ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτές προσκαλούν...

Μανώλης Καλομοίρης
Μανώλης Καλομοίρης
Διαχρονικές «σελίδες» της μουσικής ιστορίας μας θα ξεδιπλώσουν και φέτος, για όγδοη χρονιά, οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», με στόχο να γνωρίσουν στο κοινό σημαντικές πτυχές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει άγνωστη για το πλατύτερο ακροατήριο. Η αξιέπαινη διοργάνωση, που δυστυχώς πλέον δεν εντάσσεται στον προγραμματισμό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών όπως γινόταν από το 2005 μέχρι και πέρσι, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, εμπνευστή και συντονιστή τους, ο οποίος υπογράφει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου.

Οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» θα γίνουν από τις 24 Μαΐου ως τις 16 Ιουνίου, στην Αθήνα, την Κέρκυρα και τη Μύκονο. Περιλαμβάνουν συνολικά επτά συναυλίες, με παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις ελληνικών έργων του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και ένα μεγάλο Σεμινάριο Νεοελληνικής Μουσικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας. Ο φετινός κύκλος, αποτελεί συνδιοργάνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου («Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής», περιοδικό «Μουσικός Ελληνομνήμων») και του Ωδείου Αθηνών, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του Δήμου Μυκόνου.

Η αυλαία θ' ανοίξει (24/5, 8.30μμ, αίθουσα «Παρνασσός») με συναυλία του γνωστού πιανίστα Αρη Γαρουφαλή, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα πιανιστικά άπαντα του Μανώλη Καλομοίρη. Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15 ευρώ.

Θ' ακολουθήσει (27/5, 8.30μμ, Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυκόνου) η εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μυκονιάτη συνθέτη Γεώργιο Αξιώτη (1875-1924), στο πλαίσιο της οποίας, θα ακουστούν έργα του συνθέτη για φωνή και πιάνο, σόλο πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, κάποια από τα οποία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Συμμετέχουν: Ελένη Σταμίδου (υψίφωνος), Απόστολος Παληός (πιάνο), «Κουαρτέτο Εγχόρδων Κυδωνιάτης» (Χρήστος Κολοβός - α΄ βιολί, Γιάννης Αιγυπτιάδης - β΄ βιολί, Βαγγέλης Καραφαντής - βιόλα, Μαρίνα Κολοβού - τσέλο). Μουσικολογική επιμέλεια: Γιάννης Μπελώνης. Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Κολοβός. Θα προηγηθεί ομιλία για τη ζωή και το έργο του Γ. Αξιώτη, από τον Γιάννη Μπελώνη, με θέμα: «Μια πρώτη προσέγγιση της ζωής και του συνθετικού έργου του Γεωργίου Αξιώτη», και χαιρετισμός από τον Β. Φιδετζή. Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Οργανισμό «Γ. Αξιώτης» και τον Δήμο Μυκόνου. Είσοδος ελεύθερη.

Παύλος Καρρέρ
Παύλος Καρρέρ
Στις 28/5 (8.30μμ), στην αίθουσα «Παρνασσός» θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα των Λεωνίδα Αλβάνα, Δημητρίου Λιάλιου (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), Αιμιλίου Ριάδη, Γεράσιμου Ρομποτή, Αλέξανδρου Γκρεκ και Γιάννη Τουλή. Συμμετέχουν: Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνος), Ελενα Μαραγκού (μεσόφωνος), Δημήτρης Πλατανιάς (βαρύτονος), Παντελής Σταματέλος (βιολί), Γιάννης Τουλής (βιολοντσέλο), Τίτος Γουβέλης (πιάνο). Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15 ευρώ.

Στις 31/5 (8.30μμ), και πάλι στην αίθουσα «Παρνασσός» η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας θα παρουσιάσει ύμνους Eλλήνων συνθετών. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων: ο «Υμνος του Παρνασσού» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, ο ύμνος «Εις τον Βάκχο» του Σπύρου Σαμάρα (α' παγκόσμια εκτέλεση), ο «Υμνος της Ελληνικής Δημοκρατίας» του Διονύσιου Λαυράγκα, ο «Υμνος των Ριζοσπαστών» του Νικολάου Μεταξά - Τζανή, και ύμνοι των Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, Γεώργιου Λαμπίρη, Σπυρίδωνα Ξύνδα, Ραφαήλ Παριζίνη, Διονύσιου Ροδοθεάτου, Σπυρίδωνα Καίσαρη, Δημητρίου Ροδίου, κ.ά. Τη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας διευθύνει ο Σταύρος Μπερής. Συνοδεύει η Κατερίνα Καραμπάτσα στο πιάνο. Μουσικολογική επιμέλεια: Γιώργος Κωνστάντζος. Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15 ευρώ.

Η πέμπτη συναυλία του κύκλου, θα πραγματοποιηθεί στις 3/6 (8.30μμ), στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Δομένικου Παδοβά, Ραφαήλ Παριζίνη, Διονύσιου Ροδοθεάτου και Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Σολίστ: Μιλτιάδης Κασσάρας, βιολοντσέλο. Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής. Είσοδος ελεύθερη.

Η επόμενη εκδήλωση, με τίτλο «Η πρώτη συναυλία», που θα πραγματοποιηθεί στις 11/6 (8.30μμ), στο Ωδείο Αθηνών, αποτελεί αναβίωση της πρώτης συναυλίας με έργα Μανώλη Καλομοίρη, όπως αυτή δόθηκε πριν από 104 χρόνια, στις 11 Ιουνίου 1908, στο Ωδείο Αθηνών. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης συναυλίας για εκείνη την εποχή και να τονίσει την αξία της ως αφετηρία της Εθνικής μας Μουσικής Σχολής. Θα συμμετέχουν: Μάιρα Μηλολιδάκη (υψίφωνος), Γιώργος Ματθαιακάκης (βαρύτονος), Τίτος Γουβέλης και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο). Είσοδος ελεύθερη.

Ο φετινός κύκλος των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου (8.30μμ), στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», με παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ. Το λυρικό έργο του Ζακύνθιου δημιουργού περιλαμβάνει την περίφημη άρια του Γερο-Δήμου σε στίχους Αρ. Βαλαωρίτη, που έγινε τόσο δημοφιλής, ώστε να τη θεωρούν δημοτικό τραγούδι. Θα συμμετέχουν Ελληνες σολίστ με διεθνείς διακρίσεις, με τη σύμπραξη της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Ερμηνεύουν: Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Λένια Ζαφειροπούλου (υψίφωνος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος), Δημήτρης Καβράκος (μπάσος), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο). Τιμές εισιτηρίων: 5, 10, 15 ευρώ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Παρακαλώ, Χρυσαυγίτες, μην κλαίτε

1. Οποιος ντρέπεται για την καταγωγή των ιδεών του ντρέπεται για την ίδια του την καταγωγή. Παρακολούθησα την πρώτη δημόσια εμφάνιση της «Χρυσής Αυγής» μετά τις εκλογές σ' ένα από τα «πορνοκάναλα», όπως τα χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ο ίδιος ανέλαβε να καθαρίσει την οργάνωση από τις αρχές στις οποίες χρωστάει την ύπαρξή της. Οταν ο δημοσιογράφος τού παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών με μέλη της οργάνωσης να χαιρετούν ναζιστικά, ο Κασιδιάρης εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι διαφωνεί, «αλλά τι να κάνουμε, να τους κόψουμε το χέρι;». Δεν ήξερα πως αποποιούνται τώρα ακόμα και το χαιρετισμό τους. Ο δε αρχηγός τους Μιχαλολιάκος εξήγησε για τα τεύχη του περιοδικού της «Χρυσής Αυγής» αφιερωμένα στον Χίτλερ και τον Γκαίμπελς, πως αυτά είχαν τυπωθεί τη δεκαετία του '80 και δεν τον εκφράζουν πια. Τώρα δηλώνει εθνικιστής.

2. Στο δρόμο τσαμπουκάς και στη Βουλή χαλβάς. Αυτό το σύνθημα προτείνω στον κ. Κασιδιάρη για κάθε Χρυσαυγίτη. Εφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη βία, ότι δεν έχουν εμπλακεί σε ξυλοδαρμούς εναντίον μεταναστών. Δεν ήξερα πως έχουν μετεξελιχθεί σε μια χριστιανική φιλάνθρωπη αδελφότητα. Τα πουλάνε όλα για τις ψήφους.

3. Οι απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» για την Επταετία είναι μοναδικές: Δεν είχα γεννηθεί άρα δεν έχω γνώμη... Και στην Κατοχή δεν είχε γεννηθεί, πόσο μάλλον το 1821, άρα πώς κι έχει γνώμη γι' αυτά; Μόνον ο Μιχαλολιάκος μιλάει συγκινημένος για τη σχέση του με τον Παπαδόπουλο και τον Ντερτιλή.

4. Ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» μιλάει για στρατιώτες όταν αναφέρεται στα μέλη της. Παίζουν τους στρατιώτες, όχι όμως με τον τρόπο ενός ομοϊδέατη τους, όπως ήταν ο Γιούκιο Μισίμα, ο οποίος αυτοκτόνησε από υπέρμετρο εθνικισμό, ενάντια στον πολιτισμό της Δύσης που επηρέαζε άμεσα τα ήθη της Ιαπωνίας. Εδώ έχουμε ανθρώπους που υποδύονται τα στρατιωτάκια σε μια κακή θεατρική παράσταση, κυνηγώντας μια θεσούλα στο κοινοβούλιο, το οποίο ισχυρίζονται πως σιχαίνονται.

5. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σ' αυτόν τον κόσμο από το να μην μπορείς να διαλέξεις τον αντίπαλό σου.

6. Κάνουν λάθος όσοι φωνάζουν να βγει εκτός νόμου η «Χρυσή Αυγή». Γι' αυτό θα φροντίσει μόνη της κάποια στιγμή. Προσώρας αυτή η ατραξιόν εκπροσωπεί το εθνικό μας κιτς, που κόντευε να χαθεί μέσα στη σοβαροφάνεια της δημοκρατίας μας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ