ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Εργαλείο για νέες περικοπές σε βάρος του λαού

Την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά το αλαλούμ που σημειώθηκε χτες, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου.

Ο ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του Οργανισμού και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ), ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. «Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής θα γίνει τις επόμενες μέρες» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ με εγκύκλιό του (28/3/2012) υπενθυμίζει ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας με ηλεκτρονικό τρόπο καθίσταται υποχρεωτική και καθολική από την 1/6/2012.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης για την Υγεία και την Πρόνοια. Η δραστική ουσία είναι η βασική ουσία ενός φαρμάκου και με βάση τον εφαρμοστικό νόμο θα συνταγογραφούνται «οι δέκα μεγαλύτερες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες».

«Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, υποχρεώνονται να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο για κάθε δραστική ουσία. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο φάρμακο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής θα πληρώσει τη διαφορά της τιμής από το φθηνότερο φάρμακο ίδιας δραστικής».

Το κριτήριο που θέτει η κυβέρνηση για αυτές τις αλλαγές, είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και γενικά την προστασία της υγείας του λαού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εάν ένα φάρμακο διαπιστωθεί από το γιατρό ότι δεν είναι αποτελεσματικό για τον ασθενή ή δημιουργεί παρενέργειες και χρειαστεί να του δώσει ένα άλλο που δεν αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο, τότε ο ασθενής θα κληθεί να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα εκβιάζει ουσιαστικά τον ασθενή να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από όσα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, διαφορετικά θα αυξάνεται το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του στην αγορά ενός φαρμάκου.

Από τη στιγμή που το φάρμακο είναι εμπόρευμα και η φαρμακοβιομηχανία ελέγχει ουσιαστικά τον κύκλο «έρευνα - παραγωγή - διακίνηση», αλλά και σε συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, συντρίβεται η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας στο ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες διακίνησης ακόμα και επικίνδυνων φαρμάκων.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
«Εξαφανίστηκε» μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

Αποδεικνύεται συνέχεια πως ο νέος Οργανισμός είναι εργαλείο πετσοκόμματος παροχών που ήταν ήδη περιορισμένες

Ακόμη μία παροχή του ΙΚΑ εξαφανίζεται με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Αλλο ένα πλήγμα για τα εισοδήματα των εργατικών οικογενειών. Η παροχή που κόβεται αφορά στην επιδότηση εργαζόμενων μητέρων, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, για τα τροφεία παιδικών σταθμών. Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν έχει καταβάλει την επιδότηση από το περασμένο καλοκαίρι και ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι υποχρεώσεις του, δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.

Το ποσό της επιδότησης, 150 ευρώ το μήνα, καταβαλλόταν απευθείας από το ΙΚΑ στους συμβεβλημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς και το υπόλοιπο ποσό για την κάλυψη του συνολικού κόστους (ποικίλλει ανά περίπτωση), καταβαλλόταν από τους γονείς. Από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι εργαζόμενοι γονείς, ξαφνικά, καλούνται να καλύψουν το κόστος από την τσέπη τους, που ήδη φρόντισε να αδειάσει η μαύρη συγκυβέρνηση.

Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη αφορά εκατοντάδες οικογένειες (περίπου 400 - 500 παιδιά) και έγινε γνωστό όταν η διοίκηση του ιδρύματος «Ασυλο του Παιδιού» ενημέρωσε τους γονείς ότι δεν έχει πληρωθεί το ποσό της επιδότησης από τον περασμένο Σεπτέμβρη και τους ζήτησε να φροντίζουν να το πληρώσουν οι ίδιοι για το 2012, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι γονείς από το νέο χτύπημα και απαιτούν συνέχιση και διεύρυνση της παροχής από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο του κόστους των τροφείων, που κυμαίνεται περίπου από 250 έως 300 ευρώ το μήνα.

Από τη μεριά τους οι διευθύνσεις των βρεφονηπιακών σταθμών (Φιλανθρωπικά Ιδρύματα «Ασυλο Παιδιού», «Μέριμνα Παιδιού», «Αγροτική Παιδική Φωλιά Β.Ε.» και ιδιωτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «Πινόκιο») πιέζουν το ΙΚΑ να τους καταβάλει τα ήδη χρωστούμενα. Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, ο ΕΟΠΥΥ τους ενημέρωσε ότι από 1/1/2012 οι καταστάσεις λογαριασμών που κατέθεταν στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, «δεν προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του Περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης για απόδοση δαπάνης, λόγω ένταξής μας στο νέο οργανισμό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αναφέρει παροχές για παιδικούς σταθμούς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων και των μικροκαταθετών

Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Συνάντηση είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αντικείμενο της συνάντησης η κατάσταση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), το οποίο ύστερα από το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτει παρουσιάζει ζημιές 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Σύλλογο. Η κατάσταση αυτή θέτει ζήτημα επιβίωσης του ίδιου του ΤΤ, απειλεί τις καταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοσή του στους ιδιώτες.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση:

«Οι εξελίξεις και οι απειλές που υπάρχουν γύρω από τα προβλήματα που αφορούν τους μικροκαταθέτες και τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ιδιωτικοποίηση ή η εξαγορά, επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε πει ότι μέσα από το κούρεμα επιχειρείται, πέρα από το να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η προώθηση των πιο μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων. Με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πάμε στο σύστημα: Δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι. Πράγμα που θα δημιουργήσει και ανεργία και απειλή προς τις λαϊκές καταθέσεις και κυρίως στα δάνεια που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και από τους άλλους τραπεζικούς ομίλους.

Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των μικροκαταθετών και θα επιδιώξουμε εν πάση περιπτώσει να αποκαλυφθούν πιο έγκαιρα τα σχέδια που υπάρχουν για το Ταμιευτήριο, για την Αγροτική Τράπεζα, όπου φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει βορά στα πιο ισχυρά τραπεζικά συμφέροντα».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Σίδερης, διατύπωσε το αίτημα «να γίνει άμεση ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ από το βασικό του μέτοχο (σ.σ. το Ελληνικό Δημόσιο)» και τόνισε ότι οι ζημιές, που είναι πρόσκαιρες, «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι, ώστε το ΤΤ να περάσει στα χέρια των ιδιωτικών τραπεζών».

Απεργία αύριο στον «Ευαγγελισμό»

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» απεργούν αύριο μετά από αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι! Μας χρωστάνε - Δεν τους χρωστάμε» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ και προβάλλουν ως διεκδίκηση: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Πλήρη Χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα! Μαζικές Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ανάκληση των απολύσεων - Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των εργολαβικών. Ενταξη στα ΒΑΕ - Μέτρα Υγείας κι Ασφάλειας σ' όλους τους χώρους. 1400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό. ΟΧΙ στα νέα μισθολόγια. Να επιστραφούν χαράτσια και κρατήσεις. Να μην καταργηθεί καμιά κλινική και κανένα νοσοκομειακό κρεβάτι και να μη γίνουν συγχωνεύσεις.

Στις 10 πμ θα γίνει συγκέντρωση στα επείγοντα του νοσοκομείου και θα ακολουθήσει παράσταση στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΙΑΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων και συμβολικό αποκλεισμό της Λ. Χασιάς θα προχωρήσει την Πέμπτη 5 Απρίλη, στις 11 το πρωί, οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων Ιλίου, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ενάντια στη συρρίκνωση και παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, Πρόνοια και Ειδικής Αγωγής.

Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων κάνει σήμερα το πρωί κινητοποίηση έξω απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) -Λεωφόρος Κηφισίας 39 στο Μαρούσι- ώρα 10:00 πμ. Διεκδικούν την πληρωμή των καθυστερούμενων θεραπευτικών πράξεων και των αναλωσίμων υλικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ