ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Συγκέντρωση κατά της λιτότητας

Μαζικά κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελών εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους
Μαζικά κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελών εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατέκλυσαν χτες τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές δαπανών ύψους 10% ή 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα μέτρα λιτότητας που θα λάβει η κυβέρνηση με πρόσχημα το «στόχο» το έλλειμμα να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το 2012. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν επίσης στο δρομολογούμενο σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και στις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που προωθούνται όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, στην από κοινού επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τρεις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που για χρόνια συμμετέχουν στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους» προωθώντας την ταξική συνεργασία, ωστόσο τώρα εμφανίζονται με «αγωνιστικό» προσωπείο καθώς πιέζονται από τους εργαζόμενους.

Αργότερα, χτες, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντήθηκαν με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ελιο Ντι Ρούπο, που αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Είχε προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα σε έξι κόμματα για την προώθηση μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2012. Πρέπει να σημειώσουμε ότι επί 17 μήνες γίνονταν διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο παρά την τυπική απουσία κυβέρνησης, τα αντιλαϊκά φιλομονοπωλιακά μέτρα προχωρούσαν κανονικά.

ΧΩΡΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Βήματα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ξεκίνησε χτες η διήμερη ιδρυτική Σύνοδος της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC, Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribenos), και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο «επίτευγμα» ενότητας στα 200 χρόνια «ημι-ανεξαρτησίας», η νέα Κοινότητα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια οικονομικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής και το γεγονός ότι συμμετέχει και η σοσιαλιστική Κούβα δε διαφοροποιεί το χαρακτήρα της.

Με την ιδρυτική Σύνοδο της CELAC, καλλιεργούνται αυταπάτες ότι θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών-OAS όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα όπου η ανισομετρία ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες θα διατηρηθεί ή και θα οξυνθεί, ενώ οι αστικές τάξεις των χωρών αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, φυσικά προς όφελος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οι ισχυροί δεσμοί πολλών ηγεσιών με τους ιμπεριαλιστές (ανάμεσά τους τα καθεστώτα της Κολομβίας, της Ονδούρας κ.λπ.) δεν εξασφαλίζουν ούτε αυτό που παρουσιάζεται ως «αμοιβαία συνεργασία». Το «παρών» στη Σύνοδο δίνουν και οι 33 ηγέτες της περιοχής που επίσης είχαν αποφασίσει τη δημιουργία της στις 23 Φλεβάρη 2010, στην Ηπειρωτική Συνδιάσκεψη, από την οποία είχαν αποκλειστεί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα στην Ονδούρα το 2009.

Ταυτόχρονα με την ιδρυτική Σύνοδο της CELAC θα πραγματοποιηθούν και οι Σύνοδοι της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR και του Petrocaribe - μία συνεργασία των χωρών της Καραϊβικής με την οποία κατά βάση προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα με προνομιακούς όρους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και οικοδεσπότης των Συνόδων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκθεση στην οποία εκφράζονται εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι ο πυρηνικός εξοπλισμός της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν εξέδωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Georgetown. Σύμφωνα με την έκθεση, εισηγητής της οποίας είναι ο καθηγητής δρ Φίλιπ Α. Κάρμπερ, η Κίνα έχει 3.000 πυρηνικές κεφαλές, αντί για 400 που υπολογιζόταν αρχικά.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας ανακοίνωσε χτες πως το Νοέμβρη αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων κατά 59.536 ανεβάζοντας επίσημα το σύνολο των ανέργων στα 4.420.462, χωρίς όμως να υπολογίζονται όσοι εργάζονται σε συνθήκες ημιαπασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά είναι πιο ζοφερά αν πάρει κανείς υπόψη ότι στην αστική στατιστική ένα άτομο που έχει εργαστεί και μόνο μία ώρα τη βδομάδα είναι αρκετό για να ενταχθεί στην κατηγορία των απασχολούμενων.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας άμαχος σκοτώθηκε και ακόμα 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ΝΑΤΟικής βάσης στην επαρχία Λογκάρ. Οι Ταλιμπάν που ανέλαβαν την ευθύνη υποστηρίζουν ότι σκότωσαν πολλούς κατοχικούς στρατιώτες, κάτι που διαψεύδουν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στην απόλυση 1.500 δημοσίων υπαλλήλων προχώρησε η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, όπως κατήγγειλε η Εθνική Ενωση Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα (ANEF). Ουσιαστικά πρόκειται για την «απάντηση» της κυβέρνησης, στην πρόσφατη 48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών τους κατά 9,8% έναντι 5% που αντιπροτείνει η κυβέρνηση και εργασιακή ασφάλεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών συνεχίζεται καθώς απορρίφθηκε το νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία για την παράταση και επέκταση των μισθολογικών φοροαπαλλαγών για ένα χρόνο η οποία πρόκειται να λήξει στην 31η Δεκεμβρίου, μέτρο που συνοδευόταν με ένα σχέδιο επιβολής νέου φόρου προς τους πλούσιους.

XAΓΗ.-- Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουδανού υπουργού Αμυνας Αμπντελραχίμ Μοχάμεντ Χουσεΐν εξέδωσε χτες ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λούις Μορένο Οκαμπο, με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ από τον Αύγουστο του 2003 ως το Μάρτη του 2004.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σοβαρά σε επεισόδια εκλογικής και μετεκλογικής βίας που στιγμάτισαν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στη ΛΔ Κονγκό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΑΓΚΥΡΑ,--

Να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ζήτησε από την Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα από την Πέμπτη, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την περίπτωση της Συρίας. Χτες ο Τζ. Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο σπίτι του όπου αναρρώνει λόγω επέμβασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν είχαν μακρά συζήτηση αναφορικά με την «τρομοκρατία», με έμφαση στην καταπολέμηση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), περιφερειακά θέματα και ζητήματα διμερών σχέσεων. Συγκεκριμένα όσον αφορά το ΡΚΚ, ο Α. Γκιουλ σημείωσε ότι η συνεργασία Τουρκίας - ΗΠΑ για την καταπολέμησή του θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα μειονοτικών πληθυσμών, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και ζητώντας παράλληλα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, προκειμένου να μην αμαυρώνει την - όπως είπε - εικόνα της Τουρκίας. Την ερχόμενη βδομάδα ο Μπάιντεν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αστικών κομμάτων - πλουτοκρατίας και ΕΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πιέζει για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αρνητικά τοποθετήθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην ομοσπονδιακή Βουλή σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιούνται βασικά κριτήρια, όπως «οι σχέσεις καλής γειτονίας του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο και η περιφερειακή συνεργασία», εκβιάζοντας έτσι για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι...

«Λυπάμαι αλλά η Σερβία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις προκειμένου να της δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας» είπε η Μέρκελ. Σε επόμενο σημείο, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συγκρούσεις ΝΑΤΟικών στρατιωτών της KFOR με Σέρβους διαδηλωτές του βορείου Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες» και επιρρίπτοντας ευθύνες στη Σερβία, που όπως υποστήριξε, «συνέβαλε στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας στην οποία οι Γερμανοί στρατιώτες της ΚFOR δέχθηκαν επιθέσεις και τραυματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες».

Οι εκβιαστικές (για τα συμφέροντα της σερβικής αστικής τάξης όχι όμως και του λαού) αναφορές της Μέρκελ στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας θεωρήθηκαν προειδοποιητικό καμπανάκι για τυχόν αρνητική απόφαση στο αίτημα του Βελιγραδίου για την παροχή του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Δεκέμβρη Σύνοδο Κορυφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ