Παρά την απόλυτη καθίζηση της κίνησης στην αγορά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να επιβάλλουν αυξήσεις στις τιμές των διαφόρων ειδών
Ανοδο σημείωσε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Απρίλη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτη, εξέλιξη η οποία αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση ότι σε καιρούς άγριας λιτότητας και καθίζησης των μισθών και των συντάξεων, οι «δυνάμεις της αγοράς» έχουν λυμένα τα χέρια να κερδοσκοπούν κατά το δοκούν. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κούρσα της ακρίβειας συνεχίζουν να παίζουν τα ενεργειακά εμπορεύματα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες αυτοκινήτων), καθώς και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στα πλαίσια των όρων των μνημονίων, για κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, των αστικών συγκοινωνιών κλπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλη του 2012, σε σχέση με τον Απρίλη του 2011, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,9%, έναντι αύξησης 1,7% που είχε σημειωθεί την περίοδο Μάρτης 2012 προς Μάρτη 2011.
Την περίοδο Απρίλης προς Μάρτη 2012 υπήρξε σημαντική αύξηση τιμών 0,8%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι ο μέσος πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση σημείωσε αύξηση 2,5%.
Και μπορεί οι αυξήσεις αυτές των τιμών ως απόλυτο μέγεθος να φαντάζουν «μικρές», αν όμως τις δούμε σε σύγκριση με την εξέλιξη των μισθών και των συντάξεων, οι οποίες έχουν βυθιστεί κατά 30-40%, τότε η ψαλίδα μεταξύ των τιμών και μισθών έχει ανοίξει επικίνδυνα. Οι τιμές όχι μόνο δεν υποχώρησαν, όπως θα θεωρούνταν φυσικό, λόγω της βίαιης υποχώρησης των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους.
Από τις επιμέρους ομάδες που συγκροτούν το γενικό δείκτη του πληθωρισμού, μεγάλες ετήσιες ανατιμήσεις εμφανίζουν η «στέγαση», οι «μεταφορές», ενώ ακολουθεί η «διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά». Ειδικότερα, μεταξύ Απρίλη 2012 προς Απρίλη 2011, ο δείκτης της ομάδας «στέγαση» σημείωσε αύξηση 6%, των «μεταφορών» 4%, «ένδυση - υπόδηση» 2%, «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» 1,7%, ενώ υποχώρηση των τιμών εμφανίζουν οι ομάδες «εκπαίδευση», «υγεία», «επικοινωνίες» κ.ά.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε:
«Καρότο και μαστίγιο» από τους... εταίρους των οπαδών του ευρωμονόδρομου
Τακτική «καρότου και μαστίγιου» φαίνεται να επιλέγουν τα επιτελεία της ΕΕ γύρω από την εκταμίευση της δόσης με τα 5,2 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που αρχικά την προγραμμάτιζαν για σήμερα Πέμπτη, και που σε κάθε περίπτωση βέβαια πρόκειται για ποσά που θα επιστρέψουν στο σύνολό τους στους τραπεζίτες μεγαλοδανειστές, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα «ήξεις αφήξεις» και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους συνεχίζονταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ.
Τα μαντρόσκυλα των μονοπωλίων, αφού κατάκλεψαν με το «κούρεμα» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έρχονται τώρα και επιφυλάσσουν για μερίδες του κεφαλαίου ειδικό νομικό καθεστώς. Στις 15 Μάη λήγουν ομόλογα σε ρήτρα ξένου δικαίου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων εξαιρέθηκαν και αρνήθηκαν να ενταχτούν στο λεγόμενο «εθελοντικό» κούρεμα. Με τα συγκεκριμένα παράσιτα, που κατέχουν τέτοια κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας πάνω από 6,5 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στα παζάρια. Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε χτες ότι αποφάσεις θα παρθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους και το παραπέμπουν. Το «ζήτημα» θα εξεταστεί και στη ερχόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Αμέσως μετά, στις 18 Μάη, λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός «ιδιοκτήτης» φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επίσης εξαίρεσαν από το «κούρεμα». Η Τράπεζα της λυκοσυμμαχίας είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο, βγάζοντας και αστρονομικό κέρδος 2 δισ. ευρώ.
Με απόλυτα δεδομένη την αντιλαϊκή ατζέντα, ανεξάρτητα και από τους όποιους κυβερνητικούς φερετζέδες, με «κλειδωμένα» και τα νέα πακέτα με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, συνεδριάζουν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ (συμβούλια Γιούρογκρουπ - Εκοφίν). Ταυτόχρονα κλιμακώνουν και τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, για την εκχώρηση ζωτικού χώρου σε κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια, βασικών και συγκεντρωμένων κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας - ενέργεια, ύδρευση, τράπεζες, λιμάνια και άλλες νευραλγικές υποδομές - που υπόσχονται κερδοφορία στους «επενδυτές».
Παρ' όλα αυτά, διαπιστώνεται σχετική βελτίωση στις προβλέψεις σε σχέση με το τέλος του 2011
Συνεχιζόμενη πτωτική τάση εμφανίζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τουρισμό, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των ΙΟΒΕ- ΣΕΤΕ, για την περίοδο Γενάρης - Μάρτης 2012. Οι αρνητικοί δείκτες, που διαμορφώνονται από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών στα σχετικά ερωτηματολόγια, αντανακλούν από, τη μία, την τακτική των μεγαλοξενοδόχων να παρουσιάζονται ως κατεστραμμένοι κάθε 3-4 μήνες ζητώντας νέες διευκολύνσεις και προνόμια και, από την άλλη, την αντικειμενική οικονομική κατάσταση που προκαλεί αρνητικές επιδόσεις, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό, ότι η πτωτική πορεία «είναι σημαντικά ηπιότερη έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε το τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου '11», όπως σημειώνεται στην έκθεση. Η εξέλιξη αυτή αφορά και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ειδικά και τις τουριστικές γενικότερα. Σύμφωνα με την έκθεση, «ερμηνεύεται και στις δύο κατηγορίες από τη σχετική βελτίωση στις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης το ερχόμενο τρίμηνο, οι οποίες αντισταθμίζουν εν μέρει τις αρνητικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης, αλλά και την πορεία της ζήτησης τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012». Με απλά λόγια, παρ' ότι όλοι οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν ότι οι κρατήσεις πέφτουν, οι πραγματικές προβλέψεις τους δεν είναι τόσο αρνητικές όσο θέλουν να δείχνουν.
Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι λιγότερο απαισιόδοξες και μάλιστα οι 4 αστέρων, σε αντίθεση με αυτές των 5 και των 3 αστέρων. Στην Αττική η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι επιχειρηματίες εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, ενώ πολύ χειρότερες είναι οι προβλέψεις για τον εγχώριο τουρισμό, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες αποκλείονται από το δικαίωμα στον τουρισμό λόγω των οικονομικών μέτρων σε βάρος τους από την πολιτική των μνημονίων και των κομμάτων που τα στηρίζουν. Οι αρνητικές προβλέψεις έχουν αρχίσει όμως, να αμβλύνονται, τουλάχιστον όσον αφορά τον εξωτερικό τουρισμό.
Το αρνητικό κλίμα είναι πιο έντονο στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και διοργάνωσης συνεδρίων, όπου τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικές επιχειρήσεις θεωρούν ως έναν από τους πιο αρνητικούς παράγοντες της δραστηριοποίησής τους το λειτουργικό κόστος, που «μεταφράζεται» στις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές...
Αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου (Taxisnet) θα αποσταλούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις μισθωτών με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι δεν υπάγονται στη ρύθμιση, συνεχίζουν δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα υποβολής είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφη μορφή, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Από χτες ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής (www.gsis.gr και www.taxisnet.gr). Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ, λήγει στις 15 Ιούνη.