ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Βύθιση 9,9% στο 11μηνο του 2011

Συρρίκνωση 27% στην 3ετία 2009-2011

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνέχισε και για το μήνα Νοέμβρη του 2011 ο τζίρος από τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, εξέλιξη που αντανακλά τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Σωρευτικά η κατρακύλα μέσα στην τελευταία 3ετία (2009-2011) έχει ξεπεράσει το 27%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής, στο 8μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2011 κατέγραψε παραπέρα πτώση 9,9%, γεγονός που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, με τη μαζική ανεργία και τη φτώχεια, την αύξηση της φοροληστείας και μέσω των κάθε είδους φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Είναι ολοφάνερο και το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση έχει να διανύσει μπόλικο δρόμο, ότι η κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα όσο και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ θα συνεχίσουν σε διαδικασία βύθισης.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, οι ρυθμοί της κατρακύλας (όγκος πωλήσεων) για το 11μηνο του 2011 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 3,3%
  • Ενδυση - υπόδηση: 19%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: 14,5%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά: 9%
  • Επιπλα - οικιακός εξοπλισμός: 15,7%
  • Καύσιμα: 15,8%
  • Βιβλία - χαρτικά: 5,2%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο γενικός «δείκτης κύκλου εργασιών» (όγκος πωλήσεων) σε μέσα επίπεδα για το 12μηνο (2010) κατέγραψε πτώση 6,2% σε συνέχεια της κατρακύλας 11,3% για το 2009. Στη διετία 2009 με 2010 η κατρακύλα φτάνει στο 17,5%. Σωρευτικά για τη τελευταία 3ετία (2009-2011) αναμένεται πάνω από 27%.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύξηση 23,18% το 2011

Τη διατήρηση του σημερινού τρόπου τιμολόγησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), την ώρα που ο ΔΕΣΜΗΕ αντιμετωπίζει έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς εκτινάχθηκε και η κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο βεβαίως ανάλογων κινήσεων σε επίπεδο ΕΕ, τον επανακαθορισμό των εγγυημένων τιμών. Οι επιχειρηματίες ΑΠΕ προσεγγίζουν τις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις για τη στήριξη των ΑΠΕ και των κερδών τους αμφισβητώντας τη μέθοδο υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ. Η «αντιπρότασή» τους είναι να... καταργηθεί, αλλά με τρόπο που οι «αποζημιώσεις» τους να διαχέονται στη χοντρική τιμή και να υπάρχουν χωρίς να φαίνονται!

Στο μεταξύ, η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε στοιχεία για την εξάπλωση των ΑΠΕ το 2011, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε αύξηση κατά 23,18% στην αιολική ισχύ! Το σύνολο της αιολικής ισχύος στα τέλη του 2011, που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία, ήταν 1626,5 MW επιμεριζόμενη σε 269,6 MW στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά και σε 1356,9 MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα. Το 2011, η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε ήταν 311,2 MW. Καθώς απεγκαταστάθηκαν 5,1 MW, η καθαρή αύξηση ήταν 306,1 MW. Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει πρώτη με 521,3 MW (32%). Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 300,3 ΜW (18,5%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 240,6 MW (14,8%).

Η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι στους 5 πρώτους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκονται οι: EDF με 272,2 MW (16,7%). «Iberdrola Rokas» με 250,7 MW (15,4%). Η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με 241,5 MW (14,9%). Η ENEL με 172,5 MW (10,6%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 126,8 MW (7,8%).

Στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, πρώτη είναι η «Vestas», έχοντας προμηθεύσει το 49% της αιολικής ισχύος που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ακολουθούν η «Enercon» με 22%, η «Siemens» με 12%, η «Gamesa» με 10% και η «Nordex» με 5%.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Στηρίζουν» το... ξεκαθάρισμα

Στο «πλευρό» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) - που άλλωστε τόσο «κοπιάζει» για την «απελευθέρωση» της αγοράς - και του ΔΕΣΜΗΕ, τάσσονται οι μεγάλοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, που με αφορμή την υπόθεση των ENERGA και HELLAS POWER, δηλώνουν ότι θα ήταν «άδικο τα γεγονότα αυτά να αναχαιτίσουν την πορεία της απελευθέρωσης που βρίσκεται σε κομβικό σημείο».

Η παρέμβαση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με μέλη τις ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER, ΗΡΩΝ ΙΙ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΠΕ, MOTOR OIL και PROTERGIA, δεν είναι καθόλου τυχαία ή «αθώα», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των 2 εταιρειών προμήθειας κατά του Δημοσίου, ενώ στα σχετικά πορίσματα της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποδίδονται ευθύνες και στο ΔΕΣΜΗΕ για την ανοχή του, που επέτρεψε τη μεγέθυνση των χρεών των 2 εταιρειών.

Ενόψει σημαντικών παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την πολυδιάσπαση και πώληση μεγάλων τμημάτων της ΔΕΗ, την είσοδο ιδιωτών στο λιγνίτη, την προώθηση μεγάλων σχεδίων ΑΠΕ και ηλεκτρικών διασυνδέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, την τροποποίηση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ιδιώτες του χώρου έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τη δομή που υπόσχεται να φέρει σε πέρας τα σχέδια του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, της τρόικας - ΕΕ και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακάλυψαν τα... καρτέλ

Σε μια περίοδο που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν τον εφιάλτη της φτώχειας η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προκλητική προσπάθεια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα στα μάτια των εργαζομένων. Σ' αυτό το πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αυτοί που καθημερινά κάνουν πράξη τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, εμφανίζονταν λάβρα εναντίον των... καρτέλ και των πολυεθνικών. Τις επόμενες μέρες, είπαν, θα δημοσιοποιηθεί, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εισήγηση σχετικά με τη δράση καρτέλ σε κλάδο της αγοράς, ενώ ακόμα τέσσερις φάκελοι για ανάλογες περιπτώσεις έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή από το υπουργείο.

Στην ίδια λογική, ανακοινώθηκε ότι αυτές τις μέρες πρόκειται να υπογραφεί η επιβολή προστίμου στον πολυεθνικό κολοσσό της «Philips», ύψους 930.000 ευρώ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όχι για την ουσία της μονοπωλιακής του δράσης, αλλά για διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με άρνηση κατάθεσης στοιχείων ή κατάθεση ελλιπών στοιχείων στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Επίσης, τα ίδια στελέχη, περιφρονώντας προκλητικά τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, επικαλέστηκαν τη σύγκριση των τιμών 70 προϊόντων, από τα οποία τα 50 «επώνυμα», σε έξι χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για να υποστηρίξουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ», οι τιμές σε κάποια από αυτά είναι φθηνότερες στην Ελλάδα! Οσο γι' αυτές που με τα στοιχεία τους, τους βγαίνουν υψηλότερες, είπαν ανέξοδα ότι θα κάνουν έρευνα για άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι διαπιστώνοντας μείωση στις τιμές των υπηρεσιών ανώτερο στέλεχος δήλωνε απερίφραστα ότι «όπου έχουμε αποκλιμάκωση του μισθολογικού κόστος έχουμε και αποκλιμάκωση τιμών».

ΕΒΕΑ
Εξώδικο για το «κούρεμα» του αποθεματικού του

Εξώδικο έστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδας η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με το οποίο ζητάει ως απαιτητό το ποσό των 11 εκατ. ευρώ στο οποίο αντιστοιχούν τα διαθέσιμα (αποθεματικό) που είχε καταθέσει και που εμφανίζονται να έχουν μειωθεί σε 4,3 εκατ. ευρώ εξαιτίας της απώλειας της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε προχωρήσει σε αυτή την τοποθέτηση «χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του Επιμελητηρίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ