ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Με ατσάλινη ενότητα έστησαν τοίχο στην απεργοσπασία

Ενωμένοι, αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, στάθηκαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί απέναντι στην εργοδοσία και στα τσιράκια της που θέλησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό
Ενωμένοι, αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, στάθηκαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί απέναντι στην εργοδοσία και στα τσιράκια της που θέλησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό
«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι»! Με το σύνθημα αυτό να φωνάζουν συνεχώς μπροστά από την πύλη της «Χαλυβουργίας» στις μαζικές γραμμές της περιφρούρησης οι απεργοί χαλυβουργοί με ατσάλινη ενότητα και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους απάντησαν χτες το πρωί στις προσπάθειες στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία. Οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και οι απειλές ότι θα σπάσουν τον ηρωικό αγώνας που δίνουν οι χαλυβουργοί και κλείνει μεθαύριο τις 200 μέρες έπεσε για μια ακόμα φορά στο κενό.

Μπροστά στην πύλη του εργοστασίου έφτασε νωρίς το πρωί ο μεγαλοδιευθυντής του Μάνεση, Αντρέα Μέντζεν με μια κουστωδία διευθυντικών στελεχών που από πίσω τους σέρνονταν μια 20αριά επίδοξοι απεργοσπάστες και απαίτησαν από την περιφρούρηση να ανοίξει η πόρτα της εισόδου ...για όποιον θέλει να εργαστεί. Απέναντι στις απειλές, το σωματείο κάλεσε τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να συναντηθούν μαζί τους όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα και να συζητήσουν τα αιτήματά τους. Η αρχική «σκληρή» στάση που θέλησαν να εμφανίσουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσία έσπασε τελικά μπροστά στη αποφασιστική ατσάλινη μαζική περιφρούρηση και το πλήθος εκπροσώπων σωματείων που βρέθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό των χαλυβουργών. Ετσι, την είσοδο πέρασαν τελικά μόνο τα διευθυντικά στελέχη που έχουν δικαίωμα, τα οποία μάλιστα λίγο αργότερα κάλεσαν το σωματείο και σε διαβούλευση.

Στη συνάντηση, το σωματείο επανέλαβε το αίτημα για την επαναπρόσληψη των 119 απολυμένων, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2011 η επιχείρηση είχε κέρδη που αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί περί οικονομικής κρίσης είναι προσχηματικοί. Τελικά, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας υποσχέθηκαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα στον ίδιο τον Μάνεση και θα καλέσουν ξανά το σωματείο σε νέα διαβούλευση.

Την ίδια στιγμή, τα τσιράκια της εργοδοσίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αμέσως μετά παρέμεναν μπροστά στη περιφρούρηση να προκαλούν τους απεργούς μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών με εμφανή επιδίωξη να στηθεί σκηνικό σύγκρουσης. «Το "ένας για όλους και όλοι για έναν" δε θα το σπάσουν ούτε οι απεργοσπάστες ούτε τα τσιράκια του Αλαφούζου και των άλλων ιδιοκτητών καναλιών. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα μεγάφωνα ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του σωματείου. Και έτσι έγινε, και λίγο πριν το μεσημέρι τελικά απεργοσπάστες και κάμερες έφυγαν άπραγοι...

HELLENIC STEEL - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η εργοδοσία εφαρμόζει αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καλλιεργούν εφησυχασμό

Οτι θα επιβάλλει αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών κάθε Δευτέρα μέχρι το τέλος Μάη ανακοίνωσε χτες η εργοδοσία του Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL), θέτοντας ουσιαστικά σε εφαρμογή την εκ περιτροπής εργασία και με πρόθεση να συνεχίσει αυτή την τακτική και τους επόμενους μήνες.

Στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου με εκβιασμούς του τύπου «η επιχείρηση δεν πάει καλά, μπορεί να κλείσει», προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν και τη νέα επίθεση της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις που φάνηκε να βρίσκει απήχηση στους εργαζόμενους και όρισε νέα συνέλευση για αύριο Τετάρτη, προφανώς για να κερδηθεί χρόνος ώστε να δουλέψουν καλύτερα οι εκβιασμοί και οι απειλές.

Είναι η ίδια πλειοψηφία που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με την εργοδοσία να δίνεται στους εργαζόμενους 1-2 μέρες άδεια το μήνα από την άδεια που δικαιούνται για το 2012. Επίσης συμφώνησε να μετατεθεί η καταβολή της αύξησης που προβλέπεται από τη διμερή σύμβαση εργασίας, από την 1/1/2012 στις 31/12/2012 και να μειωθούν οι αποζημιώσεις της υπερωριακής εργασίας από 40% στο 25%.

Η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: «Κανένας διάλογος για το αν θα γίνουμε κιμάς στην κερδοφορία της επιχείρησης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, χωρίς φόβο, να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάθε εργαζόμενος να πάρει την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην οικογένεια και τα παιδιά του. Η κατηφόρα δεν έχει τέλος αν δεν το βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», ξεκαθαρίζει και καλεί κάθε εργαζόμενο να σκεφτεί: «Γιατί όλοι οι προαλειφόμενοι πρωθυπουργοί της χώρας (δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, αντιμνημονιακοί κ.λ.π.) ξέχασαν την κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της αποκατάστασης μισθών και συμβάσεων;

Απλά, δεν θα κάνουν τίποτα. Δεν το επιτρέπει το κοινό τους όνειρο: Η "υγιής επιχειρηματικότητα" (βλ. κέρδη) και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Αλλοι 116.629 άνεργοι προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο

Τους 932. 556 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Απρίλη του 2012, αυξημένοι κατά 116.629, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οπότε και οι άνεργοι ήταν 815.927 άτομα. Σημειώνεται επίσης ότι από το σύνολο των ανέργων οι 154.157 - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ - δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία και οι υπόλοιποι 778.399 αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την καταγραφή του ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων, το επίδομα ανεργίας (το οποίο μειώθηκε πλέον στα 360 ευρώ) λαμβάνουν μόλις οι 252.998, δηλαδή λιγότεροι από το 1/3 του συνόλου των ανέργων. Από το σύνολο των ανέργων, τα 323.510 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 454.889 άτομα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,42% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,74%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (63,08%) των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών (491.001 άνεργοι). Στην ομάδα κάτω των 30 ετών ανήκει το 27,12% από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων και στην ομάδα άνω των 55 ετών το 9,80%.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διαδήλωσαν μαζί με τους εργάτες της «Ανακύκλωσης»

Την εργατική τους αλληλεγγύη, στους απεργούς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕ), εξέφρασαν το περασμένο Σάββατο, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους δουλειάς, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας εκ μέρους των απεργών μίλησε ο Χρήστος Σωκράτης, καλώντας σε ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης και του απεργιακού αγώνα τους τονίζοντας ότι είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης η πάλη για δουλειά με δικαιώματα. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με μπροστάρη το πανό του ΠΑΜΕ και των απεργών όπου αναγράφονταν το σύνθημα «Απεργία και αγώνας ταξικός γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ».

Να αναφέρουμε ότι οι 41 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης εδώ και 45 μέρες συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στις μειώσεις μισθών κατά 22% που εφάρμοσε το τελευταίο 15ήμερο του Μάρτη η εργοδοσία της ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα), στηριζόμενη στο νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς και ενάντια στις απολύσεις.

ΟΚΑΝΑ
Υπέγραψαν ΣΣΕ

Στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν είχαν υπογράψει ΣΣΕ και τις τελευταίες δύο βδομάδες προχώρησαν στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΚΑΝΑ, όπου παρά τους εκβιασμούς και την προσπάθεια εκφοβισμού από τη Διοίκηση επέμειναν στον αγώνα τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Σκοτώθηκε 48χρονος εργάτης

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε, το Σάββατο το μεσημέρι, 48χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, από το Στόμιο της Λάρισας.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Ταπατά, που κεραυνοβολήθηκε από εναέρια ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, την ώρα που, ανεβασμένος σε τρακτέρ, προσπαθούσε να τοποθετήσει τσίγκους σε υπόστεγο αποθήκης στο χωριό Ομόλιο Λάρισας. Ο 48χρονος κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο μέσης τάσης (20.000 V) που απείχε 2,28 μ. από το σημείο των εργασιών με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης συνελήφθη προς στιγμή, αλλά με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Ερευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του «ατυχήματος» διεξάγεται από Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας, του ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδος, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αυτοψίας, η οποία θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ