ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πληθαίνουν τα συγχαρητήρια μηνύματα στο ΚΚΕ

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μάχη που έδωσε το Κόμμα

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλον τον πλανήτη αναγνωρίζουν πλατιά τη συμβολή του ΚΚΕ στη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού
Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλον τον πλανήτη αναγνωρίζουν πλατιά τη συμβολή του ΚΚΕ στη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού
Νέα συγχαρητήρια μηνύματα για τη μάχη που έδωσε το ΚΚΕ στις εκλογές της 6ης Μάη, φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

-- Σε μήνυμά της, η Διεθνής Επιτροπή του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε την επιτυχία του ΚΚΕ, τη μόνη αντίπαλη δύναμη από ταξικές θέσεις απέναντι στο χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Το παράδειγμά σας είναι πηγή έμπνευσης για όλους εμάς στην Ευρώπη και τον κόσμο που παλεύουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των μονοπωλίων, την αστική τάξη και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας και τις ευχές μας σε όλα τα μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ».

-- Στο συγχαρητήριο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚ Μάλτας αναφέρει:

«Οι κομμουνιστές στη Μάλτα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους αγώνες του ΚΚΕ για την υπεράσπιση του λαού ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνουμε τις σκληρές συνθήκες και τις δυσκολίες που έδωσε τη μάχη το κόμμα σας μέσα στην προεκλογική εκστρατεία και παρόλα αυτά κατάφερε να ενδυναμώσει τη θέση του. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία του λαού καταδίκασε τα μέτρα λιτότητας ΕΕ και αστικών κομμάτων. Γι' αυτή τους τη στάση ενάντια στο λαό υπέστησαν μεγάλη ήττα. Μπορεί να ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σταδιακά θα αποδεικνύεται το οπορτουνιστικό του πρόσωπο και ο ρόλος του για την ενίσχυση του συστήματος. Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στο ΚΚΕ και στους αγώνες που θα έρθουν για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης της Ελλάδας».

-- Η Λαϊκή Ενωση Γαλικίας στην Ισπανία, στο μήνυμά της ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Στη Γαλικία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στα μέτρα αστικών κυβερνήσεων και τρόικας. Ξέρουμε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με το χτύπημα εργασιακών κα κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά εκτιμάμε και την αντίσταση που φουντώνει ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, μια αντίσταση στην οποία το ΚΚΕ έχει κομβικό ρόλο».

Οι 26 βουλευτές που εκλέγει το ΚΚΕ

Οι βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ, με βάση την κατανομή των εδρών και την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, είναι οι εξής:

1. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

2. ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Βουλευτής Επικρατείας.

3. ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Α' Αθήνας.

4. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

5. ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, Μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

6. ΚΡΟΚΙΔΗ ΛΙΝΑ, Δικηγόρος, Υπεύθυνη του Τμήματος Δημοκρατικών Ελευθεριών, Δικαιωμάτων Μεταναστών και Δικαιοσύνης της ΚΕ, Βουλευτής Β' Αθήνας.

7. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Βουλευτής Α' Πειραιά.

8. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ, Γεωπόνος, Επικεφαλής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Β' Πειραιά.

9. ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δικηγόρος, Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Βουλευτής Αττικής.

10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

11. ΖΙΩΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Πανεπιστημιακός, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

12. ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ηθοποιός, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

13. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Αγρότης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

14. ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΠΑΚΟΣ), Οικοδόμος, Μέλος της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, Βουλευτής Ιωαννίνων.

15. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Οικονομολόγος, Μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, Βουλευτής Αχαΐας.

16. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Γιατρός, Βουλευτής Κέρκυρας.

17. ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Εύβοιας.

18. ΤΑΜΠΑΚΗ - ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ, Συνταξιούχος δασκάλα, Βουλευτής Ημαθίας.

19. ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Κοζάνης.

20. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Γιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας, Βουλευτής Λάρισας.

21. ΝΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου, Βουλευτής Μαγνησίας.

22. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Τρικάλων.

23. ΜΠΟΥΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής Καρδίτσας.

24. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Ηρακλείου, Βουλευτής Ηρακλείου.

25. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Κτηνοτρόφος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ, Βουλευτής Λέσβου.

26. ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, του Εμμανουήλ, Γιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Σάμου, Βουλευτής Σάμου - Ικαρίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΛΣΤΑΤ
Ζήτημα με την απογραφή σε ενδεχόμενες εκλογές

Τα στοιχεία του 2011, με τα οποία πρέπει να στηθούν οι κάλπες, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα

Ζήτημα συνταγματικότητας των δημογραφικών στοιχείων, με τα οποία θα γίνουν ενδεχόμενες εκλογές τον Ιούνη, προέκυψε τις τελευταίες μέρες. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με την τελευταία απογραφή, αν από αυτή έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος. Βάσει αυτής της απογραφής πρέπει να οριστεί η κατανομή βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 54, παρ. 2 αναφέρεται: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευτεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Τελευταία μέρα της απογραφής του 2011 ήταν η 24η Μάη, πράγμα που σημαίνει ότι, με βάση το Σύνταγμα, τα αποτελέσματά της θεωρούνται δημοσιευμένα από την 24η Μάη του 2012 και μετά. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αρχή του προβλήματος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής και όπως όλα δείχνουν αδυνατεί να το κάνει μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες. Ετσι, δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί έγκαιρα το Προεδρικό Διάταγμα με τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Το πρόβλημα αναγνώρισε σε προχτεσινή του συνέντευξη στο «Real Fm» και ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα και αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση είναι σα να μου ζητάτε να περάσω στην ουσία της συζήτησης. Ας μη συζητάμε ευαίσθητα θέματα πριν οριστικοποιηθεί η εικόνα τους. Προφανώς θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση την κατάλληλη στιγμή».

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις, αν διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιούνη, αυτές θα γίνουν με την απογραφή του 2001 και την αντίστοιχη κατανομή των εδρών, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τις εκλογές ανοίγει η πόρτα για προσφυγή πολιτευτών και κομμάτων στη Δικαιοσύνη για την διεκδίκηση έδρας σε εκείνες τις εκλογικές περιφέρειες που ο αριθμός των εδρών θα μεταβληθεί όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία της νέας απογραφής.

ΠΓΔΜ
Επιστολή στο ΝΑΤΟ ενόψει Συνόδου Κορυφής

Να τεθεί η ένταξη της χώρας στην ημερήσια διάταξη του Σικάγο, ζητάει ο Ν. Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου, απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, με την οποία ζητά να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, το αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη. Υπερασπιζόμενος το αίτημά του, καταθέτει διαπιστευτήρια ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας, κυρίως στην αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν, και έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας.

Αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου, στη στάση της Ελλάδας και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), το οποίο, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία. Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ