ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Για δεύτερη μέρα, χτες, ήταν κρεμασμένο το πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που γράφει: «Ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί. Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα». Φοιτητές απ' τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Αθήνας έκαναν εξόρμηση και ενημέρωναν για τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, την ανάγκη να μην εφαρμοστεί, αλλά καλούσαν και σε αντίσταση στην επίθεση της κυβέρνησης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Χτες επίσης, οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν κινητοποιήσεις για τη σίτιση «μπλοκάροντας» τις ταμειακές μηχανές στα εστιατόρια της Φιλοσοφικής, της Φυσικομαθηματικής, του ΕΜ Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στη Γεωπονική.

Ούτε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου...

Δεν έγιναν, χτες, οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του πανεπιστημίου είχε αποφασίσει κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των εκλογών. Η ΔΗΠΑΚ καλούσε τους πανεπιστημιακούς έξω απ' τα εκλογικά τμήματα, τα οποία ήταν σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Σύρο και Αθήνα. Η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε σε κανένα εκλογικό τμήμα λόγω παρεμπόδισης». Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλονται οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση για την Παιδεία στις 6 Μάρτη

Σε κινητοποίηση για την Παιδεία στην Κεφαλονιά προχωρούν την Τρίτη 6 Μάρτη, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Οι παραπάνω φορείς καλούν γονείς, μαθητές και εργαζόμενους να διαδηλώσουν το δικό τους «όχι» στην αξιολόγηση, στις απολύσεις, στις καταργήσεις σχολείων. Να διεκδικήσουν τώρα λύση στα προβλήματα που αφορούν μεταφορά μαθητών, λειτουργικές δαπάνες, υποσιτισμό, υποδομές. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου και για τη συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο η ΕΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Για σήμερα Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας σε διευθύνσεις εκπαίδευσης - Δήμο - Περιφέρεια, συναντήσεις με γονείς και μαθητές στα σχολεία. Αύριο Παρασκευή, διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Ανατροπή της πολιτικής της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Ανατροπή της χρεοκοπίας σχολείων και μαθητών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία», στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Τους έκοψαν το στεγαστικό επίδομα...

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα, με τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, με την αύξηση της ανεργίας και την εμπορευματοποίηση όλων των αναγκών τους, σε ορισμένες οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της Κύπρου τους ανακοινώθηκε από την Γ' Εφορία Λάρισας ότι δε δικαιούνται πια το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που μέχρι πέρσι δινόταν, γιατί κόπηκε στους φοιτητές που φοιτούν στην Κύπρο. Υπάρχουν όμως εφορίες που σε μια σειρά περιπτώσεις δικαιούχων το ενέκριναν.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την απόφαση αυτή και ζητά να δοθεί κανονικά το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και στις οικογένειες των φοιτητών στα Κυπριακά Πανεπιστήμια.

Για τους νέους της μαθητείας

Συνεχίζονται οι δράσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ που βάζουν στο επίκεντρό τους τα προβλήματα και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των νέων που βρίσκονται στα θρανία της κατάρτισης και στη μαθητεία. Συγκεκριμένα:

  • Στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 3 Μάρτη, η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα: «Συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις - οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία», στις 7.30 το απόγευμα, στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιοδείες για την Ημέρα της Γυναίκας

Περιοδείες - εξορμήσεις για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, προγραμματίζει η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη περιοδείες θα γίνουν: Σήμερα Πέμπτη στη σχολή Μαιευτικής, στους ΟΑΕΔ, στα σούπερ μάρκετ και στο κατάστημα «HONDOS». Αύριο Παρασκευή στα σούπερ μάρκετ Πτολεμαΐδας. Το Σάββατο 3/3 στα σούπερ μάρκετ Σιάτιστας. Τη Δευτέρα 5/3 στα Νηπιαγωγεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και στην ΕΠΑΣ Κοζάνης.

Στη Φλώρινα: Αύριο Παρασκευή στον ΟΑΕΔ και το ΕΠΑΛ. Το Σάββατο 3/3 στα σούπερ μάρκετ. Τη Δευτέρα 5/3 στο νοσοκομείο και τους παιδικούς σταθμούς. Την Τρίτη 6/3 στο ΙΕΚ και την Τετάρτη 7/3 στο ΕΠΑΛ.

Στα Γρεβενά: Αύριο Παρασκευή στην ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών. Το Σάββατο 3/3 στα σούπερ μάρκετ. Τη Δευτέρα 5/3 στο ΙΕΚ.

Στην Καστοριά: Τη Δευτέρα 5/3 στα σούπερ μάρκετ. Την Τρίτη 6/3 στο ΕΠΑΛ.

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στο ΚΕΑΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων και της μαθητικής κοινότητας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της ΣΕΑΑΝ, της ΕΣΚ - Τυφλών και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Κεντρικά αιτήματα είναι να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους συμβασιούχους και να απορροφηθούν όλοι ανεξαίρετα, χωρίς προϋποθέσεις, στο ΚΕΑΤ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ