ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Στις 13 Δεκέμβρη να νεκρώσει όλο το Θριάσιο

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Τρίτη έχουν ριχτεί οι απεργοί χαλυβουργοί

Να ανάψει η φωτιά του αγώνα σε όλους τους χώρους εργασίας με την Πανθριασιακή απεργία, καλούν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
Να ανάψει η φωτιά του αγώνα σε όλους τους χώρους εργασίας με την Πανθριασιακή απεργία, καλούν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
Στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της 24ωρης Πανθριασιακής απεργίας την Τρίτη 13 Δεκέμβρη και της συγκέντρωσης στις 10 π.μ. στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, έχουν ριχτεί οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή. Με εξορμήσεις, περιοδείες και ομιλίες σε συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους εργασίας καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν με τη συμμετοχή τους ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία της περιοχής.

Τη μέρα της απεργίας διοργανώνεται νέα μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 6 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, με τη συμμετοχή των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Οπως ανακοινώθηκε ακόμα από το σωματείο, τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί νέα μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια της κλιμάκωσης του απεργιακού τους αγώνα, που συνεχίζεται.

Μάλιστα, οι απεργοί χαλυβουργοί με ανακοίνωσή τους που μοιράζεται από χτες στους χώρους εργασίας σημειώνουν μεταξύ άλλων προς τους εργαζόμενους:

«Αν τα μέτρα περάσουν στη χαλυβουργία, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους, τίποτα δεν θα είναι ίδιο και για τα υπόλοιπα εργοστάσια. Ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, όλοι έχουμε πείρα. Οι βιομήχανοι μας κλείνουν τα σπίτια και όχι ο αγώνας μας για δουλειά. Το ψωμί μας το υπερασπίζουμε με αγώνα όχι με παρακάλια.

Συνάδελφοι, τα μέτρα γενικεύονται, δεν είναι μόνο οι χαλυβουργοί στο στόχο, είμαστε όλοι. Ηρθε η ώρα ο αγώνας σαν φωτιά να ανάψει στα εργοστάσια! Τώρα η συμμετοχή σας στον αγώνα δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη. Παραμερίστε τους ανθρώπους των βιομηχάνων, μην τους φοβάστε. Κάντε Γενική Συνέλευση, αποφασίστε απεργία! Είναι η ώρα οι βιομήχανοι να πάρουν ένα καθαρό μήνυμα που μόνο ο αγώνας των εργατών στα εργοστάσια μπορεί να δώσει!».

Την ίδια στιγμή όμως, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ σε μεγάλους χώρους εργασίας όπου έχουν την πλειοψηφία των διοικήσεων στα σωματεία, παρά το γεγονός ότι η απόφαση που έχει παρθεί από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας μέσα από σύσκεψη δεκάδων σωματείων είναι για απεργία, προχωρούν στην κήρυξη μόνο στάσεων εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ΕΛΠΕ, ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και ΒΙΒΕΧΡΩΜ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τοπική ΕΛΜΕ, στην οποία πλειοψηφία είναι οι «Παρεμβάσεις» και ενώ στη σύσκεψη που συμμετείχε συμφώνησε για απεργία, αποφάσισε τελικά τρίωρη στάση εργασίας!

Με 24ωρη απεργία έχουν αποφασίσει και θα συμμετέχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η «Χαλυβουργική».

«Τότε η ΛΑΡΚΟ, τώρα Χαλυβουργία»

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε χτες το μεσημέρι η κίνηση του Μπάμπη Ριζογιάννη από το Αιγάλεω, ο οποίος βρέθηκε στο εργοστάσιο και παρέδωσε στο σωματείο σαν ένδειξη συμπαράστασης το βιβλίο που είχε εκδοθεί για τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977.

Μάλιστα σε αφιέρωση που έγραψε στο βιβλίο σημειώνει: «Τη νίκη φέρνει ο αγώνας. Τότε η ΛΑΡΚΟ τώρα Χαλυβουργία. Το προσφέρω για τον ηρωικό αγώνα σας, που παραδειγματίζει την εργατική τάξη . Τότε ήμουν ένας κανούργιος Κνίτης και τώρα είμαι συνταξιούχος πια. Οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει ταξική αλληλεγγύη. Μέχρι όλα να γίνουν λαϊκή περιουσία πρέπει να παλεύουμε».

Η ΠΑΣΕΒΕ

Η Γραμματεία Αττικής της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) καλεί σε συμμετοχή στην Πανθριασιακή απεργία την Τρίτη, 13 Δεκέμβρη, και στη συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην Πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. Καλεί επίσης, ομοσπονδίες, σωματεία και κάθε έναν ΕΒΕ σε πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης του αγώνα των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης

Σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, θα γίνει η συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών που οργανώνουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε επιστολή τους, φαντάροι από τη Σάμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι «είναι αγώνας όλων των εργατών σε ολόκληρη τη χώρα» και επισημαίνοντας: «Την ίδια στιγμή που η κατάσταση για τους εργαζόμενους δυσκολεύει, που στις οικογένειές μας έρχονται τα χαράτσια, που οι γονείς μας δεν τα βγάζουν πέρα, μας λένε ότι πρέπει να υποκύψουμε στα νέα μέτρα και στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Εμείς απαντάμε με ταξική οργάνωση και αλληλεγγύη. Οταν τελειώσουμε τη θητεία μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ανεργία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρα στο πλάι των απεργών. Στέλνουμε ό,τι μπορούμε, μιας και ο μισθός - κοροϊδία είναι 8,64 ευρώ το μήνα, για να ενισχύσουμε όπως μπορούμε τους απεργούς εργάτες και τις οικογένειές τους. Οι απεργοί εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι αυριανοί συνάδελφοί μας. Στέλνουμε 170 ευρώ. Η σκέψη μας είναι μαζί σας. Η απεργία την 1η Δεκεμβρίου είναι στιγματισμένη από τη μάχη σας. Ετσι κι αλλιώς θα νικήσουμε»!

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί συνδικάτα κι εργαζόμενους να συγκεντρώσουν για τους απεργούς τρόφιμα κ.τ.λ.

Χτες, μήνυμα αλληλεγγύης έφτασε και από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν ακόμα η Γενική συνέλευση διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης (που προσφέρει 500 ευρώ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Τρίωρη στάση των εκπαιδευτικών

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην Α' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα), για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών εργατών στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Αυξάνονται οι υπογραφές στήριξης από καθηγητές

Τις 119 έφτασαν οι υπογραφές καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους στους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και στον αγώνα τους. Η στήριξη εκφράζεται και οικονομικά μέσω του λογαριασμού τράπεζας, όπου, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνεται η ενίσχυση, ενώ την αλληλεγγύη τους έχουν δηλώσει Σύλλογοι Διδασκόντων.

Οι διδάσκοντες που προστέθηκαν στο σχετικό κείμενο υπογραφών είναι οι παρακάτω: Παναγιώτης Γεωργιάδης (ΕΜ Πολυτεχνείο), Κολάρος Γιώργος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Μπουντόλος Κώστας (Πανεπιστήμιο Αθήνας), από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι Μπόσκου Γεωργία, Παλάτος Γιώργος, Παπαδιοδώρου Γιώργος, Σαμαθρακής Βαγής, Σταμάτης Δημοσθένης, Τέγος Γιώργος, Τόγια Ασπα, από το ΤΕΙ Αθήνας οι Ακαρέπης Φίλιππος, Αναστασιάδης Κίμων, Αποστολόπουλος Νίκος, Βεντούρας Ερρίκος, Γεωργιάδου Στέλλα, Δαυίδ Στράτος, Ευαγγέλου Ελένη, Κανδαράκης Γιάννης, Καρολίδης Δημήτρης, Κουζέλης Νάσος, Κουλούρης Αλέξανδρος, Μιχαήλ Χρήστος, Μουτζούρης Κώστας, Παναγιάρης Γεώργιος, Πολίτης Κώστας, Πρωτόπαππα Ευαγγελία, Ραμπιάς Γιάννης, Ρόκος Κυριάκος, Σιανούδης Ιωάννης, Φιλόπουλος Σωτήρης, Χατζηκωνσταντής Γιώργος, από το ΤΕΙ Πάτρας η Σταφυλίδου Γεωργία και απ' το Πανεπιστήμιο Πατρών οι Ηλιόπουλος Ιωάννης, Παπαμαρινόπουλος Σταύρος, Κάρεν Στ. Σέυμουρ, Ζαγγανά Ελένη.

«ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»
Αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών

Για το Δεκέμβρη του 2012 αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών που χτες ήταν να καθίσουν στο αυτόφωρο μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο Διευθυντής της επιχείρησης «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Στα δικαστήρια της Χαλκιδικής, σε συμπαράσταση στους διωκόμενους συνδικαλιστές, βρέθηκαν μαζικά οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από το Σεπτέμβρη. Στο πλάι των αγωνιζόμενων εργατών βρέθηκαν και τα παιδιά τους. Στη συγκέντρωση συμπαράστασης συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Ιγνατιάδης και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Η αναβολή της δίκης ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο δικηγόρο της εργοδοσίας. Επιτόπου, οι συνδικαλιστές υπέβαλαν μήνυση κατά του διευθυντή της επιχείρηση κ. Βασιλάκη, για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Ο διευθυντής της εταιρείας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όπου ζήτησε και πήρε αναβολή για να δικαστεί τη Δευτέρα.

Με τους εργαζόμενους της επιχείρησης απορρυπαντικών και χημικών «Κ. ΜΠΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ» του ομίλου Λαυρεντιάδη, στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ η εργοδοσία έχει εξαφανιστεί από τα τέλη Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το εργοστάσιο προκειμένου να εμποδίσουν ανθρώπους της εργοδοσίας να βγάλουν εμπορεύματα και μηχανήματα. Η Σ. Καλαντίδου δεσμεύθηκε ότι το ΚΚΕ και με παρέμβασή του στη Βουλή θα πιέσει για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ