρωσης και επέκτασης στο κόσμο, με ειδική έμφαση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Αλφρέδο Μορένο λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου. Ας σημειωθεί ότι η «Συμμαχία του Ειρηνικού» συστάθηκε από τις τέσσερις χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός «κοινού μπλοκ» για τις διαπραγματεύσεις με την Ασία είχαν αρχίσει από το 2008. Σε αυτές συμμετείχαν και οι 11 χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής: Χιλή, Περού, Εκουαδόρ, Κολομβία, Παναμάς, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Μεξικό. Ωστόσο, τελικά συμφώνησαν μόνο οι 4.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις και οργή

ΚΑΪΡΟ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές από ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις -ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι αλλά και οπαδοί δυνάμεων και κινημάτων νεολαίας που πρωτοστάτησαν στην απομάκρυνση Μουμπάρακ- κατέκλυσαν, εκ νέου, χτες, την πλατεία Ταχρίρ. Κεντρικό σύνθημα να τιμωρηθούν όλοι οι συνεργάτες του Μουμπάρακ, σε όποια θέση και αν βρίσκονταν ή βρίσκονται, για τα εγκλήματά τους σε βάρος του αιγυπτιακού λαού.

Εντονες, όμως, και οι διαφωνίες μεταξύ των διαδηλωτών καθώς οι προερχόμενοι από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να διασφαλίσουν τη νίκη του υποψηφίου τους Μουχάμαντ Μόρσι στο β' γύρο των προεδρικών (16-17 Ιουνίου) απέναντι στον Αχμάντ Σαφίκ που θεωρείται ότι στηρίζεται από το στρατό, ενώ ένα άλλο τμήμα των διαδηλωτών κατηγορεί και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» για «συναλλαγή με το στρατό» προκειμένου να εξισορροπήσουν στην ηγεσία. Η λαϊκή οργή εξερράγη όταν έγινε γνωστή η απόφαση καταδίκης του Μουμπάρακ σε ισόβια αλλά ουσιαστικά αθώωσης των γιων του και συνεργατών του για τους εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και βασανισμένους των αιματηρών συγκρούσεων που σημάδεψαν τις ημέρες πριν την εκδίωξη Μουμπάρακ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ