ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για τα σχέδια απαγόρευσης των διαδηλώσεων

«Τα σχέδια της απαγόρευσης των εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων θα σπάσουν επάνω στον κυματοθραύστη του λαϊκού κινήματος», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, σημειώνει:

«"Ακρα του τάφου σιωπή" επιδιώκει να επιβάλει στην εργατική τάξη και τον λαό το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές που σαρώνουν όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Το σχέδιό τους είναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων, των λαϊκών κινητοποιήσεων. Πρόσχημα και βούτυρο στο ψωμί τους οι προβοκάτσιες των στημένων μηχανισμών του κράτους και του παρακράτους που θαυμάσια τους υπηρετεί.

Σε ρόλο λαγού, των πιο αντιδραστικών μεθοδεύσεων, η πλειοψηφία του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ο οποίος ανοιχτά υποστηρίζει το σχέδιο που από καιρό ζητούν να εφαρμοσθεί οι καπιταλιστές, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.

Πρόκειται για τα μαύρα κοράκια της ολιγαρχίας του πλούτου που έχουν πέσει πάνω στην εργατική τάξη, εξαπολύοντας έναν χυδαίο πόλεμο και ωμές λυσσαλέες επιθέσεις, ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με ψεύτικα και χυδαία επιχειρήματα.

Στόχος τους είναι να σκύψει με κάθε τρόπο η εργατική τάξη και ο λαός το κεφάλι και να αποδεχθούν τα πιο βάναυσα αντεργατικά μέτρα, τον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Να είναι όμως σίγουροι ότι τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να εμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στο κίνημα που αποτελεί την μαμή της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, που όσα εμπόδια και αν μπήκαν στην μακρόχρονη πορεία του κανένας δε μπόρεσε να το σταματήσει και δεν θα το σταματήσει.

Οσοι στηρίζουν ένα σύστημα άδικο, εκμεταλλευτικό που γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στέλνει την εργατική τάξη στην ανεργία, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, θα γκρεμισθούν και η εργατική τάξη και ο λαός θα πάρουν στα δικά τους χέρια τα παραγωγικά μέσα και τον πλούτο που παράγουν και τους ανήκει».

ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Νέες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης

Παρέμβαση και επαγρύπνηση απαιτεί η νέα προσπάθεια κυβέρνησης - ΔΕΗ να καταδικάσουν στο σκοτάδι και το κρύο χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομάγαζα

Η ΔΕΗ σε ρόλο «δήμιου» συνεχίζει να κόβει το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν πληρώνουν το χαράτσι, καθώς «είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο», σύμφωνα με την επισήμανση του διευθυντή Επικοινωνίας Κ. Στεριώτη προς τον «Ρ», με αφορμή νέο περιστατικό αναλγησίας στο Κουκάκι, αλλά και πολλά ακόμη που φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ξεκινά ένας νέος γύρος εντολών διακοπής, που χτυπά «συναγερμό» στις Λαϊκές Επιτροπές και στα σωματεία των εργαζομένων για την αποτελεσματική απόκρουσή του, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν. Η αλληλεγγύη, η επαγρύπνηση και ο αγώνας είναι τα μόνα όπλα για την υπεράσπιση όλων εκείνων που επιλέγουν την οργανωμένη και συνειδητή άρνηση πληρωμής του απάνθρωπου χαρατσιού.

Κάτω από το βάρος αυτής της αντίδρασης, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε πρόσφατα σε ελιγμούς, με τροπολογία αλλαγής της διαδικασίας πληρωμής και βεβαίωσης του χαρατσιού. Ουσιαστικά, στη διακοπή ηλεκτροδότησης εμπλεκόταν άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ καθορίστηκε σε 4 μήνες το διάστημα μετά από το οποίο θα μπορούσε να γίνει διαγραφή της «οφειλής» του καταναλωτή από τη ΔΕΗ και τους άλλους προμηθευτές, να μεταβιβαστεί στις Εφορίες και από εκεί να ξεκινήσει άλλη διαδικασία είσπραξης. Η ουσία της πολιτικής δεν άλλαξε, ωστόσο η λαϊκή οργή και πίεση, σε συνδυασμό με το μέγεθος της άρνησης και αδυναμίας πληρωμής του, εξανάγκασε σε ελιγμούς που κάνουν φανερό ότι ανάλογα με την ένταση της λαϊκής πάλης μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση όμως - και μέχρι οι νέες ρυθμίσεις να πάρουν το δρόμο της επίσημης ισχύος τους - επανέρχεται δριμύτερη, ποντάροντας στην άμβλυνση των λαϊκών αντανακλαστικών μετά και από μια περίοδο που είχαν δοθεί εντολές από τη ΔΕΗ να μη γίνονται διακοπές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Οσο για τις νέες ρυθμίσεις - ελιγμό, από τη ΔΕΗ λένε ότι δεν έχουν λάβει ...νέες εντολές, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι προωθείται η εφαρμογή τους, εντείνοντας και την πρακτική κοροϊδίας απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκοτάδι και το κρύο.

Την πρόθεσή της να μην επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι και να αγωνιστεί με κάθε τρόπο γι' αυτό το σκοπό, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά, άνθρωπο τον άνθρωπο, κόντρα στους εκβιασμούς κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, εκφράζει η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα. Μάλιστα, γι' αυτό το σκοπό έχει τοιχοκολλήσει στα ρολόγια των κατοίκων, που έχουν πληρώσει το ρεύμα χωρίς το χαράτσι της ΔΕΗ, ανακοίνωση (φωτό) με την οποία ενημερώνουν ότι δεν επιτρέπεται να γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης στα συγκεκριμένα ρολόγια, καθότι εκκρεμεί αίτηση εξαίρεσης για το ειδικό τέλος των ακινήτων. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του οργανωμένου αγώνα ενάντια στα χαράτσια και τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Συνεχίζονται οι περιοδείες στην Αθήνα

Οι πολιτικές εξελίξεις, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σειράς περιοδειών και εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και συνεχίζονται αυτήν τη βδομάδα.

Σήμερα Παρασκευή 17/02 στις 6 μ.μ. προγραμματίζεται περιοδεία του Ν. Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε Αγ. Παντελεήμονα και Αγ. Νικόλαο Αχαρνών. Αύριο Σάββατο 18/02 στις 11 π.μ. προγραμματίζεται περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην οδό Μάρνη, με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συσσίτιο στη Βαρβάκειο

Σε άλλο ένα συσσίτιο, ανάμεσα στα τόσα που στήνονται πλέον καθημερινά στην Αθήνα, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων συγκυβέρνησης - ΕΕ, εξελίχθηκε χθες το πρωί η προσφορά ψημένου («τσικνισμένου») κρέατος, από τους κρεοπώλες της Βαρβακείου Αγοράς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Από νωρίς το πρωί δεκάδες άνθρωποι παρά τη βροχή στήθηκαν στην ουρά για να πάρουν λίγο ψητό κρέας, όχι για να γιορτάσουν τη μέρα και να τηρήσουν το έθιμο, αλλά από ανάγκη, από πείνα και ανέχεια. Εικόνα ανάλογη όπως αυτή αρχές Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, όταν πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι μοίρασαν προϊόν σε εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, ή τέλη Γενάρη οπότε παραγωγοί από τη Βοιωτία διένειμαν προϊόντα τους στην πλατεία Συντάγματος με τις ουρές υποσιτισμένων, ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων να σχηματίζονται σε μερικά λεφτά και να κρατάν για ώρες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υλοποιεί σχέδιο των επιχειρηματιών

Την αναμόρφωση της νομοθεσίας με οδηγό τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν το 2006 κατά τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου για τις τοπικές εκλογές, ενώ έχουν υποβληθεί το 2009 στο Συνήγορο του Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

Πρώτον, «όποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να ζητά εγγράφως την άδεια της Αστυνομίας και του Δήμου, πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή της διαδήλωσης».

Δεύτερον, «όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την Αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης». Σε διαφορετική περίπτωση, «να αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται στη διάρκεια της διαδήλωσης», ενώ αν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας και παρά ταύτα προκληθούν ζημιές την «αποζημίωση την αναλαμβάνει η Αστυνομία».

Τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις, εκτός από αυτές που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η πορεία του Πολυτεχνείου και η πορεία της Πρωτομαγιάς, «υποχρεωτικά να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, διαφορετικά οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύγκληση νέας σύσκεψης στο αμέσως προσεχές διάστημα για να εξεταστούν συνολικά τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων αντικοινωνικής και καταστροφικής βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ