Μαζική εκδήλωση την Κυριακή στην Αμαλιάδα για τον κομμουνιστή ήρωα
Η προτομή του Ν. Μπελογιάννη στην ομώνυμη πλατεία της Αμαλιάδας |
«"Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία, που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας". Αυτή η δήλωση του Ν. Μπελογιάννη είναι επίκαιρη για το λαό μας και τους αγώνες που έρχονται. Ε! λοιπόν, κύριοι, σας λέμε καθαρά ότι ματαιοπονείτε όταν πασχίζετε, χρόνια τώρα, πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του οπορτουνισμού, να ξεκόψετε τον Μπελογιάννη απ' το Κόμμα και την επαναστατική ιδεολογία του επιστημονικού σοσιαλισμού που τον ανέθρεψε.
Είστε υπηρέτες των ίδιων αφεντικών τότε και τώρα, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της EE, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ταξικής εκμετάλλευσης. Μήπως αυτό δεν κάνουν και σήμερα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα εξαπτέρυγά τους; Εκτελούν το λαό, τον οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση για να διασφαλίσουν τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Σαν κόκκινη γραμμή συνδέει το χτες με το σήμερα η ανιδιοτελής ηρωική δράση χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, που έταξαν και έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας σε δύσκολους καιρούς. Οι εργατικοί αγώνες που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές, είχαν πλαίσιο πάλης για βελτίωση συνολικά των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης, έχοντας καθαρό ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό έχουν όρια.
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση |
Η καπιταλιστική κρίση αποκαλύπτει όλο τον παραλογισμό της υποδούλωσης της κοινωνικής παραγωγής στην ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτό βιώνουν σήμερα χιλιάδες άνεργοι, νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό, δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, να γιατρέψουν τις αρρώστιες.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ "κατηγόρησε" το ΚΚΕ ότι δε θέλει να κυβερνήσει. Πλασάρουν ότι μια κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει προοδευτικά, χωρίς να στραφεί κατά των μονοπωλίων και να τα καταργήσει. Οτι μπορεί να είναι φιλολαϊκή και ταυτόχρονα να μη συγκρουστεί συνολικά με την EE και το NATO. Μια τέτοια κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργήσει.
Καταλαβαίνουμε τον απλό άνθρωπο που προβληματίζεται, αυτόν που δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και μπορεί να θεωρεί ότι μια άλλη κυβέρνηση εκτός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μπορεί να φέρει λύσεις. Η διαφωνία μας μ' αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι ότι θα φέρει λίγες αλλαγές, ενώ εμείς θέλουμε ριζικές αλλαγές. Εδώ δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση που δε θα κάνει πολλά, αλλά θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων, θ' απογοητεύσει το λαό και θα δώσει φιλί ζωής στο σύστημα. Σε τέτοιες πολιτικές εξελίξεις, με τη συμμετοχή των Κομμουνιστικών Κομμάτων, επανήλθε στη Γαλλία ο Σαρκοζί, στην Ιταλία ο Μπερλουσκόνι.
Το θέμα είναι ποια κυβέρνηση, ποια εξουσία μπορεί να πει δεν πληρώνω το χρέος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης υπέρ του λαού. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η αστική εξουσία. Μπορεί μόνο η εργατική. Αποδέσμευση από την EE και το NATO, διαγραφή του χρέους και διεθνείς σχέσεις προς όφελος του λαού, με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Ο Ν. Μπελογιάννης στο βιβλίο του "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", όπως επίσης και ο Δημήτρης Μπάτσης "Για τη βιομηχανία στην Ελλάδα" αποδείκνυαν ότι από τότε, τη δεκαετία του '50, η Ελλάδα δεν ήταν ψωροκώσταινα και είχε τις υλικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη υπέρ του λαού. Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του, καθώς και την αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως της EE και του NATO.
Αυτή βεβαίως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να έρθει με τις εκλογές. Αν αυτό ήταν δυνατόν, οι αστοί θα τις καταργούσαν. Ο λαός πρέπει να βλέπει τις εκλογές ως μια μορφή πάλης, ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η αποφασιστική ενίσχυση θα δυναμώσει την εργατική - λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές, μέχρι να το ανατρέψει.
Γιατί τελικά, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, αυτό που τροφοδότησε με τόση δύναμη τον Μπελογιάννη και εκατομμύρια Μπελογιάννηδες στην Ελλάδα και όπου Γης, ώστε ν' αντιμετωπίσουν περήφανα το θάνατο, ήταν δίχως άλλο το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας».
Πώς δημιουργήθηκε το χρέος; Το χρέος οφείλεται στην παρέμβαση του κράτους για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι βασικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που στην περίοδο ανάπτυξης δε φαίνεται ως πρόβλημα. Διογκώνεται και τινάζεται στη φάση της κρίσης. Το χρέος οφείλεται: Στις παροχές, στα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, στις φοροαπαλλαγές. Το κράτος δανείστηκε για το κεφάλαιο και τώρα καλεί τους εργαζόμενους να το πληρώσουν. Το χρέος οφείλεται στις συνέπειες από την ένταξη και ενσωμάτωση στην EE και την Ευρωζώνη, στις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς. Οφείλεται στις ΝΑΤΟικές - στρατιωτικές δαπάνες για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς και τη συμμετοχή σε πολέμους όπως σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, κ.α. Οφείλεται στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Το χρέος οφείλεται στους όρους δανεισμού από το κράτος για την αποπληρωμή του με τα ληστρικά επιτόκια. Η κρίση συνέβαλε στην αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και χρέους.
Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός. Το θέμα είναι ποια κυβέρνηση, ποια εξουσία μπορεί να πει δεν πληρώνω το χρέος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης υπέρ του λαού. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η αστική εξουσία. Αρα, ούτε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, αντιμνημονιακή, αριστερή κ.λπ., που διαχειρίζεται αυτή την εξουσία, με τα μονοπώλια να έχουν την ιδιοκτησία στα χέρια τους και η Ελλάδα να είναι μέσα στην ΕΕ ή ακόμη και έξω από την ΕΕ, δηλαδή η οικονομία να είναι καπιταλιστική. Γιατί οι αιτίες που δημιούργησαν το χρέος συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και οι σχέσεις και συναλλαγές της καπιταλιστικής οικονομίας και του αστικού κράτους με τους δανειστές. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η εργατική, λαϊκή εξουσία, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την EE και το NATO, θα διαγράψει το χρέος και θα αναπτύξει διεθνείς σχέσεις προς όφελος του λαού.
Υπήρξαν προτάσεις από διάφορες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η ΣΠΙΘΑ, για διαγραφή μέρους του χρέους. Οδηγούν σε διέξοδο από την κρίση και σε όφελος τίνος;
Το χρέος είναι αποτέλεσμα, δεν είναι αιτία της κρίσης. Η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης, λόγω της τεράστιας αύξησης του κεφαλαίου από τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν οι καπιταλιστές από την υπερεκμετάλλευση, που όμως δεν μπορούν να επενδυθούν γιατί δεν μπορούν να συνεχίζουν να δίνουν κέρδη. Η κρίση συνέβαλε στη διόγκωση υπερχρέωσης του κράτους. Π.χ. μόνο τα κρατικά πακέτα διάσωσης των κερδών των τραπεζών ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ. Η κρίση συνέβαλε σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες στη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών από 75% του ΑΕΠ προ κρίσης θα φτάσει με την κρίση το 2014 στο 110%.
Αν, λοιπόν, δε δούμε την αιτία της καπιταλιστικής κρίσης, τότε ανοίγει ο δρόμος για λύσεις που οδηγούν στη διαχείριση του χρέους, άρα στο δρόμο υπέρ των μονοπωλίων, κατά συνέπεια της πτώχευσης του λαού. Τέτοιες προτάσεις αποσυνδέουν τη λύση από το πρόβλημα της ιδιοκτησίας και της εξουσίας. Και βεβαίως σ' αυτή την περίπτωση ο λαός θα πρέπει να πληρώσει το χρέος. Δεν υπάρχει αγωνιστική αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε λύση υπέρ του λαού χωρίς να θιγούν τα μονοπώλια και η εξουσία τους, χωρίς να χτυπηθεί η EE. Το χρέος δεν πρέπει να το πληρώσει ο λαός, είναι των καπιταλιστών.
Η στάση πληρωμών, λέει τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για μερικά χρόνια, θα φέρει ανάπτυξη και έτσι θα αποπληρωθεί το χρέος στη συνέχεια. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλοι, μιλά για στάση πληρωμών, έξοδο από την ΟΝΕ, ως λύση. H αποδέσμευση από την EE κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί συμφέρουσα για το λαό;
Η τελευταία πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφική γιατί ακόμη και αν γίνει μιλά για καπιταλιστική ανάπτυξη, τη βλέπει μέσα στην ΕΕ, άρα είναι αντιλαϊκή. Επιπλέον, συνεχίζει να λέει για αποπληρωμή του χρέους, άρα να το πληρώσει ο λαός. Ταυτόχρονα, η στάση πληρωμών για το λαό γίνεται ήδη (το κράτος δεν πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, κ.λπ.). Η στάση πληρωμών έγινε στην Αργεντινή, είχε καπιταλιστική ανάπτυξη που έφτασε στο 8% του ΑΕΠ, αλλά η ανεργία και η φτώχεια αυξήθηκαν. Η θέση διαφόρων αυτοαποκαλούμενων αριστερών, αντικαπιταλιστών για έξοδο από την Ευρωζώνη ή για επανίδρυση της EE κ.λπ. δεν περιέχουν ίχνος ελπίδας για το λαό. Η έξοδος από την Ευρωζώνη, την EE, δεν αρκεί από μόνη της για να είναι προς όφελος του λαού. Χρειάζεται αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία, για να βάλει τα θεμέλια για τη λαϊκή ευημερία, ακριβώς γιατί η εργατική τάξη θα πάρει την εξουσία, θα πάρει τα κλειδιά της οικονομίας και θα τη θέσει σε όφελος όλου του λαού.