ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Δυναμικούς αγώνες ξεκινούν οι αγρότες
  • Την Τετάρτη, 14 Δεκέμβρη, πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
  • Δεκαήμερο πανελλαδικής παναγροτικής αγωνιστικής δράσης στο τέλος του Γενάρη
  • Μαζική συμμετοχή των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, την 1η Δεκέμβρη
  • Λαϊκές Επιτροπές στα χωριά για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών

Tα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και η ανάγκη για οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης και αντεπίθεσης του αγροτικού κινήματος, καθώς και για ένταση της προσπάθειας για ισχυροποίηση της ΠΑΣΥ, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε στη Λάριοσα.

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος που πλήττεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κι αυτό εκφράζεται με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και, γενικότερα, του κόστους παραγωγής, ενώ σε ορισμένους κλάδους (αγελαδινό γάλα, χοιροτροφία, πτηνοτροφία) προχωράει, με πιο γοργούς ρυθμούς, η συγκέντρωση ζώων και παραγωγής στα χέρια μεγαλοκτηνοτρόφων.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων, την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, με μορφές που θα αποφασίσουν οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ σε κάθε περιοχή.

Επισημάνθηκε ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, να διογκώνεται το κόστος ζωής με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, όπως η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα από τις αρχές του έτους και αναδείχτηκε η ανάγκη το αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, την ΠΑΣΥ, με τις Λαϊκές Επιτροπές που πρέπει να στηθούν παντού, να πάρουν πρωτοβουλίες για μαζική, μαχητική, οργανωμένη άρνηση των αγροτών να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα.

Καταγγέλθηκε η αρπαγή των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για να εξοφληθεί το χαράτσι των διογκωμένων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ και τονίστηκε ότι οι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν αποφασιστικά και αγωνιστικά την επιστροφή των χρημάτων τους, που, αυθαίρετα και παράνομα, παρακράτησε η Αγροτική Τράπεζα.

Αγωνιστική απάντηση

Σε ό,τι αφορά στη νέα ΚΑΠ 2014-2020, σημειώθηκε ότι θα μειώσει κατακόρυφα τις αγροτικές επιδοτήσεις, βάζει περιορισμούς στην καλλιέργεια για να πάρει κάποιος την επιδότηση, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα εκφραστούν με νέα μείωση του εισοδήματος, αλλά και μείωση της παραγωγής και των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Και αναφέρθηκε ότι επεξεργάζονται σχέδια για να υποχρεώσουν όλους τους αγρότες να κρατούν βιβλία για να γίνουν «επαγγελματίες αγρότες», όπως ευαγγελίζονται η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΕΝΑ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση (φόρος επιτηδεύματος, περαίωση κ.ά.), κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τη φορολόγηση των χωραφιών.

Σχετικά με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα, υπογραμμίστηκε ότι προωθεί την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και την αποδυνάμωση ως πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις η νέα καταστροφική ΚΑΠ και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι να πάρουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη λαίλαπα των αντιαγροτικών - αντιλαϊκών μέτρων, με προσανατολισμό να οργανωθεί δεκαήμερο πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης στο τέλος του Γενάρη, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να συμμετέχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη, 1η Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης στη Βουλή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Ρήξη και ανατροπή

Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι η πάλη για τη διεκδίκηση των όποιων άμεσων μέτρων ανακούφισης δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αν δε συνδέεται με την αναγκαιότητα ρήξης και ανατροπής συνολικά αυτής της πολιτικής, με την ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία για να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης μπορεί να προωθηθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, ώστε να διασφαλίζεται σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και οι αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Τέλος, τονίστηκε ότι για να είναι αποτελεσματική η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δυνάμωμα και μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, της ίδιας της ΠΑΣΥ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η ΠΑΣΥ το επόμενο διάστημα, διευρύνοντας τη δράση της με τη συγκρότηση νέων Γραμματειών στους νομούς, ανασυγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία των Γραμματειών που δραστηριοποιούνται σήμερα, συγκρότηση νέων δυνατών αγροτικών συλλόγων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΤΕ
Επιμένουν στην υπεξαίρεση των χρημάτων των αγροτών!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο

Αντί να δώσει εντολή στην Αγροτική Τράπεζα να επιστρέψει, αμέσως, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα χρήματα από την Ενιαία Ενίσχυση που, αυθαιρέτως και παρανόμως, παρακράτησε για την εξόφληση του χαρατσιού των διογκωμένων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ελιγμό και να «θολώσει τα νερά» για να κατασιγάσει τις αγροτικές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, μιας παρελκυστικής και παραπλανητικής τακτικής που ακολουθείται, η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι όσοι αγρότες ...νομίζουν ότι δεν έχουν υπογράψει εξουσιοδότηση να γίνει παρακράτηση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μπορούν να καταθέσουν αίτηση στον ΕΛΓΑ για να τους επιστραφούν τα παρακρατηθέντα χρήματά τους! («Φέξε μου και γλίστρησα», δηλαδή και «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι»...)

Στον ίδιο «ντορό» κινείται και η ΠΑΣΕΓΕΣ και η Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν χρήματα χωρίς να έχουν υπογράψει εξουσιοδότηση γι' αυτό, να πάνε στα γραφεία της και να υπογράψουν τώρα, εκ των υστέρων, εξουσιοδότηση!

Αυτές οι μεθοδεύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δεχτεί το αίτημα για επιστροφή των παρακρατήσεων και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να «σκεπάσει» την παρανομία της ΑΤΕ. Οτι πρόκειται για «σκαστή» παρανομία δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αφού και οι κοινοτικοί κανονισμοί απαγορεύουν, ρητώς και κατηγορηματικώς, την παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων για την εξόφληση αγροτικών οφειλών, όπως παραδέχτηκε, πρόσφατα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Την επιχείρηση παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και Ενώσεις Συνεταιρισμών, κατήγγειλαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ζητώντας και την επέμβαση του εισαγγελέα για την παρανομία της ΑΤΕ.

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αγωνιστική του απαίτηση να επιστραφούν, αμέσως, από την ΑΤΕ τα χρήματα που υπεξαίρεσε από τους αγρότες, ούτε και από την πάλη για κατάργηση του νόμου - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέσω του οποίου επιβλήθηκε και το χαράτσι των υπέρογκων αγροτικών ασφαλίστρων.

Υπογράμμισαν, δε, ότι ο αγροτικός κόσμος θ' αντισταθεί, μαζικά και οργανωμένα, όχι μόνο στο χαράτσι για τον ΕΛΓΑ, αλλά σε όλα τα χαράτσια (για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, «έκτακτη εισφορά», «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», 23% ΦΠΑ, εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ανανέωση αδειών για γεωτρήσεις, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυθαίρετες και παράνομες παρακρατήσεις των εισφορών του ΕΛΓΑ από τις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, έξω από το κεντρικό κτίριο της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου. Στην Κρήτη τα λεφτά που παρακρατήθηκαν από την προκαταβολή των επιδοτήσεων για τις τσουχτερές εισφορές του ΕΛΓΑ ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται.

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης ΕΕ, αλλά και τη διοίκηση της ΕΑΣΗ, που όχι μόνο βάζει πλάτη για να περάσουν αυτές οι πολιτικές, αλλά συμβάλλει και με τη στάση της στην αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος και στην επιβολή χαρατσιών. Αμέσως μετά οι αγρότες με τα αυτοκίνητά τους και τις σημαίες της ΠΑΣΥ πορεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας Ηρακλείου όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, καλώντας το λαό της πόλης σε ανυπακοή σε αυτή την πολιτική και συμπόρευση με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δίκες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Στα δικαστήρια σέρνονται οι ελαιοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες της Χαλκιδικής για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν το 2009 και το 2010. Δεκάδες αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο σε τρία αγροτοδικεία που έχουν οριστεί να γίνουν στα Δικαστήρια των Νέων Μουδανιών στις 28 Νοέμβρη, στις 12 Δεκέμβρη και στις 9 Γενάρη.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ εκφράζει την αγωνιστική της συμπαράσταση στους αγρότες της Χαλκιδικής και απαιτεί να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων. Καλεί τον εργαζόμενο λαό σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους άδικα δικαζόμενους αγρότες, έξω από τα δικαστήρια τη μέρα της δίκης.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα νέα αγροτοδικεία εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και των "διαπιστευτηρίων" της κυβέρνησης συνεργασίας του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οξύνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της. Νέα βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις με τα χαράτσια της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, την αύξηση του ρεύματος που αποφάσισαν, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής.

Πιστεύει ότι με την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση, με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία, με τα συνεχόμενα εκβιαστικά διλήμματα, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τις αντιστάσεις του λαϊκού κινήματος.

Είναι γελασμένη! Ο αυταρχισμός θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές του. Πεισμώνει τους αγρότες ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά, ακόμη πιο οργανωμένα να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ