Ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα των 40 ευρώ και χωρίς κανένα δικαίωμα επιδιώκουν να επιβάλουν μεγαλοεργολάβοι και εφοπλιστές
Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταλλεργατών |
Σταθμοί των κινητοποιήσεών τους θα είναι οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων τους, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Αμμοβολιστών και Ναυπηγοξυλουργών, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, η συναυλία αλληλεγγύης για τους ανέργους της Ζώνης που θα γίνει στις 16 Γενάρη, ενώ καθοριστικής σημασίας για τους εργάτες της Ζώνης θα είναι η μάχη της παναττικής απεργίας στις 17 Γενάρη για την οποία έχουν πάρει ήδη αποφάσεις συμμετοχής τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων.
Η «κίνηση» πρόκληση των επιχειρήσεων της Ζώνης, σηματοδοτεί ότι μεγαλοεργολάβοι και εφοπλιστές, εφοδιασμένοι με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία τους εξόπλισαν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αξιοποιώντας την κρίση που προκάλεσε και το σινάφι τους, πατώντας στην ανεργία που μαστίζει τη Ζώνη την οποία προκάλεσε η αντιλαϊκή πολιτική που τους υπηρετεί, επιχειρούν τώρα να χτυπήσουν το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργατών, τα οποία έχουν κατακτήσει και έχουν «πληρώσει» και με αίμα.
Επί της ουσίας, εφοπλιστές και εργολάβοι με τους πολιτικούς τους εκπρόσωπους, αφού καταδίκασαν τη Ζώνη σε μαρασμό, ενώ εδώ δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα, (το 11μηνο του 2011 οι Ελληνες εφοπλιστές είχαν παραγγείλει άλλα 163 πλοία αξίας κοντά 9 δισ. ευρώ), αφού λοιδώρησαν τα ταξικά συνδικάτα και τους αγώνες των εργατών της Ζώνης ότι τάχα είναι η αιτία που «δεν έρχονται εδώ πλοία», εξαπολύουν τώρα την τελική έφοδο, προκειμένου να «καθαρίσουν» τη Ζώνη από εργασιακά δικαιώματα και να εξασφαλίσουν πάμφθηνα εργατικά χέρια.
Η άμεση και μαζική χτεσινή ανταπόκριση των εργατών της Ζώνης, στην πλειοψηφία τους άνεργοι για πάνω από δύο χρόνια, στο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων τους ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σαφές δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητά τους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα με τη συγκέντρωση, από τα σωματεία γινόταν και διανομή τροφίμων (λάδι, γάλα, όσπρια, ζάχαρη και ζυμαρικά) στους ανέργους. «Ορίστε πού μας κατάντησαν. Στα 54 να μάθουμε τι είναι το συσσίτιο», ανέφερε ο άνεργος Ν. Κωνσταντάρας πατέρας 3 παιδιών και συνέχισε: «Νομίζουν ότι έτσι θα μας γονατίσουν, να γίνουμε εύκολα θύματα. Λάθος πόρτα χτύπησαν. Στη Ζώνη οι εργάτες νιώθουμε στο πετσί μας ότι αυτή η πολιτική είναι για να κερδίζουν οι εφοπλιστές, η εργοδοσία. Και αγωνιζόμαστε με τα σωματεία μας για να τη βγάλουμε από το σβέρκο μας».
Συνεχίζουν να «προειδοποιούν» τα γέρικα και υποσυντήρητα πλοία της ακτοπλοΐας ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος για σοβαρό ναυτικό ατύχημα, ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρούν εκατοντάδες επιβάτες. Την περασμένη Παρασκευή, 30 Δεκέμβρη, περίμενε μεγάλη ταλαιπωρία τους 279 επιβάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» του εφοπλιστή Βεντούρη, με έτος κατασκευής το 1972(!) το οποίο ξεκίνησε από Πειραιά με προορισμό τα νησιά Κύθνος, Σέριφος, Μήλος, Κίμωλος. Το πλοίο κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Κύθνου και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του. Από εκείνη την ώρα άρχισε και η «οδύσσεια» για τους επιβάτες του.
Λόγω της βλάβης το πλοίο επί μία περίπου ώρα προσπαθούσε να «πιάσει» ντόκο και να αποβιβάσει τους επιβάτες για Κύθνο. Αφού τελικά κατάφερε να δέσει στο λιμάνι του νησιού, στη συνέχεια δεν μπορούσε να αποπλεύσει. Από τις 8 το απόγευμα της Παρασκευής ενημέρωναν τους επιβάτες ότι το πλοίο θα αποπλεύσει από στιγμή σε στιγμή, ωστόσο οι ώρες περνούσαν χωρίς το πλοίο να αποπλέει. Οι επιβάτες απαίτησαν από λιμεναρχείο και εταιρεία να γίνει μεταφορά τους σε ξενοδοχείο του νησιού και να έρθει άλλο καράβι να τους παραλάβει, χωρίς το αίτημά τους να γίνει δεκτό γιατί αυτό προφανώς θα είχε... κόστος για τον Βεντούρη. Το αποτέλεσμα ήταν όλος αυτός ο κόσμος, ανάμεσά τους παιδιά, ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, να παραμείνει εγκλωβισμένος για πάνω από 12 ώρες μέσα στο γέρικο και πιθανώς υποσυντήρητο πλοίο, οπότε και τελικά στις 7 πια το πρωί κατέπλευσε στην Κύθνο το «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ» για να τους μεταφέρει στους προορισμούς τους.
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι της «NEWREST ΕΛΛΑΣ - Υπηρεσίες Τροφοδοσίας ΑΕ», στη Θεσσαλονίκη, μετά την αναδίπλωση της εργοδοσίας και τις απολύσεις συναδέλφων τους. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία είχε ανακοινώσει στους 24 εργαζόμενους που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη ότι στις 31 Δεκέμβρη θα απέλυε 4 και στις 31 Γενάρη άλλους 4, προκειμένου να τους αντικαταστήσει με καινούριους ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους.
Το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, προχώρησαν σε πολύμορφες και μαχητικές κινητοποιήσεις, μετά από τις οποίες η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει στις απολύσεις. Ετσι οι στάσεις εργασίας σταμάτησαν στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και χθες το πρωί, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ανακοίνωσαν τις πρώτες απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζί με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων σχεδιάζουν την άμεση αγωνιστική αντίδραση με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με υπαλληλική ιδιότητα.
Τι ακριβώς «υποδέχτηκαν»; Το κρουαζιερόπλοιο «MSC Magnifica» με σημαία Παναμά της πολυεθνικής MSC, το οποίο δεν έχει στο πλήρωμά του ούτε ένα ναυτεργάτη με συγκροτημένα δικαιώματα, κυριαρχούν μισθοί - ψίχουλα και η ανασφάλιστη εργασία. Υποδέχτηκαν 3.500 επιβάτες από τους οποίους, για τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους του Πειραιά, αλλά και των νησιών, δε θα μείνει ούτε ευρώ, αφού όλα θα τα «τσεπώσει» η πολυεθνική. Οπως δεν έμεινε δεκάρα τσακιστή και από την περσινή περίοδο, που λόγω της άρσης του καμποτάζ, η κρουαζιέρα είχε αύξηση της τάξης του 35% και 2,5 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από τον Πειραιά και τα νησιά. Ομως η ανεργία και τα λουκέτα εκτινάχθηκαν, ενώ, ακριβώς λόγω της άρσης του καμποτάζ, που σημαίνει «ελευθερία δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου», αφανίστηκαν και οι τελευταίες θέσεις Ελλήνων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από τα κρουαζιερόπλοια.