ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού

ΡΩΜΗ.--

Την ...αγωνιστικότητα και την ετοιμότητά τους έδειξαν για άλλη μια φορά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ιταλίας, καθώς ανακοίνωσαν χτες πως θα προχωρήσουν σε κοινή τρίωρη (!) στάση εργασίας για την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας έτσι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Πρόκειται για τις ηγεσίες των συνδικάτων «Cgil», «Cisl» και «Uil» που για χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», καλλιεργούν την καταστροφική για τους εργάτες ταξική συνεργασία, αποκοιμίζοντας και αφοπλίζοντάς τους, ενώ ακόμα και τώρα δηλώνουν ότι θα ζητήσουν μια συνάντηση με τον Μόντι, στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν «τις απαραίτητες αλλαγές» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της λιτότητας που έχει αποφασιστεί. Τα μέτρα αφορούν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα με αύξηση της συντάξιμης ηλικίας από 65 σε 66 για τους άνδρες και 60 στα 62 χρόνια στις γυναίκες, αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εισφορών σε 41 και 42 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, «πάγωμα» των συντάξεων από 936 ευρώ και άνω, αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%, επιβολή φόρου ακινήτων κ.ά.

Χρησιμοποιώντας τα γνωστά περί ... κινδύνου μη καταβολής των μισθών και των συντάξεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτική επιλογή». Πρόσθεσε πως «το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά ο χρόνος είναι λίγος και τα περιθώρια ευελιξίας και αλλαγών ελάχιστα», αναφερόμενος σε πιθανές «διορθωτικές παρεμβάσεις της Βουλής και της Γερουσίας», που ζητούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και τα συνδικάτα.

ΚΙΝΑ
«Πολεμική» επιχειρησιακή ετοιμότητα στο ναυτικό

Από παλιότερα γυμνάσια του κινεζικού ναυτικού το φετινό καλοκαίρι
Από παλιότερα γυμνάσια του κινεζικού ναυτικού το φετινό καλοκαίρι
ΠΕΚΙΝΟ.--

Να επιταχύνει την ανάπτυξή του και να προετοιμαστεί για «πολεμικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ, ζήτησε από το πολεμικό ναυτικό της Κίνας ο Πρόεδρος της χώρας, Χου Ζιντάο, μιλώντας σε εκπροσώπους του στρατού της χώρας. Οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα βρίσκεται εν μέσω διαμάχης με διάφορες χώρες, όσον αφορά την κυριαρχία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που φέρεται να διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο. Οι ΗΠΑ, μετά από την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία με την Αυστραλία, αλλά και τις στενές σχέσεις και τα συχνά κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, δηλώνουν έντονα την απειλητική παρουσία τους στην περιοχή.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι υποστήριξε ότι κανείς δεν αναζητά πόλεμο στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν καμία χώρα να αναπτύξει τις ναυτικές της δυνάμεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ενα μέλος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» σκοτώθηκε και άλλα δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, προηγήθηκε μάχη με ισραηλινές δυνάμεις στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε, αρκούμενος μόνο στο πλήγμα κατά «ομάδων που προετοίμαζαν πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στη φυλακή οδηγήθηκε, χτες, ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπου είχε προσφύγει, για βιασμό μιας υπαλλήλου του όσο ήταν υπουργός στις αρχές του '90 και για τη σεξουαλική παρενόχληση άλλων δύο γυναικών όσο ήταν Πρόεδρος μέχρι το 2007.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η πολεμική αεροναυπηγική βιομηχανία της Γαλλίας «Dassault» θα σταματήσει να κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» αν δεν υπογράψει συμφωνίες πώλησης με άλλες χώρες. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, υποστηρίζοντας ότι το «Rafale» είναι «εξίσου καλό με όλα τα άλλα μαχητικά» αλλά «έχει υψηλότερη τιμή και δεν είναι ανταγωνιστικό».

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Μέχρι το τέλος του χρόνου δεσμεύτηκε η «προσωρινή κυβέρνηση» της Λιβύης να αφοπλίσει τους ενόπλους των διαφόρων οργανώσεων που αποτέλεσαν τις «αντικαθεστωτικές δυνάμεις» και πλέον λυμαίνονται τη χώρα με τα όπλα τους και δρουν ανεξέλεγκτα. Η δέσμευση για αφοπλισμό όσων ενόπλων δρουν στην Τρίπολη ήρθε μετά από αλλεπάλληλες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων της λιβυκής πρωτεύουσας, που διεκδικούν το δικαίωμά τους σε μια κανονική καθημερινότητα. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που διέρρευσε από το Μεξικό ότι την τελευταία στιγμή αποτράπηκε προσπάθεια εισόδου στη χώρα, με τη βοήθεια του οργανωμένου εγκλήματος, του γιου του Καντάφι, Σάαντι. Ο δικηγόρος του διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια απόπειρα και τόνισε ότι ο Σάαντι παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στο Νίγηρα, όπως του έχει ζητηθεί.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο τραπεζικός όμιλος «Citigroup» θα προχωρήσει σε απολύσεις 4.500 υπαλλήλων μέσα στα επόμενα τρίμηνα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών τραπεζών που πρόσφατα ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας, όπως η «Bank of America», που θα προχωρήσει σε 30.000 απολύσεις και επίσης η «Deutsche Bank» που θα απολύσει 500 εργαζόμενους.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Η δημοσιογράφος Λους Μαρίνα Πας και ο συνοδηγός της εκτελέστηκαν από αγνώστους την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα. Ο αριθμός των δολοφονιών έχει φτάσει τις 17 από τις αρχές του 2010, όταν και ανέλαβε την Προεδρία ο Πορφίριο Λόμπο Σόσα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατοντάδες γιατροί διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Κένυας διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και απαιτώντας αύξηση στους μισθούς τους. Η διαδήλωση των γιατρών εντάσσεται στην απεργιακή κινητοποίησή τους που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Σε 8ήμερη απεργία κατεβαίνουν οι πιλότοι των πορτογαλικών αερογραμμών «TAP» την περίοδο 9-12 Δεκέμβρη και 3-6 Γενάρη αντιδρώντας στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της εταιρείας που προωθεί η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το σωματείο των πιλότων των ισπανικών αερογραμμών «Iberia» καλεί τους εργαζόμενους σε απεργία στις 18 και 29 Δεκέμβρη ως αντίδραση στα σχέδια της εταιρείας να δημιουργήσει αερομεταφορέα χαμηλού κόστους.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά αμάχων σε χωριό του Νότιου Σουδάν. Οσοι κατάφεραν να διαφύγουν κατηγόρησαν για τις βιαιότητες τη φυλή των Μούρλε, που στη συνέχεια έκλεψαν κοπάδια βοοειδών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση με θύματα αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα επίθεση που αποδίδεται σε μαχητές των Ταλιμπάν σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα στην επαρχία Χελμάντ, όπως αναφέρει η αστυνομία. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, κυρίως της ίδιας οικογένειας, ενώ σημειώνεται μία μόλις μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση εναντίον σιιτών, που είχε σαν αποτέλεσμα 59 νεκρούς στη διπλή βομβιστική επίθεση της Τρίτης. Οι επιθέσεις είχαν σαν αποτέλεσμα - με δεδομένες και τις αντιδράσεις που προκαλούνται στο εσωτερικό του Αφγανιστάν - ο εγκάθετος πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, να επιστρέψει νωρίτερα από το ταξίδι του στην Ευρώπη, ο οποίος βρισκόταν στη Βόννη, όπου παρέστη σε Σύνοδο για το Αφγανιστάν, τη Δευτέρα. Οι δράστες για τις επιθέσεις της Τρίτης ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο Ταλιμπάν, αφγανική κυβέρνηση και ΗΠΑ καταδίκασαν το γεγονός.

Στο Αφγανιστάν εκφράζονται φόβοι ακόμα και για ένα νέο κύμα βίας σεχταριστικού χαρακτήρα, με βάση τις θρησκευτικές διαφορές.

ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Αγώνας για την ανταλλαγή κρατουμένων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο των τεσσάρων εκ των έξι αιχμαλώτων που επρόκειτο να απελευθερωθούν, μία «απελευθέρωση που ήταν μονομερής ενέργεια εκ μέρους της οργάνωσής μας» και «είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο» εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - FARC.

Οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο 26 Νοεμβρίου «σε μία παράλογη επιχείρηση διάσωσης του κολομβιανού στρατού, όπου έκαναν επιχείρηση στο μέρος παράδοσης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι FARC ήθελαν να τους απελευθερώσουν, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος προτίμησε να τους παραδώσει νεκρούς». Στη συνέχεια, σημειώνει: «Παρά τα γεγονότα, ο αγώνας για την ανθρωπιστική ανταλλαγή των κρατουμένων και για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στην Κολομβία, δεν σταματά» και η αντάρτικη οργάνωση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ότι θα «εντείνει τις προσπάθειες στον τομέα αυτό», ενώ ανακοινώνει ότι σύντομα θα προχωρήσει στη μονομερή παράδοση άλλων 6 αιχμαλώτων πολέμου, αστυνομικών και στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά, ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας απέρριψε την προοπτική διαλόγου με τους FARC και την ανθρωπιστική ανταλλαγή, λέγοντας ότι προϋπόθεση για έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου είναι η επιστροφή όλων των κρατούμενων και η παράδοση των όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ