Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2012 - αριθ. φύλλου: 11262

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΪΤΖ
Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο

Η γύμνια των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών Υγείας, η ανυπαρξία προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και η ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας έρχονται στο φως για ακόμα μια φορά, με αφορμή τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του ΕΪΤΖ. Μαζί τους αναδεικνύεται όχι μόνο η ευθύνη αλλά και η υποκρισία των κυβερνήσεων, που με την πολιτική που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν στρώνουν το δρόμο στην εξάπλωση του προβλήματος.

Η αύξηση των μολύνσεων από τον ιό σχετίζεται στενά, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και σε όλο τον κόσμο, με τη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία. Σχετίζεται, δηλαδή, με δύο φαινόμενα σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα και ενδεικτικά για την εποχή που διανύει, την εποχή στην οποία σαπίζει και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τους λαούς.

Με αφορμή τα κρούσματα του ιού σε εκδιδόμενες γυναίκες, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στιγματίζει με ανακοίνωσή της τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της πορνείας. «Η πορνεία», αναφέρει η ΟΓΕ, «είναι η έσχατη μορφή εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης της γενετήσιας λειτουργίας, που υποβιβάζει τον άνθρωπο σε εμπόρευμα πάνω στον οποίο θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.

Η πορνεία είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες. Είναι φαινόμενο της ταξικής εκμετάλλευσης και της φυλετικής καταπίεσης της γυναίκας. Η εξαθλίωση των λαών, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η αθρόα μετανάστευση, η έξαρση της εμπορίας και χρήσης των ναρκωτικών διόγκωσαν καταλυτικά το φαινόμενο της πορνείας». Η ΟΓΕ σημειώνει πως μπροστά στην έξαρση του φαινομένου «η πολιτική της άρχουσας τάξης είναι ο διαχωρισμός νόμιμης και παράνομης πορνείας και η συνεχής προσπάθεια επέκτασης της νόμιμης».


ΣΕΛ.  16


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εξόρυξη με ρηγμάτωση

Νέα τεχνική εξόρυξης οικονομικά δυσπρόσιτου φυσικού αερίου και πετρελαίου εφαρμόζεται ήδη σε πολλές καπιταλιστικές χώρες, πριν ελεγχθεί επιστημονικά για επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον.


ΣΕΛ.  9
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ
Δημιουργός με σπουδαία προσφορά

Εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη της Σμυρνέικης Σχολής.


ΣΕΛ.  4
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ»
Ενα κερδοφόρο φιλέτο

ΣΕΛ.  5
Υμνος στην Παρισινή Κομμούνα

Η σοβιετική ταινία «Νέα Βαβυλώνα» προβάλλεται μέχρι τις 28 Μάη, στον κινηματογράφο «ΖΕΦΥΡΟΣ»


ΣΕΛ.  3
Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτές προσκαλούν...

Διοργάνωση με στόχο να γνωρίσει το πλατύτερο ακροατήριο σημαντικές πτυχές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.


ΣΕΛ.  6

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ