ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απέραντη λίμνη ο κάμπος!

Τεράστιες οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Το νερό απειλεί χωριά. Προβλήματα σε Μακεδονία και Πελοπόννησο

Πνιγμένος στα νερά είναι ο θεσσαλικός κάμπος, τεράστιες οι ζημιές από τις πλημμύρες στις αγροτικές καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ πολλές και μεγάλες καταστροφές, από το νερό, αλλά και από τις ανεμοθύελλες, έχουν γίνει σε σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, δρόμους, λιμάνια κλπ. Στα Τρίκαλα, ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας - Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Κλοκοτός - καθώς ο Πηνειός πλημμύρισε κι «έπνιξε» χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη" έχει αναδείξει και καταγγείλει, πολλές φορές, την εγκληματική αδιαφορία και κοροϊδία των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Καλούμε τους αγρότες, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκρουστούν μ' αυτή την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και, οργανωμένα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς, να αναπτύξουν αγώνες, διεκδικώντας άμεσα:

  • Να κηρυχθεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρόπληκτη, να γίνει καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους πληγέντες.
  • Να παγώσουν οι οφειλές των πληγέντων στις τράπεζες και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια σε ρεύμα, νερό κλπ.
  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδατικά αποθέματα».
Καρδίτσα

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος των πεδινών περιοχών της Καρδίτσας, καθώς τα ποτάμια - Ενιππέας, Καράμπαλης, Καλέντζης, Λείψιχος, Γάβρας κ.ά. - ξεχείλισαν και τα νερά έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών. Προκλήθηκαν ζημιές σε θερμοκήπια, ζώα και ποιμνιοστάσια, ενώ πλημμύρισαν βιοτεχνίες και σπίτια ακόμα και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας. Οι κάτοικοι της υπαίθρου ζουν εφιαλτικές ώρες που ξυπνούν μνήμες του 94' όταν χωριά ολόκληρα - Μεταμόρφωση και άλλα - είχαν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή του Δήμου Παλαμά.

Λάρισα - Μαγνησία

Στη Λάρισα και τη Μαγνησία μεγάλες είναι οι ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, καθώς και στην κτηνοτροφία, ενώ καταστροφές προκάλεσε και η ανεμοθύελλα η οποία γκρέμισε στέγες σπιτιών κι άλλων εγκαταστάσεων, σάρωσε δρόμους, ξερίζωσε δένδρα, κομμάτιασε βάρκες, έριξε στύλους της ΔΕΗ...

Σπερχειός

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων είναι η αιτία που, για μια ακόμη φορά, πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας λόγω υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού. «Σε μια εποχή που η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας είναι ολοφάνερη και η δυνατότητα τεχνικών έργων δυνατή και εφικτή, επειδή δεν έπραξαν τίποτε από όσα χρειάζονταν ο λαός και ο τόπος στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, επικαλούνται τη "θεομηνία" για να διασωθούν. Για να αποφύγουν τις ευθύνες τους που είναι διαχρονικές και τεράστιες. Και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας και στο Δήμο Λαμιαίων. Επίσης καταγγέλλουν την πραγματοποίηση έργων που δεν πήραν υπόψη τους την προστασία της περιοχής από πλημμύρες, όπως αυτά της γραμμής της ΕΡΓΟΣΕ και της διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού.

Μακεδονία - Θράκη

Συνεχίστηκαν και χτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική οι περιοδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στη Χαλκιδική έχουν αποκλειστεί τα χωριά Χολομώντας, Βαρβάρα και Στανός. Είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές επαρχιακές οδούς. Κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους Δήμους Γρεβενών, Εδεσσας, Αμύνταιου, Φλώρινας, Ορεστίδος Καστοριάς και Κιλκίς.

Πελοπόννησος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε με απόφασή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, συνεργεία εκχιονισμού απομάκρυναν το χιόνι και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, η οποία είχε διακοπεί από τη χιονόπτωση.

ΕΒΡΟΣ
Διαχρονικό έγκλημα η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων

Μια ολόκληρη πόλη, το Ορμένιο στον Εβρο, έχει βουλιάξει...
Μια ολόκληρη πόλη, το Ορμένιο στον Εβρο, έχει βουλιάξει...
Αντιμέτωπος με τα νερά και τα χιόνια βρίσκεται ο εργαζόμενος λαός του Εβρου που για άλλη μια φορά βλέπει την περιουσία του και τα χωράφια του να πλημμυρίζουν εξαιτίας της απουσίας βασικών και αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι Υπηρεσίες, επιχειρούν με τεχνικές παρεμβάσεις να εκτονώσουν την κατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές σε σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες.

Στο Ορμένιο δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών τους. Εξαιτίας της αυξημένης στάθμης των νερών, διακόπηκε η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου και του ΕΒρου και της Ροδόπης. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο συνοριακό Σταθμό στις Καστανιές.

Χτες, το πρωί πραγματοποιήθηκε τεχνητή κατάκλυση στο Πύθιο, όπου οι Υπηρεσίες άνοιξαν το θυρόφραγμα και πλημμύρισαν ελεγχόμενα περίπου 8.000 στρέμματα καλλιέργειες.

Εσπασε υπερβλητό ανάχωμα στο Πραγγί Διδυμοτείχου, καθώς το ύψος της στάθμης του ποταμού στο Πύθιο είχε φθάσει τα 6,20 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «η ΕΝΟΤΗΤΑ» καταγγέλλει τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία, που οι αγρότες την πληρώνουν πολύ ακριβά. Με ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παλέψουν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά: «Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των ζημιών. Αλλη πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ

Η διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αστυνομικών με στόχο το δικαίωμα στην απεργία και το αντίστοιχο διεκδικητικό πλαίσιο, συζητήθηκε χτες στο διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δ. Αγκαβανάκης, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«

Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, η φτωχή λαϊκή οικογένεια νιώθουν στο πετσί τους, την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Βιώνουν την ένταση της κρατικής εργοδοτικής βίας που εκδηλώνεται τόσο μέσω των αντιλαϊκών νόμων, που συνδέονται με τα οικονομικά, εργασιακά κοινωνικοασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και απαξιώνουν τη ζωή τους, αλλά και μέσω της ενίσχυσης της κρατικής καταστολής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Από την πρόσκληση που πήραμε φαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι κλειδί και προϋπόθεση αποτελεσματικότητας του αγώνα σας είναι η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας στο χώρο. Νομίζουμε ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Φοβόμαστε ότι μέσα από μια τέτοια μονοδιάστατη προσέγγιση υπάρχει ο κίνδυνος να καλλιεργηθούν συγχύσεις, ψευδαισθήσεις και ανεξάρτητα από προθέσεις τελικά αποπροσανατολισμός. Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας είναι πιο σύνθετο. Εχει να κάνει με τη σωστή εκτίμηση της ρίζας των προβλημάτων. Εχει να κάνει με τον προσανατολισμό του κινήματός σας.

Αναφέροντας σχετικό παράδειγμα τόνισε πως «δεν φτάνει να υπερασπίζεσαι το μισθό και να μην συνδέεις το εισόδημα με το φόρο, με το δικαίωμα στην κατοικία, την Υγεία, την Παιδεία. Δεν μπορείς να μην τα συνδέεις με τη στρατηγική της Λισαβόνας, το Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο κ.α. που έχουν σχέση με τη στρατηγική της ΕΕ συνολικότερα. Δεν φτάνει μόνο να είσαι αποτελεσματικός να ενώσεις τους συναδέλφους αλλά και ποιοι είναι οι σύμμαχοί σου απέναντι στον κοινό εχθρό».

Παρακάτω ανέφερε ότι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής «Παραμένει στο απυρόβλητο από το συνδικαλιστικό σας κίνημα. Ουσιαστικά αποδέχεστε τη σύνδεση του μισθού με την απόδοση, με ρόλο μάνατζερ το διοικητή του αστυνομικού τμήματος, που αυτά συνδέονται και με τις επερχόμενες απολύσεις. Υπερθεματίζετε την πολιτική της ανταποδοτικότητας με προτάσεις για τη διεύρυνσή της με ολέθριες συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνοντας με νέες δαπάνες τον ελληνικό λαό. Υιοθετήσατε το στόχο της μισθολογικής εξαίρεσης από τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό. Στηρίζετε την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους και με προτάσεις, στο όνομα της θωράκισης, δήθεν, της ασφάλειας του πολίτη. Αποδέχεστε την καταγραφή, συγκέντρωση και αποθήκευση συνδιαλέξεων, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα μάλιστα με τις αποφάσεις της ΕΕ. Με βάση τα παραπάνω φοβόμαστε ότι η επικέντρωση της αποτελεσματικότητας με κυρίαρχο το θέμα της νομοθέτησης του δικαιώματος της απεργίας λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».

Στη συνέχεια, ανέφερε:

«Το δικαίωμα της απεργίας δεν πρόκειται με ουσιαστικό τρόπο να το αναγνωρίσει το αστικό κράτος με ουσιαστικό τρόπο. Δεν υποτιμάμε την άποψή σας, ούτε πρόκειται για ηττοπαθή αντίληψη. Αντικειμενικά, ο ρόλος ύπαρξης και δράσης του μηχανισμού της Αστυνομίας είναι η καταστολή και η υπεράσπιση της πολιτικής και των δομών του αστικού κράτους. Αλλωστε, η ζωή έχει καταγράψει ότι αυτό έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να ακυρώνει ουσιαστικά στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία. Γνωρίζει πολύ καλά να βάζει "χειροπέδες" όπως με: την πολιτική επιστράτευση των απεργών, τις δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές όλες τις απεργίες. Το προσωπικό ασφαλείας που το ρυθμίζει το αστικό κράτος και όχι το συνδικαλιστικό κίνημα».

Τέλος, κατέληξε: «Εμείς, τη σύγκρουση, την απεργία τη συνδέουμε με το περιεχόμενο των αιτημάτων που υπερασπίζονται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αυτό το συμπυκνώνουμε στο σύνθημα: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ