ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τις ανάγκες τους

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η γιορτή για τα παιδιά και τους νέους γονείς

Ενας φιλόξενος χώρος, όπου τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές, έχει στηθεί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό. Το πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, αγκαλιάστηκε από πολλά νέα ζευγάρια. Οι μικροί επισκέπτες έπαιξαν, έκαναν παρέα μεταξύ τους, απόλαυσαν θεατρική παράσταση και προβολή κινηματογραφικής ταινίας, έφτιαξαν τα δικά τους στολίδια και παιχνίδια, ενώ και οι γονείς είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν προβληματισμούς για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της κρίσης.

Οι πόρτες του φεστιβάλ άνοιξαν στις 10 το πρωί και οι πρώτοι επισκέπτες έπιασαν κατευθείαν δουλειά στο εργαστήρι γιορτινών στολιδιών, κατασκευάζοντας με τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους και με τη βοήθεια φοιτητριών, κυρίως παιδαγωγικών τμημάτων, πολύχρωμα στολίδια. Τα μεγαλύτερα παιδιά αποτύπωσαν σε κάρτες τις ευχές και τις ελπίδες τους για τη νέα χρονιά και στόλισαν με αυτές το χριστουγεννιάτικο δέντρο των ευχών. Θα ήθελαν «οι άνθρωποι να χαιρόντουσαν πιο πολύ τα Χριστούγεννα», «να δούλευε η μαμά μου λιγότερες ώρες», «πιο μεγάλο σχολείο», «περισσότερα δέντρα», «να παίρνουν οι εργαζόμενοι πολλά λεφτά», όπως έγραψαν κάποια παιδιά. Αποδεικνύοντας και έτσι ότι δεν μπορείς εύκολα να κρυφτείς από τα παιδιά που αναγνωρίζουν μια σειρά ανάγκες τους, που θέλουν το σχολείο πιο φιλόξενο, τους γονείς πιο κοντά τους, που «πιάνουν» τη βαριά διάθεση που έχουν φέρει η ανασφάλεια και οι δυσκολίες στις οποίες καταδικάζεται η λαϊκή οικογένεια.

Για την αλληλεγγύη των λαών

Με τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε τους μικρούς και μεγαλύτερους θεατές η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Αζούρ και Ασμάρ» με τις όμορφες εικόνες και μουσικές της και το μήνυμα σεβασμού του διαφορετικού, της συνύπαρξης των λαών που μπορούσαν τα παιδιά να αντλήσουν από αυτή.

Στη συνέχεια, σαν μια μεγάλη παρέα, τα παιδιά κάθισαν και άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού «Ο Φασούλας» από τη συλλογή διηγημάτων της «Σύγχρονης Εποχής» για τη μετανάστευση. Μιας έκδοσης με στόχο την αποσαφήνιση μέσα από έναν τρόπο κατανοητό από τα παιδιά των πραγματικών αιτιών και της μετανάστευσης, που συμβάλλει στο να καλλιεργηθεί πνεύμα αλληλεγγύης, φιλίας, σεβασμού.

Σε αυτό το δρόμο κινήθηκε και η συζήτηση που έγινε με τα παιδιά μετά το τέλος της αφήγησης. Μίλησαν για τα ξένα παιδιά που γνωρίζουν από το σχολείο και τη γειτονιά τους, που δεν ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές αλλά «επειδή δεν είχαν φαγητό» ή «επειδή είχαν πόλεμο», όπως είπαν τα ίδια τα παιδιά.

Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα ζήτημα που η ίδια η πραγματικότητα έχει φέρει στο προσκήνιο έγινε το απόγευμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ με θέμα το πώς οι νέοι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για την κρίση. Εισηγητής στη συζήτηση ήταν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινωνιολόγος. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι υπάρχουν δυσκολίες, βλέπουν την κρίση γύρω τους, στο σπίτι όπου λείπουν ακόμα και τα απαραίτητα, στο πρόσωπο του συμμαθητή τους που έχει φτάσει σε σημείο να πεινάει, στη γειτονιά, στο δρόμο. Αυτό που τους κρύβουν είναι το ποιος γεννά την κρίση, ποιος κερδίζει από αυτή, πού βρίσκεται η διέξοδος. Η αγωνιστική ανυπότακτη στάση στην οποία καλεί το λαό το ΚΚΕ βρίσκει την εφαρμογή της και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, στα οποία καλούνται οι γονείς να μιλήσουν ανοιχτά, να κάνουν δική τους την ελπίδα και την πίστη ότι με αγώνες ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Από την πλευρά των γονιών που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τη συζήτηση κατατέθηκαν εμπειρίες και προβληματισμός για το κόστος της εκπαίδευσης, τις καταναλωτικές ανάγκες που δημιουργούνται στα παιδιά κ.ά.

Η χτεσινή πρώτη μέρα του πρωτοχρονιάτικου φεστιβάλ έκλεισε με θέατρο. Ηρωες της γνωστής και αγαπημένης «Τενεκεδούπολης» ζωντάνεψαν σε μία παράσταση που με μεράκι ετοίμασε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και που ικανοποίησε το ιδιαίτερα απαιτητικό παιδικό κοινό. Μέσα από τις καταστάσεις που έζησαν τα τενεκεδάκια, που καταπιέστηκαν, μετανάστευσαν, ζήτησαν δανεικά και τελικά αποφάσισαν να πάρουν τα ίδια τη μοίρα στα χέρια τους, πέρασε και ένα εύληπτο από τα μικρά παιδιά παράδειγμα ότι και τα παραμύθια έχουν πραγματικά καλό τέλος όταν οι πρωταγωνιστές τους γίνουν κυρίαρχοι της μοίρας τους.

Στο φεστιβάλ τη δική του ξεχωριστή θέση είχε το βιβλίο καθώς λειτουργούν δύο βιβλιοπωλεία, ένα για παιδιά και ένα για μεγαλύτερους, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν και ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους και να το ανταλλάξουν με κάποιου άλλου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίσταση στην ιδεολογική επίθεση που υφίστανται τα παιδιά

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα παιδιά επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«

Πρόκειται για μια κεντρική, δίπλα στις πολλές τοπικές πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, που όμως δεν γίνονται απλά και μόνο για μια γιορτή. Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια που γίνεται "οι αξίες" του κέρδους και της αγοράς να περάσουν μέσα στο παιδικό παραμύθι, στο παιδικό βιβλίο, στο παιδικό έργο, κάτι που γίνεται πολλές φορές. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε τη δική μας πρόταση για την αρμονική συνένωση του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, της μόρφωσης, της διαπαιδαγώγησης για τα πολύ μικρά παιδιά που μπορούν να σκεφτούν πολύ σωστά και ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι αθώα παιδιά και δυστυχώς κινδυνεύουν από την επίθεση που γίνεται στα παιδιά, από πλευράς πολιτισμού και ιδεολογίας. Είναι πολύ χειρότερη από αυτή που δεχόμαστε οι πολύ μεγαλύτεροι».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ σήμερα, Τετάρτη 4/1, και ώρα 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Σύλλογοι Γονέων Μουσικών Σχολείων και μονάδων Ειδικής Αγωγής και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, που διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς.

Το σημερινό πρόγραμμα

10.00 - 12.00 Μουσικό Εργαστήρι. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς παράγεται ο ήχος και ο ρυθμός, κατασκευάζουν μικρά μουσικά όργανα και φτιάχνουν τη δική τους ορχήστρα.

12.00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων» της Ζωής Βαλάση, από την ομάδα χορού της ΚΝΕ. Πρωταγωνιστής ένα καλικαντζαράκι που τη νύχτα των Χριστουγέννων γνωρίζει και μαγεύεται από τον κόσμο των παιχνιδιών και ζητά να μείνει ανάμεσά τους.

12.30 Χριστουγεννιάτικα έθιμα.

18.00 Εργαστήρι.

19.00 Θεατρική Παράσταση «Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια» από το θίασο «Ωκύπους». Μια χαμένη βαλίτσα φτάνει στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού και μέσα από μια σειρά άγνωστα αντικείμενα που περιέχει, μας ταξιδεύει σε μύθους από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

20.00 Πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ