ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Κοροϊδεύει το λαό, εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ

Κάνει το άσπρο μαύρο σε ό,τι αφορά σχετική απάντηση της Κομισιόν

Κοροϊδία πρώτου μεγέθους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συνιστά ο ντόρος που σήκωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για το αν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την απάντηση σαν «πρώτη μικρή δικαίωση», διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση παρανομεί σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο και την καλεί να συμμορφωθεί, ενώ απειλεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, όχι μόνο νομιμοποιεί το χαράτσι, αλλά επιβεβαιώνει ότι το αστικό δίκαιο κάθε άλλο παρά εμποδίζει την κυβέρνηση να απειλεί με διακοπή του ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον αρμόδιο επίτροπο «αν μπορεί η κυβέρνηση ενός κράτους - μέλους να επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας να εισπράττουν κρατικούς φόρους». Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου ήταν αφοπλιστική: «Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Καταρχήν, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι γεγονός ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ως ένα βαθμό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες». Με άλλα λόγια, ο Επίτροπος απαντάει ότι με βάση το δίκαιο της καπιταλιστικής ΕΕ και των κρατών - μελών της, η είσπραξη χαρατσιών μέσω επιχειρήσεων παροχής Ενέργειας, είναι απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη.
  • Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει ακόμα «αν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» και αν αυτό είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία «που ορίζει πως κάθε κράτος ορίζει την έννοια των ευάλωτων καταναλωτών, όπου μπορεί να γίνεται μνεία στην ενεργειακή φτώχεια καθώς και μεταξύ άλλων στην απαγόρευση διακοπής σύνδεσης τέτοιων καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους». Ο Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...) Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Τι απαντάει η Κομισιόν; Οτι τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους, δηλαδή πληρωμή του χαρατσιού, για να έχουν ρεύμα τα λαϊκά νοικοκυριά. Λέει επίσης ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δικαίωμα να έχουν ρεύμα, αλλά πουθενά δε λέει ότι υποχρεώνεται η ΔΕΗ να τους το παρέχει αν δεν πληρώσουν το χαράτσι, ακριβώς γιατί η οδηγία που επικαλείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει να επιβάλλονται ειδικοί όροι για την παροχή ρεύματος, δηλαδή να πληρωθεί το χαράτσι. Αυτό τον ειδικό όρο νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παρέμβει αποπροσανατολιστικά και πυροσβεστικά στο κίνημα, επικαλούμενος την ΕΕ και τη νομοθεσία της. Είναι χαρακτηριστική η κοροϊδία που επιχείρησε με την οδηγία για τους συμβασιούχους, σπρώχνοντας μαζί με τους εργατοπατέρες και τα αντιπολιτευόμενα τότε αστικά κόμματα χιλιάδες εργαζόμενους να διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλεία μέσα στις δικαστικές αίθουσες, προς μεγάλη ικανοποίηση των δικηγορικών γραφείων.

Η νέα λαθροχειρία έρχεται να επιβεβαιώσει τον επιζήμιο και επικίνδυνο ρόλο του σαν φορέα εξωραϊσμού της ΕΕ και της αντιδραστικής πολιτικής της. Στο διά ταύτα, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα να παραμερίσει ο λαός από το δρόμο του τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, που αποτελούν αποκούμπι του αστικού πολιτικού συστήματος, όταν αυτό ζορίζεται από την οργανωμένη ταξική πάλη.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί τις επόμενες αντιλαϊκές ανατροπές

Την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση της μαύρης συμμαχίας, εν μέσω εκβιασμών προς το λαό με την καταβολή της 6ης δόσης και την επικείμενη άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, για διαβουλεύσεις σχετικά με τη νέα δανειακή συνθήκη - μνημόνιο. Στη διάρκεια του προχτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή νέου πολυνομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (ταξί, φορτηγά κ.ά.), νέες καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και περικοπές κοινωνικών παροχών.

Την ερχόμενη Τετάρτη και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ» την Τρίτη, όπου θα συζητηθεί το θέμα της 6ης δόσης, θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για να καθορίσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων του πολυνομοσχεδίου. Χτες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015 τα οποία θα εξειδικευθούν από τα μέσα του 2012 και μετά. Για τις εξελίξεις, ο Λ. Παπαδήμος ζήτησε να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων που δε μετέχουν στη συγκυβέρνηση, με ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, χτες συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο, που φέρονται σαν οι δυο επικρατέστεροι διάδοχοι του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ και για το ενδεχόμενο να θέσουν και οι δυο υποψηφιότητα για την προεδρία. Με συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του «Φλας», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης εγκάλεσε τους βουλευτές που ζήτησαν «από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα παραιτηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης», σημειώνοντας ότι «αυτά όλα πληρώνονται στην πολιτική ζωή, στο πολιτικό σύστημα και αυτά θα τα δούμε μπροστά μας».

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε Συνδιάσκεψη του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε «πως η ΕΕ έχει αποτύχει διότι απέτυχαν οι συντηρητικές ηγεσίες των χωρών-μελών της», τόνισε ότι η σύσκεψη στην Ευρώπη «είναι συστημική» και υποστήριξε ότι η «λύση» θα έρθει μέσω της «ισχυροποίησης της ενότητάς της», δηλαδή της θωράκισης σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Προτάσεις καραμπινάτης αστικής διαχείρισης

Καραμπινάτη αστική διαχείριση συνιστούν οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλώντας στη Θεσσαλονίκη. Ο Φ. Κουβέλης δεν έκρυψε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ανάλογη αυτής του μαύρου μετώπου, λέγοντας για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ότι «αν επιδιωκόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα ήταν άλλες οι διαδικασίες που θα ακολουθούνταν και άλλα τα πολιτικά ζητούμενα».

Στα ουσιώδη, ο Φ. Κουβέλης επιχείρησε να καταστήσει το λαό συνυπεύθυνο για την κρίση, την οποία μάλιστα αποδίδει σε ζητήματα νοοτροπίας! Μίλησε για «ανάγκη υπέρβασης των διάχυτων νοοτροπιών χαμηλής απόδοσης, μειωμένης κοινωνικής ευθύνης, ατομικού σφετερισμού του δημόσιου χώρου» και έφτασε να παρουσιάσει σαν προτέρημα της ΔΗΜ.ΑΡ. το γεγονός ότι «πήρε σαφείς αποστάσεις από κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που αποσταθεροποιούν την πολιτική κατάσταση».

Υπερασπίστηκε ως αδιαπραγμάτευτο για το κόμμα του και «κύριο στόχο» την παραμονή στο ευρώ και την ανάταξη της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και την «ανάγκη η χώρα να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της», δηλαδή στην αποπληρωμή του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία. Με αξιοσημείωτη προσήλωση στον ευρωμονόδρομο, ζήτησε ακόμα τη «δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους», αλλά και «ταχεία συγκρότηση των σταθεροποιητικών μηχανισμών» μέσω του «συντονισμού των οικονομικών πολιτικών», παραπέμποντας σε στενότερη «οικονομική διακυβέρνηση», όπως αυτή προωθείται στην ΕΕ.

Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ, όπου συναντήθηκε με την Κύπρια ομόλογό του, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με αιχμή τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και την εκμετάλλευσή του. Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου, ο Α. Μανσούρ δήλωσε την πρόθεση οι εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις να επισπευσθούν, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είπε ότι αυτό εξετάζεται από εμπειρογνώμονες. Λίγους μήνες πριν, ο Λίβανος είχε εγείρει ενστάσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, διεκδικώντας ταυτόχρονα μέρος της θαλάσσιας περιοχής που οι Ισραηλινοί έχουν εντάξει στην ΑΟΖ τους και η οποία είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα. «Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία το κείμενο των συμπερασμάτων της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ, αναφορικά με την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν «θετική».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Εκδήλωση για την κρίση

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς σήμερα Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ.. στην αίθουσα του Δημαρχείου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση 1929-33 και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Σημερινή κρίση και εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Η Μάχη του Αλγερίου», του Τζίλιο Ποντεκόρβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ