Συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου
Associated Press |
Οι δύο ηγέτες των ΗΠΑ και Ισραήλ |
«Η διπλωματία είναι η καλύτερη λύση στο ζήτημα του Ιράν» δήλωσε λίγο πριν την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα παραμείνουν πάντα στο πλευρό του Ισραήλ». Πρόκειται για κάτι, που με διαφορετικά λόγια, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επαναλάβει πολλάκις, τα τελευταία 24ωρα, προσπαθώντας, όπως εκτιμούν αναλυτές, να καταστήσει σαφές στην ισραηλινή ηγεσία ότι η Ουάσιγκτον δεν συναινεί στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης μονομερούς προληπτικής επίθεσης κατά του Ιράν.
Ο Ομπάμα, μιλώντας σε ισραηλινο-αμερικανική οργάνωση, υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να διατυπώνονται εύκολα απόψεις περί στρατιωτικής επέμβασης γιατί το διακύβευμα είναι εξαιρετικά μεγάλο». Επίσης, ζήτησε να σταματήσουν «οι συζητήσεις περί επίθεσης, γιατί τελικά επωφελείται το Ιράν αφού προκαλείται αύξηση της τιμής του πετρελαίου». Υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική λύση στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για να σταματήσει η «κατασκευή ιρανικού πυρηνικού όπλου», αλλά διευκρίνισε ότι αυτό είναι η ύστατη επιλογή.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του, δεν υιοθέτησε δημόσια την άποψη περί διπλωματίας. Αρκέστηκε να συναινέσει στη «σημαντική και στενή συμμαχία» των δύο χωρών και να καταλήξει ότι «το Ισραήλ είναι το μόνο υπεύθυνο για την τύχη του». Πριν το Νετανιάχου, στο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Πέρες λέγοντας ότι «αν το Ισραήλ αναγκαστεί ν' αντιμετωπίσει το Ιράν, θα νικήσει».
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στο οποίο ο ΓΓ Γιουκίγια Αμάνο εξέφρασε «ανησυχία γιατί υπάρχουν ενδείξεις για νέες δραστηριότητες στην εγκατάσταση του Παρσίν, όπου οι ιρανικές αρχές δεν επέτρεψαν επιθεωρήσεις». Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία αναμενόταν να προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν τη συναίνεση κυρίως των Ρωσίας και Κίνας σε μια σκληρότερη απόφαση για το Ιράν, κάτι που δε φαίνεται, προς το παρόν, πιθανό.
Από την πλευρά τους, οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καλής θέλησης»: το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επανάληψη της δίκης του νεαρού Αμερικανού Αμίρ Χεκμάτι, που καταδικάστηκε σε θάνατο στα τέλη του χρόνου, ως κατάσκοπος της CIA.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Νέος κύκλος αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών ανοίγει στο επίκεντρο των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία επιδιώκουν την προώθηση, για τρίτη φορά, ενός σχεδίου απόφασης «με σκληρή γλώσσα» κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να παρέμβουν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης.
Το Πεκίνο, χτες, στέλνει νέο απεσταλμένο στη Συρία, τον πρώην Κινέζο πρέσβη στη Δαμασκό Λι Χουασίν, με στόχο να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση, ενώ δηλώνει έτοιμο «να βοηθήσει με κάθε τρόπο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας». Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε «έτοιμος ν' ακούσει και ν' ανταλλάξει πραγματικά απόψεις» με τους Αραβες ομολόγους του, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο. Ο Λαβρόφ δε σχολίασε ούτε τη δήλωση Ζιπέ, που κάλεσε το νέο Πρόεδρο, πλέον, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να «επανεξετάσει την πολιτική του απέναντι στη Συρία», ούτε την παρότρυνση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, να «συμβουλεύσει η Μόσχα τον Ασαντ να σταματήσει το αιματοκύλισμα». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε «έτοιμο να συζητήσει ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας, αρκεί να είναι πολύ περισσότερο ισορροπημένο».
Τους τόνους χαμηλώνει και η συριακή ηγεσία μετά από την επανάκτηση του ελέγχου σε ολόκληρη την πόλη Χομς, ύστερα από πολλές μέρες σκληρών συγκρούσεων. Η Δαμασκός «καλωσόρισε» επισήμως την προγραμματισμένη, για τις 10 Μαρτίου, άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, που θα συνοδεύεται από το βοηθό του Παλαιστίνιο, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νάσερ αλ Κίντουα. Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι μετά από μέρες ολιγωρίας δόθηκε άδεια εισόδου στην επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Βάλερι Εϊμος, η οποία μεταβαίνει στη Δαμασκό την Τετάρτη για επαφές και αυτοψία, προκειμένου να συναποφασιστεί πώς και πόση ανθρωπιστική βοήθεια είναι αναγκαία.
Εντός Συρίας, ο Ερυθρός Σταυρός μοίραζε χθες ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα σημεία της Χομς, πλην της συνοικίας Μπάμπα Αμρο, όπου σημειώθηκαν οι πολυήμερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν είχε ακόμη δοθεί σχετική άδεια από το στρατό. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην πόλη Ντέιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην Ντεράα, στο νότο, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν στο στρατό, στη Ραστάν και στο Κουσάιρ.
Οι συριακές αρχές ανέφεραν ότι σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε πετρελαιαγωγό κοντά στην πόλη Κουαρίγια, που αποδίδουν σε σαμποτάζ. Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι τουλάχιστον 2.000 Σύροι πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου ως πρόσφυγες το τελευταίο 48ωρο, και έρχονται να προστεθούν στους περίπου 110.000 που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη των συγκρούσεων (οι 80.000 βρίσκονται στην Ιορδανία).
ΠΕΚΙΝΟ.--
Την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας κατά 11,2% για το 2012 ανακοίνωσε και επίσημα ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα καταστήσει ικανές τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να κερδίσουν «τοπικούς πολέμους». Οι εξοπλιστικές δαπάνες φέτος θα φτάσουν τα 670,2 δισεκατομμύρια γουάν, και σχεδιάζεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2015. Και το στοιχείο αυτό δείχνει ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστών και ιδιαίτερα, όταν ο προσανατολισμός των ΗΠΑ είναι προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία.
Σε μια πρώτη αντίδραση ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα, υποστήριξε ότι «ορισμένες λεπτομέρειες του κινεζικού αμυντικού προϋπολογισμού είναι ακόμη αδιαφανείς».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ (Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι και Οχάιο) την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άνθρωποι, εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, ενώ σπίτια, καταστήματα, σχολεία και ολόκληρες γειτονιές καταστράφηκαν. Σημειώθηκαν προβλήματα με διακοπές ρεύματος, τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αστέγων. Ενα προηγούμενα κύμα παρόμοιων φαινομένων την Τετάρτη κόστισε τη ζωή σε συνολικά 13 ανθρώπους. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως έλαβε 95 αναφορές για ανεμοστρόβιλους, ενώ είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για τουλάχιστον επτά πολιτείες, κάνοντας λόγο για «τεράστιο ξέσπασμα».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έλλειψη δαπανών για έκτακτες καταστάσεις, η απουσία δημόσιας στέγης και άλλων βασικών υποδομών άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους αβοήθητους στο μένος των ανεμοστρόβιλων. Πολλές μικρότερες πόλεις δεν είχαν συστήματα με προειδοποιητικές σειρήνες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διέμεναν σε ελαφριές κατασκευές, ακατάλληλες για τέτοιου είδους φαινομένων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κεντάκι, πολιτεία όπου δεν είναι συχνό φαινόμενο οι ανεμοστρόβιλοι, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι καθώς η πλειοψηφία του κόσμου ζει σε ελαφριές κατασκευές χωρίς τα απαραίτητα υπόγεια και χωρίς συστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση ανεμοστρόβιλων.
Σημειώνεται πως το 2011 περίπου 545 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, ο χειρότερος απολογισμός μετά το 1936, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--
«Ακούσια» πράξη χαρακτήρισε το κάψιμο των κειμένων του Κορανίου από Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες στη βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη βεβήλωση των ιερών κειμένων που προκαλούν μαζικές αντιδράσεις στη χώρα. Σε μία προκλητική έως φαιδρή δήλωση, ο γγ του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι από τις έρευνες που γίνονται «αποκαλύπτεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε ακούσια. Τα γεγονότα δε δείχνουν ότι υπήρχε πρόθεση για κακομεταχείριση του θρησκευτικού υλικού», χαρακτηρίζοντας το συμβάν «ατυχές».
Χτες δύο άμαχοι Αφγανοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, εναντίον της βάσης Μπαγκράμ, ενώ ιερωμένοι του Ισλάμ προειδοποιούν ότι οι Αφγανοί δε θα δεχθούν την αμερικανική δικαιοσύνη για τους στρατιώτες που έκαψαν κείμενα από το Κοράνι.