ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β' ΤΟΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντικό όπλο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης

Σε εκδήλωση - παρουσίαση στις Σέρρες μίλησε την Κυριακή ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Αρβανιτάκης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Αρβανιτάκης
Σημαντικό όπλο στα χέρια των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αποτελεί ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ. Γι' αυτό πρέπει να φτάσει στα χέρια κάθε κομμουνιστή και πλατύτερα στον εργαζόμενο λαό, σημείωσε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, στη διάρκεια εκδήλωσης - παρουσίασης του Δοκιμίου, που έγινε το πρωί της Κυριακής στις Σέρρες. Οπως είπε, είναι βασικό ζήτημα εξοπλισμού, η εργατική τάξη να καταλάβει ότι οι αγώνες χρειάζονται, η αλληλεγγύη χρειάζεται, η απεργία χρειάζεται, αλλά δεν αρκούν, μπροστά σε αυτό που πρέπει να λύσει, το ζήτημα δηλαδή της εξουσίας.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του «για να γίνει πιο ετοιμοπόλεμο στη σύγχρονη επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης, για να γίνει Κόμμα παντός καιρού, διότι οι κρίσιμες καμπές, όπου κρίνεται το ζήτημα της εξουσίας, δεν έχουν τελειώσει. Με βάση το ρόλο που έχει η εργατική τάξη, θα πρέπει η στρατηγική του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, η στρατηγική της εργατικής τάξης, να σκοπεύει στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Πρόσθεσε πως επιβεβαιώνεται ότι «η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό» και ότι η στρατηγική των σταδίων, που υιοθέτησε το ΚΚΕ σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους, εγκλώβιζε το Κόμμα στην πάλη για να δρομολογηθούν ορισμένες δημοκρατικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, εγκλώβιζε την επαναστατική διάθεση και τη φλόγα που είχε ο ΕΛΑΣ, τη δύναμη που έκρυβε μέσα της η ενότητα της ένοπλης δράσης εργατιάς - αγροτιάς, με συνέπεια, τον Οκτώβρη του 1944, όταν στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί επαναστατική κατάσταση, το Κόμμα να μην έχει σαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας.


Στάθηκε ιδιαίτερα στην επανεκτίμηση της 6ης Ολομέλειας του 1956 και τη συνεργασία ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα. Οπως είπε, το ΚΚΣΕ και τα 6 αδελφά κόμματα, που φιλοξενούσαν τη βασική δύναμη του Κόμματος και του ΔΣΕ μετά την ήττα, δεν έκαναν επέμβαση, αλλά παρέμβαση. Και στο Δοκίμιο «κρίνουμε τη γραμμή της παρέμβασης που έγινε. Δεν ισχύουν παλιότερες εκτιμήσεις μας, ότι έβαλε τέλος στην κρίση, διότι στο Κόμμα δεν υπήρχε καμία κρίση, υπήρχε διαπάλη και σε διασύνδεση με το ΚΚΣΕ. Η 6η Ολομέλεια έφερε την κρίση στο Κόμμα, γιατί χαρακτήρισε το ΔΣΕ σεχταριστικό λάθος, την αποχή από τις εκλογές του '46 λάθος και αριστερίστικη την προσπάθεια που έκανε το Κόμμα το 1953, με βάση την πείρα της ταξικής πάλης, να καταργήσει τα στάδια και να πει ότι είναι ώριμες οι προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση».

Σε ό,τι αφορά την 12η Ολομέλεια, που οδήγησε στη διάσπαση, σημείωσε ότι ήταν επιβεβλημένη, καθώς «η ρήξη με τον ευρωκομμουνισμό για την ύπαρξη ΚΚ, έστω χωρίς να έχει ξεκαθαρισμένη τη στρατηγική του το Κόμμα, εξασφάλισε τη συνέχεια του Κόμματος».


ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
«Μαγειρείο» η στατιστική για τις αστικές κυβερνήσεις

Οι αντιδράσεις στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στόχο έχουν να συγκαλύψουν την ουσία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται και όλοι προσπαθούν να συγκαλύψουν, είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία «μαγειρεύονται» από τις αστικές κυβερνήσεις ανάλογα με τη συγκυρία και τις ανάγκες της προπαγάνδας, με την οποία επιχειρούν κάθε φορά να νομιμοποιήσουν την ταξική αντιλαϊκή πολιτική τους.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση ερευνούσε ο οικονομικός εισαγγελέας μετά από καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά, πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η διόγκωση του ελλείμματος, στο όνομα του οποίου υπογράφτηκε το μνημόνιο, ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων πολύ μεγάλης κλίμακας, που έγιναν ύστερα από πιέσεις της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ολι Ρεν.

Μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ο οποίος θα αποφασίσει για το αν θα τον διαβιβάσει ή όχι στη Βουλή, χτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Α. Γεωργίου, ζήτησε μέσω των δικηγόρων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, να καταθέσει ο ίδιος και οι μάρτυρες που προτείνει, πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Ο Α. Γεωργίου έχει πάρει δύο φορές προθεσμία για να δώσει έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτος, χωρίς τελικά να καταθέσει.

Στο θέμα παρενέβησαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, με πρώτο τον Α. Λοβέρδο, κατέθεσαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά στο αστικό σύστημα το ενδεχόμενο να σχηματιστεί εξεταστική επιτροπή για τον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο. «Οποιος επιχειρήσει πολιτικά να προσβάλλει (τον Γ. Παπανδρέου) για την πολιτική του, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει να μη γονατίσει, θα γίνει μακελειό», απείλησε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, χαρακτήρισε «αποκυήματα της φαντασίας» τις καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά, ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Εurostat Β. Ραντερμάχερ. «Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου από προσώπου γης» σχολίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, στην κρατική τηλεόραση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, διέγνωσε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την ανακίνηση της υπόθεσης.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική επιλογή και όχι «φάρμακο» το μνημόνιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την τοποθέτηση Σημίτη σε ομιλία του στο Βερολίνο

«Πολιτικά μοιραίο λάθος» χαρακτήρισε το μνημόνιο ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στο Βερολίνο, σε συνέδριο που οργανώνουν το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat, με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο». Είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας (...) γνωστή ως Μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ηταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που επέβαλε στο λαό αιματηρές περικοπές και τσάκισε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα του να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, κοροϊδεύει κατάμουτρα και προκαλεί τα λαϊκά στρώματα, που με το ίδιο πρόσχημα καλούνται σε νέες θυσίες, για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με στόχο να σωθεί η πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης προσπαθεί να εξαγνίσει το αστικό πολιτικό σύστημα, με την αναπαραγωγή της αυταπάτης ότι ένα «άλλο μείγμα» πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης θα μπορούσε να αποδειχτεί λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενους και το λαό.

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, ύστερα από διαρροές σχετικά με την τοποθέτηση Σημίτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το μνημόνιο είναι ταξική επιλογή, δεν είναι ένα λάθος φάρμακο για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, γιατί αυτή δεν έχει φάρμακο και αυτό το γνωρίζουν και ο πρώην πρωθυπουργός και τα άλλα κόμματα του συστήματος και του "ευρωμονόδρομου". Ο στόχος του μνημονίου ήταν να υλοποιηθούν σε συνθήκες κρίσης και όσο γίνεται ταχύτερα οι βάρβαροι αντεργατικοί νόμοι και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την ψήφιση του Μάαστριχτ και υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αυτούς τους στόχους τους πέτυχαν. Αυτή την αλήθεια προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κρύψουν από το λαό, αποδεικνύοντας τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης και την πολιτική και ιδεολογική χρεοκοπία τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ