ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Χοάνη για τη διαχείριση της εξαθλίωσης

Διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ετοιμάζουν και νέα αντιλαϊκά «πακέτα»

Την κατάσταση μαζικής εξαθλίωσης, τη διάλυση κρατικών «δαπανών» και βασικών υποδομών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες φανερώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Ηδη από το μήνα Γενάρη άρχισαν να συσσωρεύονται τα βαθιά αδιέξοδα, να εξαντλούνται ήδη από τον πρώτο μήνα και τα προβλεπόμενα προς εκταμίευση ποσά στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε ανοδική τροχιά εμφανίζουν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που σε αυτήν τη φάση η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου μέσα από τα χαράτσια και τους φόρους που αρπάζει από το λαό ετοιμάζεται να τα εξοφλήσει αποκλειστικά στους μεγαλοεπιχειρηματίες που τα απαιτούν. Είναι απολύτως βέβαιο πως ετοιμάζουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέα μέτρα, που αφορούν τόσο στην καρατόμηση των «δαπανών» όσο και για την απογείωση των αντιλαϊκών χαρατσιών σε συνέχεια και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που ψήφισαν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών:

-- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν το Γενάρη στα 2,77 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,14 δισ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και των νοσοκομείων σε 1,37 δισ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου - στενός και ευρύτερος τομέας - εμφανίζονται διογκωμένες στα 5,9 δισ. ευρώ.

-- Η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση για το ΙΚΑ και μόνο για το μήνα Γενάρη του 2012 έχει δοθεί στο 50,5% (πάνω από το μισό) της προβλεπόμενης για ολόκληρο το έτος !

-- Το έγκλημα απέναντι στους ασφαλισμένους και τα Ταμεία τους συμπληρώνεται με το «κούρεμα»ν των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία και μόνο για τα ποσά που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας φέτος (2012) τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων που λήγουν φτάνουν στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο (1,4 δισ. ευρώ) είναι και οι λήξεις της ερχόμενης χρονιάς. Μετά και το κούρεμα (53,5%) και για την τρέχουσα 2ετία 2012 - 2013) οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν και ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ!

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ»
Νομιμοποιούν τις παράνομες εκχερσώσεις

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει την παράδοση - με συνοπτικές και ενίοτε ρουσφετολογικές διαδικασίες - της δημόσιας γης στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σχολιάζοντας ενδεικτικά το άρθρο 29 του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «γίνεται απόπειρα να νομιμοποιηθούν όλες μα όλες οι παράνομες εκχερσώσεις δημόσιων και ιδιωτικών δασών που αποδόθηκαν σε γεωργική χρήση», σημειώνοντας ότι με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις «θα νομιμοποιούνται και θα αναγνωρίζονται ιδιοκτήτες δημόσιας και ιδιωτικής δασικής γης και αναδασωτέων εκτάσεων όσοι εκχέρσωσαν και καταπάτησαν». Μάλιστα κατήγγειλε την απαράδεκτη ρύθμιση στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο βοσκοτόπια τα οποία παραχωρήθηκαν θα είναι δυνατόν να αγοραστούν από ιδιώτες με τίμημα ακόμη και το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.

Η Διαμάντω Μανωλάκου καταψήφισε και ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης με τον εργοδότη να υποχρεώνεται να τους ασφαλίσει μόνο για διάστημα δύο μηνών. Οπως επισήμανε, με τη ρύθμιση «ζημιώνεται ο ΟΓΑ, ένας ασφαλιστικός φορέας δηλαδή που έχει προβλήματα αφού μειώνεται σε δίμηνο από εξάμηνο η εισφορά. Δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του μετανάστη αφού αν δουλέψει περισσότερο από ένα δίμηνο ο εργοδότης μπορεί να μην καλύψει τις εισφορές». Η τοποθέτηση του ΚΚΕ σκόπιμα διαστρεβλώθηκε από τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριο Ροντούλη, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ για «ανθελληνικές θέσεις», λέγοντας πως «νοιάζεστε για τους ξένους και όχι για τους Ελληνες εργάτες». Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Δ. Μανωλάκου που τόνισε ότι από το ΛΑ.Ο.Σ. «διαστρεβλώνεται η θέση του ΚΚΕ. Προσπαθεί να δικαιολογηθεί γιατί ψήφισε το μνημόνιο και τώρα χύνει ...μαύρο δάκρυ για τη φτώχεια του ελληνικού λαού. Σε αυτή την άγρια πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμπορευτής είναι ο ΛΑ.Ο.Σ.».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μαζικά στο Κιλελέρ στις 18 Μάρτη

Μαζικό αγωνιστικό «παρών» καλείται να δώσει η φτωχομεσαία αγροτιά την Κυριακή 18 του Μάρτη στο Κιλελέρ. Η αγωνιστική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Η πανελλαδική αγωνιστική συγκέντρωση στο Κιλελέρ αποτελεί συνέχεια των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα με καταλήψεις σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ, συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες και τις ΔΟΥ, στα διόδια, στην AGROTICA, στις πλατείες και στους δρόμους. Το συλλαλητήριο της Κυριακής μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αγωνιστική φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές που την αφανίζουν. Μπορεί να 'ναι η αφετηρία της πάλης για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για τη λαϊκή ευημερία. Αυτός θα 'ναι ο πραγματικός φόρος τιμής στους τότε κολίγους και στους αγώνες τους και όχι κάποιο από τα «μνημόσυνα υποκρισίας» αυτών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αντιαγροτικές πολιτικές (κανονισμούς περιορισμού της παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία, χαράτσια για την ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, για τις γεωτρήσεις, νόμο για «συνεταιρισμούς επιχειρηματιών», ξεπούλημα κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ)... Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς χρειάζεται να στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που φέρνει κάθε μέρα περισσότερα βάσανα και δυστυχία στη ζωή της και να βάζει στόχο την ανατροπή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Ενόψει της συγκέντρωσης στο Κιλελέρ ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάς Λάρισας απευθύνει στους αγρότες της περιοχής κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, ενώ η ΠΑΣΥ Φθιώτιδας διοργανώνει δύο συσκέψεις μεθαύριο Σάββατο 17/3. Η μία γίνεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Μακρακώμης στις 7 μ.μ. και η άλλη στο ΚΑΠΗ Στυλίδας στις 7 μ.μ.

Υποθηκευμένο το 70% της αγροτικής γης

Σε έμμεση παραδοχή των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής στην Αγροτική Τράπεζα προχώρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας. Μιλώντας γενικόλογα ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την Αγροτική», αφού «τη στηρίζει το κράτος όπως όλες τις τράπεζες» και δεν πρέπει να φοβούνται όσοι έχουν υποθηκευμένες περιουσίες στην Τράπεζα. Οσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπόψιν του κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πάντως ότι είναι θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Οικονομίας.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «δεν διαψεύσατε τη δεινή θέση της Αγροτικής Τράπεζας και πού πάει, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετήσατε ότι δε θα δημευθούν υποθηκευμένες περιουσίες των αγροτικών νοικοκυριών και των συνεταιριστικών οργανώσεων και από ό,τι ξέρετε το 70% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένη».

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράτασης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέχρι τις 30 Μάρτη, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας προτείνει την κατάργηση του ορίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα), καθώς και την αύξηση των ελάχιστων δόσεων καταβολής των οφειλών από 24 σε 60.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ